I u gimnazijama su podijeljeni razredi na vježbama
Bar kod mog velikog
Decenijama je u Ruđeru u to doba ujutro škola
Printable View
Prijevoz iz Zaprešića je bio puno bolji prije.
Imali smo gušći vozni red i brzu liniju.
Sada je to tako-tako s tim da se zadnja dva tjedna vozim u takvoj gužvi da mi uopće nisu jasne preporuke epidemiologa.
O čemu to oni?
Kaže mi kći da njoj počinju vježbe u ponedjeljak i dobili su točne upute kako moraju držati distancu i ponašati se na faksu, a da bi došla do faksa mora se minimalno 40 minuta voziti u pretrpanom busu gdje nitko ne može držati distancu.
Svi jesu. Al ti si pisala da dijete želi opću pa si navela te dve. Neobičan tok misli
Računajte da u V nastava počinje u 7.45 i 13.45 , a ne u 8 i 14.
To nema veze sa trenutnim stanjem, to je rako već jako dugo
I kada budu objavljeni, stavljajte nam rezultate rang ljestvica od upisa.
Ja od jeseni opet imam osmaša, ovaj put nezainteresiranog i flegmatičnog
Pa i ne nužno... Dijete se još premislja što je važnije, jednosmjenska nastava ili program opće gimnazije.
Da se vratim još malo na jednosmjensku nastavu-moj stariji bi radije išao u jednosmjensku opću gimnaziju nego dvosmjensku matematičku. Sigurno. A mlađi je jedva dočekao srednju dvosmjensku, da svaki drugi tjedan može spavati pola prijepodneva i biti sam doma. Godinama smo ga zezali da je odabrao svoju školu zato kaj je najbliža, ali nije to bzvz. Puno znači ako ne mora gubiti pol dana na tandrkanje sim tam do škole i natrag.
Peterlin, mislim da od jeseni niti jedna škola neće biti jednosmjenska. Ni ove ni sljedeće gosine.
Babyboys, imas kakvih informacija jreće li V.ta s normalnimradom u svojoj zgradi od jeseni?
Sve je neobično ove godine ... a posebno tok misli nekih od budućih srednjoškolaca ... do 25.7. će se još štošta primijeniti (najviše će tome pridonijeti prijemni ispiti)
Djeca koja se premišljaju, i koja nemaju posebnog interesa, i koja su sve osnovnoškolske zadatke ispunjavala i više nego dobro, imaju malo drugačije kriterije...
Sad je važna sportska dvorana, nekome drugome debata ...
Neće MIOC jer je tamo njemački u A smjeru (trenutno prihvatljivom smjeru), ali MIOC ima druge pozitivne strane (između ostalog je i najbliža) ....
Tituš ima dobru sportsku momčad, Prva ima odlične projekte-iz-ne-znam-čega. U Treću ide pola kvarta, 2. i 7. su eto nek se nađu ako propadnu prve ideje ...
Profa spomenula i neki iz razreda da će probati Prelog pa se onda i on našao na popisu ...
I tako dalje, u nedogled... nit je djetetu lako, nit nama ...
S prvim djetetom je bilo lakše. Znalo se što se eliminara od početka.
Da, to je problem s djecom koja imaju puno interesa. No sretno, štogod odlučio.
Al jedne smjene neće biti brzo. A poznavajući gradsku upravu, pitanje je i kad će sanirat škole
Ja isto vjerujem da bude gotova. Za njih nisu predvidjeli nigdje mjesto, a i ovo je bilo problem za rasporediti.
Da nisu. I ja sam vidjela slike obnove. Zato sam i pitala
Evo da se i ja javim svakih par godina. Ima li tko da mi pomogne oko gimnazija u Rijeci i domova. Mala hoće tamo, pa neka ide ali ne znamo u koju. Čisti je jezičar, engleski odličan, talijanski kao materinski, dovukla se na državno ove godine u najtežoj kategoriji (ali uzalud-otkazano sve), njemački isto odličan, hrvatski isto neke nagrade. Samo se meni čini da bolji program jezika imaju opće u Rijeci, nego jezične, a i svatko svog konja hvali. Ne voli baš povijest, geografiju, fiziku, kemiju, ali može kad mora. Dvoumimo se Opća GAM, Prva jezična, i Sušačka jezična. i što se domova tiče Podmurvice ili Sušak?
Moja je Susačka gimnazija, tako da navijam za nju.
Od doma na Sušaku do gimnazije je 10-15 minuta pješke, iako može i busom. Uopće ne mora ići u centar. A stanovala sam blizu doma, mama je još tamo, tako da znam taj kvart. Miran, zelen, Tower na 5 minuta, plaže isto tako.
Podmurvice je puno veći dom, blizu riječke bolnice i Medicinskog fakulteta, u vrlo prometnoj ulici. U školu treba busom, iako gimnazija nije tako daleko ni pješke. Bila bi svaki dan u centru, no buka je i puno manje zelenila, a više zagađeno. Ali, u centru je.
Obje zgrade u kojima su gimnazije su stare, austrougarske. Sušačka je jednosmjenska, iako nisam sigurna da li je još tako. Postoje stepenice kojima mogu pješke do centra, ali nije baš blizu.
Riječka i A. Mohorovičića dijele zgradu, u dvije su smjene.
Ta je zgrada spojena sa hotelom Bonavia, strogi centar Rijeke, samo ih stube dijele od Korza.
Mene privlači GAM jer imaju veci izbor jezika kroz izbornu i fakultativnu nego jezične, i najbolji su na državnoj maturi. A šta se tiče doma jedina mana Sušačkog su te samo 4krevetne sobe.
Iskreno mislim da su svi đački domovi s višekrevetnim sobama
Vidiš, moj stariji je odabrao baš taj smjer (iako je rođeni informatičar i električar), upravo zbog njemačkog jezika. Davnih dana bila mu je u glavi ideja da nastavi studij na Tehničkom univerzitetu u Grazu, ali kako je sazrijevao, bolje je mogao shvatiti koliko je teško otići na školovanje u drugu zemlju (daleko od mamine kuhinje, špajze, vešmašine, auta....) pa je upisao studij ovdje. Ako se kad-tad predomisli, znanje njemačkog dobro će mu doći i ovdje i u inozemstvu.
Inače, taj njemački je njemu bio težak, ali ne zato što je objektivno zaguljen, nego je on imao katastrofalnu podlogu iz osnovne škole (njemački mu je bio prvi strani jezik), ali je to uredno nadoknadio tijekom prvog razreda. Dobra je profesorica, bila mu je razrednica zadnje dvije godine.
Zaboravim ja kako ljudi izvana gledaju na naše gimnazije :) Ja sam ti stara Riječanka i meni su Prva i Sušačka jedine prave, a ova treća i dalje asocijacija na pedagošku. Naravno da danas to, vjerojatno, ne vrijedi.
I drugo, meni srednja škola prvenstveno mora dati ljepotu tim divnim godinama mladosti, a plan i program je u drugom redu. Ionako sve ovisi o djetetu, tj mladom čovjeku. Hoće li učiti ili neće.
Kakva korist od rangiranja škole na državnoj maturi? Bitno je samo moje dijete. Da li je ono sretno i zadovoljno s izborom.
O domovima znam samo lokacije. I okoliš. I kako bi bilo srednjoškolki da živi u nekom od ta dva s obzirom na udaljenost od škole i sadržaje u blizini.
Doslo je vrijeme da i smizla krene u srednju, prvi izbor joj je 16ta. Koliko sam shvatila, to je dobra gimnazija?
Kako ide procedura kad se paralelno upisuje i srednja glazebna? Dijete mi objasnjava da treba odabrati uz svaki smjer redovne skole i glazbenu, kao da je to povezano a u slucaju da ne upadne u jednu od te dvije, bilo u odabranu redovnu bilo u glazbenu da se obje ponistavaju. Nisam sigurna pa me zanima iz prve ruke ako je netko vec imao konkretno iskustvo.
Dobro ti dijete kaže.
Treba prijaviti općeobrazovnu srednju i glazbenu zasebno, ali i u kombinaciji. Tako da se time već "potroše" tri moguća izbora programa.
Moj glazbenu nije upisivao paralelno, nego kad je bio 8. razred oš, ali toliko su nam u glazbenoj objašnjavali proceduru da sam zapamtila.
Tanja_b hvala! To znaci da samo dvije opceobrazovne moze odabrati same, te dvije u kombinaciji i glazbenu zasebno? Zasto uopce treba glazbenu zasebno kad to nije opcija, da upise samo glazbenu?
Zato što mora upasti i u jednu i u drugu školu. Ako prijavi samo kombinaciju općeobrazovne i glazbene, a u jednu od navedenih škola ne upada, onda ne može upisati ni jednu od škola koje je prijavila u kombinaciji. Zato svaku od škola iz kombinacije mora prijaviti i zasebno. Tako su nama objasnili.
Nešto je drukčije za učenike koji općeobrazovne predmete upisuju u tzv. muzičkom razredu (u Zagrebu je to u sklopu ŠPUD), ali taj dio nisam uopće pratila jer nam nije bio u igri.
Ako ne upadne u prijavljenu kombinaciju vec zasebno u jednu od odabranih opceobrazovnih i u zasebno prijavljenu glazbenu onda moze upisati obje?
Prelog predstavljanje online:https://www.psvprelog.hr/2020/06/09/biofizkem-2/
ako se dobro sjećam rasprava na tu temu, vi imate u teoriji hrpu kombinacija. Zaboravila sam koliko se točno škola može prijaviti. No ako je tipa 5 non muzičkih. Onda se recimo najprije tih 5 prijavi zasebno. I onda tih 5 nonmuzičkih u kombinaciji s prvom muzičkom, pa onda opet s drugom muzičkom, i tako do 5 muzičkih.
No sve to pišem po sjećanju pa se nemoj toga držati. Vidi sve sa muzičkom.
I da po prioritetima to jos treba poslagati
Hvala larmama, pitat cu u skoli. Nigdje nisam nasla informacije na tu temu,ima za sportase na upisi.hr a glazbena se nigdje ne spominje.
Evo imaš na 10. strani primjer za dvije gimnazije i dvije glazbene. Tako mozes do maksimuma od x gimnazija i x glazbenih:
https://www.upisi.hr/docs/Publikacij...e_sportasi.pdf
To vec ima smisla, prijavljuju se samo opceobrazovne zasebno plus kombinacije sa glazbenom. Sama glazbena se prijavljuje valjda u slucaju da ranije krenes u srednju glazbenu, prije opceobrazovne srednje.
Necemo imati previse kombinacija jer ce samo jednu glazbenu prijavit, njen prof. iz instrumenta je rekao indirektno da nece bit problema pa se nadam dobrom ishodu.
Strasno. Ja citam ta uputstva i ne kuzim i dalje.
Da li imamo ukupno 6 opcija ili ih imamo više?
U primjeru stavi 6 opcija, a dolje pise da ih imamo vise.
Sto bi znacila recenica: 2. paralelni umjenicki program prijavljuje se putem CARNET-ove Podrske obrazovnom sustavu?
tanja_b cini mi se da si ti upisivala i Gs i Os lani pa molim te pomozi
Moj je GŠ upisivao u 8. razredu. Isto su mi te upute izgledale užasno komplicirano i mislila sam si, baš dobro da se ne moram truditi shvatiti ih :oops:
Ono što sigurno znam jest:
-za upis srednje glazbene škole i gimnazije najprije se bira gimnazija, a zatim se bira "paralelni umjetnički program"
-svakako, osim kombinacije, treba prijaviti i gimnaziju bez glazbene škole
Sad gledam upute koje smo dobili prije dvije godine, i iz njih zaključujem da se glazbena škola ne prijavljuje zasebno, nego se prijavljuju kombinacija gimnazije i glazbene i sama gimnazija. To su dvije "potrošene" opcije za jednu kombinaciju škola. Koliko kandidati za srednju glazbenu ukupno imaju opcija, ne znam točno.
Ali trebali bi vam sve objasniti u glazbenoj školi? Kod nas se pred upise redovito održava roditeljski sastanak (za roditelje i učenike) gdje se sve detaljno objašnjava, i stalno su na raspolaganju za sva pitanja i nejasnoće. Doduše, ove godine tog roditeljskog vjerojatno neće biti, ali očekivala bih makar telefonsku podršku.
Ma nije komplicirano. Recimo prvi izbor ti je za opći program O1 i tako do Ox, za glazbeni G1 do Gx.
Na prvo mjesto staviš ono što najviše želiš. I izredas uz taj O1 sve muzičke. Onda isto to s O2. I na kraju jos poredas opce programe po izboru. Jer mozda se ne upise muzicka.
Jel kužite ?
Da, vi imate u teoriji kombinacije od 6 plus 6. U praksi je to obično manje jer vjerojatno ne birate 6 različitih muzičkih a moźda ni ni 6 opći program. Moja jevrecimo jako malo opcih popisala.