Joj, nemoj.
Radije nemoj.
Mislim da ti ni ozbiljan ginekolog ne bi savjetovao Mirenu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
Ja razmišljam ko Tanči, al evo ona je direktnija. :-)
Ne znam koji su to "ozbiljni" ginekolozi no meni su upravo na sistematskom rekli da je za moje stanje s grudima (fibrocisticna mastopatija i jako puno zljezdanog tkiva) Mirena OK a oralne hormone da nikako ne uzimam. I UZV svakih 6 mjeseci
Ajd sad budi pametan:lol:
Nemam srećom rizičnu obiteljsku anamnezu
Zapravo od ranih tinejdžerskih dana imam kojekakve kvržice koje kontroliram, nestanu pa se pojave i tako, dr. kaže da mi je žljezdasto tkivo tako gusto da nije čudno..
Rekla bih da nisam baš idealna po tom pitanju
Sve se mislim da se pomučim još koju godinu s obilnim krvarenjima i anemijom radije nego da eksperimentiram..
A umorna sam od priče s mengom i s odvratnim krvarenjima i tonom uložaka svaki mjesec.
Možda ću probati mooncup konačno, ne znam. Ništa ne znam.
Flopica,
Ne znam koliko si stara, no ja sam se isto mučila s jakim i dugotrajnim krvarenjima, bolovima, anemijom.
Tamo negdje do 40. rođendana.
Onda se to počelo smanjivati i skraćivati i tako, malo po malo sam došla do vrlo oskudnih menstruacija.
Potpuno prirodno.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja koristim mooncup i jako mi je praktičan.
Napominjem da meni 1.dan uz njega treba dnevni uložak ili češće mijenjanje. Ja sam se s njim preporodila,nema da se sva potparim ili da me nažulja koža od krilaca. Osjećam se slobodnije. Dolje mi sve nekako bolje diše. Preporučam za obilnije menge mooncup iz Bio and Bio. Imam i onaj iz DM-a ali on mi je više za druge dane ne prvi.
Taj iz Dma je praktičniji jer je sklopiv.
Zapravo su i meni menge s godinama postale manje obilne (mislim čak nakon poroda).
Tanči zagazila sam u 40.te., nema još naznake da bi se moglo što promijeniti
Liječnik kaže da polipi uvelike pridonose obilnim krvarenjima
A vidjet ću kad se očiste polipi, možda bude drugačije...
Sljedeća investicija čašica :lol:
:lool:
Mooncup odlicna stvar.
moja 3 ozbiljna ginekologa su mi preporucila mirenu iako imam karcinom dojke u obitelji (puno stetnija je soja i preradevine). imala sam miome koji su pomalo nestali, obilna krvarenja (po 7 dana, prve 3 noci sam se dizala svaka 2 sata mijenjati tampon i ulozak) su nestala, zeljezo i zalihe konacno dobri. kvrzice po grudima su oduvijek tu (ali to je zljezdano tkivo) i redovno ih pratim. dodatno je mirena dobra kao nadomjesna kod ulaska u menopauzu, olaksava simptome.
ja svojim ginekolozima vjerujem, i mirenom sam prezadovoljna. ali na svakom je da odluci za sebe
eto, drago m je da si komentirala.
ono što sam ja napisala nije relevantno, možda tvoje prođe bolje :mrgreen:
vjerujem liječnicima i svi su mi rekli da mirena i karcinom nemaju nikakvu poveznicu,
još ako mi to kaže onkologica, jako dobra onkologica, onda nema mjesta sumnji, bar za mene.
a ako i zdravorazumski pogledamo sastav mog karcinoma, vidi se da nema veze s vezom.
ali kao što ti reče na svakom je da odluči za sebe.
da nadodam, prvu cistu na dojci imala sam sa 20 godina i od tada su se samo nizale.
dojke su mi oduvijek kvrgave, toliko da ni kirurg nije mogao napipat tumor,
sve dok ja nisam odreagirala, jer me ta kvržica boljela od biopsije.
stavljanjem mirene ništa se nije promijenilo što se tiče cisti i kvrga,
niti će se promijeniti išta vađenjem, dojke su jednostavno takve i moš se slikat.
edit - mamografija nije pokazala ništa, skroz čista, tako da obavezno kad se pregledavate
obavite i jedno i drugo.
E meni su za mamografiju godinama govorili da mi ne treba jer se ništa ne vidi na njoj, da bi mi zadnje rekli da mi se ništa neće vidjeti na analognoj no da postoji digitalna monografija i da se na njoj mogu vidjeti promjene koje se na analognoj (a ni na UZV) ne vide. Tako da iduće idem na tu, uz UZV naravno...
nikad samo uzv ili mamo. obavezno u kompletu, jer ni jedno ne vidi sve
Tashunice, žao mi je zbog dijagnoze, nadam se i vjerujem da ćeš biti u onoj većini žena koje se riješe gada. :heart:
Jesam li dobro razumjela: imala si biopsiju neke od tih starih benignih kvrga, nakon čega te počelo boljeti to mjesto koje ni kirurg nije mogao napipati, pa ste išli dalje s pretragama?
Mamografija - kod jako gustog tkiva dojki, ni 3D digitalna mamografija ne mora pokazati već prisutne promjene, kao što je bilo kod tebe. Ipak, tada obično ultrazvuk funkcionira, a od tih slikovnih pretraga najjasnija je MRI. Opet, nekad se bez biopsije širokom iglom ne može znati točno o čemu je riječ.
hvala ti danka :heart:
išla sam na redovan uzv pregled kao i svake godine.
pokazao je tumor, zatim na mamografiju koja je bila čista i na kojoj je pisalo da idem na redovnu kontrolu,
znači tek za godinu dana.
naravno da sam išla ponovno na uzv. nakon toga punkcija koja je pokazala maligne stanice
pa biopsija, jer kirurzi neće ni razgovarat o operaciji bez nalaza biopsije,
što je po meni i logično, jer po biopsiji sam i odlučila koju ću operaciju, zajedno sa kirurgom.
između biopsije i kirurga još sam išla na MR.
nakon drugog uzv sve je išlo jako brzo.
bilo je tu malo petljancije, jer je nalaz prvog uzv bio napisan tako da nitko od liječnika nije vjerovao da se radi o tumoru,
doslovno jedna rečenica, ali meni vrag ipak nije dao mira pa sam obavila i taj drugi.
razgovor nakon prvog uzv više se bazirao na tome da bih trebala ostaviti puno novaca u toj poliklinici,
što je meni bilo apsolutno strašno.
ne znam što je bilo gore u tim prvim minutama, spoznaja da vjv imam rak ili to izvlačenje love.
i još nešto o toj kvržici, dvije godine zaredom su mi govorili da se radi o cisti,
2017. je bila 4.6 mm, 2018. 6 mm i kao cista,
ove godine centimetar i ipak karcinom.
e sad, kažu da se može raditi o tome da tumor još ne pokazuje te značajke po kojima bi ga se moglo prepoznati na uzv
ili da se radi o uzv aparatu koji ga nije mogao prepoznati.
Hvala što si podijelila ove informacije :)
Drago mi je da si gurala dalje s pretragama.
Sretno!
ja imam obilna krvarenja i čašica je definitivno najbolje rješenje (ako izuzmemo mirenu) iako nijedno rješenje nije idealno
prva dva dana mi je potrebno češće pražnjenje + neki mali uložak, ali ušteda na utrošenom materijalu i smanjenje otpada je baš značajno
mirenu sam imala dvije godine, potpuno izgubila menstruaciju za to vrijeme i onda sam ju odlučila izvaditi. Najviše zbog psihološkog učinka. Ono što me iznenadilo je da liječnici baš nevoljko vade tu mirenu, kao - šteta je vaditi, tek ste počeli itd
moje menge su me u međuvremenu dovele do blage anemije, ali ju svejedno ne bih vraćala
računam, možda i ta menopauza brzo dođe :škartoc:
tash, nisam imala pojma da te ta nevolja zadesila :love::heart: već si obavila operaciju ili? nadam se da će sve ići glatko i bez komplikacija!
Koju čašicu imaš?
Ja sam sad na pilulama pa uopće ne dobijem mengu i ne osjećam se najbolje od njih.
Vjerovatno bi onda probala sa čašicom.
Poslano sa mog FIG-LX1 koristeći Tapatalk
Poz svima, kako sam nova na forumu i u HR zanima me u svezi Mirene. Kada se moze dobiti besplatno? I da li se uopce moze dobiti besplatno?
Iduce godine ulazim u te mlade 40.
Sanny, piše već sve na ovoj temi, pročitaj dobro prije nego odlučiš. Možeš dobiti besplatno ako imaš neka medicinska stanja u kojima je krvarenje nepoželjno, npr. jaka anemija ili endometrioza. Godine nisu presudne.
I da, za Mirenu kod ginekologa možeš dobiti kontroverzna mišljenja - jedni će ti preporučiti, a drugi će se za glavu hvatati.
Cure koje ste vadile mirenu jedno pitanje. Dal se
Mirena vadi za vrijeme menge kao sto se stavlja ?
Ne nužno. Uz mirenu su menstruacije oskudne (imaš ona točkasta krvarenja ili ništa - barem je meni tako bilo). Dr. mi je dala termin kad sam trebala doći na uklanjanje mirene, nije ni pitala za datume menstruacije, a u to vrijeme moje su menstruacije već višemanje prestale.
Vezano uz krvarenje, meni bi bilo dramatično da imam krvarenje. Ja sam po preporuci subsubspecijalista zamijenila godinu ranije da ne bi slučajno došlo do krvarenja.
Ja sam Mirenu stavila u listopadu prosle godine. Zadnju mengu imala za Bozic, i evo iduca stigla sad. 8 dana trajala,al nije bila jaka
Inace imam pcos i imala sam problematicne cikluse
Planiram staviti Mirenu radi obilnih menstruacija tj. radi anemije kao posljedice istih.
Ono što me najviše zanima je, da li se sa krvarenjima smanji/ nestane PMS? Jer zadnjih godinu dana mi je PMS očajan, u dužim ciklusima znam biti na rubu ludila. To već mora biti perimenopauza, mada moj gin tvrdi da “dok god imam redovna krvarenja nema govora o menopauzi”, OK da, srednje četrdesete su stvarno prva mladost :mrgreen: pa jel ima neka među vama da joj je Mirena osim krvarenja sredila i živce ili mogu očekivati samo gore?
Moje 2 kolegice sa posla nemaju ni simptome pms-a ni krvarenja.
Obje imaju oko 45 god.
Zadovoljane su mirenom.
Ja joj se još uvijek odupirem, nekako me je strah.
Isto obilne menstruacije i anemija kod mene.
Poslano sa mog FIG-LX1 koristeći Tapatalk
Ja ne znam za PMS. Ali jesam povremeno živčana. Ono - nemam pojma koji dio ciklusa mi je. Možda je pms, al mislim da ima puno više veze s nezdravim okruženjem na poslu, koje teško ugasim kad dođem doma. Kad bih imala vremena bavit se samom sobom, mislim da bih ulovila ciklus više po zadržavanju vode u tijelu, što se meni vidi na licu.
Dakle, ako budeš imala dramu u životu, nećeš ni skužiti PMS :)
Stavila sam je. Sad imam stvari već 2 mj.
:lool:
Ma OK, nije baš prava M, ali nije ni samo blagi iscjedak. Rekao mi je gin da takvo stanje može potrajati do 6 mj. Sad vidim da je Jelena pisala 9 :O
Meni bilo neka 3mj ak se sjećam. Al ono, iscuri po malo krvi jednom dnevno
Sad imam mengu 1-2puta godisnje
Ja ju nemam uopće. Već sam zaboravila što je to. Ni spotting, ni ništa. Moram reći da smo Mirena i ja dobri drugari :)
Samo što ju ja mijenjam svake 4 godine. A željezo kao u mladića :)
Estrogen na plafonu. Čekam da se sruši.
Čitala sam neke postove iz 2015., možda sam krivo skužila. Kod mene je količina krvarenja tipa 5 dnevnih uložaka dnevno. Jel ima još netko da je imao stvari 2 mj.? Ja sam je stavila radi toga da ih nemam, ako se ovo nastavi otić će mi željezo u minus.
Ali osjetno mi se pojačalo ispadanje kose i apetit, u kombinaciji s lockdownom sam nabila sigurno 3 kile.
S veselje strane, bolje sam sa živcima.
Apetit je meni pojačan, a i ispadanje kose
Ostalo super