To je vječito nedokučivi argument odnosno neodgovoreno pitanje kad se raspravlja o pokrivanju žena u islamu. Zašto se muškarce prikazuje toliko slabima i zašto i oni sami na to pristaju.
Meni potpuno nejasno.
Printable View
To je vječito nedokučivi argument odnosno neodgovoreno pitanje kad se raspravlja o pokrivanju žena u islamu. Zašto se muškarce prikazuje toliko slabima i zašto i oni sami na to pristaju.
Meni potpuno nejasno.
https://muzevnibudite.com/zasto-je-v...no-odijevanje/
Evo zašto, jer im njihove oči omogućuju spolno zadovoljstvo u svakom trenutku, a žene nemaju milosti prema njima.
Doslovno ne znam šta da kažem na članak, kao nasmijala bi se toj hrpi gluposti, ali ne mogu, jer velik broj ljudi prati iste te gluposti i podržava udrugu/projekt/što god... Išla sam malo guglati o svemu pa sam naišla na njihovu stranicu pa čitam neke stvari da vidim zašto razmišljaju tako kako razmišljaju. Uglavnom, nije mi jasno, meni je to sve što tamo čitam strano i mislim da je pojedinim autorima potrebna psihološka pomoć. Stvarno to mislim, bez namjere da ismijavam nečiju religiju.
Žuta je imala dobar point, ispiranje mozga od najranije dobi. Priče o tome da je seks prljava stvar, da od masturbacije rastu dlake na rukama ili kako ono već ide, da je to sve skupa jedna grešna radnja... Pa čak se i sjećam svog djetinjstva i razgovora o tome na vjeronauku i priče časne sestre da su dečki koji su donijeli u školu poster neke gole tete "rasplakali Isusa". Nije to čak bilo neko rano djetinjstvo, možda 7. ili 8. razred, uglavnom pred krizmu, a ne sjećam se više u kojem se razredu tad krizmalo.
Uglavnom, konstantno nabijanje grižnje savjesti zbog osnovnih ljudskih potreba. Pokušaj nametanja kalupa u kojem ne smijemo vidjeti ono što vidimo, ne smijemo koristiti vlastito tijelo na način na koji želimo, a ne smijemo čak ni pomišljati na to, jer sve je grijeh.
Pa nije nikakvo čudo da je stvorena hrpa seksualno frustriranih osoba koje i dalje vjeruju da čine strašnu grešku ako dotaknu i samog sebe. Za onoga tko se nije odmaknuo od religije odrastanjem, a puno ljudi nije, čini se da bi mogla biti stvarno problematična stvar. Iako nije nikakvo opravdanje jer su to sve odrasle osobe koje nitko nije vezao tako, možeš razmišljati svojom glavom.
Evo članak za one koje zanima: https://muzevnibudite.com/nadzor-na-...primjenjivati/
Mislim, nadzor nad očima. Ja tu vidim samo ogromnu količinu seksualne frustracije, ili ono što žuta kaže svako se češe gdje ga svrbi. Jedan od savjeta je gledati u pod ako je žena u izazovnoj odjeći.
Samo što smo mi sve u ogromnoj opasnosti od takvih muškaraca koji si ne mogu pomoći osim da gledaju u pod kad prolazimo pored njih i da uspostavljaju "nadzor nad očima".
Reci mi da je ovo pisao trinaestogodišnjak drugarima :roll:?
Stvarno, jesi ti odrasla osoba ako gubiš kontrolu nad svojim telom zbog pogleda na ženu?
Ako nisi u stanju da vladaš sobom u blizini polovine čovečanstva, jesi li ti uopšte za zajednicu? I još da žena sledi tebe, koji ne možeš da vladaš ni sam sobom?
Super mi je ovo:
Prvo, ako se boriš s time kako je neka žena odjevena, odmah pogledaj njeno lice. Ne zanima me koliko je žena lijepa jer je u suštini nemoguće žudjeti za nečijim licem. Lice je slika ljudske čovječnosti i puno je lakše poštovati ženino dostojanstvo kada gledaš njeno lice umjesto njena tijela.
WTF, treba ti duhovnik da te posavetuje da se ženi gleda u lice? Kad vidiš lice setiš se da gledaš u čoveka, iako je nemoguće da žudiš za licem (WTF još jednom na ovo)? Šta je ono ispod lica, slika životinje?
A ovo :roll::
Treće, izbjegavaj mjesta za koja znaš da su posebno problematična za tebe. Za većinu muškaraca je problem plaža. Deseci žena u uskim kupaćim kostimima jednostavno su previše. Ako je to tvoj slučaj, izbjegavaj plažu.
Inače ćeš šta, uflekati gaće? Silovati sebi najbližu? Ono, kako živiš savremen život sa tako niskom samokontrolom?
Šta je uopšte sociološko objašnjenje, jel ta predbračna čistoća imala neku praktičnu svrhu nekada? Pretpostavljam da je štitila od polnih bolesti i osiguravala da se zna ko je otac deteta- ali tada se udavalo i ženilo u adolescenciji, nije baš takva patnja ne imati predbračne odnose do petnaeste- šesnaeste...
Gde sam ono pročitala komentar na sliku klečatelja- ako ne je*em ja, nećeš ni ti? Meni to sumira ovakve tekstove, i samo mi bleska incel dok čitam.
Slažem se pulinka sa svime što si rekla. Ovo je stvarno toliko nevjerojatan članak da ne mogu vjerovati da postoje ljudi koji slijede takvu ideju.
Pa i ovo što pišu da je sve oko nas seks, tipa reklame za pastu za zube ili što se već navodi.. stvarno nisam nikad čula nijednog muškarca koji kaže da ga reklame izazivaju u tom smislu. Doduše, sva sreća da nemam u životu doticaja s ovako frustriranim muškarcima kojima očigledno apsolutno sve ima veze s požudom.
Za predbračnu čistoću u sociološkom kontekstu stvarno nemam pojma, ne znam da li je to nametnuto nekad u povijesti isključivo zbog religije ili je imalo takav neki značaj zbog kontracepcije.
Ma mislim, koliko god da je meni predbračna čistoća besmislena, ako nekoga veseli neka mu. Samo što mi se po ovakvim člancima čini da ta religijska pravila stvaraju manijake. Dobro si rekla, jesi li uopće za zajednicu ako te žensko tijelo izaziva u ovoj mjeri. Po meni, nisi.
Eh, to je tako odavno, da ne kažem oduvijek... Literatura: Funkcija orgazma, Wilhelm Reich
https://ezop-antikvarijat.hr/vilhelm...ija-orgazma-2/
Ta knjiga je u srpskom prijevodu objavljena daaaavno prije nego na hrvatskom jeziku. To je tako bilo u doba moje mladosti. Beogradska izdanja knjiga iz područja psihologije i humanistike uvijek su prednjačila.
Inače, ovo nije nova knjiga - čovjek je Freudov učenik i suradnik. Beogradsko izdanje (imala sam ga u fizičkom obliku, posudila i nikada mi se nije vratilo) iz 1988. Njegova Analiza karaktera također mi je negdje zapela u brojnim selidbama mladih dana... Kad čovjek to pogleda, vidi da se povijest vrti u spiralama i svako toliko dođemo na isto ili blisko mjesto.
Imaš i drugih njegovih knjiga - Čuj, mali čoveče https://fenomeni.me/vilhelm-rajh-cuj-mali-covece/
To sam čitala sinoć sa linka :)
I ostalo sa Wikipedije što sam našla, baš zanimljivo, videla sam da su uglavnom srpska izdanja, tako ja imam sve stare lektire u hrvatskim i BiH izdanjima, Biblioteka Vjeverica i ostale :).
Moguće da Bg izdanja i sad prednjače (mada se ne bih kladila), ali ja nisam baš jaka u društvenim naukama, mada volim da pročitam nešto novo na dajdžest nivou, za laike.
Uglavnom se slažem da se vrtimo u spiralama, samo kud da me zapadne silazni krak :lol:, ajde mene nego decu, nadam se da će da skrene na uzlazno nekom čarolijom :roll:
Najopasnija reakcija na Klečavce je ignoriranje. Inicijativu podpupiru ultra-konzervativne zaklade Vigilare i Ordo Iuris. Ti Ordo Iuris su sličnu inicijativu pokrenuli u Poljskoj i tad su bili banalizirani i ismijavani. Danas su zaslužni za potpunu zabanu pobačaja i procesuiranje aktivistikinja, zakon o blasfemiji i slično. Paralele s Iranom ili Poljskom su najopsasnije. Vjerski fanatizam se brzo širi. Neće nestati ignoriranjem "ah, besposlen pop itd." /ismijavanjem "budalaši" nego žestokom protureakcijom. Klečanje na trgovima nije moltitva nego žestoko pravo na ograničenje ženskih sloboda - od oblačenja (hashtag "štraca") nadalje.
To je aktivizam usmjeren na žestoko ograničenje ženskih sloboda - ne samo repdroduktivnih, nego doslovno do odvijevanja - strašno.
A sto bi bila ispravna reakcija?
Po meni kontraprosvjed "Mani me se".
Bez obzira sto se ovi ne deklariraju kao prosvjednici, nego kao molitelji. Lijepo ih zamoliti da prestanu nametati svoju muževnost, jer nam se ne sviđa. Znamo da su fizički jači i bez da nas podsjećaju na to.
U ljevičarskom gradu gdje sam živjela je svake godine bio pokušaj organiziranja desničarskih povorki. Dolazili su vlakovima. Grad je bio toliko jak da su stanovnici spriječili napuštanje zone oko željezničkog kolodvora. Ponekad je dolazilo osiguranje iz cijele države. Išli smo i mi naravno, i gotovo svi kolege s posla od 19 do 80 godina starosti. Brojne prekrasne knjizare su odmah na ulazu imale literaturu o nacizmu. Za nas utopijski, tamo normalno.
Ne znam ni tko bi to organizirao. Organizacija molitelja je financirana, ja ne znam ima li neka udruga kod nas da se financira i kojoj bi se takav prosvjed uklopio u program. Od mladih imam minimalna ocekivanja. Toga se i bojim da mladi nece prepoznati sto im se sprema, navikli su da ima netko stariji tko brine o njima. Mislim na generacije 16 do 24 godine.
U najmanju ruku bi takav prosvjed (tj niz javnih akcija) se uklopio u područje djelovanja svih udruga koje se bave ženskim ljudskim pravima i pravima rodnih manjina, to bi mogla biti mreža udruga koja bi osmislila program "promocije ravnopravnosti spolova" ili nešto u tom stilu
Što kažu, I didn't see it coming dok nije prešao na poentu :mrgreen:
Sviđa mi se tvoj potpis i mislim da sumira i situaciju sa moliteljima.
Ne bi oni postigli mnogo da ne postoje i žene koje se slažu sa njihovom agendom - njihove žene, na prvom mestu. I mnoge druge.
I mislim da je itekako doprinela i veronauka u školama.
Ako MM u petom razredu sad već obavezno dobije silan revolt dok objašnjava zajedničkog pretka koji nije ni Adam ni Eva, onda isti uticaj mora biti i na shvatanje uloga muškarca i žene u društvu.
Mislim da zato neće biti neke posebne reakcije mladih. Ne zato što očekuju da se drugi pobrinu za njih, nego zato što u agendi molitelja problem- ne vide.
Potpis sam promijenila nedavno, upravo zbog ove teme, točno ovo što pišeš :)
Simone de Beauvoir možda i nije imala klečatelje na umu, ali ja jesam
je li ovdje neko imo rasku koja je bila vrlo vjerski inklinirana i kak je to proteklo?
Promenila celu školu detetu.
Najbolja roditeljska odluka do sad.
Ali razredna je bila samo višnja na šlag kompletnog školskog okruženja, i njena verska inkliniranost se jako ispoljavala kroz konkretne vrlo štetne akcije i jednako štetan nedostatak akcije u zaustavljanju nasilja.
Nemam savet za tebe.
Ako je razredna jedini problem, a dete ima prijatelje i oseća se dobro u razredu i na ostalim časovima, onda pričaj kod kuće i probaj da daš detetu neku perspektivu, tipa- svako ima pravo na svoje životne principe dok ne ugrožavamo druge, ili - svi nastavnici su različiti i to je srećna okolnost (pa daj primer nekog daleko verski liberalnijeg nastavnika).
To je to ne znam kak će ispasti, može bit sve ok, i ne mora, glupo mi brinut se zbog nečeg što se nije i ne mora se još desit, al evo gledam sad torbu, mala se vratila kući s istiskanom molitvom s velikom slikom isusa, ajde da je vrijeme božića shvaćam ipak je nacionalni blagdan ne možeš ići pod staklenim zvonom i ne znati glavni običaj u zemlji, ali ovo ne kopčam... kojim povodom, na kojem satu, jer ne ide na vjeronauk.
Pa pitaj je. Razgovarajte, komentirajte. To ti je najbolji način da napraviš protutežu onome što će, na žalost, ne tvojim izborom slušati u školi.
Po mojem iskustvu, niži razredi su po tom pitanju najteži, jer je tu utjecaj te jedne i apsolutne učiteljice. U višim razredima je već lakše. Za utjehu, ne znam nijedno dijete iz ateističke obitelji koje se priklonilo vjeri zbog utjecaja u školi.
To mi je okej al ne bih voljela da se osjeća izopčeno jer nije ko drugi. Ne znam evo, jasno mi je da osobnost učitelja dođe do izražaja. Profesorica hrvatskog je obožavala Francusku i često je pričala o francuskom, profesor strojarstva je pričao o politici, profesor fizike o autima, svi oni unesu sebe u svoje što podučavaju, i sve pet, ali opet vjera je osjetljivije pitanje od banalnih tema kao što su auti.
Pa je li jedina u razredu koja ne ide na vjeronauk?
nije, msm još dvoje
Onda se zbilja ne moraš brinuti da će biti izopćena.
Najvjerojatnije ne bi bila izopćena ni da je jedina u razredu, ali razumijem oko čega se brineš.
Potraži malo prvi nastavak ove teme (mislim da je bilo 2012.), tada su ljudi dosta konkretno pisali i što ih muči i kako rješavaju pojedine situacije.
Iz mog iskustva, nije to djeci toliko važno poslije - nađu si kompe po nekom drugom pitanju. Hoće li se osjećat izopćeno - preteška je to riječ, možda bude zbunjole i pitanja, morat ćete razgovarati. Ja sam jednom morala razgovarati časnu jer joj je "bilo žao" djece koja su na hodniku (par njih) pa ih je pozvala u razred da "lijepo pjevaju/čuju prijatelje" - ofc da se moja doma rasplakala jer nije znala tekst. Pa smo časna i ja imale telefonski tete a tete i doma razgovor. Znat će da je drugačije i na pričestima i krizmama, ali nije to neki biggie.
Prođe to. Mislim, ne možeš u Hrv bit nevjernik, a da nema par tih nekih situacijica koje se riješe.
Sretno!
Kod nas je nekako uravnoteženo, manje od polovice djece ide na vjeronauk, za jedno dijete znam da roditelji nisu vjernici, a dijete ide na vjeronauk, a i obrnuto, gdje roditelji jesu vjernici, ali ne podržavaju vjeronauk u školi. Skoro neki multi-kulti. Naravno da bi mi najbolja opcija bila da nema vjeronauka u školi, ali ni ovo nije loše da djeca vide da je to sve OK, i biti vjernik i ne biti vjernik. Zasad nema nikakvih tenzija između onih koji idu i onih koji ne idu.
Nije da pomaže žutoj, ali eto htjela sam napisati da ima i dobrih primjera.
Jelena to kod vas je bas ok.
Trećaši isto u mariju bistricu, pa su dvoje pitali što sa nevjernicima, odgovor je ne moraju u crkvu. Ispred crkve na parceli do stoji ogromni križ, tu se treba gradit crkva, točno ispred ulaza u školu.
Nemam pojma. Može moja s njima u crkvu, neka vidi. Odahnula sam malo sad kad vidim da nisam jedna jedina. Wuhu!
Ne razumijem znaci netko tko ne vjeruje ne smije i/ili ni ne zeli uci u crkvu, svasta...ja sve te gradjevine gledam kao povijesne i kulturne znamenitosti...
Po tome ja nisam trebala ulazit u dzamiju u Mostaru, ni u sinagogu u Cordobi, meni je to bas onako iskljuciv stav. No comment, pa to su turisticki razgledi, ne idu na misu ili neke obrede.
Pa imate li program izleta, što jos obilaze tamo?
To je izbor roditelja ovdje, učiteljica je pustila njima hoće ili neće da dijete uđe u crkvu.
Za sada nemamo. Licitarska srca i tome sl.
Hm... mi niti smo vjernici, niti moji idu na vjeronauk (drugas jedini u razredu). Al u Mariju Bistricu smo ih n puta vodili. Pa tamo je sve prekrasno. A to sta ce mozda na tom izletu i cuti nesto s cime se roditelji ne slazu, pa ono, cut ce svako malo, sa raznih mjesta.
Evo, moj prijatelj usred Splita, ne bi dobro primio da mu dijete vode na Poljud :D nevjerojatno, al istinito!
A mi smo u vrticu imalo tetu koja je bila zaludjena vojskom pa ih je odvela i na ratni brod i u vojni helihopter. To mi je sve brrrr bilo. Al dica gustala.
Stvarno ste iz Dalmacije isli u Krapinsko zagorsku Ž, baš u M.B.?! Nikad mi ne bi palo na pamet. Al moram priznati da je odgovor ocekivan.
Eto, meni to nije simpaticno mjestasce, nego svetište. Da je samo do kulise, mogli su npr. u Samobor, to je bas slatko mjesto, pa da su ih i u kapelu svete ane odveli, nema te simbolike.
Sigurno ce iduce godine u etno selo Kumrovec ici :)
Eh sad ako skačeš po tome onda će ti reći da si preosjetljiv, ali da svetište je.