Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
Ives1000, ne znam, možda imamo drugačiji pogleda na svijet, ja bih za ovu koja se 5 godina liječi na Vrapču i samo vikendom ima izlaz proglasila "ajme, koma", ne bih rekla da je to uspješno liječenje, a za ove druge... ne znam, jako mi je teško, iz mog primjera, reći "drži bolest pod kontrolom", ja sam imala dva slučaja što u široj, što u užoj obitelji, jedna je osoba umrla zbog posljedica teških epizoda alkoholizma za vrijeme depresivnih epizoda, druga je u institucionalnoj skrbi, sad.... možda je mogući optimističan pogled na to tipa ova koja je umrla "spasila se", a ova koja je u skrbi "spasila se obitelj", ali ja ga ne nalazim, moja realnost manične depresije je koma. Moji kriteriji nekog tko živi uz maničnu depru nisu bili "čuje se s dvije prijateljica i radi, pa je OK" jer i ove su povremeno radile i čule se s frendovima... ne znam, jednostavno sam bila preblizu - nije to bio netko za koga sam posredno čula, nego sam znala kako je svaki dan. Nadam se da će se javiti još ljudi s pozitivnijim iskustvima dugotrajno funkcionirajućih maničnih depresivaca.

Ina, nisam navela slučaj koji je ''izlječen'' , jer mi je preosoban. A Radi se o mojoj sestri blizanki . I mogu reći da je izlječena.
Ono što smo s njom prolazili, ne želim niti najgorem neprijatelju. Od njezine 11 godine, se borila sa teškim psihozama.
Ajmo reći da nije bila svjesna situacije oko sebe, živjela je u imaginarnom svijetu, i prolazila je pakao na ''ovom'' našem svijetu.
Nije se pronalazila nigdje i u ničemu. Krivci za to njeno stanje smo joj bili naši roditelji i ja, i što smo joj više pokušavali pomoći to
smo pogoršavali situaciju i epizode su bile sve gore. Ne moram pričati o suzama, i živcima koje smo i mi uz nju izgubili..tako smo nemoćni bili. Jedino sam ja donekle utjecala na nju, pa smo tako i počeli provoditi liječenje.
Uz psihijatrijsko lječenje i našu potporu danas je normalna. Jedine posljedice su tikovi koji se pojave tu i tamo kao posljedica svega, ali to je ništa
naspram onog što je proživljavala..I što smo svi mi nji proživljavali uz nju , ne bi sada u detalje, jer ona nije dio teme, ali drago mi je i ponosna sam što mogu reći da je ozdravila.
Završila srednju, autoškolu, zaposlila se i sada je samostalna žena. Još prije 10 godina smo mislili da se to nikada neće dogoditi. Ali eto. Nakon godina muke. Uspjeli smo.

Nismo odustali od nje. I mislim da je to bio glavni ključ u svemu.