Ja sam prvo gledala, onda čitala...
Predstava mi je bila puno jača.
Dojam otprilike kao i tvoj ;-)
U svakom slučaju, teško da će ikoga ostaviti ravnodušnim...
Printable View
Evo i moj skromni :mrgreen: doprinos topiku, ako vec nije bilo...Bekim Sejramovic, Dnevnik jednog nomada. Autora znam iz davnih, palahovskih dana :D ali nevezano, mebi se svidjelo. Sad idem i ostale procitati, malo rijecka sjecanja, malo stil pisanja kao da cavrljamo s pivom u skali, znati ce rijecani moje generacije :D uglavnom...meni je dobro legao.
Jonathan Coe: "The Closed Circle" - nastavak od "The Rotters' Club" - tople, tople preporuke. Jako mi se svidja kako pise i stavljam si na listu zelja i ostale njegove knjige.
Arash Hejazi: "The Gaze of the Gazelle" - istinita biografija i prikaz Irana kroz duzi niz godina. Jako zanimljivo, preporuke.
Philippa Gregory: "Virgin Earth" (nastavak od "Earthly Joys") - ove dvije mi spadaju u njene dvije najlosije knjige.
Laurie Viera Rigler: "Rude awakenings of a Jane Austen Addict" - vratila neprocitanu nakon prvih 50-ak stranica, strasno glupo stivo. :/
Trenutno citam Johna Irvinga, "Until I Find You". Irving mi je jedan od drazih pisaca otkad sam procitala njegovu "A Widow for One Year". Ta knjiga mi je bila toliko dobra da se dugi niz godina nisam odlucivala na to da procitam nesto drugo njegovo, radije bih se vracala njoj i ponovo i ponovo ju citala. Ovog ljeta sam odlucila da sam spremna za nesto drugo njegovo, i prva na red mi je dosla ova, "Until I Find You". Dosla sam do neke 200. stranice i osjecam se kao da citam McEwana, onaj uznemirujuci osjecaj u zelucu, a ne mozes ju pustiti i bolesno ju citas dalje...
Vec znam da mi je ni blizu "A Widow for One Year", no citam ju dalje. I nemojte se zavarati sladunjavim naslovom, nije ni ljubic ni beletristika... nista priblizno tome.
Mogla bi se dopasti ljubiteljima Iana McEwana, a za one koji ne poznaju Irvinga, on je autor (izmedju ostalog) "The World According to Garp " i "The Cider House Rules".
Da i ja dam svoj doprinos temi. Inače većinom štivo biram po vašim preporukama.
Ovdje se slabo spominje Sarah Waters, oduševila me, sva tri romana su mi odlična, ali Noćna Straža mrvu bolja od Varalica i Malog stranca.
Ingo Schulze Simple Storys, kratke price povezane s razlicitim likovima o Istocnoj Njemackoj '89. Prekidala sam je pa se pogubih i na silu dodjoh do kraja.
Dovršila Napuljsku tetralogiju Elene Ferrante. Stvarno briljantno.
A sada nešto sasvim drukčije:
Hido Biščević „Diplomacija za stolom“ (2013), prva knjiga o gastro-diplomaciji u Hrvatskoj. To je zapravo neka vrsta memoara našeg istaknutog diplomata tijekom stvaranja države i pristupnih pregovora s EU, a nastavio je kao državni tajnik, savjetnik i pomoćnik ministra, a zatim i veleposlanik.
Knjiga donosi sjećanja na službene susrete s vodećim političarima svijeta, uz izvorne recepte za jela poslužena na svečanim objedima i večerama. (Neke sam recepte i sama isprobala, uglavnom nam se svidjelo!) :mljac:
Kroz opise diplomatskih objeda podsjeća i na snažnu ulogu i nezaobilazno mjesto hrane u povijesti politike i diplomacije - ako službeni razgovori nisu doveli do sporazuma, diplomatske su večere često pružale posljednju priliku za dogovor!
Primo Levi o njegovom iskustvu iz
Auschwitza 'Zar je to covjek' - izvrsna knjiga, hvala svima na preporuci!
John Kennedy Toole: Urota tupana
Satirički roman kultnog statusa u New Orleansu, iz kojeg je pisac i u kojem se odvija radnja. Do njega sam došla preporukom Zlatka Crnkovića, iz njegovih knjiga. Dijelovi su briljantno napisani i jako duhoviti i općenito je sve životno i slikovito, podsjeća na scenarij za film, a opet projekt snimanja filma po knjizi prati glas da je uklet jer je već nekoliko puta snimanje krenulo i prekinuto iako su za njega bili zainteresirana i neka od najzvučnijih holivudskih imena. Iako sam se zabavljala čitajući, neko veće čitateljsko zadovoljstvo je u mene izostalo.
Nakon toga sam pročitala 2 putopisa Billa Brysona po Velikoj Britaniji koja kod nas nisu prevedena, a naslovi su im Notes from a Small Island i The Road to Little Dribbling (drugi je nastavak prvog, ali mogu se čitati i nepovezano). Ovo su mi bile knjige za gutanje; zanimljive, duhovite i informativne i bilo mi je žao kad sam ih slistila.
Napokon se i ja dokopala "Genijalne prijateljice". Moram priznati, stvarno je jako dobra.
Kad sam prvi put naišla na "rajon", morala sam se nasmijati, sjetila sam se rasprave s ove teme :mrgreen: Da nije bilo toga, možda uopće ne bih tu riječ detektirala kao problematičnu.
He, he, i meni je 'rajon' na meniju. Meni je cudna...al guglala sam i prijevod Levija svaku malo neku arhaicnu rijec.
Ja sam je danas rezervirala, a posudila Omaru, Bekimovog H. F. i Evanesca Valenta Pavica (jutros preporucila Jagna Pogacnik).
Odustala sam od Marqueza napola. Nije za mene :spava: Kolegica me uvjerava da mu to nije najbolje djelo, možda jednom probam s Ljubavi u doba kolere.
Zato sam nakon njega naletjela na remek-djelo - Phillippe Claudel "Brodeckov izvještaj". O Brodecku koji je preživio ratni logor i na zaprepaštenje susjeda vratio se u selo. Koje baš tad posjećuje živopisni stranac koji otvara svježe zakopane ratne rane. Atmosfera u knjizi me podsjetila na najjezovitiji film koji sam gledala - "Bijelu vrpcu" od Hanekea.
Djelo me baš duboko dirnulo i ostavio u tužnim mislima da čovječanstvu nema spasa - zlo je ugrađeno u genetski kod, baš kao u strah i okretanje glave. Iz povijesti ne učimo ama baš ništa, što vidimo i iz aktualnih događaja :-(
Brodeckov izvještaj je genijalna knjiga, meni jedna od najboljih koje sam čitala u zadnjih nekoliko godina. Baš često ga se sjetim. Ipak, neke druge Claudelove knjige su me nakon Brodecka blago razočarale - "Mirisi" su mi se dopali, ali "Istragu" i "Stablo u zemlji Toraja" nisam doživjela tako intenzivno...
Procitaa Genijalnu prijateljicunod Ferrante. Kako su mi ocekivanja bila velika u prvoj trecini me nekako nike zgrabila, al me poslije zgrabila posteno, bas je dobra :). Idem na knjigu br
2.
pa vidi u gradskoj, ogrizoviću, piše 1-2 rezrevacije
nije to tako strašno
ja je palniram kupiti za interliber, pa ako do tada ne pročitaš posudim ti
tanja, kupila
To što pišu 1-2 rezervacije odnosi se na obje knjige - znači i na prvi i na drugi dio, jer im je signatura ista (razlikuju se samo po broju).
Kad gledam samo 2. dio, u Gradskoj su 3 rezervacije, a u Ogrizoviću 15 :-o
Prihvaćam ponudu za posudbu, ako je ne pročitam nekako do IL :-)
tanja ako hoćeš čitati na engleskom i u pdf, pošaljem ti sve četiri.
Hvala, već sam se dogovorila za posudbu :-)
Inače nerado čitam u pdf - prvo, ni nemam vlastiti tablet, a preko dana dovoljno dugo gledam u kompjutorski ekran da mi je to prevelika doza dnevno za oči. Od čitanja papirnate knjige nikad nemam problema s vidom, od gledanja u ekran problemi su počeli prvog tjedna po povratku s godišnjeg na posao :|
Doduše, svjesna sam da e-čitači knjiga nisu isto što i kompjutorski ekran - MM je mojoj mami (a svojoj punici) prije par godina kupio e-book reader upravo zato što ona ima velikih problema s vidom i čitanje knjiga joj je sve teže. Na e-readeru može povećati slova i prilagoditi si tekst. Ali ja i dalje spadam u one koji knjigu, osim čitanja, moraju opipati i omirisati :mrgreen:
razumijem jer i ja inače najviše volim držati u rukama knjigu. ali ovdje je neizvjesnost bila nepodnošljiva :mrgreen:
Baš kao i angie75, ni ja nisam mogla čekati, morala sam znati odmah i sad što će biti dalje s Lilom i Lenom.
Tako da sam i ja posegnula za onim što ama baš nikad ne koristim u čitanju knjiga - literaturom na engleskom i e-čitačem knjiga.
Ja sam trenutno pretežno na elektronici više nego obično (preuređujemo kupaonicu, pa nismo u svom stanu, pa mi ni kvartovska knjižnica nije baš blizu). Nemam e-reader nego običan višenamjenski tablet star nekoliko godina, koji inače koristimo po potrebi i nosimo na godišnji. Dobro je, ali znam da može i bolje. Kad bude prilike, nabavit ću si pravi e-reader, a ovaj vratiti sinovima, iako je meni došao u ruke zato što za njihov pojam ima premalo memorije i sl...:mrgreen:
Ont. trenutno na tom tabletu imam Desmonda Morrisa: I čovjek je životinja
Ja zadnjih godina čitam više na engleskom nego na hrvatskom, a ni e-reader mi više ne zvuči tako odbojno, pogotovo za čitanje u putu
iako knjiga na kantunalu je knjiga na kantunalu
uglavnom prijavljujem u zadnje vrijeme:
Barbara Kingslover - The poisonwood bible- priča o životu u Kongu koja prati borbu za neovisnost, pa život u diktaturi, iz perspektive jedne američke misionarske obitelji. Dosta edukativno, često sam išla na wikipediju po spoilere. Iako su likovi dosta jednodimenzionalno prikazani, što mi inače smeta, ovdje mi to nije bio problem, dosta sam se emotivno angažirala oko knjige, vjerojatno je tome pomoglo što autorica ima stvarno jako lijep stil.
J Green Greška u našim zvijezdama – pisalo se već o toj knjizi i nemam nešto posebno dodati, dirljiva, duhovita, dosta ok
Elizabeth Strout My name is Lucy Barton – kratka i predivna knjižica, teško mi je opisat o čemu se radi, junakinja kroz period boravka u bolnici priča o svom djetinjstvu, odnosu s majkom, odnosu s djecom, sa samom sobom.. a sve to jako lijepo opisano, ako mi je zamjerka Kingslover bila da su likovi unutar stereotipa, ovdje je suprotno, nitko to nije, i ima super foru da neke važne događaje više samo natukne da jedva skužiš otprilike što se dogodilo, nekad nisi siguran niti je li se zaista dogodilo ili je malo iskrivljeno i pobrkano s nečim drugim, a onda još i junakinja kaže „ili barem ja to tako pamtim“. U katalogu naših knjižnica je nema, pa pretpostavljam da nije još prevedena, u svakom slučaju meni se jako svidjela.
draga jabucice, jednom kad taj e-reader i nabavim, rado ću ti odgovorit na ta pitanja :lool: dotad pojma nemam, nadam se da netko drugi na temi zna :)
možda ovo pomogne
https://zmiriczoran.wordpress.com/20...-kako-i-zasto/
ja uglavnom kupujem ono što me zanima, ali na eng
Imam mladog rođaka koji ne voli čitati, ali je lud za muzikom, točnije rockom i sličnom. Želim mu predložiti neke knjige koje imaju likove iz svijeta rock'n'rolla ili srodnu tematiku. (Priznajem da i ja, puno starija, također volim takve naslove.) :oops:
Ne moraju biti stvarnosne, ciljam na fikciju.
Ono što mi zasad pada na pamet:
Jack Friuscante je izašao iz grupe
Juliet, gola
Vrijeme je opak igrač
Imate li prijedloga?
Možda Buddha iz predgrađa