drage moje mi još ne sjedimo samostalno i dalje samo leži,ne želi na trbuh,a ja više ne znam što da radim.Kad ga moja kuma vježba ja odem van i to je ok a s menom ne želi vježbat,za poludit.Valjda bumo prohodali do 2 godine
Printable View
drage moje mi još ne sjedimo samostalno i dalje samo leži,ne želi na trbuh,a ja više ne znam što da radim.Kad ga moja kuma vježba ja odem van i to je ok a s menom ne želi vježbat,za poludit.Valjda bumo prohodali do 2 godine
paid meni se to ovako laički čini jedno prekrasno dijete, mislim da nemaš brige oko bilo čega. Samo ga pusti, ne potiči puzanje on će to sam, bolje da je snažniji kad krene u puzanje, nego da to radi krivo. Eventualno vježbajte malo rukice, neka jača i uživaj u svom djetetu!
Simetrija je kod beba jako bitna, to je alfa i omega motoričkog razvoja!
kaca80 ja ću ti samo reći svoj primjer. Moja prva cura je dobila dozvolu samostalnog sjedenja sa punih 11. mjeseci, znači skoro godine dana. Do tada je isključivo nošena ili na podu postavljana u položaj koji ne opterećuje lumbarni dio kralježnice. Isto je išla u kifozu (preklapanje). Dokle god nije očvrsnuo kičmeni stup ona nije sjedila. E da, sjedila je jedino dok papa i to je to.
Nema vježba za poticanje sjedenja, ali ima vježbi za jačanje mišića leđa. To radi, jačaj djetetu leđa da se isprave.
Igračka se drži visoko jer pružanjem ruke visoko, pod uvjetom da je ruka ravna vježbaju se leđa, posebno onaj donji dio odgovoran za sjedenje.
Sama sam svjedok koliko je ta vježba krasna, pogotovo kad idu obje ruke gore, brzo napreduju.
Bolje je da su bosi, što se više može. Moja je u dva para čarapica i zimi. Na taj način se vježbaju stopala.
lastavica 1979 mora na trbuh, drži ga, znam da je teško, ako te itko razumije onda te ja razumijem.
Stisni srce, vježbaj i drži ga na trbuhu.
Trebaš vidjeti moju curu sa tri mjeseca, kao da joj je pet. Samo forsiram, teško jest, ali za nju neprocjenjivo dobro i korisno.
Pepita, hvala puno. Radim svo vrijeme te vježbice za jačanje leđa. Smije sjediti samo dok radi te vježbe i kad ja pazim da je kičma ravna. Nema sjedalica ni hodaljke. SAmo dok jede.Ne znam što me "trzaju" te u savjetovalištu bez potrebe kad idemo fizijatru.
Dobar fizioterapeut vrijedi više i od fizijatra.
Mene je moja fizioterapeutica spasila i vidjela mnogo toga što fizijatar ne može u 45 minuta koliko traje pregled, a ponekad i kraće.
Ja sam na prvoj curi vidjela što znači "napraviti nešto kad je zaista vrijeme" i zaista bi više voljela da i ova druga prohoda s godinu i pol, nego s godinu pa da ne valja i da nije dovoljno čvrsta.
:heart:
Meni je zaista drago pomoći, posebno kad pričamo o ovim osjetljivim temama, gdje sam ja mišljenja da je bolje puhati na hladno, nego poslije ispravljati.
Moja cura je bila vježbač 2. godine, hvala Bogu sve je super.
Kad je bila beba bolilo me srce kako je plakala dok smo vježbali, ali moram priznati da je to bilo ništa u usporedbi s vježbanjem kad je imala godinu i pol dana i kad je kroz suze (dok je fizioterapeutica vježbala) vikala "mamice ja nece, uzi me, uzi me mamice". To ljudi moji lomi srce :(
da li bi mi netko mogao pomoći sa opisom stava na trbuhu pri odizanju glavice bebe koja će sad za par dana navršiti 3 mjeseca?
naime, prema nekim sličicama koje sam uspjela naći, sa navršavanjem 3 mjeseca beba bi trebala imati oslonac tijela na podlakticama i podizati grudni koš i glavicu u vis dok ostatak tijela leži na podlozi... ili to vrijedi za navršenih i kroz djetetov 3. mjesec? moj maleni drži podlaktice kako bi trebao, ali se ne održava na njima, već mu je oslonac trbuh ili prsa, ovisno koliko odigne glavu. plus što u svim položajima osim trbuha drži šačice otvorene, jedino na trbuhu ih ima zatvorene sa palcima izvan šakice. nekako više odgovara slici bebe koja je navršila 6 tjedana... znam da svako dijete napreduje svojim tempom, samo se pitam da li bih ga trebala nekako ispravljati ili je ovo normalna faza razvoja? inače je sa 2 mjeseca imao 5860 g i 57 cm, možda je malo tromiji zbog težine?
Uopšte se ne mogu sjetiti kako su moji radili sa 3 mjeseca. Mislim da je moje starije dijete, koje je inače sve radila ok, tek oko 4 mjeseca mogla da se malo osloni na laktove. Za malog su govorili da ne valja što se oslanja na grudni koš i odiže guzu ali je on bio već veliki mislim i do 6-7 mjeseci.
Najbolje da vidi pedijatar ako budeš vodila sa 3 mjeseca. Ako šta treba ispraviti može ti on i pokazati ili poslati fizijatru.
Ako hoće da bude potrbuške to mu je dobro i to je najbolja vježba.
Evo zašto su mog malog poslali fizijatru: kad ga uhvatimo za šakice i povučemo u sjedeći položaj ne ispravi i opusti rukice već ih stisne i skroz savije u laktovima, kao da zgrči laktove i ramena i zabaci glavu. Ako ovo ne radi vjerovatno je sve ok i sam će sve naučiti da radi kako treba.
Ni jedno ni drugo dijete nikad nisu odgovarali prosječnoj slici bebe po mjesecima.
A do kad traju te kontrole ako nema neke ozbiljnije bolesti? Poslaće nas na još jednu turu vježbi kad napuni 10 mj. pa da i to radimo kod kuće. doktorica reče da će to biti kraj terapije. Nije mi problem vježbati.
A do kad će nas ukupno kontrolisati? Dok ne prohoda iili dalje?
kaca80, nažalost, ne voli biti na trbuhu uopće i muku mučim da ga uopće održim u tom položaju jednu minutu, a kamo li duže... :( ništa ne pali: nikakve igračke, nikakve riječi ohrabrenja, samo brizne u plač nakon oko minute i džaba ga uopće dalje držati na trbuhu... zato i pitam, da bih mogla tu minutu korisno upotrijebiti... brine me i položaj, a i činjenica da ne diže dovoljno visoko glavu (vidim na slikama da je djetetovo lice paralelno okrenuto licu majke koja mu stoji ispred, moj mali ne može toliko dignuti glavu, bradica mu nije na podlozi, ali nije bogme niti nešto udaljena... samo obrve jadan podigne što može više... :( ).
kada ga primim za ručice i pridignem od podloge, ima ispružene ručice, iako mu glava malo zaostaje za tijelom, ali vrat nije skroz opušten...
pitat ću pedijatricu sad na pregledu sa 3 mjeseca kroz koji dan, samo što kod nje nikad nemamo vremena za razgovor, a i ja se ne sjetim neke stvari pitati od silne nervoze što se mali dere i što mu ne može niti disanje provjeriti od silnog neutješnog plača.
ovo za debljinu pitam jer je inače i na leđima dosta miran, ne lamata ručicama i nožicama baš nešto, osim kad se igramo sa zvečkicama i kad ih pokušava uhvatiti objema rukama. zato se pitam je li trom ili samo miran...
Krvavice, sjetih se dobre vježbe koje smo mi radili. Ako se beba oslanja na grudni koš primjeti se da odiže karlicu i guzu malo od podloge. Samo malo obuhvatiš karlicu i guzu i pritisneš do podloge. Ne treba prejako tek da se guza ne odiže i držiš neko vrijeme. Ili klekneš iza bebe dok je potrbuške, skupiš mu nogice da budu ravno i obuhvtiš svojim nogama. Pritisneš opet lagano guzu dlanovima. Držiš neko vrijeme. Ne moraš bukvalno po čitav dan ispravljati bebu, kad imaš vremena. Možeš nekad i širiti šakice kad skupi.
Ovo je korisno i ne može škoditi ni ako bebi ne treba nikakva terapija. Možeš ga i prevrtati s leđa na trbuh i s trbuha na leđa. to mi se ne da objašnjavati kako sam radila.
Pepita, kako da dijete natjeram da bude na trbuhu? dok ne počne plakati, sve 5, ali čim počne plakati odmah i spusti glavu na podlogu i rida i rida i rida pa malo bljucne pa opet rida pa bljucne više... gledam da ga stavim na trbuh kad je dobre volje, čiste pelene, ne odmah nakon jela i uglavnom izbjegavam popodne i navečer jer mu se onda grčevi pojačavaju pa je sam po sebi nervozan užasno. kako ste vi to riješili? kako da ga najbolje animiram? ima jednu zvečku koju ferma i nju koristim dok se da...
Nema veze, minut po minut naviknuće se. I moje starije dijete nije htjelo potrbuške do 4 mjeseca pa se navikla. Sa njom nije bilo nikakvih problema, a mali je stalno na terapijama jer su primjetili neke neurološki rizične simptome. ništa strašno.
Potrbuške oni jačaju i svaka minuta je korisna a ako ti se da možeš raditi i ovu vježbicu.
I moja curica je bila deblja i mirnija od dječaka, ali je zato bial mnogo stabilnija i naprednija. Što kaže Pepita, bolje da napreduje sporije ali kako treba. Ne vjerujem da je od debljine mirniji. Takvo dijete.
hvala ti, budem probala ovo da dođem iznad njega pa da mu pritisnem guzu i karlicu.
prvo to, a onda obrtanje...
inače od kad je navršio mjesec dana vježbamo vježbice iz Jovančevića... jedino nam taj trbuh ne ide i ne ide... zanima me što će pedijatrica reći.
Identično kao moja mala što je radila. Malo po malo navikla se.
A ideš na vježbe... Znaš sve...:-))
Par sati nakon rođenja bila je na trbuhu. Prvi dan sam joj pomagala, poslije više ne. Odmah je oslobađala dišne puteve.
Poznati fizioterapeuti kažu da je za vrat najbolje dijete prvih dana stavljati na trbuh.
Evo i zašto: donešena beba, koja je zdrava morala bi oslobađat dišne puteve, a za to joj treba veliki napor.
Upravo taj napor je toliko koristan, jer svim snagama pokušavaju osloboditi dišne puteve.
U početku je bila svega par sekundi, pa par minuta i tako sam produžavala vrijeme stajanja na prsima.
Ne mogu lagati, plakala je, ali kako sam jednom prošla probleme s vratom i vježbanjem, znala sam da bez toga nema dalje.
Nema drugog načina. To je jedini način. Zato dijete treba provoditi određeno vrijeme na trbuhu, plakalo ili ne.
Dijete od tri mjeseca mora imati oslon na laktove i već tada bi trebalo glavicu držati ravno (pogled ravno) i okretati glavicu u obje strane bez da pomiče ostatak tijela.
Ako ne odiže glavu nego samo par centimetara od podloge, onda je vjerojatno vrat nedovoljno jak.
No, ne mora biti, ja ipak ne vidim dijete i nisam te struke da sa sigurnošću nešto mogu tvrditi.
Ono što znam jest da je glava već poprilično stabilna.
Lijek tome - drži bebu na prsima, što češće. Teško je kad plače.
hvala ti na odgovoru Pepita.
nema mi druge nego oboružat se strpljenjem i popiti jednu dozu hrabrosti i jednostavno se natjerati da uza sav njegov plač ostane na trbuhu...
Nemojte nasjedati na priče kako je dijete "lijeno". Toga nema. Imam u okolini dijete 14 mjeseci staro kojem pedijatrica i fizijatrica već mjesecima govore kako je "lijen, sve može ali neće". Ja sam mami davno probala natuknuti da bi morali potražiti još koje mišljenje (dobro se znamo, pa sam mogla otvoreno razgovarati s njom). Roditelji su ih nažalost poslušali i čekali puno predugo, tek prije mjesec dana su bili prvi put kod neuropedijatra koji im je, naravno, rekao kako nema lijene djece i kako su trebali početi vježbati barem 4 mjeseca ranije. Dijete sad intenzivno vježba (nema dijagnozu) i lijepo napreduje, naučio se u tih mjesec dana sam posjesti i pomalo puže.
Definitivno ne postoje lijena djeca. Postoje djeca kojima je nešto "teško".
Ja ne kažem da sam u pravu, ali meni se čini da je ponekad bolje puhati na hladno nego da se zavuče problem.
Ponekad zbilja od neke "sitnice" roditelji poslije imaju itekako problema i posla s djetetom.
Što se tiče provođenja vremena na stomaku, ma nema toga što m ne padne na pamet da radim, da ne plače.
Ali ako plače, stisnem srce, naoružam se hrabrosti, to neko minimalno vrijeme.
Jer što ne odradim kad je potrebno, čekat će me poslije.
Ma mislim, koje to dijete tako maleno nije zaiteresirano za "nešto raditi", kojem je to djetetu zanimljivo samo ležati. Mislim da takvo dijete ne postoji.
I kada ga nosiš bebač se može rukicama odgurivati od tebe i vježbati vrat.
Isto tako ga možeš nositi okrenutog od sebe, jedna ruka ispod pazduha, druga između nogu.
Moj nije htio do 6mj. biti na trbuhu, forsirala sam stalno, kad bi počeo plakati prestala sam naravno.
Sad je stalno na trbuhu, svojevoljno, gmiže :yes:. I isto je veliki. Nama je neuropedijatar rekao da će on sve malo kasnije upravo zbog te svoje veličine i težine.
zasad skulirana isprazni inbox!
Gledaj, kad pričamo o vratu pričamo o cijeloj skupini mišića vrata. Odgurivanje ne samo da nije poželjno raditi, već u vježbanju vrata nema apsolutno nikakve veze.
Ako ćemo realno, mišići ramena rade najveći dio posla. Vrat radi neke primarne pokrete pokretanja, znatno blaže nego kod prsa.
Tko neće na prsa držati glavu gore ima i za to lijeka, onda se rade ciljane vježbe vrata, ali to jedino pod preporukom fizijatra i fizioterapeuta.
Prvo se treba utvrditi da je s vratom sve ok, da je simetričan, gibljiv u svim stranama i sl.
Sad sam se sjetila da sam i ja svoju malu navikla na trbuh tako sam ja legla na leđa pa je stavljala na sebe da leži. Nešto joj pričala i pjevala i tako je htjela da leži. Vremenom se navikla da leži na krevetu, kasnije na podu. Nije bila vježbač niti je išla kod fizijatra, jedino je malo više okretala glavu na jednu stranu. Pedijatrica je rekla da je moram stavljati potrbuške pa će sama ojačati i ispraviti. Zaista je tako i bilo.
Nego, koliko su vama trajale te fizijatrijske kontrole?
hej, hvala vam svima puno što ste se javile. ovih dana sam ga stavljala na trbuh kad je bio dobre volje i do plača je izdržao u početku pola minute, a sad već može i minutu i pol gledati oko sebe... :-D vidim da je to još uvijek jako nesigurno, ali ako ovako nastavi, svakim danom bude sve čvršće i čvršće. mislim da sam zeznula stvar u startu što ga nisam stavljala na trbuh čim je napunio mjesec dana, odnosno što nisam inzistirala da izdrži...
kaca80 ovo da legne na mene na trbuh nikad nije igralo... samo okrene glavu na stranu, legne i plače. nema toga čime sam ga mogla potaknuti jer me niti ne čuje od svoje dernjave. takoje bilo sa mjesc dana, a tako je i ostalo... :-(
danas idemo kod pedijatrice pa ću vidjeti što i kako. nekako bih radije da probam prvo sama samo stavljat ga na trbuh što češće, tu valjda ne mogu pogriješiti.
htjela sam vas još pitati da li mislite da bi možda bilo dobro da mu u startu zarolam ručnikić i stavim ispod prsa, a ruke mu stavim preko ručnikića da ga malo podignem pa da se navikne na taj pogled? idem s pretpostavkom da protestira jer nije navikao na tu perspektivu... jedino što me onda brine što se ne bi oslanjao na podlaktice...
najgore je što on nikad nije volio samo ležati, morali smo ga nosati okolo i to nikako ne u marami ili slingu jer je onda okrenut prema meni, nego mora gledati prema van. nosim ga onako kako sam vidjela da se preporuča iz baby handlinga (udruga oko), ali kako sad ima sigurno preko 6 kila (danas ćemo saznati koliko), ne mogu više... imao je grčeve prva dva mjeseca i nosanje na ruci mu je koliko toliko pomoglo. sa dva i pol mjeseca je otkrio svoje ruke i počeo sisati prste kao da je našao novu religiju, a prije kakvih tjedan dana je otkrio da može probati sa obje ruke uhvatiti zvečkicu i možda čak strpati sve skupa zajedno u usta pa ga manje nosam, a više imam polegnutog u igri. ali ni to nije dovoljno jer se zasiti igre užasno brzo i jedino što želi je da ga se pusti na miru da sisa prste...Citiraj:
Ma mislim, koje to dijete tako maleno nije zaiteresirano za "nešto raditi", kojem je to djetetu zanimljivo samo ležati. Mislim da takvo dijete ne postoji.
to me isto zanima... koliko je normalno vrijeme koje dijete od 3 mjeseca može biti koncentrirano na nešto? tipa na zvečkicu ili na mene dok mu pričam...?
Isti moj mali. Od prvih dana, samo da mu je ne[to u ustima ili ruke iili igračka. I sada sve novo dobro pogleda sa svih strana pa stavi u usta, kao da malo proba:-)
a curica je bila skroz drugačija, nije uopšte toliko trpala u usta, prste najmanje
Opet krenuli na vježbe, fizioterapeutica otkrila da on može sjediti ali neće. Moramo ga malo stimulisati i motivisati. Nađe mu još trista čuda da treba ispravljati.
Polako...
Ima i nekih novih vježbica, interesantne su, mislim da će ih rado raditi. Kod nje se isplakao pošteno.
Pepita poslusala sam tvoj savjet i malenom pridrzavala guzu dole a animirala ga s igrackama malo vise ispred lica. I stvarno se vrlo brzo vidio pomak. Sad se dize cetveronozno ali se oslanja na laktove, digne cijeli trup pa se njise naprijed-nazad. To je ok? Kad mu to dosadi digne se na jedan dlan pa se zakrene u stranu, vjerujem da je to pokusaj da se posjedne, bar tako izgleda, al ga prevali pa se izvali na leđa.
koksy drago mi je da se vidio pomak!
Prvo bi ruke morale biti ispružene skroz. Tek onda u četveronožni.
Vježba za to.
Neka leži na prsima, rukice mu drži uspravno, kao da se podigao nešto vidjeti, ako kužiš što mislim.
Guza dole. Ljuljaj ga lagano na rukicama lijevo i desno pa gore i dole.
Isto neka podiže jednu pa drugu ruku.
Bok kod nas nema pomaka još uvijek ležimo,sutra idemo na vježbe za puzanje,a još nismo savladali sjedenje,baš me zanima kak bu to sutra išlo,al sva sreća pa de muž s njim vježbat jer on pomaka vidi pa nek sutra vježba s njim. Ja sam htjela da nam pedijatrica da uputnicu za neuropedijatra,a muž je reko po kaj,e pa sutra bumo vidli dal po kaj il po nikaj.Ljuta sam ko pas
Nama u ST-u nema fizijatra bez neuropedijatra.Oni obvezno idu skupa.
samo da se javim da smo obavili predled kod pedijatrice i po njenom mali sasvim dobro napreduje i dobro drži glavu, samo se vidi da nije bio na trbuhu pa je malo nesigurniji u tom položaju. pregledala ga je na sve strane, izokretala vamo-tamo, a mali super raspoložen (da nisam vidjela, ne bi vjerovala) i totalno kooperativan. naravno da mi nije vjerovala da muku mučim s njim za stavljanje na trbuh (njoj se naravno maltene počeo smijati...)... :)
rekla sam da mu dam vremena do pregleda sa 4 mjeseca. do tada ga stavljam što češće na trbuh i ostale vježbice lagano po baby fitness.
hvala vam puno na savjetima i podršci... uplašila sam se bila, a izgleda da nije bilo razloga. vidjet ćemo još...
svima vama :kiss: i sretno!
Ćao cure! Znate li kakva je svrha onog ogledala kod vježbanja. Vidjela sam da sad teta koristi ogledalo pa i ja sebi unijela jedno u dnevni boravak kad vježbamo.
Vidjela sam da neki koriste i loptu. Zašto je to, jel za ravnotežu? Ako je tako mom malom bi koristilo, on ima problem sa raspoređivanjem težine pa zato klimavo sjedi.
Mi koristimo pilates loptu za vježbanje.
Nama je fizioterapeut pokazao vježbe i po tome vježbamo doma..Prvo sam mislila,za jednu vježbu,da neću doma nikako moći-kao,mali će mi pasti,ali sam se jako brzo navikla.
Vidim da je neko napisao da je pedijatrica rekla da platnene pelene sputavaju. I ja sam to primjetila kad sam počela sa vježbama da je teško raditi sa platnenim, koristila sam obične tetra a noću pampers. Kod fizioterapeuta takođe pampers.
Uzela sam jedan pampers i po njemu iskrojila udoban cover a između stavljala po jednu tetru, ali neke malo manje, vanserijske što sam imala. Stajalo mu je kako pampers.