A opet ima puno kroničara koji ni ne smiju cjepivo
Printable View
A opet ima puno kroničara koji ni ne smiju cjepivo
Imas pp
Stojim s dicom u dućanu, unatoč mojim vapajima da ne, mali mi pipnuo ambalažu nekih keksa. Okreće se čovik s maskom ffp3 i ošine me pogledom.
Što vi s malom djecom koji imate? Jel ih ostavljate doma kad idete u dućan? Jel to stvarno tako katastrofično ako dijete pipne ambalažu? :unsure:
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-brzo-20201211
Ovo je koma. Imam kumu u luxembourgu i cijelo vrijeme se tjesimo, ajde, u slicnoj smo pasti, najgori u eu. Al kod njih masovno testiraju i ispada samo 5 posto u udjelu zarazenih, a kod nas se ne moze niti shvatiti koliki je, neki kazu 20-30, neki 40 posto.
Nego, sto se tice zatvaranja skola (svi su trenutno online, od osnovne do srednje) i ono malo fakulteta koji su imali predavanja uzivo, a uz to i restorana, barova, teretana i organiziranog sporta, usprkos Thanksgivingu, u Minnesoti rapidno pada broj zarazenih. Broj testiranih nam je konstanta, a postotak pozitivnih je pao s preko 15% na nesto ispod 10% u tri tjedna. S obzirom da testiramo puno i da je vrijeme cekanja na test i rezultat manje od 24h, prakticki smo prosli bojazan da ce Thanksgiving totalno poslati sustav u rasulo. U nekim dijelovima SAD-a se vidi Thanksgiving spike; kod nas na srecu ne. Jedino sto je grozan broj umrlih, s obzirom da to kaska odredjen broj dana/tjedana nakon povecanog broja zarazenih.
[QUOTE=Kaae;3190779 U nekim dijelovima SAD-a se vidi Thanksgiving spike; kod nas na srecu nea [/QUOTE]
Super za to..
Sirius, a pokusavala sam se tjesit jer je i kod njih u nekom trenuo krenuo tracking kaos - tipq pola sata nazivanja onog ko prati zarazene da zarazeni nije otac, nego sin itd. Iako ona stalno tvrdi da su neopravdano izdvojeni kao najgori samo jer masu testiraju. Ona radi u nekoj socijali i drzava ju samo zbog toga periodicki slala na
test, tek tako. S tim da imaju policijski sat od 23-6 mislim... Ona pokudava shvatit koliko je kod nas losije, al tesko njoj shvatit i tesko nama shvatit koliko je tu losije, njoj se valjda hrv cini kao oaza normale s obz na lux mjere.
A kad citam o mjeema u torontu i broju slucajeva u odnosu na hrv, stvarno depresivno.
Koncentrirat cu se na sretne zamisljaje cjepova medj keljom.
Moj tatko se zapisao za covid cjepivo :).
Ne bojim se nikakvih ambalaža, djecu ne vodim u dućan jer MM želi da ih se što manje izlaže gužvi i ljudima. On najradije ne bi ni da ja odem u nabavku hrane, ali brate ne mogu tako živjet godinu dana a on mi uvijek nešto s popisa zaboravi :mrgreen: imam izgovor. Iako idemo jako rijetko, veći tjedni shopping a preko tjedna naša lokalna pekara i dućančić za kruh, jogurt, mlijeko.
Al ono što ne podnosim kad vidim kako ljudi i dalje uredno vrte, okreću i gnječe svaku voćku, svaku rajčicu...ma ono fuuj mi je bilo i prije, daj sjaši pogledaj odokativno i uzmi šta ti treba. Jednom je jedna žena doslovce cijelu gomilu paprika ispremetala gore-dole, trgovkinja je gleda i ne zna šta bi rekla, hebate takve paprike čim dodjem doma stavljam instant u vodu ni na šank ih ne spuštam.
Ionako rijetko kupujem voće i povrće u dućanu zato mi služi plac. Vidim da tamo u zadnje vrijeme uopće ne daju da ljudi tamo diraju i premeću, pokažeš iz zraka koje komade hoćeš i to ti stave i bok.
Tako i mi, jednom tjedno veci shopping. Ostalo lokalna pekara i mali ducan. Kod nas je 50+ zarazenih svaki dan, pa se dodatno cuvamo
Najavili su uvođenje propusnica za međužupanijska putovanja od 21.12.
Rezignirano prihvaćam, ionako nema putovanja za gušt, nego samo za potrebu.
Samo ne znam da li će od restrikcija biti izuzeti oni koji su friško preboljeli koronu. Da li su uveli "Corona pass"? Pitam općenito.
Jel to sigurno? Znam da su govorili "možda budu neke mjere"?
Mislim da nista jos nisu rekli i da nisu dovoljno organizirani za corona pass.
Razmatraju ponovno uvođenje propusnica za kretanje među županijama, prema tportalu
Mi isto slabo idemo s djecom u dućan (nisam bila sigurno zadnjih mjesec-dva s njima, osim jednom sa starijom za odjeću)
Tjedne narudžbe kupujemo online, uključivo voće i povrće i meso, eventualno skoknem do malog dućana po nešto sitno što fali (5 min ukupno boravka unutra).
Jedino Lidl moram uživo, ali to odem rijetko, i to najčešće odmah ujutro kupim što treba i van.
Ali to s djecom je totalno bezveze, štitit ih od dućana a svaki dan u školi u razredu satima s još njih 20+ - ako će se igdje zaraziti ti će sigurno biti škola, nigdje drugdje...
Da mi je znati koji je smisao te mjere sad kad je zaraza rasprostranjena po cijeloj državi podjednako ?!
Smanjit posjete za Bozic. Puno ljudi ce bit na godisnjem pa ce samo skoknut obici babu i tetku.
Npr ako u jednom neboderu ima 10 zarazenih stanova i u drugom isto 10, onda ima smisla ne dozvoliti posjete iz nebodera A u neboder B. Ako ne odem u drugi neboder kod prijateljice, necu zato kao kompenzaciju obici nekog susjeda kojeg inace ne obilazim, nego cu imati manje kontakata.
A i nije svuda isto. Medjimurska danas 51% od testiranih preko PCR testova je pozitivno.
Ja sam za propusnice.
I ja sam za propusnice da se smanji migracija.
Pa oni koji su preboljeli koronu svejedno je mogu prenijeti, šta ne?
Ok, valjda ste u pravu, moram priznati da ne pratim više broj oboljelih po županijama, odnosno ne znam što brojevi znače za koju po veličini, čini mi se da su brojevi doata visoki svuda. Vjerujem da je namjera onemogućiti posjete za Božić. Inače ta mjera mi je i na proljeće bila najupitnija.
A možda je pozitivna cijeli vrijeme?
Ja se nadam da će zaoštriti mjere maksimalno za Božić.
Jer ako neće, onda će se dogoditi to da će npr u Njemačkoj biti stroge mjere (koje se kad si u Njemačkoj moraju i poštivati) pa će naši gastrabajteri masovno dolaziti u HR i obilaziti rodbinu. Jer im je dosadno biti zaključan u stanu u Njemačkoj pa će doći ovdje gdje su mjere blaže a nije ih potrebno poštivati jer kazni nema.