Sorry Strike, nisam vidla da si i ti odgovorila... :*
Printable View
Sorry Strike, nisam vidla da si i ti odgovorila... :*
Po ovim vrijednostima ja sam u normali. :?Citiraj:
Strike prvotno napisa
Cure zar referentne vrijednosti nisu uvijek iste???
Mislim da to ovisi o instrumentima u labosu. U 3 labosa gdje sam ja vadila ref.za TSH je bio do 4.20
Nažalost nisu iste zato su ljudi i toliko zbunjeni i često se uspoređujući sa nalazima drugih,a rađenih u drugom labu zaprepastimo i padamo u nesvijest,a na kraju su i naši i njihovi nalazi ok. :love: zato gledajmo referentne vrijednosti.Citiraj:
bublica3 prvotno napisa
Hvala vam cure moje!
Meni niti jedan doktor MPO od Splita, Zagreba do Slovenije nije rekao da imam problematičan TSH za IVF.
tonili pp
Koliko sam ja shvatila priču, u Hrv. su referentne vrijednosti svugdje do 4,20, u Americi, za žene koje žele zatrudnjeti, preporuča se do 2,0 i toga se drže neki MPO-ovci i rijetki, ali stvarno rijetki endokrinolozi u Hrvatskoj.Citiraj:
tonili prvotno napisa
imala sam 2 spontana prošle godine, nakon 2. spontanog sve mi je poludilo u organizmu, nakon pretraga TSH oko 5, dr.R kaže sniziti ispod 2.
kiara, ne pratim te bas najbolje. sta si mislila kad si rekla da 'za zene na supstitucijskoj terapiji TSH nije vazan jer dobivaju zamjensku terapiju", ne razumijem sto si htjela reci.
Draga Timmy,pacijenti na supstitucijskoj terapiji su pacijenti kojima se redovito rade endokrinološke konrole i primaju zamjensku terapiju,tj,hormone štitnjače(Euthyrox je u Hrv.).Ja sam do prošlog tjedna živjela u zabludi :oops: da je TSH krivac za nemogućnost začeća i da je to tako i kod mene i kad sam pitala svog MPO-vca kaže NE :roll: ,mi koje uzimamo terapiju dobro smo pokrivene i kontrolirane,a cure kod kojih se nađe problem i bolest štitnjače kad krenu u MPO uz male doze(počinje se sa malim dozama,koje se pp povečavaju)rješava problem.Jedino se, u trudnoći mora češće kontrolirati TSH,jer ima nekakve veze sa razvojem djeteta... :*
u mom labu (vž ) referentne vrijednosti su od 0,4-4 ali moja spec. nuklearne medicine mi ga održava između 1-2 jer je čitala da je to najbolje za postignuti trudnoću ... prije nje sam bila kod drugog spec. nuk. med. kojemu je baš bilo svejedno da li imam 0,4 ili 5 .... :xCitiraj:
ina33 prvotno napisa
Manji TSH,kvalitetnije jajne stanice :)
nadam se da je to istina, moj je trenutno 0,464 :mrgreen:Citiraj:
Strike prvotno napisa
cure urravo sam dobila nov enalaze hormona TSH mi je 3,55 :shock:
jel to lose???? koliko to smeta za zacece i ivf??? jel se to moze sniziti i kako????
Tvoj je odličan! Ja sam se uvjerila u to! Kad mi TSH pao sa 4,5 na 1,7 odmah smo došli do blastica. Inače i ja kontroliram u vž. Jel to sad neka nova doktorica?Citiraj:
nina1 prvotno napisa
da, meni je odlična, dr. karmen marija jelakovićCitiraj:
Strike prvotno napisa
mijenja dr mesek-a s kojim nisam bila zadovoljna
a kod koga si ti ?
I ja sam bila kod dr.Meseka,samo jedanput,i jednom bila u Suncu,pošto se u bolnici čeka po pola godine. I sad kad sam se naručivala,naručili su me dr.Jaklinu,a on mi se nekako ne sviđa,a nisam znala da radi ta nova dr.Citiraj:
nina1 prvotno napisa
Pa jel i ti tako dugo čekaš? Evo,ja sam dobila termin tek za 2./10.
crvenkapice koliki su ti drugi hormoni tj. FT3 i FT4 ?Citiraj:
crvenkapica77 prvotno napisa
Ja sam baš pisala da se ne može samo posmatrati tsh ako je odstupanje ili granična vrijednost u pitanju.
Moj tsh od prije par dana je 3,6, ali je FT4 22,4 i FT3 5,5 i vođeni prostom logikom smanjivanja tsh najlakše bi bilo povećati terapiju ( odstranjena štitna). Ali u tom slučaju bi vjerovatno došlo do povećanja FT3 i FT4 i odlaska organizma u stanje hipertireoze, koja takođe nije bezazlena.
Znači neophodan je pogled na kompletnu konstelaciju hormonskog statusa.
Ponovila bih ono što je Timmy rekla, ako je moguće hormone raditi neposredno iza M.
Progesteron i estrogen ( njihovo povećanje) utiče na povećanje TSH i možda potrebu za povećanjem terapije. Što znači da razne stimulacije, kontraceptivi, možda i polje vrkute i macine trave koje sam popila u prethodnom mjesecu mugu uticati na osicilacije ( rast) TSH.
poslala sam ti ppCitiraj:
Strike prvotno napisa
Citiraj:
MMK prvotno napisa
FT3 I FT4 je nesto u vezi stitnjace ili?? ja to nisam vadila..... :no:
Da slobodni tiroksin i tirojodin ( nadam se da ne griješim).
FT4 u trudnoći možda i bitniji od TSH. Meni uvijek rade sva 3 nabrojana, ali ja imam staža s tom problematikom.
Ako si u prilici izvadi sva 3 hormona.
pa kad mi gin kaze ne treba :evil: :evil:
kod nje sve ne treba.....koji dan se vadi??jel mora 3dc?? ili da izvadim kad budem isla vadit progesteron.....
Može bilo koji dan, ali je najbolje neposredno iza M ( ja na svakom pregledu i vađenju hormona dobijem termin za naredni put u zavisnosti od potrebe za 2,4 ili 6 mj. tako da neuspjevam uganjati dane iza M.
Probaj uputnicu dobiti od dr. opće prakse. ( ne spominji forume i ono što si čula i čitala, nego se eventualno iskreno požali na neki simptom i problem začeća.
ovo je točno ako održavate TSH sa terapijom između 1 i 2, najbolje da bude oko 1,5Citiraj:
kiara79 prvotno napisa
sta se za to i mora narucit?? ja do sad nisam...valjda jer je rađen sa ostalim hormonima..moja gin. dobro zna problem sa zacecem i planiranje za mpo postupak pa valjda mi nece radit probleme ako zelim napravit i t3i t4 tako se zove jeli??vec sam ja njoj rekla pa zar ja ne trebam i to .. a ona ce tebi je TSH uredan i ne trebas ,, tada je bio 2,57 a sad je 3,66 valjda ce drugacije mislit sada :?Citiraj:
MMK prvotno napisa
to je T4 I T3???Citiraj:
MMK prvotno napisa
[quote="crvenkapica77"]pa kad mi gin kaze ne treba :evil: :evil:
kod nje sve ne treba.....koji dan se vadi??jel mora 3dc?? ili da izvadim kad budem isla vadit progesteron.....[/quote
u dubrovackoj bolnici npr i svim domovima zdravlja pripadajuce zupanije, UOPCE NECE da prave t3 i t4 ako je tsh u referentnim vrijednostima ili ako pacijent nema uputnicu od specijaliste endokrinologa bas naglaseno za t3 i t4. poludila sam. tsh mi je BIO u ref. v. ali znatno iznad nasih 1-2.
nakon 2. uzaludnog vadjenja krvi zvala sam lab u du i onda mi je teta objasnila da je vlahusic to naredio. a ja ne budi luda, na slijedecu uputnicu, koja se u mojoj pri##dini jos uvijek rucno pisala, naredila obiteljskoj lijecnici da doda i t3. t4, slobodni t3, slobodni t4, antitijela i ja sam na kraju dodala: po preporuci nekog privatnog endica kojemu je muz masno platio samo citanje rezultata horm. pretrage.
i sve sam dobila :mrgreen: 8) sve ok osim tsh.
mozda ni tebi nece da daju uputnicu za t3 i t4, pa lipo ajde do dr. punde na nuklearnoj i reci mu sve. ja poslije kod njega isla privatno.
uputnicu za TSH I T3 T4 moze dati i dr.opce praxe?? ili samo gin.??
meni je da opce prakse, ali je napisala na dnu po preporuci specijaliste ginekologa i endokrinologa
negdje sam u postovima procitala da si i ti imala 3.66 TSH i kako si to uspjela spustiti?? koliko vremena ti je trebalo da dođe ispod 2 jer je to idealno za MPO??Citiraj:
Pinky prvotno napisa
ja bi trebala naruciti se kod endokrinologa zbog povisenog TSH ?? a uputnicu mi daje dr.opce praxe ili ginicka??
onda kad me
endokrinolog pregleda i napravi ultrazvuk odredi mi tablete??
ja sam imala 3.6 tsh. po preporuci dr. sparca sa cita otisla u dr. punde endokrinologa, ali tek nakon sto sam izvadila sve hormone stitnjace i antitijela i popricala s njim oko ove teorije da tsh treba biti 1-2. covjek mi napravio uzv, sve u redu, po njemu i svi hormoni u redu, ali je rekao da pocnem piti euthyrox od 25 da tsh pocne padati. kupila sam pak tableta - 100 tableta je 17 kn i od tada svako jutro pijem jednu kad se ustanem.Citiraj:
crvenkapica77 prvotno napisa
prije ivf-a mi je pao na 2.1 a ovo lito, nakon stimuliranog ivf-a mi je skocio na 3.9, ali cure su rekle da je to nakon stimulacije normalno pa se ne zabrinjavam i dalje ga pijem.
kod punde sam isla u vrgorac privatno a ti se mozes naruciti i tu uputnicu ti treba dati dr opce prakse. trebalo mi je par mjeseci da tsh padne oko 2. negdje oko 3 mjeseca. nemoj se oko toga puno zabrinjavati. idi pitaj uputnicu u opcega i podji do punde.
Meni je TSH u roku 3 tjedna pomoću Euthyroxa pao s 3,65 na 1,4 i nalaz sam vadila privatno u Breyeru jer mi ni dr opće prakse ni ginekolog nisu htjeli dati uputnice. Rekao mi je ginekolog da mi uputnicu može napisati samo ako ga to traži specijalist MPO u Hrvatskoj, a to vrijedi i za sve ostale hormone.
I meni je u 3 tjedna pao TSH sa 2,63 na 1,84. Iako sam prekinula postupak u klinici ( opisano na dugim temama ) s lijekom sam nastavila, a postupak ću dovršiti u drugoj klinici. Zanima me do kada da uzimam Eutyrox 50. Inače svom doktoru nisam ni rekla da ga pijem.
Ne znam šta da ti kažem tačno, ali imam potrebu.Citiraj:
DinciP prvotno napisa
Jesi ti to sama uzela eutirox ?
To je lijek koji se najčešće uzima doživotno.
Lično mislim da doza od 50 mg na TSH od 2,63 je prvelika, baš zbog toga, jer lijek ima kumulativni učinak.
Sad je pitanje koliki TSH će ti biti nakon još par sedmica, jer se nakon 6 sedmica od početka uzimanja u principu provjerava učinak i terapija eventualno koriguje.
Eutirox nije lijek tipa (analgin), za uzeti po potrebi, ako postoji potreba za njim najšešće se uzima konstantno tipa ( inzulin) i počinje s manjim dozama.
Pozdrav i neka ti postupak bude uspješan.
Ne znam šta da ti kažem tačno, ali imam potrebu.Citiraj:
DinciP prvotno napisa
Jesi ti to sama uzela eutirox ?
To je lijek koji se najčešće uzima doživotno.
Lično mislim da doza od 50 mg na TSH od 2,63 je prvelika, baš zbog toga, jer lijek ima kumulativni učinak.
Sad je pitanje koliki TSH će ti biti nakon još par sedmica, jer se nakon 6 sedmica od početka uzimanja u principu provjerava učinak i terapija eventualno koriguje.
Eutirox nije lijek tipa (analgin), za uzeti po potrebi, ako postoji potreba za njim najšešće se uzima konstantno tipa ( inzulin) i počinje s manjim dozama.
Pozdrav i neka ti postupak bude uspješan.
A sigurno ga nisam uzela svojevoljno. Dobila sam recept na tu dozu od doktora iz te prve klinike, a sve u svrhu snižavanja ispod 2 i povećanja šanse za uspjeh postupka. Kako sam promijenila kliniku i doktora nastavila sam ga piti. Možda je ipak najbolje da to spomenem svom MPO-ovcu i da on odluči šta i kako.
Vjerovatno je najbolje da spomeneš, i ako si u prilici prekontrolišeš za par sedmica.
I ja sam ga uspjela za mjesec dana spustiti sa 4,5 na 1,4Citiraj:
MMK prvotno napisa
meni sad nista nije jasno - meni je tsh 3,22 i pitala sam dr. R na forumu Zdravlje i zivot treba li uzimati eutyrox zbog toga. odgovorio je da treba ako su pozitivna antitijela stitnjace - to sam izvadila i sve je ok. dakle - nema potrbe piti lijekove. u medjuvremenu sam dosla i kod svog dr.-a koji mi je rekao da se u HR tome ne pridaje paznja i da su rezultati u biti isti bio tsh manji ili veci od 2 - samo mora biti u granicama... i kak je sad tsh bitniji od antitijela?? :?
a ja upravo usred postupka!