samo je jedna pametnija: mafini i umak sa kikiriki-maslacem!
šta je? ne chatamo - i ovo dvoje spada u dohranu!
Printable View
samo je jedna pametnija: mafini i umak sa kikiriki-maslacem!
šta je? ne chatamo - i ovo dvoje spada u dohranu!
Nije mi se dalo kopirat i pejstat' ali neki eng. artikal spominje 'ne gljive ispod tri god.'
Nisu nazalost dali razlog!
meni nije jasno ono sa kefirom - ima li neko da objasni? moji bi ga pili umjesto vode
obrati se Davoru, on je pravi "gljivica - man".
a da nam pojasni i kefir!? Mada ga Mejra nece, meni se ne cini losom idejom. Davore?Citiraj:
apricot prvotno napisa
Gljive NE radi enzima (jetra, razgradnja...)
Kefir DA jer se radi o kolonijama laktobakterija (jogurt), acetobakterija (ocat, kombucha) i kvasaca (kruh, pivo, crvene guze :lol: ). U principu ništa spektakularno.
Kvasci koji obitavaju u kefiru se ne razlikuju bitno od krušnih i nemaju previše veze s probavom gljiva.
Inače volim brati gljive, ali sam jaaaaako probirljiv. I odrasli se mogu kvalitetno ausdrajsati gljivama, a kamoli neće djeca.
Interesantno je da je Božac izdao novu knjigu o gljivama koja fantastično izgleda, ali je iščezlo kompletno poglavlje o toksikologiji. Za ne vjerovat.
Davore, kojih enzima?
evo ja se pridruzujem ancici u pitanjima. :mrgreen:
zato sto ovdije u becu, zaista ne cuh te price o gljivama i enzimima.
ako ikada otkrijemo koji je to enzim, zvat će se Ančica!
a ako slučajno budu dva, drugi će biti seni.
ovako, poslije vikenda zovem endokrinologa u Vinogradskoj i pitam (ako netko stigne danas ili sutra, neka izvoli).
:lol:
Ajd fakat pitaj. Internet je totalno zatrovan kompletnim bedastoćama o gljivama i nije baš od neke koristi.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ono što bi moglo imati nekakve veze je histidin - aminokiselina koja je za klince esencijalna i ima je u gljivama. Odrasli ju proizvode sami.
S druge strane tu je hidrazin (Phenylhydrazine) - problematična supstanca koje ima u jestivim gljivama, a metabolizira ju enzim γ-glutamyl transpeptidase. Kakva je veza među njima zapravo ne znam, ali mi nešto kao smrdi.
Interesantno je da se među receptima na LLLI uredno pojavljuju gljive.
Ima doduše i ovakvih izvora, ali ih ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep.
Davore hvala.
Stvarno nema na čemu, malo sam pogledao okolo i shvatio da tek ništa ne znam.
Postoje "znanja" koja su zapravo plod nečije pokvarene mašte, a puste korijenje u pučanstvu, popularno hoax. Stvarno ne znam radi li se i u ovom slučaju samo o neslanoj šali.
(Ayurveda ionako ne preporučuje gljive u prehrani i ne mogu reći da su baš potrebne)
Moja baka je jednom skoro umrla od šampinjona koji su bili kupljeni u Žitnjakovoj voćarni. Završila s teškim trovanjem 3 tjedna u Zaraznoj bolnici, jedva je spasili. Doktor je bio rekao da se vjerojatno potkrala koja STARA gljiva među njima i da se s gljivama nikad ne zna kod male djece i starih ljudi kako će reagirati. To vam je kao s injekcijama penicilina, možeš ih dobiti 9, ali kod 10 možeš reagirati padom u anafilaktički šok.