A ovdje je prekrasno opisano tko je zapravo unazadio Afganistanke :zbljuv:
Printable View
ja nisam ni ekonomistica, niti su mi migrantska pitanja u opisu posla. niti uopce znam kako se to uopce racuna. no znam da se sigurno ne racuna samo kroz porez koji uplacujes.
i nemam linkove, niti tablice. a bome nemam ni vremena da bih to sad trazila.:mrgreen:
prenosim samo ono sto ovdje institucije kojim je to u opisu posla kazu. a te podatke obicno podastiru, kada desna populisticka stranka (opis ne odgovara savim istini, kad se radi o ekonomskim pitanjima, mada oni ekonomiju ni ne tematiziraju :mrgreen:, ali to je drugi par cipela) poput vec opisanih slobodnjaka, obicno pred izbore krenu sa tezama kako migranti iskoristavaju socijalni sustav. a o azilantima da ne pricam.
tko zna njemacki ima na portalu Die Zeit dio posvecen izbjeglicama i jedan prilog u kojem oni opovrgavaju uobicajne predrasude o migrantima. ima i dijagrama o tome koliko je azilanta ove godine u europi zatrazilo azil.
globalno gledano srednja klasa uvijek, oduvijek i svugdje nosi najveci teret poreznog opterecenja. no to nema veze sa migrantima, niti sa izbjeglicama.
ima veze sa prostom cinjenicom da je porezni sustav tako postavljen. (u onim raznim knjigama kako se obogatiti, mogu se naci obrazlozenja)
jako bogati + koorporacije porez maltene ni ne placaju, jer imaju fantasticne i super placene poreske savjetnike, koji se brinu o tome da pronadu legalne puteve za placanje sto manjeg poreza.
oni s manjim primanjima porez ne placaju.
tako da ostaje samo srednja klasa koja nema mogucnosti angazirati skupe i pametne ljude koji im novac prevrcu preko kajanskih otoka i slicnih mjesta.
no to nema veze sa moigrantima.
http://www.jutarnji.hr/u-ovim-smo-ko...smrti/1422098/
Zanimljive brojke.
http://www.jutarnji.hr/miljenko-jerg...ljudi/1422822/
Prvi pasus... :naklon:
i inace, pomalo vec dobivam ospice od problematike tipa: oni imaju 5,6, x djece, ne rade i kroz transfer socijalnih primanja, dobiju vise novaca nego oni koji rade.
kao ono, problem nerijesiv nikako, migranti zle zlice i sto ces sad s njima, nego ih vratiti tamo od kud su dosli. :roll:
problem uopce nije nerijesiv, samo treba htjeti.
principjelno gledano, uvijek ce biti ljudi koji ce na neki nacin iskoristavati socijalni sustav. Uvijek ce biti ljudi koji zbog raznih razloga se ne mogu /ne zele uklopiti u i siroko postavljene standarde nekog drustva. Ostaju na rubu, ne sudjeluju u drustvenim zbivanjima…
To je naprosto tako. no broj tih ljudi je u postotcima gledano prilicno mali, te kroz to ne dovodi u opasnost drustvenu koheziju. A sto je drustvo razvijenije u humanistickom smislu i bogatije u materijalnom smislu lakse si moze priustiti da ljude na rubu drustva ne ostavi metaforicki receno da skapaju na cesti. I to je isto normalno i ljudski.
I vazno je naglasiti, nema eksplicitne veze sa migrantima. To je naprosto faktor prisutan u ljudima, neovisno od njihove nacionalnosti, boje koze i slicno.
Kad se maknemo od tih rubnih fenomena, dodemo do pitanja o ljudskoj prirodi koja je u nekoj mjeri sklona tome da ako moze iskoristi raznorazne beneficije, koje joj strogo gledajuci ne pripadaju.
Svi poznajemo clanove obitelji, prijatelje…koji su malo zamutili simo, malo capnuli tamo, trudnicke komplikacije I slicno. No to opet nije karakteristika migranata, nego ljudskih bica.
Kada pak tekvi fenomeni predu granice koje drustvo moze hendlati, onda moras mijenjati postavke.
Posto naravno jedna savrsena kontrola nije moguca, a ni pozeljna (diktatura), drustvo se s tim fenomenom nosi ok, dok se fenomen zadrzava u nekim granicama. Dakle do odredene mjere s tim racunas, jer znas da bi svaka druga mjera bila kontraaproduktivna.
Socijalni sustav Europe u smislu besplatnog obrazovanja, subvencioniranja kulture, odrzavanja javnih prostora, financiranja javnog prometa..itd je baziran na postavkama humanistickih vrijednosti, dakle vrijednosti koje cijelo drustvo podrzava, odnosno I financira.
Drugi dio socijalnog sustava je baziran na principu solidarnosti – mirovinsko, zdravstveno osiguranje.
Treci dio koji obicno izaziva najvise polemika su direktni transferi , naknada za nezaposlene, olaksice za samohrane roditelje, porodiljne naknade, djeciji doplatak..itd, itd
Jedan dio tih mjera je zamisljen kao pomoc u odredenim situacijama, ne kao izvor egzistencije.
Ako se vidi, da raste broj ljudi koji te transfere koriste kao stalni izvor prihoda, onda treba promjeniti postavke, te sustav nabazdariti tako da podrzava drustveno pozeljan smjer.
Ne sjecam se vise u kojim je novinama to pisalo, te na koju se to zemlju u europi odnosi, ali nakon sto se je zakljucilo da su se direktni transferi socijalne pomoci, priblizili minimalnim placama, ide odluka prema smanjivanju socijalne pomoci. Logicno i provodljivo.
Konkretno ako hoces integrirati marice i barice u odredeno drustvo, onda neces instalirati modele koji podrzavaju i ohrabruju zatvaranje u paralelna drustva, i nepoznavanje jezika zemlje u kojoj zivis.
Smanjiti ces direktni transfer novca koji omogucuje da mozes sa x brojem djece zivjeti od svih tih davanja, a povecati ces transfer u obavezne vrtice koji ce djeci omoguciti da nauce jezik kako spada, prije nego krenu u skolu, uvesti ces skole sa popodnevnim boravkom i pojacanim brojem profesora koji ce smanjiti onaj gap koji nastaje izmedu djece cija roditeljska kuca je u stanju kontrolirati zadace, uciti sa djecom, voditi ih u muzicku skolu…. Odvesti ih u muzej, kazaliste i slicno.
Pa se onda nece dogadati da imas izgubljene, lose obrazovane, neprihvacene ni u staroj, ni u novoj domovini , mlade ljude koji u najboljem slucaju ostaju u tim paralelnim drustvima, a u najgorem odu u siriju da se pridruze isisu.
naravno, uvijek ce biti ljudi koje ne mozes ni na koji nacin integrirati. no dok se radi o malom broju, mislim da to zdravo drustvo moze izdrzati.
Evolucija može odvesti i u slijepu ulicu. Tako je završilo valjda 99 % svih vrsta koje su postojale.
To je ono što je opasno. Dovoljna je mala iskra da se sve to naglo preokrene. Recimo, da ih ne puste u Njemačku, a svi misle da je to konačna destinacija.
u emisiji Im Zentrum europska parlamentarka Lunacek , je iznjela razmisljanje, da sirijke i zele u europu, jer im se ne svida ideja da budu gradanke drugog reda u recimo saudiskoj arabiji. koliko to drzi vodu, ne znam.
no saud arabija, emirati itd, ne zele izbjeglice iz sirije iz razloga jer smatraju da su sirijci politicki preosvjesteni.
Odli no receno seni. Apropo ovih koji iskoristavaju sustav, slusala sam jedno predavanje u smislu - da, naravno, treba uvesti i pojacati kontrole, al kod nekog postotka, kad postotak tih koji iskoristavaju padne na neki broj, drzavi je isplativije i manje kosta pustiti ih nego dodatno pojacati kontrole i ganjati ih. Jer taj broj nikad nece biti nula. Tata od mog sogora, oni su zivjeli u svicarskoj, je u dnevnom boravku primao ljude iz ex yu, i naplacivao! Aim savjetekako zahebat sustav i zivjet na grbaci.
nedavno sam sjedala na večeri sa Belgijancima koji su rekli da se to kod njih mijenja jer je socijalna pomoć 1200eur a plaće u tvornicama 800-900eur...pa su skužili da imaju malo previše socijale i da to više ne mogu financirati....
koliko sam uspjela iščitat, dosta dobra jer da je Al-Asad dosta napravio po tom pitanju (kao najdemokratskije koliko to može biti u islamskoj državi) te da one ne žele u Saudijsku Arabiju ili Katar jer su to za žene nazadne monarhije....a i što se tiče vjere tamo predvladava Hanbelijski mezheb koji je najkonzervativniji pravac u sunitskom islamu.
Čitala sam, hm, pred koju godinu, imam ga u kompu, članak na tom tragu američkog profesora koji se bavio američkim sustavom socijale, u principu su novci koje su trošili na provjeru zloupotrebe sustava premašivala iznos sredstava koja se distribuiraju, a s druge strane sredstva su mala i ograničavajuća, obrazlaže posljedice koje nastaju i pokazuje da se oni s dna ne mogu otrgnuti s njega.
Seni, onda nemoj očekivati da te uzmem ozbiljno:mrgreen: Zahlen, daten, fakten je ono čega se drži Njemačka, sve izvan toga spada u lake note za navođenja širokih masa malo ovdje, malo ondje, već po potrebi.. Dovoljno je samo usporediti novinarstvo, izvješaje, sjednice sa ostalim zemljama. Populizam nije na cijeni. Jednostavna rješenja čiji se aspekti izvedivosti u praksi naveliko zanemaruju, nisu na cijeni.
A Njemačka je primjer zemlje koja ne ohrabruje zatvaranje u paralelna društva.
Bez brojki, podataka, činjenica svatko može nabacivati prijedloge i dijeliti lekcije što i kako bi trebalo napraviti.
Također o socijalnom sustavu Europe još uvijek ne možemo govoriti. On niti približno nije jedinstven, niti će još jako dugo vremena to biti. Razloga je ducent. Još uvijek možemo govoroti samo o socijalnom sustavu pojedine zemlje.
Samo ovo tvoje "jednostavno" rješenje o smanjivanju direktnog trasfera onima sa x djecem povećanju transfera u obavezne vrtiće, škole sa popodnevnim boravkom i pojačanim brojem profesora i problem riješen, ne uzima niti približno sve aspekte u obzir njegove izvedbe u praksi.
Mješati jabuke i kruške također ne možemo i onda sve potrpati u isti koš. Problema ovdje ima više, problem zvan EU, unutarnji problemi zemalja članica naseob, pa unutarnja polika, vanjska politka, ekonomska politika, socijalna politka svake, i na kraju i ljudski faktor per se.
Seni je sve divno sazela. Ovaj Zizekov tekst sam citala- genijalan je.
Šafran, uzmi ti mene kako god hoćeš, il ozbiljno, il neozbiljno. :lol:
Nije stvarno osobno, no ako ćemo već tjerat mak na konac, ja bome u tim tvojim linkovima ne vidim baš Zahlen, Daten, Fakten.... Vidim linkove na neke institucije (a nemam ja vremena iščitavati 35 strana Arbeitsmarktstudie), vidim linkove na seriozne novine, no sto je poanta?
Mislim mogu ja sad nabrzaka nalinkati nešto iz Die Presse, Der Standard, Profil, Die Zeit.....a to još sve na njemačkom, pa nek se forumašice vesele. :mrgreen:
Uz to, sve kad bi mi sad svi bili ekonomisti, sociolozi, Itd. oboružani sa Daten und Fakten, mislim da bi svejedno došli na to, da je istina nešto kompliciranija materija, nego puko zbrajanje činjenica.
No osnovno je da ja zapravo uopće sad vise na razumijem što je tvoj stav:
migranti iskorištavaju socijalni sustav? A onda nam daš članak iz Spiegel-a koji tvrdi upravo suprotno?
Momentalna situacija sa izbjeglicama i migrantima je teška i kompleksna?
S tim se ja potpuno slažem, pa sam pokušala kroz cijeli topik pokazati zašto je raspoloženje ljudi u zemljama kao Austrija prema izbjeglicama prilično polarizirano. Te da kad maknemo poslovične ksenofobe, radikalne desničare, te ljude koji skupljaju političke poene na tuđoj nevolji, postoje stvari vezane na migracije, s kojima se europsko društvo mora suočiti na konstruktivan i pametan način.
ili je tvoj stav nešto treće, sto još nisam razumjela?
Naravno da mi je jasno, da ne postoje jednostavna riješenja, po pitanjima i društva i migranata. Opservacije o direktnom i indirektnom transferu, su naravno samo globalna skiciranja, s poantom da kada se vidi da postoje određene tendencije u društvu, koje se smatraju lošim, da isto tako postoje i mjere koje te tendencije mogu usmjeriti u pravcu koje društvo smatra poželjnim i dobrim.
dakle to sigurno nije niti recept niti riješenje (nit sam glupa, niti pripadam onima koji bi sve svjetske probleme "riješili" u dva dana, samo da im das vlast)
poanta posta je da društvo ima i odgovornost, a i mehanizme kojima može djelovati na pojave i fenomene koje smatra nepozeljim.
Ovo sa školom je austrijska "priča". Ako stignem i to ću malo detaljnije. To je naravno samo isječak, ali sluzi kao ilustracija razmišljanja, da je društvo živo tkivo, koje se mijenja i razvija.
Institucije države, civilnog društva, zajednice upravo služe tome da omogućuju i razvoj i napredak društva kao cijeline, da zakonima, mjerama, budžetom....ovim, onim, kreiraju društvo koje želimo.
Dakle, ako se neke postavke društva u kojem živimo, ekonomske, demografske, kakve god prirode mijenjaju, pa onda moraš mijenjati i mehanizme i sustave koji vise ne odgovaraju novim potrebama.
u tom smislu "moje ospice". Pa ako mjere direktnog transfera, ne daju rezultate, pa bome onda mijenjaj mjere. To se meni čini prilično logično.
da li je to indirektni transfer, ovo, ono, ne znam. Ima pametnijih ljudi koji se tim bave.
poanta je u tome, da djeluješ.
I još samo mali dodatak, onoj priči što se sve uzima u obzir, kad se govori o koliko pojedinac u sustav, daje, a koliko iz njega uzima, da bi se onda došlo do globalne slike, da li raspodijela onoga sto se dobiva ide od gore prema dolje, ili od dolje prema gore.
ljudi često zaboravljaju da kada imaš npr. dvoje djece koja studiraju recimo u Austriji, gdje je studij besplatan, da je to transfer socijalnih davanja.
jer to školovanje itekako košta (i to ne samo Harvard čija je godišnja školarina oko 65000 dolara), samo ga u Austrija plaća zajednica (zato sto procjenjuje da se to isplati, jer dobro obrazovani pojedinci to sve opet vraćaju društvu i zajednici na druge načine) a recimo u Americi pojedinac.
sto znaci da pojedinac iz socioekonomski nižih slojeva, porezno i uplaćuje manje, ali i manje dobivaju u vidu tog indirektnog transfera, posto barem u Austriji je postotak djece koja studiraju, a dolaze iz obitelji bez mature, višestruko niži, nego postotak djece iz familija u kojima barem jedan roditelj ima više ili visoko obrazovanje, a koji tradicionalno pripadaju barem srednjoj klasi.
hocu reci, da su ta računanja prilično kompleksne naravi i ne daju se svesti na uspoređivanje sebe sa susjedima.
A sto se tiče njemačke, mislim i da njen porezni sustav koji oporezuje familiju (vjerojatno ostatak iz vremena modela "Versorgungsehe") a ne pojedinac, nije bas najoptimalniji.
ja moram priznati da sam se trenutno totalno izgubila i ništa više ne razumijem. mislim na ovo sa srbijom. ono, wtf? ne kontam više ni kope ni špade, najednom eto ti problem sa srbijom, od kud sad to?
Politika. :mrgreen:
Sto duže ova kriza bude trajale, to će "interesantnije" biti reakcije u trokutu Hrvatska Srbija Mađarska.
A tek unutar Hrvatske...
malo ću skrenuti s teme - ovo je napisao frend frenda ma fejsu, i moram priznati da sve ovo ja nisam znala
citiram:
"Često se u vezi s izbjeglicama potegne i (legitimno) pitanje zašto ne idu u bogate zemlje Zaljeva (iako se i na to pitanje može relativno lako odgovoriti poznavanjem ponešto zemljopisa, ali više geopolitike), ali se onda redovito stvar upropasti tvrdnjom kako "su to ipak zemlje njihove vjere". Da, većina stanovnika Sirije su suniti. No postoji i velik broj šijitskih alavita, da ne spominjem kršćane i Druze. S druge strane, od zaljevskih monarhija Saudijska Arabija je vahabistička i ne podnosi šijite, a umjereni suniti se gnušaju vahabizma. Oman je ibadistički, i premda oni nemaju problem s drugim islamskim denominacijama, pitanje je bi li došlo do razilaženja nakon masovne promjene vjersko-demografske spike. Bahrein je sâm unutar sebe podijeljen (većinski šijitska zemlja sa sunitskom vladajućom dinastijom). Samo su Kuvajt, Katar i Emirati većinski sunitske zemlje u Zaljevu.
Tragično je da kod nas nitko neće reći da su Hrvati i Srbi pripadnici iste vjere (kršćanstva), jer su tu katoličko-pravoslavne razlike krucijalne - ali kad je u pitanju islam onda nema veze, trpaj ih sve na kup.
Seni, upravo o tome se i radi, ne mogu niti ja linkati čitave elaborate, studije, zasjedanja,, stanje u svakom segmentu njemakog društva. Ssamo izdvajanje za školstvo iz proračuna što, kako, i zašto je kopleks za sebe, i još sve to prevesti za one koje ne kuže njemački.
Ali živim tu gdje živim, bavim se problematikom kao i svatko koga zanima i dotiče ga se, nije ravnodušan, uglavnom na nivou zemlje u kojoj živi, posebno otkada su djeca tu i uglavnom kao komentator na zbivanja, kao i velika većina, sa pogledm iz ove ili one prizme (mislim da te to zbunjuje, a ja nisam ekstra naglasila, ne pišem uvijek isključivo samo sa moje točke glediša) Kao i ovi svi nanizani članci, koji su dobri, ali uglavnom komentiatorski, jer rješenja su prekopleksna da bi ih se moglo izrecitirati u nekoliko kartica novniskog članka. Sa svoje građanske pozicije ne mogu predlagati rješenja, ali mogu dati mišljenje, izraziti želju ili uputiti zahtjev. Mogu i izaći na prosvjede, mogu ih čak i organizrati. Govoriti o rješenjima bez svih aspekata ne mogu, a sve aspkete objedinit i argumentirati na nivou današnje kopleksnosti društva presložena je zadaća za tri čovjeka. Osim ukoliko ne težiš diktaturi. Osim toga, već sam napisala, naći savršeno rješnje je najteže, a udovoljiti svima nemoguće.
Upravo sam jučer htjela spomenuti, pričekajmo samo reakciju Srbije, ali nisam, reko neću iskrit, i evo što se događa danas.
Milanovića krenulo, taman pred izbore. Usrećuje i ljevicu i desnicu :mrgreen:
Ja sam danas tražila neki desničarski portal da vidim što oni kažu :oops: Našla sam da bi to mogao biti dnevno.hr (?). I nađem tamo članak u kojem kaže žena da je išla na Breganu i iznenadila se, da je tamo festivalska atmosfera, a ne izbjeglička. Pa je onda opisivala izbjeglice/migrante da su lijeni, da ih volonteri služe dok oni leže okolo, da se vidi kako je njima to način života, maltene oni uživaju spavat po ulici jer tako i doma čine, da su to sve sami muški (uz obaveznu napomenu - vojno sposobni :roll:) , da su bahati, neuredni, arogantni, autoricu je čak jedan Iračanin sa ženom skoro zaprosio za svoju (valjda) drugu suprugu, svidjela se kaže i njemu i ženi mu... i eto tako, zanimljiva je i ta druga perspektiva.
I jasno mi je da je istina miks svega, ima i među njima gadova, ima i među nama... Ali što ću, ja i dalje padam ( :mrgreen: ) na slike roditelja koji nose svoju djecu na rukama, a znam jako dobro kako je to teško jer i ja teglim svog jednogodišnjaka okolo i ruke me bole od njega, a oni tako pješače, danima... i srce me boli jer im ne mogu nekako konkretno pomoći... (mislim, ne mogu ni sebi, uzmem i nosim).
malo znam - ono sve sam kopirala s fejsa od čovjeka koji je upućen u problematiku
Eto, jesam li bila u pravu kada sam rekla da otimaju djecu? Znala sam da nešto nije u redu kada toliko mladih muškaraca drže djecu, i to u nepravilnim položajima, a nigdje žena.
jel ti to ozbiljno?
mislim, mene sad smijeh počeo hvatat. crni humor. u nepravilnom položaju drže otetu djecu.
i još zamislim kako negdje navečer, u briselu, merkelica i milanović i onaj senin :D razgovaraju i pita milanović - a što ću, jadan ti sam. a ovi njemu, ma ko ih hebe, zatvaraj te granice, nek čekaju na tom bajakovu ...
Pokušat ću biti jasnija. Prema tome vidim, odnosno zbog toga sumnjam da su ovi muškarci očevi te djece, jer ih drže kao da su komad krpe, a neki su i doslovce mahali malim bebama po zraku ne bi li ih na granici pustili.
samo ću se nadovezati jer ne znam na što točno misli žutaminuta nisam čitala tisak zadnjih sati...
moja prijateljica (inače psiholog) odavno je komentirala to nepravilno nošenje :mrgreen: tj. mahanje muškaraca djecom kao transparentima: obično roditelj stisne uz sebe svoje nejače, štiti ga.
S naslovnice 24sata (vidjela u prolazu, nisam kupila): "Oteo dijete da uđe u bus".
I da ti odgovorim još na ovo.
Moj stav nije bio niti da iskorištavaju, niti da ga ne iskorištavaju. Tako jednostavno to ne možemo reći, jer sustav sam po sebi nije jednostavan kada se uzmu svi aspekti u obzir, a i tu je ljudski faktor. Kao što ne možemo to tako jednostavno formulirati kako si ti to formulirala.
Jer što si točno željela reći ili naglasiti kada si napisala kako imigranti i izbjeglice uplaćuju više u socijalni sustav nego što dobijaju iz njega. I točka.
Članak u spigelu prilazi toj situaciji sa malo više aspekata pa navodi sljedeće:
Zwar lagen die durchschnittlichen Nettosteuerzahlungen von Ausländern 2012 um 700 Euro unter denen von Deutschen. Zugleich kamen jedoch knapp 67 Prozent der Ausländer auf einen positiven Beitrag - und nur knapp 60 Prozent der Deutschen. Das lag vor allem daran, dass es unter der ausländischen Bevölkerung weniger Ältere gibt, bei denen die Transferleistungen höher sind als die gezahlten Steuern und Beiträge.
Jedino ukoliko je u Austriji drugačije.
ja i dalje ne razumijem sto pojednostavljujem? :zbunj:
a jos manje pitanje sto sam htjela reci?
htjela sam reci to sto sam rekla, da statistike mjerodavnih instituta u austriji koji se bave tom tematikom, svako toliko u javnim glasilima objave da migranti u prosjeku gledano ne dobijaju iz sovcijalnog sustava vise nego sto uplacuju.
ja toj informaciji ne prilazim ni s kojeg aspekta, a jasno mi je da su aspekti i modeli racunanja vrlo kompleksni. i sigurno kompleksniji nego sto to clanak u spiegelu ili bilo kojim drugim serioznim novinama moze u formatu clanka objasniti. ne znam, sto tu nije jasno?
mogu samo reci budibogsnamasvimaskupa, jer:
http://www.jutarnji.hr/petero-ljudi-...adaju/1424457/
ja sam nekako počela misliti nešto drugo. :teorija_zavjere: :mrgreen:
a to je da se previše stvari nekako odjednom dešava, a da bi bila slučajnost. samo što ja ne mogu povezati, pa čekam dizdarevića da poveže :D
turci dakle puštaju te ljude iz kampova u turskoj, njima se priključuje još tisuće drugih očajnika, istovremeno ubijaju kurde po turskoj i za to nikoga nije briga.
sad najednom eto ti i rusa, rokaju po siriji isil.
ovi mađari i srbi to je pak ludilo. vrte te jadne ljude, iz srbije, umjesto da ih puste odmah u mađarsku, na taj horgoš, moraju prvo u hrvatsku, tu čekaju dva dana pa opet u mađarsku, preko nekakvih ilegalnih prilaza sve.
in the mean time, obama i papa ćaskaju o kubi ??
ono što mi je jedino jasno, da kao i uvijek, oni najjadniji pate.
šafran, ne bih ja previše brinula. oni koji trebaju računati te fakten će i računati. na kraju će vjerojatno u njemačkoj ostati, što bi se reklo, "krem de la krem" izbjeglica, sirijski profesori i doktori. ovi ostali će biti vraćeni, raspoređeni, we.
neće se tvom standardu ništa desiti, ma šta je to za europu, ajte molim vas, prostor na kojem živi pola milijarde ljudi.
turskoj će dat silne milijunšine za kampove. i nastaviti po svom. svi zajedno. pa do kad traje - traje.
cvijeto, zaboravila si spomenuti da se priziva i mogućnost migracije velikog broja ukrajinaca, po uzoru na ovu migraciju koja je u tijeku.
tko je to, ono, jučer spomenuo? izludih više od migracija (paralelno i dijete te pojmove uči u školi) pa me zblesiralo :mrgreen:
cvijeta, jedino ne kuzim na kakvu zavjeru mislis?