ina33 prvotno napisa
Ives1000, ne znam, možda imamo drugačiji pogleda na svijet, ja bih za ovu koja se 5 godina liječi na Vrapču i samo vikendom ima izlaz proglasila "ajme, koma", ne bih rekla da je to uspješno liječenje, a za ove druge... ne znam, jako mi je teško, iz mog primjera, reći "drži bolest pod kontrolom", ja sam imala dva slučaja što u široj, što u užoj obitelji, jedna je osoba umrla zbog posljedica teških epizoda alkoholizma za vrijeme depresivnih epizoda, druga je u institucionalnoj skrbi, sad.... možda je mogući optimističan pogled na to tipa ova koja je umrla "spasila se", a ova koja je u skrbi "spasila se obitelj", ali ja ga ne nalazim, moja realnost manične depresije je koma. Moji kriteriji nekog tko živi uz maničnu depru nisu bili "čuje se s dvije prijateljica i radi, pa je OK" jer i ove su povremeno radile i čule se s frendovima... ne znam, jednostavno sam bila preblizu - nije to bio netko za koga sam posredno čula, nego sam znala kako je svaki dan. Nadam se da će se javiti još ljudi s pozitivnijim iskustvima dugotrajno funkcionirajućih maničnih depresivaca.