U većini škola boravak ima samo 1. I 2. Razred, i to ne svi razredi.
Osim toga, vidim da.HZJZ govori o skupinama od 9 djece, a razredi kod nas imaju i po 26, 27 učenika, znači trebali bi se dijeliti na 3 a ne na 2.
Printable View
U većini škola boravak ima samo 1. I 2. Razred, i to ne svi razredi.
Osim toga, vidim da.HZJZ govori o skupinama od 9 djece, a razredi kod nas imaju i po 26, 27 učenika, znači trebali bi se dijeliti na 3 a ne na 2.
Bojim se samo za one koji se odluče klince poslati u školu da ne bude baš čuvalište ko za vrijeme štrajka,pa će navečer morati odrađivati i nastavu
Inače naš klinac nije bilo sam vani od kad je počela frka ,nego uvijek s nekim s kim živi
Saša očekujem tvoj raport o danskom sistemu!
Jelena O ti si fakat posebna osoba. Guglaj.
Mima, ja nisam ministrica da me se reseta niti imam odgovore na sva pitanja, ali stojim iza onog sto sam rekla. Upravo radi toga sto je situacija izvanredna mora se traziti nova rijesenja. Gradski neiskoristeni prenamijenjeni prostori? Studenti pedagogije zavrsnih godina? Pola nastave ovako, pola od kuce? Nastava na otvorenom u svim skolama u kojima je to moguce organizirati? Evo sasvim sam sigurna da ce mnogi pametniji od mene iznaci bolje i efikasnije modele, koji ce i dalje biti daleki od savrsenih, ponekad ce neki i zakazati pa ce R skociti, ali i dalje ce to nesto biti bolje od ovoga sada.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ovo mozda vrijedi za vise razrede. U skoli koju moja djeca pohađaju prvašici imaju razrede od 17-18 ucenika. Cetvrtasi 21-23. Neki od njih upadaju u skupine za koje je HZJZ dao preporuku da ne idu (kronicni bolesnici, zive u kucanstvima s ugrozenim osobama i sl.).
Dakle određen broj vec u startu ne moze pohađati nastavu.
Treba uzeti u obzir da su razredi najbrojniji u velikim urbanim sredistima. Manja mjesta imaju manje razrede, u kojima se ove preporuke mogu prilicno lako provesti.
Zagreb je doista ugrozen potresom, ali to je postao lokalni politicki problem, a ne epidemioloski.
Kak znači škola na otvorenom? Po meni neka šetnja i slično,i treba nekom nekog vremena i sjesti
Saša ne nalazim ništ od danskom sistemu osim kaj sam napisala da traže 6 kvadrata po klincu
Matura se piše za mjesec i sitno i sad jel budu se mogli stisnut svi klinci u popodnevnim smjenu da maturanti mogu ujutro pisati?
Tanči ili Nano koliko uopće imate razreda u miocu sve skupa?
Bety vaši razredi su mini prema našim i to u svim razredima od 1-8 i ima ih po 5 odjeljenja u generaciji
Samo 3 nova u 24 sata.
Istra nema vise niti jednog zarazenog.
Kako stoje stvari mozemo u skolu. :mrgreen:
Kako nije sukladno, koji su to.propisi?
U Hrvatskoj ima razreda sa 2-3 djece vjerojatno, oni stvarno nemaju nikakav problem ;)
Ali u najvećem i najmnogoljudnijem Zagrebu nije tako, u napučenim naseljima je brojka od 26 djece sasvim uobičajena.
Meni se cini da je ovo za sad lagano isprobavanje kako stvari mogu funkcionirati. I da nije namjera da dodje tkogod moze nego za pocetak tko mora, pa ako ide sve ok i uhodaju se onda mozda ukljucivanje vise djece. Ima jos samo 6 tjedana nastave do kraja. Pretpostavljam da ce do jeseni morati osmisliti neki nacin da se svi vrate u skolu, makar u rezimu 2 tjedna online 2 tjedna u razredu (a mozda i nastavnici u istim smjenama) i na taj nacin osiguraju manje ucenika istovremeno u razredu i u kontaktu (ili zakljuce da su razredi dovoljno mali da nisu rizicni za drzanje epidemije pod kontrolom).
U svakom slucaju nigdje nije pisalo da ovo nece biti regularna nastava i usporedivanje s cuvanjem za vrijeme strajka kad je jasno bilo receno da nema nastave nema nikakvog smisla...
Kod nas u skoli su razredi redom 27-28-29 ucenika...
Nemam pojma. Mislim da MIOC ima 8 razreda maturanata i još 2 IB, al tko zna kaj je s njima.
Kad sam ja išla bilo je 12 razreda po u prosjeku 38 učenika. Sada ih u razredu ima u prosjeku 27.
Ja i dalje mislim da bi se možda potrudili nekaj suvislo s nastavom organizirat da se nije dogodio pitres. Koji se baš puno i ne spominje a u Zagrebu s velikim brojem stanovništva ove zemlje. I kako ne nalaze rješenje za Zagreb, jer kapaciteta očito nema, tako ni za ostale.
Mislim slično kao sasa, da im je stalo, našli bi rješenje. Iako u Zagrebu teško. Trebalo bi vidheti koji je to uopće broj djece (OŠ i SŠ) koja se ne mogu vdatiti u svoje škole.
Nano znači 10 razreda po generaciji,ispada to onda 40 učiona?
8 po generaciji. +2 za IB
Uglavnom, išla sam ponovno gledat. 6 osnovnih škoka ide u MIOC, 2 u prelog. Ostale osnovne škole idu u neke druge osnovne
Mima, evo standarda https://narodne-novine.nn.hr/clanci/...6_63_2129.html prema kojima je optimalan broj djece u razrednom odjelu 20, minimalna 14, a maksimalan 28.
Jelena.o objasnjavam to nedostacima kapaciteta, uglavnom infrastrukturnih, sto je politicka tema grada Zagreba vec godinama. Grad nema strateski plan za izgradnju novih skola unatoc porastu broja stanovnika u određenim naseljima. Kvart u kojem zivim se najmanje udvostrucio u posljednih 15 godina, a skola ima iste kapacitete kao i 1930 neke kada je sagrađena na mjestu kukuruzista. Izdaju se građevinske dozvole za gradnju stanova za 1000 ljudi i vise, bez ikakvog plana kamo bi djeca trebala u vrtic, u skolu itd.
I kod nas je Max. pa još puta pet popriličan broj
Mrzim ovakvu online nastavu. Dijete je prosjecno inteligentno, malko presavjesno i sklono perfekcionizmu. Sjedenje svaki dan od 10-20 h, najproblematicniji predmet koji uzrokuje najvise stresa - likovni??? Nista ne stize, ona ima rokove!!! Samo 1 profa salje video zapise, ostali linkove pa studiraj ko da si na faksu. A u pocetku sam bila odusevljena kako su se brzo organizirali, autoironicni LOL.
Upravo to il radim od doma il u uredu, ne mogu radit 2.5 dana doma, pa 2.5dana u uredu :rolleyes:
Kod moje djece 27 i 28 učenika, dakle cjepkanje na 3 razreda.
Ne poznam nikoga čije dijete ide u razred s 13 učenika, čak ni na svom otoku
Ista smo škola, sve je tako kkao si napisala.X
Meni je par mama iskreno reklo da će svakako slat djecu u školi kakva god situacija bila jer ne mogu više izdržat s njima doma. Ok i to je legitimno, cijenim iskrenost.
Upravo sam dobila poruku na grupi da nam ravnatelj javlja da se u pon sastaju svi ravnatelji oš u Zg na temu poč.škol.god.
Trebalo bi biti i vijeće roditelja u pon
Lili nastavak nastave ,ne početak šk. god.
Saša, slažem se s tobom. I ja bih svoje poslala u školu, ali oni trenutno nisu ciljana skupina.
Uopće na presicama više ne spominju više razrede i srednju školu, kao da ih nema.
Ovakvo online učenje mi nije odgovarajuća zamjena za OŠ. Možda za faks. Funkcionira, ali samo kao nužno zlo.
I ja mislim da ih sve treba poslati u školu, pa ćemo osluškivati. Nakon ovakve škole slijede još dugi ljetni praznici, predugo mi je to 'praznog hoda'.
I nadam se da ova preduga izolacija i buljenje u previše ekrana neće ostaviti neke dublje psihičke posljedice.
Evo moje dijete ide u razred gdje ih je samo 14. U Zagrebu. Ne na otoku.
Na mom fakultetu, koliko sam upucena, svi drzimo on-line nastavu u realnom vremenu. Dakle, u vrijeme kad bi studenti po rasporedu imali neki predmet, imaju ga i sad, u punom vremenu, bilo putem zoome, Teamsa ili neceg tretjeg (izuzetak su prakrikumi). Dobar dio profesora ima graficke tablete koji simuliraju plocu, stavljaju se on-line materijali, studenti uglavnom nemaju tehnickih poteskoca... a svejedno, moj dojam je da je, bas zbog nedostatka fizicke prisutnosti, i bitno smanjene interakcije, kao i nemogucnosti da vidite reakciju studenata na preneseno gradivo, kvaliteta i korist od predavanja znacajno manja nego u nastavi uzivo. Preciznije, mislim da je nastava dovoljno kvalitetna da visoko-motivirani i organizirani studenti izvuku iz nje dosta znanja, al i da je nazalost nedovoljna da odrzi motiv za pracenje i sudjelovanje kod manje motiviranih. I da ce neizbjezno doci u raslojavanju po pitanju znanja.
Ocekujem da je sve to kod srednjoskolaca i osnovnoskolaca jos vise izrazeno.
Kod srednjoskolca se to dogodilo ravno 1X i to kod profe koja je inace jako angazirana.
Kod cure u 5.razredu - nula puta.
Ne znam kako tocni izgleda nastava kod srednjoskolca ( strukovna skola 3.r) osim pisanih uputa i linka na Tonija Miluna , ali kod petasice bilo je par prezentacija( vecinom gotove od izdavaca, ili bez ikakvog tona samo izmjenjivanje slika) i par likova na filmice ( engleski, prezentacije i materijali koji idu uz udzbenik). Sve ostalo su samo i iskljucivo pisane upute , uz koje 50% nastavnika komunicira porukama u toku radnog dana i daje povratne informacije. Ostalih 50% niti to.
Po otocima i u Zagori, u razredima u kojima su predavale moje prijateljice, djece je bilo do deset. U svakom slucaju, ako je prosjek 13, ocekivano je da u oko pola razreda u Hrvatskoj (+- neki postotak) ima manje od trinaestoro djece.
Zaista cudno kako nitko ne poznaje male razrede, vjerojatno se svi krecete po vrlo napucenim turistickim destinacijama, odnosno otocima. Na otoku na kojem ja ljetujem s djetetom koje poznajemo ide jos troje djece u razred, a u nizi razred ide jedno dijete a u nizi razdred su upisali rekordan broj djece, 13.
U selu (na kopnu) u kojem ljetujem u prvi razred ide 5 ucenika.
Selo nije nikakav brdsko-planinski kraj, dapace, blizu je velikog grada.
Ne razumijem koja je svrha negiranja statistike. Zagrebacke skole, doista odskacu, ali ni to nije pravilo. Prosjek je 13. To zaci da postoje i razredi sa vise i sa manje ucenika.
A do 4.osnovne isto nitko nema takvu nastavu. Nitko. Ja znam da je mnogima i jako smanjen obim posla- i da im je samim time rad od kuce i uz sitnu djecu nezahtjevan, ali valjda se ne ocekuje da to tako bude do proljeca? Tj valjda se ocekuje da ce i zahtjevnost posla rasti? A poslodavcu je sigurno dobro da mu zaposlenik ima sto vise neometanog vremena za rad, pa ako je to 2.5 dana, onda 2.5. Od doma ili u uredu. Ne vidim sto je tu tako fascinantno.
Mala petasica dobiva samo prekrasne povratne informacije o iznimnom trudu koji ulaze. Uz mnoga pitanja i reakcije na svaku objavu. Ako uzmemo u obzir njezinu disleksiju potpuni je jasno da joj majka cita i prezentira sve stavljene materijale. Sreca da je jos nije potpuno luda od toga .
Srednjoskolac je ( ocekivano) apsolutno nezainteresiran i pasivno aktivan. Svaki dan poklika da je sve satove i preskoci kilometarske postove na nekoliko strana u kojima se krije i zadaca.
Pa onda profesori cesto kontaktiraju majku da dijete samo pasivno aktivno u nastavi na daljinu.
Moram reci da taj jedini sat koji su imali direktnu nastavu cekao je od ranog jutra i obukao je svoju najbolju kosulju ( i bermude :mrgreen:) da pokaze svoju ozbiljnost. 8-)
10 osoba u razredu je trenutan broj
Sto ako situacija bude mirna , spoznamo neke nove stvari o virusu i na jesen bude prihvatljiv broj od recimo 15 djece u razredu ako se zadovolje ostali ili neki drugi zahtjevi?
Sto onda? Hocemo li i onda ocekivati da se cijela godina izvede na daljinu?