Samo da ne bi bilo zabune FT4 mi se popeo do 14 ne TSH, a tako dino baš mi je čudno bilo da su ti to rekli jer ja ih baš pitala za FT4 nije li prenizak, svaki endokrinac drugačije govori izgled
Printable View
Samo da ne bi bilo zabune FT4 mi se popeo do 14 ne TSH, a tako dino baš mi je čudno bilo da su ti to rekli jer ja ih baš pitala za FT4 nije li prenizak, svaki endokrinac drugačije govori izgled
Cure trebam pomoc,
Imam Hipotirozu i hashimoto, trudna 7+4
zadnji nalaz tsh 1.5 i ft4 16 su bili prije mjesec dana..
Jutros sam radila hormone stitnjace:
Tsh-0.51( ref.v.0.35-4.94)
T3-1.5(ref.v 0.89-2.44)
T4-178( ref.v 63-150.84)
Ft3-4.2( ref.v 2.6-5.7)
Ft4-19.7(ref.v.9.0-19.05)
Znaci t4 mi je znatno povisen, i ft4 je povisen,ali ne kao t4.
Sta sad ovo znaci, da sam sad u hiperu? Jel se nekom to dogodilo,sta mi je raditi? Da li to utjece na plod?
I da pokusala sam danas kontaktirati dr.Pundu u Splitu( ali ga nema i nece ga biti narednih mjesec dana) molim zna li neko dobrog dr.nuklearne medicine, ili endokrinologa u Splitu? Moze i privatnik.
Unaprijed zahvaljujem cure
Ja mislim da su ti nalazi idealni i vise nego super, bez straha :kiss: Bitan ti je ft4, t3 i t4 ti nisu nikakvi pokazatelji i ne moras ih vise vaditi. Ponovi za mjesec dana ft3, ft4 i tsh. Moja endokrinologica mi je objasnila da je u trudnoci uvijek bolje biti u hiperu.
Javi se svakako endo (ja idem svaki mj na kontrolu)
Kako se ti osjecas i koju dozu sada pijes?
Pa fizicki se osjecam ok, osim sta se ujutro probudim sva mokra..
Ja sam cak mislila da je to od niskog progesterona,ali mi je dr.rekla da to moze biti od stitnjace..
Na terapiji sam 100 mikrograma euthyroxa..
Hvala Aerin na odgovoru;))
Bas si me umirila;))
Ne brini se :) stvarno su ti super nalazi i bitni su ti ft3 i ft4 jer su ti to slobodni hormoni.
Ja sam u 16tt i sve je za sada u redu :) kontroliram stitnjacu svaki mj al privatno vadim krv jer ju preko hzzo cekam pre dugo
Dok god je dole sve ok i progesteron je ok, cim je neki smeckasti iscj. ili krv alarm odmah kod gina
A sta su ovi t3 i t4?
Nisam to njih ni vadila zadnji put,pa nemam s cim usporedit..
I ja vadim privatno jer sve ide brze. Ici cu ja ne pretrage svakih 7 dana ako treba,svom ginekologu sam se unaprijed ispricala za svu buducu " dosadu".;))
Puno hvala na odgovoru, bas sam puna strahova;)
I bas si me umirila..tnx
Cestitam na trudnoci,i nek ti do kraja bude sve skolski;))
Cure
Zanima me jel se moze eutirox uzimati zajedno sa utrogestanima , u razmaku od npr 30 min ?
Uzimam utrogestan oralno pa me zanima
Koji faktori utječu na vrijednosti hormona štitnjače? Meni je pred 10 mjeseci tsh bio 4,20,a sada je 1,79..Šta je normalno da tako varira,a ništa nisam mijenjala?..Rekla mi je doktorica da brokula,kupus i prokulice mogu povećati te vrijednosti,ali ja ne jedem neke velike količine toga..da li bi trebalo svejedno napraviti antitijela štitnjače ili da se povedem za ovim zadnjim nalazom u kojem su mi i ft3 i ft4 skroz ok..svakih koliko bi trebalo čekirati hormone štitnjače? totalno glupo pitanje,ali da li stres može ubrzati rad štitnjače?jer kada sam prvi put vadila nisam bila pod stresom,a sad sam bila pod užasnim stresom..a inače kad sam pod stresom mi se jako ubrza metabolizam..
Pozdrav, krecem u FET i rekoh da kontroliram stitnu prije postupka,....i sve je ok, ali mi je povisen anti tpo,.....e sad doktor nije spominjao nikakvu terapiju,... kontrola za 6 mjeseci, ukoliko dodje do trudnoce da se javim,...da li ima neko takvu situaciju i kakva su iskustva, da li ste dobili neku terapiju? Uh, na sto sam muka,......
meni je TSH 3,93, ostale vrijednosti štitnjače su OK
za ovo mi je liječnica rekla da je malo povišeno ali da još nije za terapiju
iduća kontrola za 6 mj.
čitala sam o Kelp algama - imaju li kakve nus pojave i za ovu vrijednost od 3,93 - moze li ih se uzimati?
Na moj tsh od 2,7 sam dobila terapiju Euthyroxa od 25 mg. Prije toga je bio 3,67 i uzimala sam kelp.
Prošla sam pregled štitnjače, UZV štitnjače i sve je ok, kao i svi ostali hormoni štitnjače.
Ipak moja endokrinologica se slozila da je za postupak bolje da je ispod 2.
hm...mozda sam to zaboravila napisati - ja ne idem u postupak, imam 2 djece i jedno na nebu, htjeli bi treće ako bude dano... samo pitam za ove hormone da li oni ometaju ikakv prirodni tijek začeća i bili pomoglo da pijem Kelp...
Meni je za 6 tj sa 3,5 s terapijom od 25 mg tiraqa pao na 2.01.Na VV je nalaz tsh isti dan gotov, meni su cak danas napravili za sat i pol a antitjela ce biti u cetvrtak.
Meni je za 8tj korištenja euthyroxa tsh sa 5,25 pao na 1,75 . U petak vadila u breyeru.. A u utorak vadila ogtt i tsh na VV i danas dobila nalaz 1,37 .. Kaj je moguće da je tolika razlika u tri dana? Ft4 mi je u petak bio 20,98, a u utorak 18,3???
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne mozes usporedjivati nalaze iz razlicitih laboratorija.
Pa ista je mjerna jedinica:-)
Ok, znam da su razl labovi ali mi je svejedno čudno:-)
Idealno bi bilo pratiti se stalno u istom labu, ali praktično nije uvijek izvedivo, pa je onda najbitnije da im je ista mjerna jedinica. Tvoje vrijednosti, kika, ne odstupaju jako i dobre su. A za TSH sam čitala da zna varirati čak unutar jednog dana... To ti je sve ok. :-)
Meni je isto na VV uvijek lijepi nizak rezultat. I bude drugaciji nego u drugim labosima
Vazno je samo kojom metodom se odreduje.
Izgubila sam direktan broj za nazvati endokrinu na vv :( jel zna netko? Onaj od njih, gdje se zove od 1 do 2 popodne
Zar nije 23 53 904?
Hvalaaa :)
cure, dali je koja kod doktora endokrnologa na vv?
sestra mi ja dala da zovem na 2353904 i 2353874 i na drugi br sam se narucila kod doktora
dali je koja od vas kod tog doktora? i kako se zove?
na prvi br.je bilo stalno zauzeto
Imam pitanje,sad mi je tsh 3,6 ( ref.vr.od 0,3-5,6),prije mjesec dana mi je bio 4,6 ( ref.vr. od 0,3-3,6),ok.ponovit ću u lab.di sam prije vadila ali nije mi jasno uglavnom su ref.vr.svugdje do 3,6 a idealan tsh je do 2,onda kad je idealan ako su ref.vr. do 5,6?? Ima li tko objašnjenje?
Mozda ti ovo pomogne, ovo je odgovor meni iz Harnija:
Svi nalazi su u redu (uključujući i malo povišen 17-hidroksiprogesteron), osim što kod planiranja trudnoće ne volimo da je TSH veći od 2,5. Trebali biste se javiti endokrinologu te početi uzimati terapiju Euthyroxom da se vrijednost TSH uskladi s trudnoćom. Radi se o subkliničkoj hipotireozi koja bi mogla smetati kod začeća i koja bi mogla povećati mogućnost za spontane pobačaje prvom tromjesječju. Vjerojatnost za te događaje je mala (nemojte se odmah uplašiti!) ali postoji pa bi bilo dobro da si to posložite.
Ja sam na terapiji od nekih tjedan dana prije trudnoce i biti cu do kraja T.
sretna, bez obzira na to kakve su referentne vrijednosti (do 4 ili 5), optimalan tsh je oko 2. mada tsh od oko 3 ne mora značiti da postoji problem, osobito ako su drugi hormoni ok (prije svega ft4 iznad 15). ali ovaj tvoj od 4,6 je definitivno za terapiju i ne bih ulazila u postupak s njim. čak i ako se sam snizio na 3,6, to ukazuje na problem.
Dok god je unutar tih ref. vrij.,svi doktori ga smatraju urednim.
Ono što je bitno nama koje pokušavamo zatrudnijeti je činjenica da bi on za začeće trebao biti oko 2.
A i to nije relevantno večini doktora.
Dva MPO dr smatraju da moj TSH od 3,29 nema veze s mojim nezačećem,dok je moja soc. gin. čim ga je vidla rekla,to mora dolje.
Sad ga ti znaj.
rekla bih da su referentne vrijednosti različite jer su neki labovi počeli mijenjati praksu vodeći se novim saznanjima dok se drugi drže starog ko pijan plota. možda griješim, ali čini mi se da je to u pitanju. na sreću, sve veći broj liječnika (pa tako i MPO-vaca) uzima taj optimum u obzir.
žužy, takav tsh stvarno može biti ok - ja sam s njim zatrudnila bez problema i u trudnoći je pao što ukazuje na to da štitna ipak ok šljaka. bitno je da provjeriš i druge hormone - fT4 treba biti iznad 15 i antitijela moraju biti negativna.
Moj tsh danas dosao, nakon 12 tj. terapije opal je na 1.08
Da draga,tebi je takav tsh normalan i ok,a meni je bio 5,75 i zato me neće uzme dok ne padne na oko 2.A ja sam prije 2 god.išla u postupak sa tsh oko 3,5 i ostala trudna i tad sam trebala ( vjerojatno,a nisam) uzimati terapiju pa možda ne bi imala spontani sa 8 tj.i to je dodatni razlog što dr.više ne želi da riskiram sa "povišenim"tsh.
Cure drage, može pomoć?
Dakle, nalazi štitnjače: TSH -3,98 (ref..0,27-4,2)
T4 -1,7 (ref.1,3-3,1)
T4 -99 (ref.66-81)
Ginićka je lagano ignorirala ovaj nalaz, kod endokrinologa nisam bila. Mene muči ovaj malo viši TSH, a i sama imam neke simptome (kao umor i sl.). Da naglasim, nisam u postupku za oplodnju, nego radimo na bebi (zasad prirodno). Strah me da on možda nije prepreka za ostvarit trudnoću, nakon svega što vidim da se piše o njemu :?:
Detaljno hormone nisam provjeravala, iako planiram, al onako na prvu sve je manje-više ok, redovne (relativno) cikluse, ovulacija viđena...Što vi iskusne mislite? Da radim dalje pretrage, antitijela i to? :-/
T4 -99 (ref.66-81)
Oprostite, ref.vrijednosti su 66-181, tipfeler :oklagija:
TSH ti jeviši i možda ne bi bilo loše napraviti i antitijela i obratiti se i endokrinologu.
Ovisi koliko dugo već radite na bebi i ne znam koliko imaš godina, ali ako to traje već dulje vrijeme
ne bi bilo loše potražiti stručnu pomoć i napraviti daljnje pretrage.