A da. Mislim da neka pravila postoje, neke indikacije za bolnički porod.
A ovo u Meksiku je odlično. Liječnička pomoć na dohvat ruke.
Printable View
Ako je tebi porod pod epiduralnom, kad ništa ne osjećaš, kad tiskaš kad ti kažu i sl. super ja apsolutno nemam ništa protiv toga. Tvoj izbor!
Da ja rađam tako da ležim, gledam u plafon i čekam kad će mi se reći što da radim i kad odradim sve što mi kažu daju mi dijete...meni je to osobno više od katastrofe...
Pa dopusti da i ja imam pravo svog izbora, a hvala Bogu na taj izbor imam pravo u našoj državi, tražiti ili odbiti epiduralnu...
A da čitaš tek koje priče s poroda imaju.... ma milina. Joni živi u Los Angelesu ali bude dole po mjesec dva i po potrebi, statistike izuzetne, a žene iz Amerike tamo isto idu rađati kad naiđu na probleme kod svog osiguravatelja (a kad čitam o tome pak stvarno me lovi muka, puno žena u SADu čak diže kredit za platiti porod kojeg nakon toga otplačivaju ful dugo :shock: ili imaju točno uvjetovano gdje i kako mogu rađati ako žele da im njihovo osiguranje to plati.)
pa ne kužim, ti selektivno čitaš postove ili što?
nalježu na trbuh, RUČNO rotiraju glavicu (ne dajući ženi priliku da promjeni položaj i da beba sama zarotira), vuku bebu na VAKUM
Helou!
to se događa sada u 21 stoljeću, u ZG
dijete ima krvarenja na mozgu (moje i cistu)
To je SIGURAN porod??
ne u mom svemiru :-/
Kao što sam rekla, sve je u očima promatrača. Svi mi imamo neke filtere i selektivno vidimo stvari. Možda je Beti3 u nekom drugom svemiru. I vidi samo ono što želi vidjeti. Nije ni to loše. Neki puta.
Ja vakuum i ostalo nisam htjela niti spominjati. Kvragu, dabogda to nikada nikom ne trebalo :(
I sve one ružne priče što je više manje svaka od nas bar jednom čula.
Mojoj prijateljici je nakon 30 sati na dripu počelo otkazivati srce, jedva su je spasili.
Beba je isto bila kritično na neonatologiji...užas...
Ja se uopće ne želim upuštati u priče što se tu desilo...samo da se to više ne dogodi nikome :(
ovo više nije tema, no "moram" komentirat!
velika večina vas živi na statistikama pročitanim u novinama ili portalu koji vam uredno šalje danci kako je širom svijeta, no to je ok, lijepo je vidjet kako je oko nas, no večina toga nije točna bar što se Amerike tiče, pogotovo ovo o dizanju kredita i takvim glupostima!
što se tiče mog prozivanja, žao mi je djevojke ali ovo je javni forum gdje svi imamo pravo reči što misli, pa tako i ja, no ako mislite da ste napisale nešto pametno i iza čega možete stajat, pročitajte dva puta prije nego pošaljete da svi pročitaju!
i zašto stalno prozivanje beti?, jer vam ne paše njeno mišljenje iza kojeg stoji i može obrazložit!
ne pašu vam neke činjenice al to nije naša stvar več vaša!:-)
Manuela dušo, za početak, savladaj razliku između č i ć, veliko slovo na početku rečenice... to su osnove pismenosti, a nakon pismenosti možda dođe i do razumijevanja teksta. Jer, bojim se da ti uopće ne razumiješ što Danci i ostale žele reći.
Joj ljudi, dajte se uozbiljite.
Ne mislite li valjda da tamo neki ginekolozi ručno okreću novorođenčad pri porodu ili koriste vakum ekstraktore jer im se to baš jako dopada, mada bi se stvar mogla riješiti s malo prevrtanja rodilje?
To je stvarno naivno. Tako si mali Ivica zamišlja zločeste ginekologe.
To može vjerovti samo netko tko u svom svemiru nema pojma o porodu.
evo, i mujica je dosao trolati sa svojim "znanjem". ajde ako stvarno nemas kaj pametno napisati daj se bar suzdrzi, stvarno je degutantno da zene koje su to prozivjele moraju citati tvoje podcjenjivacke postove. osim toga nikad neces prozivjeti tako nesto, pa stvarno nema smisla da nas nerviras tako bezveze.
aha, odgovor--ne jer im se dopada, nego jer su doveli do toga pa onda izvlace situaciju. sigurna sam da nitko ne radi takve gadarije iz zabave, nego iz neznanja. ali i neznanju se moze doskociti, razmisljanjem svojim mozgom i nekakvom edukacijom koja trenutno nije zastupljena u porodnistvu. samo to treba htjeti, tu je problem.
Naravno sa se stvari ne mogu rijesiti s prevrtanjem rodilje kad je kompletnoj pretrpanoj predradjaoni prokinut vodenjak na viziti. Stvarno mislis da je to bilo potrebno? Da smo bas sve imale potrebu za tim? Nekima se tijeli prilagodilo i preuzelo, a nekima bas i ne pa su rotirali i izvlacili kako su znali i umjeli.
@ mujica
mujica, nisu samo primarci nemarni i puni neznanja
da, nedavno sam cula pricu kako su svim rodiljama radili klistir jednoj za drugom, a samo jedan wc. jedna (ili vise) zena su pocele kenjati u hodniku. oh, kako dostojanstvano. podsjeca me na one price iz logora.
a klistir po who-u spada u zastarjelu i potencijalno stetnu praksu. pitam se samo zasto se kod nas jos provodi.
hahaha mujice, s tobom je saljivo "razgovarati". pretpostavljam da odent zna malkice vise jer je u zivotu actually vidio fizioloski porod, za razliku od ogromne vecine ob/gynova kod nas.
a cuj, ako je jednako velika beba prosla istim putem bez pucanja, cak usprkos savu od epi.. matematiku mozes obaviti i sam. ne mislim da ih to veseli, ali mislim da su ignorantni na cinjenicu da zbog najobicnije rutine ja sam imam ogroman oziljak na mom "svetom mjestu" :P
napravi si ti rupu sa skarama iz zabave izmedu pimpeka i anusa pa mi se javi kad ti zaraste da razmijenimo recepte :)
Rodilište s jednim WC-om? :|
ajme mujice...šteta pa ne možeš o porodu znati više od žene. baš šteta. inače bi te neki mogli ozbiljno shvatiti.
ali...kad smo mi u hr naj...i kad sve najbolje znamo...kad se kod nas sve najbolje radi...što malo ne prosvijetlimo austrijanke, talijanke, britanke...i ine tanke...nek i njima bude naj kao i nama. što će li im zaboga kuće za porode? što će li im pkk? što će li im išta od toga? nemaju one pojma.
ja mislim da su one u nekoj gadnoj zabludi. netko im je mozak isprao, pa sad pokušava i nama.
vrijeme je da se tome stane na kraj. pa neće netko valjda ginekolozima govoriti kako se rađa? jedna žena npr? strašno.
mujice zašto ti onda nisi, kod poroda kojima si prisustvovao, išao preuzeti aktivnu ulogu naljeganjem na trbuh da pomogneš djetetu da izađe van, nego si lijepo pustio da žena odradi svoje?
a kaj se ti n.grace cudis, nisi bila u merkuru? mislis da izmisljam, da natjeram vodu na svoj mlin :)
mislim da matematika nije tako jednostavna kako ju ti prikazuješ.
a ginekologiju sam učio i ja i poznato mi je (iako se slabo sjećam) što je fiziološki porod, jer je to upravo ono što se uči u školi.
ali se dodatno i uči kako spriječiti komplikacije u slučaju potrebe, a tu spada i epiziotomija i ne vjerujem da ju je netko napravio ako nije bila potrebna.
a ako ju je uradio nepotrebno, to ne znači da "ginekolozi nemaju pojma o fiziološkom porodu", već znači da je tvoj porodničar u tome pogriješio.
ali to nikad nećemo znati. Ti misliš da znaš da nije trebalo, jer si uvjerena da nikad ne treba i zadovoljava te jednostavna matematika.
Ali ja misllim da to nije tako jednostavno.
da biram, uvijek bi izabrala spontano pucanje nego sakacenje skarama. ali odabrala bi i da ne radam lezecki i da mi ne navijaju "broji do 10 i tiskaj" pa bi vjerojatno izbjegla pucanje, ili barem raspucavanje.
naravno da mislis, ti si musko.
medica je stvorena da se rastegne i pusti bebu van. sakacenje je neka druga prica :)
da nisi mozda ginekologiju ucio iz drazancica, vrlo fizioloski, imam ju doma :lol:
meni bi bilo drago da je većinu porodničara strah intervenirati ako vide da ne treba...što na žalost nije tako.
ti ćeš naravno uvijek imati bolji pogled na svoje kolege nego npr. ja...i teško ti je zamisliti da neko neke stvari radi namjerno. ali radi. provjereno.
i ne razumijem kako mogu živjeti s time.
previše krivoga je prešlo u rutinu, nažalost.
meni je samo žao što nisam neke stvari snimila...što je sve izgovorio dr A. na mom porodu.
razlikuju se samo u tome što su se potrudili shvatiti porod.
ja nisam tražila super ženu da mi asitira na porodu. to je obična primalja koju ne bole križa kad kažeš da bi rodila na stolici npr....i koja ima bazen u autu, dok ga u hr imaju koliko, 2 rodilišta?
razlikuje se u potpunosti njihov pritup ženi i porodu samom. meni takav pristup odgovara.
a ti postoci meni niu bitni...vjerovatno radi malih postotaka neće ukinuti mogućnost izbora mjesta rađanja.
a šta da je nešto pošlo po zlu? Da dijete nije moglo van iz bilo kojega od bezbroj mogućih razloga????
ne bih mogao ovdje spominjati svoj "uspjeh"...... i baš zato što znam kako je to panično se moliti sve da prođe dobro ne bih nikome preporučio da "vjeruje svom tijelu" i upusti se u avanturu bez stručnjaka u blizini