Molila bih da raspravu o komentarima koje nalazite na portalima clancima i sl. nastavite na temi:
http://forum.roda.hr/threads/82653-K...i-na-portalima
Molila bih da raspravu o komentarima koje nalazite na portalima clancima i sl. nastavite na temi:
http://forum.roda.hr/threads/82653-K...i-na-portalima
Pojam stohastika se u matematici koristi kod teorije vjerojatnosti (stohastička matematika). To bi onda značilo u ovom kontekstu vjerojatnost da ćeš se zaraziti - ako se pridržavaš nekih mjera ta vjerojatnost je manja. Tako bar ja shvaćam taj pojam.
A ta vjerojatnost bi se možda dala i izračunati uz poznate parametre.
Slabo nam je aktivna tema po pitanju brojeva, svi smo već rezignirani? Ja jesam, vidim da je strategija prirodno "prokuživanje" pa tko prežvi pričat će... Al smo zato cjepivo naručili, valjda da cijepimo one koji prebole bar jednom.
Brojci o 3.000 umrlih se približavamo sve bržim tempom, a koliko vidim tu ubrajaju samo one umrle u bolnicama. Znači stvarne brojke mogu biti samo veće, pitanje je samo za koliko...
Baš mi jutros prijateljica kaže kako ima najvjerojatnije coronu (hrpa simptoma), a na test ide 12. dan od pojave simptoma
tako da ti brojevi mislim da stvarno imaju vrlo malo veze sa stvarnim stanjem
Rezignirani. Točno.
Jutrošnja brojka u mojoj županiji je veća od nedavne državne. I tako već danima.
Puno je gore nego smo mislili početkom ove teme.
No, i magare se nauči na batine, pa smo se i mi na brojke.
Ustvari, dobro je dok nije gore.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 11.12.2020. at 12:04
Upravo je javljeno da u Primorsko-goranskoj županiji osim srednjih škola i svi viši razredi osnovnih, idu online.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 11.12.2020. at 12:17
Danas su u bolnici popisali zainteresirane za covid cjepivo koje stize uskoro.
Ove mjere za ducane ce napraviti jos sranja. Moj konzum danas u kaosu. Unutra pustaju po malo, ovi koji cekaju vani svi nagurani jedan drugom za vratom
Ja već bila uvjerena da su do sad oformili exelicu sa svim dućanima i kvadratima, pa samo upišu novu površinu po kupcu, preračunaju max broj kupaca i pošalju mailom voditelju dućana novu obavijest o max broju... Meni je već smiješno kako na ulazu u svaki dućan/ustanovu prvo ugledaš 10-ak A4 papira pa čitaj što piše, od uputa za pranje ruku (iako nigdje unutra ne možeš oprati ruke) i tako sto nekih odluka, citata članaka i sl![]()
Posljednje uređivanje od sillyme : 11.12.2020. at 14:36
Civile zovu iz primarne zaštite da ih stave na popis, ali samo one koji imaju dijagnoze kroničnih bolesti. Pretpostavljam da nisi u takvoj skupini, ali ako pošalješ email svome liječniku obiteljske medicine i izraziš interes, vrlo je vjerojatno da će biti doza i za tebe. Poznajem mnoge koji rezolutno odbijaju, bez obzira na sve.
Zasto te sokiralo? Meni jd to skroz ocekivani. Nitko ljude nije informirao o nicemu, ni slova o cjepivu. U domovima za starije radi dobar dio pomicnig osoblja. Osobno mislim da je informiranje i edukacija potpuni zakazala.
Nama nisu rekli ni slova , a mi smo KBC . Sto vise jedva da smo saznali da se u roku 2 sata trebamo izjasniti da li i kod koga postoji interes. Bez ikakvih detalja .
Posljednje uređivanje od sirius : 11.12.2020. at 15:57
A opet ima puno kroničara koji ni ne smiju cjepivo
Imas pp
Posljednje uređivanje od Mala88 : 11.12.2020. at 18:19
Stojim s dicom u dućanu, unatoč mojim vapajima da ne, mali mi pipnuo ambalažu nekih keksa. Okreće se čovik s maskom ffp3 i ošine me pogledom.
Što vi s malom djecom koji imate? Jel ih ostavljate doma kad idete u dućan? Jel to stvarno tako katastrofično ako dijete pipne ambalažu?![]()
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 11.12.2020. at 18:38
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-brzo-20201211
Ovo je koma. Imam kumu u luxembourgu i cijelo vrijeme se tjesimo, ajde, u slicnoj smo pasti, najgori u eu. Al kod njih masovno testiraju i ispada samo 5 posto u udjelu zarazenih, a kod nas se ne moze niti shvatiti koliki je, neki kazu 20-30, neki 40 posto.
Posljednje uređivanje od ina33 : 11.12.2020. at 19:01
Nego, sto se tice zatvaranja skola (svi su trenutno online, od osnovne do srednje) i ono malo fakulteta koji su imali predavanja uzivo, a uz to i restorana, barova, teretana i organiziranog sporta, usprkos Thanksgivingu, u Minnesoti rapidno pada broj zarazenih. Broj testiranih nam je konstanta, a postotak pozitivnih je pao s preko 15% na nesto ispod 10% u tri tjedna. S obzirom da testiramo puno i da je vrijeme cekanja na test i rezultat manje od 24h, prakticki smo prosli bojazan da ce Thanksgiving totalno poslati sustav u rasulo. U nekim dijelovima SAD-a se vidi Thanksgiving spike; kod nas na srecu ne. Jedino sto je grozan broj umrlih, s obzirom da to kaska odredjen broj dana/tjedana nakon povecanog broja zarazenih.
[QUOTE=Kaae;3190779 U nekim dijelovima SAD-a se vidi Thanksgiving spike; kod nas na srecu nea [/QUOTE]
Super za to..
Sirius, a pokusavala sam se tjesit jer je i kod njih u nekom trenuo krenuo tracking kaos - tipq pola sata nazivanja onog ko prati zarazene da zarazeni nije otac, nego sin itd. Iako ona stalno tvrdi da su neopravdano izdvojeni kao najgori samo jer masu testiraju. Ona radi u nekoj socijali i drzava ju samo zbog toga periodicki slala na
test, tek tako. S tim da imaju policijski sat od 23-6 mislim... Ona pokudava shvatit koliko je kod nas losije, al tesko njoj shvatit i tesko nama shvatit koliko je tu losije, njoj se valjda hrv cini kao oaza normale s obz na lux mjere.
A kad citam o mjeema u torontu i broju slucajeva u odnosu na hrv, stvarno depresivno.
Koncentrirat cu se na sretne zamisljaje cjepova medj keljom.
Posljednje uređivanje od ina33 : 11.12.2020. at 19:45
Ne bojim se nikakvih ambalaža, djecu ne vodim u dućan jer MM želi da ih se što manje izlaže gužvi i ljudima. On najradije ne bi ni da ja odem u nabavku hrane, ali brate ne mogu tako živjet godinu dana a on mi uvijek nešto s popisa zaboraviimam izgovor. Iako idemo jako rijetko, veći tjedni shopping a preko tjedna naša lokalna pekara i dućančić za kruh, jogurt, mlijeko.
Al ono što ne podnosim kad vidim kako ljudi i dalje uredno vrte, okreću i gnječe svaku voćku, svaku rajčicu...ma ono fuuj mi je bilo i prije, daj sjaši pogledaj odokativno i uzmi šta ti treba. Jednom je jedna žena doslovce cijelu gomilu paprika ispremetala gore-dole, trgovkinja je gleda i ne zna šta bi rekla, hebate takve paprike čim dodjem doma stavljam instant u vodu ni na šank ih ne spuštam.
Ionako rijetko kupujem voće i povrće u dućanu zato mi služi plac. Vidim da tamo u zadnje vrijeme uopće ne daju da ljudi tamo diraju i premeću, pokažeš iz zraka koje komade hoćeš i to ti stave i bok.