Vjerojatno zato što koliko oplode, sve moraju vratiti, a kako pretpostavljam ide prvi put, boje se da bi bile trojke. Tako je bilo i kad sam ja bila, jednoj mladoj curi su oplodili samo 2.
Printable View
Vjerojatno zato što koliko oplode, sve moraju vratiti, a kako pretpostavljam ide prvi put, boje se da bi bile trojke. Tako je bilo i kad sam ja bila, jednoj mladoj curi su oplodili samo 2.
Kad sam ja bila imala sam 7 stanica i dr.A. je pitao koliko da oplodi i dao mi pisanu izjavu da potpišem. Ja sam rekla tri, toliko se i oplodilo i toliko su mi i vratili. Za ostale četiri je rakao da nisu bile dobre, pa nisu smrznute. Tada je na punkciji bilo 20-ak žena i ni jednoj nisu zamrznuli stanice. Sad slučajnost ili ne...
sad ovo ne razumijem: kojih 7 tableta je placebo?! mislim, poslagane su po danima, ne može proizvođač znat koji dan ćeš počet piti? kod mene su sve tablete iste boje, ili je samo slučaj kod yasmina, možda?
počnem četrvrtkom, završim sa srijedom..
ima logike da je 7 tableta placebo, ali onda bi trebale imati redni broj, jel tako?
sad sam malo kontala i pročitala, u yasminu je pakiranje od 28 tableta, i tu je caka! dok kod cilesta ima ukupno 21 tableta
I ja sam od silnog straha od trojčeka potpisala da se oplode 2js (od 4) i imala sam samo 1 embrij koji je vraćen drugi dan..
Idući puta ću tražiti tri i probati doći do blastica..
Kaduma potpis na tvoj post..
Kako ćeš probati doći do blastica? Kao da će te netko pitati? Ja ne znam tko od Alebićevih pacjentica je čekao do blastica, bilo je pravilo ili se vraćaju 2. ili 3. d poslije punkcije. Samo se kod L. pacjentica išlo na blaste, možda s novim biologom promijene tu praksu.
amariya, to nije istina. dajte ljudi, ispecite pa recite, nemojte bubat gluposti!
alebić je, dok je lana bila tamo, ako je bilo izvedivo i moguće, išao na blastice.
ovo da nije išao NIKAD je jedan od najvećih nonsensa koji sam čula na forumu!
Mislim da je Šiškica pametno zaključila, možda je to najbolja solucija oploditi 3 pa tražiti da idu na blastice tu je pak mala vjerojatnost da će sve 3 biti toliko dobre i razviti se u blastice
mislim da je Alebić od uvođenja novog zakona i restrikcije oplodnje na maks. 3 j.s. išao s malim stimulacijama i sa svojim potvrdama o tome koliko hoće da se oplode (pacijentica odlučuje i potpisuje 2 ili 3 j.s. koje idu na oplodnju)........... od novog zakona stvarno nije išao na blastice (pa i gdje bi kad oplodi samo 2 ili 3 j.s., vjerojatnost da ostane od toga uopće blastica je vrlo malena).
Jesus, ne mogu ne primjetiti ali nikada veći kaos nije vladao na Vuku...............
U Zakonu nigdje nije definirano da se moraju vratiti SVE 3 OPLOĐENE JS, već samo da se oplodnja ograničava na 3 js. Dakle, svatko može tražiti da mu se oplode 3 js, a vrate 1 ili 2. Dr. te ne smije prisiliti da primiš sva 3 embrija ako ne želiš i pogotovo ne tražiti to napismeno, jer je to u tom slučaju protuzakonito.
Da, vjerojatnost da će od 3 oplođene stanice ostati blastice 5-ti dan je mala, tj. tu žena mora bit spremna na to da postoji mogućnost da joj ne vrate nijednu. Tu je potrebna dobra komunikacija lab-doktor-pacijent, tipa da ih čeknu na 3. dan, pretpostavljam, a pitanje je koliko se to može organizirati u uvjetima koji (sada pogotovo) vladaju na VV-u.
bojim se da nije nonsens i da amariya ima pravo. postupak mi je bio u 4./5. mjesecu i oplodjivali su sve 3 js. pitala sam Alebica za blastice i rekao je da se kod njega trenutno NE ide na ET 5. dan nego samo 3. dan jer po njemu embriji najvecu sansu imaju u samoj maternici. znaci opet njegova odluka, ali iskljucivo novozakonska - dok se moglo oplodjivati sve js, islo se na blastice.
Ja samo pišem kakva je bila situacija sa mnom i mojim prijateljicama koje su išle kod A, a od novog zakona sam bila dva puta u postupku. Netko je i prije na forumu izjavio da A. pacjentice idu 2. ili 3.d poslije punkcije, vjerojatno postoje iznimke. Isto tako je već netko ranije napisao da je Lana rekla da ona neće bacati embrije (mislim na situaciju kad se oplodi 3, a žena želi da joj se vrati 2 ili 1 embrij). Zapravo takva je procedura da ni nemaš mogućnosti nešto zahtijevati. Dakle, poslije punkcije, dobijem papirnatu izjavu u kojoj ima 2 prazne crte, jedna na kojoj dr. napiše koliko je punktirano js a na drugoj koliko pacjentica želi da se oplodi i odmah u nastavku teksta kaže (ne mogu citirati ali u tom smislu), koliko se oplodi, toliko se vraća. Naravno do transfera ni ne znaš koliko se oplodilo, jer ni ne dolaziš ni kod dr ni kod biologa (opet-govorim o svom iskustvu i iskustvu ljudi koji su tad bili sa mnom i ljudi koji koje poznam) pa da možeš reći "ja ne bih da mi se vrati sva tri". Meni je zadnji put A tek u sali rekao da su oplođene sve tri. Sorry na podužem postu, ali ne volim kad mi ljudi govore da ja piše neistine, a ja samo pišem svoje iskustvo i iskustvo drugih, meni dragih ljudi.
gala1979, tvoje pitanje se vjerojatno odnosi na etičko, odn. moralno pitanje što sa ostalim embrijima? Budući da je zakonom zabranjeno zamrzavanje embrija očito je da bi se preostali embrij bacio. To je privatna odluka. Ja sam samo spomenula da nema zakonskog ograničenja da ispravim jednu dezinformaciju (kojih btw. ima sve više po forumu).
i koliko znam, na VV-u su i pacijenti dr.A i L potpisivali koliko se oplodjuje i da se u tom slucaju sve oplodjeno mora vratiti. e sad, da l je to ilegalno ili ne... i na nekim drugim klinikama see to radilo... mislim da se tu radi o tome koga se koliko stisce (tj. tko je u milosti, a tko nije) pa se oni "stisnuti" pokrivaju na sve mouguce nacine da ne bi bilo nismo znali... vec sam davno pisala da sam na par mjesta cula da su tu u pitanju upute odozgo... i to ne samo VV-u...
A jel u Zakonu piše da li se smiju bacati embriji? Ako ne piše onda je stvar liječnika, embriologa i pacijenta da li će bacati embrije ili ne. Nešto kao i pitanje abortusa. Liječnik ima pravo odabrati da li će raditi abortus. Da li je katolik ili nije. Ono što je zakonski ne mora uvijek biti i moralno.
Koma mi je to da te prisile vratiti 3 embrija, pogotovo ako je žena mlađa, još ako se ne može dogovoriti, za onoga tko se jako boji scenarija s trojkama i rizika koje oni nose, da se ide na blastociste, pa i uz rizik da se ne dođe do transfera... U zemljama dobrog MPO-a (Slovenija), transfer tri embrija su zakonski maksimum, a default vraćanje jedne blastociste (ženama ispod 35).
Jednako kao što je i koma da se embriji bacaju. Ipak, ja bih tu veći ponder dala pacijentu, a ne doktoru - zbog pacijenta doktor postoji, pacijent će ići u rizik s troplodnom trudnoćom za cijeli život.
A nekad je na VV-u bilo, barem procesno, jednako kao i u Mariboru :(.
Bravo za zaključak :-))Citiraj:
http://forum.roda.../images/icons/icon1.gif
http://forum.roda.../images/misc/quote_icon.png frka prvotno napisa http://forum.roda.../images/buttons/viewpost-right.png
bojim se da nije nonsens i da amariya ima pravo. postupak mi je bio u 4./5. mjesecu i oplodjivali su sve 3 js. pitala sam Alebica za blastice i rekao je da se kod njega trenutno NE ide na ET 5. dan nego samo 3. dan jer po njemu embriji najvecu sansu imaju u samoj maternici. znaci opet njegova odluka, ali iskljucivo novozakonska - dok se moglo oplodjivati sve js, islo se na blastice.
Ako ideš na 5. dan sa ovakvim Zakonom o oplodnji 3 js samo si povećavaš šansu da ostaneš bez transfera. Meni je jedino to logično.
preriskantno je ići na blastice kad imaš samo tri jajne stanice na raspolaganju.
Postoji i link gdje možete vidjeti koliko treba j.s. da se dođe do transfera, do bebača, itd, ali nešto mi šteka ova stranica s posla, prosurfajte malo ovdje:
www.potpomognutaoplodnja.info
I sad.. šta je veći moralni bed. Vratit mladoj ženi, sitne konstitucije, tri dobra embrija.. i riskirat da ona izgubi trojke, da rodi troje bolesne djece i da obitelj završi na socijali plaćajući terapije ili pak neplaćajući, a gledajući svoju djecu... nego ne vratiti jedan embrij i uništiti jedan potencijalni život... Odvratan je novi zakon, stvarno je grozan, kako god okreneš - strava i užas i SVI gube :(.
Nadam se samo da oni ipak mlade žene vode u tome pa eventualno onima koje "reproduktivno obećavaju" sugeriravaju da se oplode 2, a ne 3...
ina33, 100% si u pravu - kako god se okrene, jad i bijeda...
halo cure.Evo ja zvala i danas dr kniewada i rekao mi da su te 2oplodene stanice nisu se pomaknule s mjesta.Al da se kao zna desiti da zakane 1dan.Pa je reko da ga sutra u ovo vrijem nazovem.
Sad imam jos jedan dan mucenja-poludit cu.Jure sam stvarno imala razlog za veselje a danas sam vec jednu turu isplakala.
Jel ima koja da je imala takvu situaciju pa da se se ipak razdjelile i da su vracene nazed js.
Bila bi sretna da mi neka to odgovori,madam znam svaka je zena za sebe.
Kissiii!!!
Sonja hvala ti sto si se javila. Ako si citala prethodne postove mogla si vidjeti da je tvoj post u kojem kazes da ti je receno da ce se oploditi samo 2 jajne stanice izazvao cijelu raspravu. A nakon ovoga sada, kada je upitno hoce li se uopce te dvije oplodjene JS nastaviti dijeliti, vjerujem da ce se otvoriti jos vise pitanja i dilema.
Mozes li nam reci koliko imas godina i koji ti je ovo postupak? Na kakvom protokolu i kojoj stimulaciji si bila (dugi ili kratki protokol, Gonal ili Menopur, koliko ampula...)?
I ono sto nas sada narocito zanima kako je doslo do odluke da se ti oplode samo 2 JS, a ne 3 koliko je zakonski najvise dozvoljeno? Takodjer me zanima da li su ti zamrznuli koju jajnu stanicu?
A sto se tice tvog pitanja, mislim da je cak i bilo na forumu takvih slucajeva da se oplodjena jajna stanica dijelila sa zakasnjenjem. Do sutra svakako jos ima nade!
Usput, mozda jos jedan savjet za tebe. Ako ti je ovo pravo ime i prezime, ne bi bilo lose da zamolis administratore da ti ga promjene u neki nick dok jos imas mali broj postova (to mozes zatraziti npr. tu: Promjena nicka 2 ). ;-)
Ja sam na VV-u davno imala situaciju da se prvi put nije oplodilo ništa (13 stanica, neloš spermiogram), radili su rescue ICSI drugi dan, dobila 7 loših embrija - 3 vraćena - ništa, 4 odmrznuta i vraćena - ništa.
Da li su ti radili ICSI ili IVF? U stvari, pretpostavljam da sada svima idu na ICSI, da se osigura da se te tri stanice oplode... ili?
Nadam se da ima boljih iskustava i sretno, koji put je IVF nepredvidiv i neki koji se nisu makli prvi dan, na kraju krenu - mislim da sam čula takvih priča, barem jedno 2-3.
Ako imaš puno godina - tipa preko 35, zakon te jako kači i razmišljaj o liječenju izvan Hrvatske. Ako si oko 30-te, imaš veće šanse.
Potpisujem Auroru za promjenu nicka, ovo je jako čitan forum, znat će ti doktori odmah o kome se radi, a da ne govorim kolege, susjedi itd. Osim ako nisi iznimno otvoreni tip i svi sve znaju.
nisam znala da pričamo o "novozakonskom" rješenju, pa eto ispričavam se u vezi toga, a o PP u kojima me se proziva da sam nervozna i blablabla mogu samo reći da su bezveze!!!
radim pa nemam vremena visit na forumu stalno!
Kadauna, moj duboki naklon, zaista si odlicno sazela bit svega u ona dva posta na prethodnoj stranici.
Darkice sretno kod Lucija i slobodno nam javljaj novosti.
Sonja jos je sve moguce, iskreno se nadam da ce se tvoje stanice nastaviti dijeliti i na kraju dobro ugnijezditi.
A zasto smo mi od samog pocetka bili protiv ovog zakonskog ogranicenja na oplodnju najvise 3 jajne stanice?Evo upravo zbog svih ovih pitanja koja se otvorise u zadnjih nekoliko postova.
-rijetko kada ima smisla ici na blastice sa samo 3 oplodjene js jer je velika vjerojatnost da do transfera nece ni doci a kao 8-stanicni embriji mozda ipak imaju sansu u prirodnom okruzenju.
-kako se uopce odluciti na oplodnju manje od 3 kad znas da postoji sansa da se cak niti jedna od i te 3 oplodjene ne razvije do kraja
-sta ako se od te tri sve oplode i super razvijaju a ti se bojis viseplodne trudnoce?Zamrazavanje je zabranjeno, svjestan si da ih moras baciti.
Jeste li svjesne koliko je sve bilo jednostavnije kad je bilo dozvoljeno zamrzavanje embrija?Moglo se ici na oplodnju svih dobivenih jajnih stanica a od njihove kvalitete je ovisilo da li ce se ici na blastice ili ne a visak tih blastica se mogao zamrznuti pa zena nije morala prolaziti svu tu muku iznova samo da bi dobila js. koje se danas zamislite bacaju!!!
Ma mislim kao da nam nije dosta muke i bez ovoga sto su nam servirali.fuuj.
Ja razumijem da je lakse ne znati, ali dozvolite da Vas oni koji znaju upozore na vrijeme na sve sto vas ceka jer ovo je bespostedna borba.
Daj Boze da svakoj uspije iz prve, sta bih dala na svijetu da svaki dan procitam ovdje vase objave o trudnoci, ali morate biti svjesne koliko su nam svima smanjene sanse za zacece ovim zakonskim ogranicenjima.
Za vas mladje jos ima sanse, mozda se zakon kroz koju godinu i promijeni ali moja generacija je u debeloj banani.Nazalost!
Čitam i vaše odgovore kako je preriskantno da se s 3 j.s. ide do blastice, pa me zanima da li postoje neka znanstvena istraživanja koja govore u prilog tome da će se embriji bolje razvijati u prirodnom okruženju nego u labu?
Mislim da li je to stvarno tako ili se biolozima više ne isplati uopće trošiti medije i uzgajati embrije do stadija blastociste kad ta priroda selekcija nema prevelikog značaja jer nema ni zamrzavanja?
Što je sad tu stvarno istina?
Mislim da sam bezbroj puta, od kad je ovaj debilni zakon na snazi, sama sa sobom vodila rasprave 2 ili 3 js dati oploditi..
Kužim ja da me nitko neće pitati jel idemo na blastice??.. to je moja pusta želja..
Danas me uhvatili crnjaci. Trebala bi za koji dan opet u postupak i ni sama ne znam jel da idem ili ne .. Možda i odustanem od svega do daljnjeg..
Mali Mimi da budem iskrena nemam pojma postoji li neko znanstveno istrazivanje o tome nego sam se povela za onim sto nam lijecnisi imaju obicaj reci jos i dok je stari zakon bio na snazi.E sad da li je to njihova mozebitna utjeha ili je to stvrano tako ne znam.U mom slucaju nije jos nijednom uspjela ta opcija:(
Razmišljam da je to više neka utjeha koju oni meni uvijek iznova ponavljaju, ja isto nikad došla do blastice, ali kad razmišljamo čemu onda svi ostali toliko riskiraju možda dobre embrije puštajući ih do blastica ako će se bolje razvijati u maternici nego u labu. Mislim da neće biti odgovor da bi imali čim manje za zamrznuti, da je to tolika prednost pa zamrznuli bi sve 3. dan valjda?
Cure hvala vam puno na savjetima,mada jos nisam skuzila kako se mjenja nick.
Ovo mi je prvi put,imam 26god imala skm terpiju s menopurom.24ampula.
On jwe dal savjet da se oplode 2 a meni je psalo,a ja smotana uvijek zaboravim pitati sto bi bilo s ostatkom.Jer mislimda ne daju vise radi visestruke trudnoce koja moze biti i rizicnija.
Iskreno se nadam da su se rezdijelile do sutra.
Darkice i ja sam odlučila ići privatno kod Lučingera,trebala bi ići slijedeći tjedan kod njega pa me zanima kakve su cijene i jel gužva?želim ti puno sreće!!!
Ima li sta novo na vv. dva dana se nije pisalo da li koja je gore milim bilo kakve informacije trebala bi ovih dana ici.