Stranica 18 od 63 PrviPrvi ... 8161718192028 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 851 do 900 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Krvavice, sjetih se dobre vježbe koje smo mi radili. Ako se beba oslanja na grudni koš primjeti se da odiže karlicu i guzu malo od podloge. Samo malo obuhvatiš karlicu i guzu i pritisneš do podloge. Ne treba prejako tek da se guza ne odiže i držiš neko vrijeme. Ili klekneš iza bebe dok je potrbuške, skupiš mu nogice da budu ravno i obuhvtiš svojim nogama. Pritisneš opet lagano guzu dlanovima. Držiš neko vrijeme. Ne moraš bukvalno po čitav dan ispravljati bebu, kad imaš vremena. Možeš nekad i širiti šakice kad skupi.
    Ovo je korisno i ne može škoditi ni ako bebi ne treba nikakva terapija. Možeš ga i prevrtati s leđa na trbuh i s trbuha na leđa. to mi se ne da objašnjavati kako sam radila.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Pepita, kako da dijete natjeram da bude na trbuhu? dok ne počne plakati, sve 5, ali čim počne plakati odmah i spusti glavu na podlogu i rida i rida i rida pa malo bljucne pa opet rida pa bljucne više... gledam da ga stavim na trbuh kad je dobre volje, čiste pelene, ne odmah nakon jela i uglavnom izbjegavam popodne i navečer jer mu se onda grčevi pojačavaju pa je sam po sebi nervozan užasno. kako ste vi to riješili? kako da ga najbolje animiram? ima jednu zvečku koju ferma i nju koristim dok se da...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Nema veze, minut po minut naviknuće se. I moje starije dijete nije htjelo potrbuške do 4 mjeseca pa se navikla. Sa njom nije bilo nikakvih problema, a mali je stalno na terapijama jer su primjetili neke neurološki rizične simptome. ništa strašno.
    Potrbuške oni jačaju i svaka minuta je korisna a ako ti se da možeš raditi i ovu vježbicu.
    I moja curica je bila deblja i mirnija od dječaka, ali je zato bial mnogo stabilnija i naprednija. Što kaže Pepita, bolje da napreduje sporije ali kako treba. Ne vjerujem da je od debljine mirniji. Takvo dijete.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

hvala ti, budem probala ovo da dođem iznad njega pa da mu pritisnem guzu i karlicu.
    prvo to, a onda obrtanje...

inače od kad je navršio mjesec dana vježbamo vježbice iz Jovančevića... jedino nam taj trbuh ne ide i ne ide... zanima me što će pedijatrica reći.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Identično kao moja mala što je radila. Malo po malo navikla se.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj kaca80 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne vjerujem da je od debljine mirniji. Takvo dijete.
    Hvala ti... Da ne pomislim još na neke druge probleme osim motoričkog razvoja...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

A ideš na vježbe... Znaš sve...)

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj krvavica prvotno napisa Vidi poruku
    Pepita, kako da dijete natjeram da bude na trbuhu? dok ne počne plakati, sve 5, ali čim počne plakati odmah i spusti glavu na podlogu i rida i rida i rida pa malo bljucne pa opet rida pa bljucne više... gledam da ga stavim na trbuh kad je dobre volje, čiste pelene, ne odmah nakon jela i uglavnom izbjegavam popodne i navečer jer mu se onda grčevi pojačavaju pa je sam po sebi nervozan užasno. kako ste vi to riješili? kako da ga najbolje animiram? ima jednu zvečku koju ferma i nju koristim dok se da...
    Par sati nakon rođenja bila je na trbuhu. Prvi dan sam joj pomagala, poslije više ne. Odmah je oslobađala dišne puteve.
    Poznati fizioterapeuti kažu da je za vrat najbolje dijete prvih dana stavljati na trbuh.
    Evo i zašto: donešena beba, koja je zdrava morala bi oslobađat dišne puteve, a za to joj treba veliki napor.
    Upravo taj napor je toliko koristan, jer svim snagama pokušavaju osloboditi dišne puteve.
    U početku je bila svega par sekundi, pa par minuta i tako sam produžavala vrijeme stajanja na prsima.
    Ne mogu lagati, plakala je, ali kako sam jednom prošla probleme s vratom i vježbanjem, znala sam da bez toga nema dalje.
    Nema drugog načina. To je jedini način. Zato dijete treba provoditi određeno vrijeme na trbuhu, plakalo ili ne.

Dijete od tri mjeseca mora imati oslon na laktove i već tada bi trebalo glavicu držati ravno (pogled ravno) i okretati glavicu u obje strane bez da pomiče ostatak tijela.
    Ako ne odiže glavu nego samo par centimetara od podloge, onda je vjerojatno vrat nedovoljno jak.
    No, ne mora biti, ja ipak ne vidim dijete i nisam te struke da sa sigurnošću nešto mogu tvrditi.
    Ono što znam jest da je glava već poprilično stabilna.
    Lijek tome - drži bebu na prsima, što češće. Teško je kad plače.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

hvala ti na odgovoru Pepita.

nema mi druge nego oboružat se strpljenjem i popiti jednu dozu hrabrosti i jednostavno se natjerati da uza sav njegov plač ostane na trbuhu...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nemojte nasjedati na priče kako je dijete "lijeno". Toga nema. Imam u okolini dijete 14 mjeseci staro kojem pedijatrica i fizijatrica već mjesecima govore kako je "lijen, sve može ali neće". Ja sam mami davno probala natuknuti da bi morali potražiti još koje mišljenje (dobro se znamo, pa sam mogla otvoreno razgovarati s njom). Roditelji su ih nažalost poslušali i čekali puno predugo, tek prije mjesec dana su bili prvi put kod neuropedijatra koji im je, naravno, rekao kako nema lijene djece i kako su trebali početi vježbati barem 4 mjeseca ranije. Dijete sad intenzivno vježba (nema dijagnozu) i lijepo napreduje, naučio se u tih mjesec dana sam posjesti i pomalo puže.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Definitivno ne postoje lijena djeca. Postoje djeca kojima je nešto "teško".
    Ja ne kažem da sam u pravu, ali meni se čini da je ponekad bolje puhati na hladno nego da se zavuče problem.

Ponekad zbilja od neke "sitnice" roditelji poslije imaju itekako problema i posla s djetetom.

Što se tiče provođenja vremena na stomaku, ma nema toga što m ne padne na pamet da radim, da ne plače.
    Ali ako plače, stisnem srce, naoružam se hrabrosti, to neko minimalno vrijeme.
    Jer što ne odradim kad je potrebno, čekat će me poslije.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma mislim, koje to dijete tako maleno nije zaiteresirano za "nešto raditi", kojem je to djetetu zanimljivo samo ležati. Mislim da takvo dijete ne postoji.
    Posljednje uređivanje od Pepita : 31.01.2012. at 18:54

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj krvavica prvotno napisa Vidi poruku
    hvala ti na odgovoru Pepita.

nema mi druge nego oboružat se strpljenjem i popiti jednu dozu hrabrosti i jednostavno se natjerati da uza sav njegov plač ostane na trbuhu...
    I kada ga nosiš bebač se može rukicama odgurivati od tebe i vježbati vrat.
    Isto tako ga možeš nositi okrenutog od sebe, jedna ruka ispod pazduha, druga između nogu.
    Moj nije htio do 6mj. biti na trbuhu, forsirala sam stalno, kad bi počeo plakati prestala sam naravno.
    Sad je stalno na trbuhu, svojevoljno, gmiže . I isto je veliki. Nama je neuropedijatar rekao da će on sve malo kasnije upravo zbog te svoje veličine i težine.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

zasad skulirana isprazni inbox!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Petronjela prvotno napisa Vidi poruku
    I kada ga nosiš bebač se može rukicama odgurivati od tebe i vježbati vrat.
    Ne može. Sudjeluju sporedni mišići, vratni ne. Više su pasivni.
    Kad radimo vježbu onda radimo ciljano za tu grupu mišića, a ne očekujemo da nam pomažu neki drugi mišići.
    Npr. kad radimo trbušnjake pazimo da se dižemo trbuhom, a ne da vučemo i vratom.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    Ne može. Sudjeluju sporedni mišići, vratni ne. Više su pasivni.
    Kad radimo vježbu onda radimo ciljano za tu grupu mišića, a ne očekujemo da nam pomažu neki drugi mišići.
    Npr. kad radimo trbušnjake pazimo da se dižemo trbuhom, a ne da vučemo i vratom.
    Naravno da nije isto..Ali kada bebač pokazuje potpuno odbijanje suradnje bolje išta nego ništa. Naravno i dalje treba forsirati trbuh.
    Meni je tako savjetovao pedijatar, pogotovo kad se poslije sam može okrenuti iz trbuha na leđa.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Gledaj, kad pričamo o vratu pričamo o cijeloj skupini mišića vrata. Odgurivanje ne samo da nije poželjno raditi, već u vježbanju vrata nema apsolutno nikakve veze.
    Ako ćemo realno, mišići ramena rade najveći dio posla. Vrat radi neke primarne pokrete pokretanja, znatno blaže nego kod prsa.
    Tko neće na prsa držati glavu gore ima i za to lijeka, onda se rade ciljane vježbe vrata, ali to jedino pod preporukom fizijatra i fizioterapeuta.
    Prvo se treba utvrditi da je s vratom sve ok, da je simetričan, gibljiv u svim stranama i sl.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Sad sam se sjetila da sam i ja svoju malu navikla na trbuh tako sam ja legla na leđa pa je stavljala na sebe da leži. Nešto joj pričala i pjevala i tako je htjela da leži. Vremenom se navikla da leži na krevetu, kasnije na podu. Nije bila vježbač niti je išla kod fizijatra, jedino je malo više okretala glavu na jednu stranu. Pedijatrica je rekla da je moram stavljati potrbuške pa će sama ojačati i ispraviti. Zaista je tako i bilo.
    Nego, koliko su vama trajale te fizijatrijske kontrole?

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

hej, hvala vam svima puno što ste se javile. ovih dana sam ga stavljala na trbuh kad je bio dobre volje i do plača je izdržao u početku pola minute, a sad već može i minutu i pol gledati oko sebe... vidim da je to još uvijek jako nesigurno, ali ako ovako nastavi, svakim danom bude sve čvršće i čvršće. mislim da sam zeznula stvar u startu što ga nisam stavljala na trbuh čim je napunio mjesec dana, odnosno što nisam inzistirala da izdrži...
    kaca80 ovo da legne na mene na trbuh nikad nije igralo... samo okrene glavu na stranu, legne i plače. nema toga čime sam ga mogla potaknuti jer me niti ne čuje od svoje dernjave. takoje bilo sa mjesc dana, a tako je i ostalo...
    danas idemo kod pedijatrice pa ću vidjeti što i kako. nekako bih radije da probam prvo sama samo stavljat ga na trbuh što češće, tu valjda ne mogu pogriješiti.

htjela sam vas još pitati da li mislite da bi možda bilo dobro da mu u startu zarolam ručnikić i stavim ispod prsa, a ruke mu stavim preko ručnikića da ga malo podignem pa da se navikne na taj pogled? idem s pretpostavkom da protestira jer nije navikao na tu perspektivu... jedino što me onda brine što se ne bi oslanjao na podlaktice...

Ma mislim, koje to dijete tako maleno nije zaiteresirano za "nešto raditi", kojem je to djetetu zanimljivo samo ležati. Mislim da takvo dijete ne postoji.
    najgore je što on nikad nije volio samo ležati, morali smo ga nosati okolo i to nikako ne u marami ili slingu jer je onda okrenut prema meni, nego mora gledati prema van. nosim ga onako kako sam vidjela da se preporuča iz baby handlinga (udruga oko), ali kako sad ima sigurno preko 6 kila (danas ćemo saznati koliko), ne mogu više... imao je grčeve prva dva mjeseca i nosanje na ruci mu je koliko toliko pomoglo. sa dva i pol mjeseca je otkrio svoje ruke i počeo sisati prste kao da je našao novu religiju, a prije kakvih tjedan dana je otkrio da može probati sa obje ruke uhvatiti zvečkicu i možda čak strpati sve skupa zajedno u usta pa ga manje nosam, a više imam polegnutog u igri. ali ni to nije dovoljno jer se zasiti igre užasno brzo i jedino što želi je da ga se pusti na miru da sisa prste...

to me isto zanima... koliko je normalno vrijeme koje dijete od 3 mjeseca može biti koncentrirano na nešto? tipa na zvečkicu ili na mene dok mu pričam...?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Isti moj mali. Od prvih dana, samo da mu je ne[to u ustima ili ruke iili igračka. I sada sve novo dobro pogleda sa svih strana pa stavi u usta, kao da malo proba
    a curica je bila skroz drugačija, nije uopšte toliko trpala u usta, prste najmanje
    Opet krenuli na vježbe, fizioterapeutica otkrila da on može sjediti ali neće. Moramo ga malo stimulisati i motivisati. Nađe mu još trista čuda da treba ispravljati.
    Polako...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ima i nekih novih vježbica, interesantne su, mislim da će ih rado raditi. Kod nje se isplakao pošteno.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pepita poslusala sam tvoj savjet i malenom pridrzavala guzu dole a animirala ga s igrackama malo vise ispred lica. I stvarno se vrlo brzo vidio pomak. Sad se dize cetveronozno ali se oslanja na laktove, digne cijeli trup pa se njise naprijed-nazad. To je ok? Kad mu to dosadi digne se na jedan dlan pa se zakrene u stranu, vjerujem da je to pokusaj da se posjedne, bar tako izgleda, al ga prevali pa se izvali na leđa.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

koksy drago mi je da se vidio pomak!
    Prvo bi ruke morale biti ispružene skroz. Tek onda u četveronožni.
    Vježba za to.
    Neka leži na prsima, rukice mu drži uspravno, kao da se podigao nešto vidjeti, ako kužiš što mislim.
    Guza dole. Ljuljaj ga lagano na rukicama lijevo i desno pa gore i dole.
    Isto neka podiže jednu pa drugu ruku.

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Bok kod nas nema pomaka još uvijek ležimo,sutra idemo na vježbe za puzanje,a još nismo savladali sjedenje,baš me zanima kak bu to sutra išlo,al sva sreća pa de muž s njim vježbat jer on pomaka vidi pa nek sutra vježba s njim. Ja sam htjela da nam pedijatrica da uputnicu za neuropedijatra,a muž je reko po kaj,e pa sutra bumo vidli dal po kaj il po nikaj.Ljuta sam ko pas

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nama u ST-u nema fizijatra bez neuropedijatra.Oni obvezno idu skupa.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

samo da se javim da smo obavili predled kod pedijatrice i po njenom mali sasvim dobro napreduje i dobro drži glavu, samo se vidi da nije bio na trbuhu pa je malo nesigurniji u tom položaju. pregledala ga je na sve strane, izokretala vamo-tamo, a mali super raspoložen (da nisam vidjela, ne bi vjerovala) i totalno kooperativan. naravno da mi nije vjerovala da muku mučim s njim za stavljanje na trbuh (njoj se naravno maltene počeo smijati...)...

rekla sam da mu dam vremena do pregleda sa 4 mjeseca. do tada ga stavljam što češće na trbuh i ostale vježbice lagano po baby fitness.

hvala vam puno na savjetima i podršci... uplašila sam se bila, a izgleda da nije bilo razloga. vidjet ćemo još...
    svima vama i sretno!

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ćao cure! Znate li kakva je svrha onog ogledala kod vježbanja. Vidjela sam da sad teta koristi ogledalo pa i ja sebi unijela jedno u dnevni boravak kad vježbamo.
    Vidjela sam da neki koriste i loptu. Zašto je to, jel za ravnotežu? Ako je tako mom malom bi koristilo, on ima problem sa raspoređivanjem težine pa zato klimavo sjedi.

mia74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mi koristimo pilates loptu za vježbanje.
    Nama je fizioterapeut pokazao vježbe i po tome vježbamo doma..Prvo sam mislila,za jednu vježbu,da neću doma nikako moći-kao,mali će mi pasti,ali sam se jako brzo navikla.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    koksy drago mi je da se vidio pomak!
    Prvo bi ruke morale biti ispružene skroz. Tek onda u četveronožni.
    Vježba za to.
    Neka leži na prsima, rukice mu drži uspravno, kao da se podigao nešto vidjeti, ako kužiš što mislim.
    Guza dole. Ljuljaj ga lagano na rukicama lijevo i desno pa gore i dole.
    Isto neka podiže jednu pa drugu ruku.
    On ima skroz ispruzene ruke i dize se na dlanove ali ne u isto vrijeme kad i na koljena. Kad je na koljenima dize se samo na laktove. Kad ja budem u polulezecem polozaju a on potrbusno na meni digne se na dlanove i koljenima se odguruje pa se i tako ljulja.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Vidim da je neko napisao da je pedijatrica rekla da platnene pelene sputavaju. I ja sam to primjetila kad sam počela sa vježbama da je teško raditi sa platnenim, koristila sam obične tetra a noću pampers. Kod fizioterapeuta takođe pampers.
    Uzela sam jedan pampers i po njemu iskrojila udoban cover a između stavljala po jednu tetru, ali neke malo manje, vanserijske što sam imala. Stajalo mu je kako pampers.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Meni je fizijatrica rekla da sputavaju....nisam ih htjela skinuti u startu,nakon mjesec dana neckanja sam se ipak odlucila ih maknut i nazalost primjetila da je stvarno puno slobodnija...dok je bila u platnenima noge je skoro stalno drzala na podu,a sada su joj puno vise u zraku! Doduse,ona je stvarno dosta sitna,tek smo sa 4mj presli iz NB na OS,i stvarno izgledaju ogromne na njoj...Namjeravam ih vratit cim propuzi!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje dvoje djece je bilo isključivo u platnenim pelenama, oboje je propuzalo s 5 mjeseci, a prohodalo s 10 mjeseci, tako da jednostavno ne pušim te priče o pelenama koje sputavaju motorički razvoj

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moja klinka je prohodala s 10, platnena,
    klinac br. 1 prohodo s 13.5 papirnati
    klinac br. 2 prohodo s 13.5platneni

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

kod nas novine,,,propupzao je ali metar-dva i onda nastavi po vojnički pa opet pravilno i tako kombinira,,,ali je i počeo s dizanjem na noge i sada je stalno na nogama.da ga spriječavam ili???

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Tako je nedavno i moj mali. Ja ga pustila da stoji. Pitala sam neki dan i fizijatrice smije li da stoji. Rekla je ovako: Ako sam ustane da ga pustim ali da pripazim da fino stane čitavim stopalom. Ako primjetim da krivi nogicu ili stoji na prstićima da priđem, obuhvatim čitavim dlanom stopalo i popravim. Da sastavim nogice ako ih raširi. Ne moram bukvalno stalno stajati pored djeteta ali kad stignem.
    Ne smijem ga sama stavljati da stoji ili "učiti da hoda". ne upotrebljavati hodaljku.
    Nisam probala te moderne pelene nekako su mi tetre bile zgodnije za prati i sušiti. Zimi stavljam pampers jer nemam čim sušiti.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo mene opet. Dakle, poceli smo s puzanjem ali...Nije klasicno vojnicko jer kolko citam vojnicko je kad ne koriste noge tj. koljena. Moj ih koristi, digne se na koljena i laktove i onda se odguruje. Problem je sto se uvijek odguruje preko desne ruke koja onda ostane zatvorene sake ispod njega dok s drugom hvata igracku do koje je nakanio doc. Kad dohvati igracku lijevom, izvuce i desnu i proucava ju s obje ruke. Ako je igracka dalje, ako treba vise odgurivanja i dalje to radi tako, prebacuje se preko desne pa kad ju izvuce opet dok ne dode do cilja. Moze ici u svim smjerovima bez problem, prilicno je mobilan. Jel trebam to ispravljati kako? Ja ga postavim u pravilan cetveronozni ali se on ne moze tako zadrzat sam nego uvijek pada na jednu stranu.

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Mi još ne pužemo,još smo na početku al uporno vježbamo pa se malog napretka vidi. Moramo još ojačat leđne mišiće i vrat.Došli smo u fazu kad nam je lijepo na trbuhu,a čak me ponekad iznenadi pa se sam okrene na trbuh. Sad sam malo sretnija i zadovoljnija kad vidim da krećemo da ne tapkamo na mjestu

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

lastavice

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj lastavica1979 prvotno napisa Vidi poruku
    Mi još ne pužemo,još smo na početku al uporno vježbamo pa se malog napretka vidi. Moramo još ojačat leđne mišiće i vrat.Došli smo u fazu kad nam je lijepo na trbuhu,a čak me ponekad iznenadi pa se sam okrene na trbuh. Sad sam malo sretnija i zadovoljnija kad vidim da krećemo da ne tapkamo na mjestu
    Ma super...glavno da se pokrenuo .

Mi još vojnički pužemo...al tako progmiže cijeli stan. Sad se počeo dizati na koljena i u par navrata se dignuo na noge. Znam da ne smije prije puzanja al kaj da mu ja radim kad se on sam digne.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i moj je počeo na noge prvo i onda nakon dva dana usavršio pravilno puzanje tako da sada ljudi kad ga vide kažu, a prohodat će uskoro,vjerojatno puže od 6 mjeseci.
    do prije deset dana ja uvjerena bila da mi kasni i da neće propuzati barem 2 mjeseca još)))

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ma ja sam danas u šoku on se sprijateljio s podom i puzlama na podu i traži da ga stavim na pod i sam se okreće na trbuh ko ringišpil možda će on sad malo ubrzat proceduru pa još stignemo nadoknadit vršnjake. Pedica sve juedno rekla da moram bit s njim još 6 mjeseci doma jer će se unazadit ak će ga čuvat baka il vrtić

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A ja bi voljela da meni netko odgovori...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Koksy, ovako: koliko sam skontala to puzanje i moj mali je radio identično. On se vukao lijevom rukom i prebacivao preko desne koja je ostajala zatvorene šakice. Pri tom je čitavo tijelo naginjao na desnu stranu. Nije odmah dizao koljena već ih vukao. Kako je jačao postajao je sve više "simetričan". I sada ponekad naginje glavu udesno. To je bilo otprilike sa 7mj, sa 9 je već popravio.
    Šta da ti kažem? Ne možeš dijete vezati. Kad imaš vremena popravljaj ruke, uči ga da koristi obje jednako. Šakice raširivati. Dobro je ako se diže na koljena, samo pazi da mu nogice budu skupljene, da ne bude "raščerečen" u kukovima. Vremenom će se dići pravilno na sve četiri.
    Dakle, to nije baš poželjno ponašanje ali ovako ga možeš usmjeriti da stekne pravilne vještine.
    Evo neka neko doda ako ima još koji savjet.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Evo odgovarajući Koksi iznijela sam i jedan svoj problemčić. Dakle zbog ovoga je mom malom ostala navika da naginje malo glavicu na desno. To se prije baš primjećivalo, malo smo vježbicama i ispravljanjem korigovali.
    Sada je to sve rjeđe i rjeđe, ipak se primjeti.
    Kako da to dalje korigujem kod djeteta od 10 mjeseci? Sve je stare trikove prerastao. Ima li kakvih trikova?
    Ponavljam nije tortikolitis, već mu prosto ostalal navika. I doktorica i fizioterapeut su gledali i samo mi savjetovali da pazim da mu je glavica uvijek ravno.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ubih se tražeći još podataka o ovome.
    Izgleda da ima dosta asimetrične djece i da se to vremenom izjednači. Neko napisa da se najbolje koriguje kad djete propuže na sve 4. I ja sam to primjetila kod svog malog.
    Al evo, osta mu to da još ponekad savije i iskrivi glavu na desno.
    Ništa, da nastavim redovne vježbice i pazim da glavica bude ravno...?
    Valjda će prestati s tim.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Pozdrav svim RODA forumašima !
    Nova sam na forumu, premda sam često kao gost čitala vaše savjete... Pa vas molim da mi pomognete oko mog "problema":

Imam curicu staru 6 mjeseci, koja očigledno ima problema u motoričkom razvoju (kad usporedim s tablicom).
    1) Odbija u potpunosti biti na trbuhu, ta avantura traje max 5 min, odmah krene plakat i vrištat, tako je od samog početka, nikad nije spavala na trbuhu, stalno je na leđima
    2) Dok je (tih 5 minuta u jednom navratu) na trbuhu, nije u stanju ispružiti ruke i osloniti se na šakice, već je još uvijek na laktovima i brzo izgubi snagu, nije u stanju dohvatiti igračku dok je u tom položaju
    3) Bez obzira što većinu vremena provodi na ravnoj podlozi u ležećem položaju, nije aktivna, većinom su joj noge mirne na tlu, rijetko ih digne da bi s njima mlatila.. Povremeno se rukicama primi za bedra, ali je daleko od posezanja za stopalom.
    4) Pokušava se okretati s leđa na trbuh, ali zapne u bočnom položaju, i onda se vrati natrag na leđa (tako već mjesec dana)
    5) Ukoliko joj se nešto ne sviđa, zna se izvijati i raditi luk s tijelom, a glavu zabaciti nazad
    6) Kad joj se nudi igračka, ne trga se previše da ju dohvati, već čeka da joj se servira kraj ruke ili odustane ako joj je predaleko (ljenivica mala )
    7) Nema želju za sjedenjem pa je ni mi ne forsiramo, kako ne bi time postigli kontraefekt

Inače, sve pstale karakteristike vezane uz osjetila sluha, okusa, opipa, sve ok... Malecka je i prava brbljavica i često se ne gasi po pola sata, stalno je nasmiješena, voli kad joj se pjeva i priča, ali je izrazito mirna..

Bili smo kod pedijatrice jučer. Ona je sve ovo i sama primijetila te je uočila da malena često isplazi jezik... Čudno joj je što joj motorika nije jača, s obzirom da je žilava i da su joj dobro razvijeni mišići pa strahuje da nije povezano sa središnjim živčanim sustavom. Dala nam je uputnicu za UZV mozga i pregled glavice i kontakt - fizijatricu s kojom se nalazimo idući tjedan da vidimo kakve vježbe treba radit s malenom. Za ultrazvuk nisam imala strpljenja čekati puno pa smo se odmah naručili za ovaj utorak i ne mogu iščekat rezultat.
    Uglavnom, skroz sam zabrinuta, bila sam svjesna ovog "problenma" i prije pregleda, ali su me svi uvjeravali da je ona naprosto mirnija beba i da će sve doći na svoje pa se nisam pretjerano uzbuđivala, jer i inače nisam taj tip. Ipak, nakon ove uputnice, počela sam se informirati o toj problematici, čitala sam o motoričkim poremećajima na http://www.poliklinika.org/home.aspx...ype=2&IdLang=2 i vidim da je širok spektar potencijalnih ishoda - od blage "smotanosti" do cerebralne paralize..

Ako netko ima slično iskustvo, neka mi se javi, svaki savjet mi je dobrodošao!!!!!!!

Hvala!

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Sve navedeno je bilo i kod nas osim što je moj mali stavljo nogice u usta i to je po fizijatrima dobar znak. Mi smo isto krenuli s 6 mjeseci kod fizijatra evo sad će skoro 10mj,došli smo do uspjeha da se poćeo vrtit trbuh -ledja al samo na jednu stranu sad moramo još drugu stranu vježbat. Mislim da bi što prije trebala krenut doktoru i na vježbe jer bar kod nas je dosta dugo vježbamo,a rezultati se vide na kapaljku,al vide se. Nemoj odmah mislit na najgore jer još puno energije moraš imat.Sretno

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Citiraj lastavica1979 prvotno napisa Vidi poruku
    Sve navedeno je bilo i kod nas osim što je moj mali stavljo nogice u usta i to je po fizijatrima dobar znak. Mi smo isto krenuli s 6 mjeseci kod fizijatra evo sad će skoro 10mj,došli smo do uspjeha da se poćeo vrtit trbuh -ledja al samo na jednu stranu sad moramo još drugu stranu vježbat. Mislim da bi što prije trebala krenut doktoru i na vježbe jer bar kod nas je dosta dugo vježbamo,a rezultati se vide na kapaljku,al vide se. Nemoj odmah mislit na najgore jer još puno energije moraš imat.Sretno
    Lastavica, hvala ti na postu , ma kako vrijeme prolazi, to sam sve više uvjerena da će sve doći na svoje kad-tad, očito se bacila na mene (ja sam prohodala sa 18 mjeseci ), najgore je izdržati onaj pritisak okoline i nametnute standarde: mora se okrenuti s toliko, mora se posjesti s toliko, prohodat će s toliko, itd itd...
    Nema tu recepta , sretno i vama s malim dečkom!!!

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

moje dijete je počelo u zadnje vrijeme pokušavati se okrenuti sa boka na trbuh ( ima 5 i pol mj). i ne ide joj do kraja, tu si ona zna pomoći tako da se rukom primi za nešto što visi u beby gymu ili za stranicu onih lukova. uglavnom snađe se.
    kad se nađe na trbuhu oće se okrenuti opet na leđa al to radi tak da "nogicama" hoda i diže guzu i tak ju prebaci sastrane

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj mali skroz poludio! Sinoc se digao na noge!! A jucer napunio 7 mj. Ne sjedi, puze nekako napola vojnicki napola normalno. I sinoc ja sjedim na podu onako turski, on dopuze do mene, popeo se na moje noge, ruke i prsa na mojim nogama, uhvatio se za moje ruke, ja nista nisam radila ni pomagala mu, i op na noge! Ali onako ukoso je stajao na prstima. I pustim ja da vidim sta ce sad, mislila sam da ce kleknut a on korak-dva-tri i eto ga na stopalima, vristi od srece! I danas to cijeli dan radi uz nesto nize, samo sto to radi nepravilno, povlacenjem a ne iskorakom. A kako da mu zabranim?
    Posljednje uređivanje od koksy : 27.02.2012. at 19:12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •