Baš sam htjela reć za Pavlekicu
Printable View
Baš sam htjela reć za Pavlekicu
angelina, nisam razumjela što nije istina u postu od orange
Da treba sve srušiti i raditi otpočetka
A Pavlekica je primjer čega?
Dobre protupotresne obnove!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa Jelena je rekla da nije istina da se sve mora srušiti. Nešto ste krivo shvatile.
Naravno da su krivo pokopčale! Pavlekica je svjetlo primjer da se može obnoviti najstarija škola na zapadu grada
Postojao je plan o obnovi Pavlekice u skladu sa propisima o zaštiti spomenika kulure.
Kad je obnova krenula sve je promjenilo. Prilikom rušenja dodatnih objekata( koji su naknadno nadograđeni na zaštićeni objekat) cijeli zaštićen dio je ispucao i prijetila je opasnost da će se sve urušiti. Tad se je počelo pričati o temeljima kojih nema, o zidovima koji nemaju potrebnu nosivost....
Plan je promjenjen.
Obnova je napravljena na način da je unutar škole skoro sve porušeno i napravljeno novo, temelji, nosivi zidovi,... sve u skladu s protupotresnim standardima. Vanjski zidovi zgrade su obnovljeni i samo ukrasno stoje oko nosive konstrukcije.
Dakle, da na početku zgrada nije popucala možda bi i Pavlekica danas bila u redu za sanaciju.
Pa tako je preuredjena i Varteksova zgrada na trgu, u kojoj je sad Mueller.
Veliki potpis, to sam negdje ranije i napisala.Posebno za novije zgrade, sve je po Eurocodu, rade se projekti konstrukcije koji itekako uzimaju u obzir potrese, pa revizije projekata...tko sfuša projekt, može u zatvor, a ako je nešto bilo pogrešno u izvedbi ili mimo projekta takodjer ide na isto mjesto. Ljudi danas relativiziraju i generaliziraju ko da je kod nas sve divlje, a nije tako.
Pričam o stambenim zgradama ne o kući Mare i Joze koji rade po svome ili ove koji samo preprojektiraju stanove tako da sruše nosive stanove što se nikako ne bi smjelo i nijedan ozbiljan arhitekt ne bi potpisao takvo nešto i preuzeo na sebe odgovornost.
Očito su to ipak na vrijeme napravili.što za krajšku očito nisu.a bila je derutna i doba pred 30+ godina
Naša je Pavlekica i da, obnavljala se cijelu jednu godinu.
Sad to isto rade s vrtićem do nje na Kunišćaku. Godinu dana će trajati obnova, počelo je prošlo ljeto.
Ispada da je to manji trošak nego "krpanje" rupa.
Koliko znam, da nije sve ispucalo( izgledalo je kao da je bio potres), konzervatori ne bi dopustili da se napravi to što je napravljeno.
Što se tiče pomoći ljudima u potresom pogodjenim područjima, ja pomažem konkretnim obiteljima. Uplatili smo novce dvjema obiteljima, rodbini moje prijateljice trkačice iz ZG koji su ostali bez kuća i sad su u nekim šupama u kojima se griju.Također preko druge prijateljice došli smo do jedne male obitelji djevojčice dobi moje kćerke koja živi s ocem (majka ih je ostavila) koji je teško bolestan.
Šaljemo grijalice i odjeću isključivo prema konkretnom popisu, a novac uplaćujem na račune konkretnih obitelji, muž je platio i na neku udrugu,al ja se najsigurnije osjećam kada plaćam nekoj potrebitoj obitelji za koju sigurno znam da će tu pomoć i dobiti.
Sad idem vidjet na fejsu jel jedna naša forumašica objavila što još kome treba da se i tamo uključimo.
Svaki put kad šećemo vani po ovom hladnom vremenu, pomislim kako je tim ljudima koji se tako griju na vatri u nekim šupama i sl :-(
Tko je ono.pisao da je podrijetlom iz petrinje? Molim da mi se javi u inbox ako još ima kontakata tamo i poznaje ove ljude što su nastradali.
Joj lili, pa ti stvarno živiš u paralelnom svrmiru vezano za zatvor. Pa novogradnja u Bukovačkoj, Jazbini, ono kaj se srušilo, propale stubiete. Možda je projekt bio dobar a izvođači su debelo zaribali. Pitanje je gdje je bio nadzor. Navodno je čovjek već pokojni. U cijeloj proceduri je puno više koraka od proračuna u Eurocodu
Mene zanima kako bi opisali Pavlekicu. Srušeno i nanovo napravljeno ili protupotresno ojačano?
I meni je bilo čudno za vrtić kraj Pavlekice, ali on je bio u jako lošem stanju i prije potresa. Sad su duboko kopali i detaljno ga ojačavaju. Ogolili su ga do kostura i rade jako temeljito, svaki dan. Zapravo mi se to čini jedino ispravnim.
E to je sukus problema ovih obnova. Npr moja ex-srednja - ja sam išla u nju, moja mama je išla u nju, moj djed je išao u istu zgradu ali drugo krilo... I sad oni to obnove za par mjeseci? Kako? Sigurno ne ovako kako cipelica opisuje da je obnovljena Pavlekica. Jer nije bilo vremena za takvu obnovu (ali ok, ajd pošto znam da ima podrum ima valjda i neke temelje)
Uglavnom, a ovo je bez zezancije, najozbiljnije razmišljam reć djeci da nek obavezno idu u neku srednju u NZg, zašto bi 4 godine po 7-8 sati dnevno bili u protupotresno neadekvatnim zgradama? Kad ima i škola koje sigurno zadovoljavaju bar sigurnost za 6.5
Duplic
Krajiška, primjenjena, Gornjogradska, Krleža, vugrovec...to će se sve obnoviti temeljito.
Manje ostecene se ojacavaju ali ne,odmah bar ne, na ovakav način. Ali sigurno na čvršće dosta nego je bilo.
Napisala sam dugi post, pa sam izbrisala.
sad cu to sazeti u par recenica.
Pomoc pojedincima mi je suluda. Kog smisla ima da mi pojedinci saljemo pomoc odredjenim ljudima, jer ih poznajemo?
To svi radimo jer jednostavno nemamo povjerenja u nekog ko bi trebao organizirati pomoc na terenu. Ne zelimo im dati novce. Ne zelimo preko njih ici. Zasto? Jednostavno jer im ne vjerujemo.
Zamisljam sebe koja zivim u zaselku pored Gline. Imam oko 70 godina. Ne sluzim se bas tehonologijom. Djeca su mi negdje u inozemstvu. Do mene vodi neodrzavnai put, jer nije prioritet. Pa po zimi je slaba vajda od njega. Ne mogu ostaviti kravu, kokosi i ajd nek imam i kozu, koje me hrane i sama nogama otici u prihvatni centar. Kuca polu srusena.
AKo svi saljemo pojedincima pomoc. Ko ce meni pomoci? Mozda ipak nekog znam u Zagrebu ko ce meni poslati pomoc, ko ce doci do mene.
A mozda ne. MOram cekati, strpljivo, kako je naglasio ministar, da se neko sjeti i mene.
Eto sazela sam problem. Kako ga ja vidim. U ovoj drzavi pojedinci rade, pojedince slavimo. Ali ja zelim zivjeti u drazvi koja ima koordiniranu pomoc, u kojoj ce se doci i do mene i pomoci mi, a ne da ovisim o pomoci poznanika, mojih poznanika. Jer ta pomoc ce nestati za koji dan. Na terenu ce trebati pomoc sljedecih bar godinu dana.
Dakle placam sve sto drzava zeli, trazi. A evo lijepo mozemo vidjeti da u zadnjih godinu dana drazva jako malo meni daje. Osnovna medicinska skrb je kako svi osjetimo postala skoro nedohvatljiva. U katastrofama ovisimo o pojedincima.
Mozda sam previse kriticna. Mozda nerealno vidim sve. Jako bih voljela da mi neko kaze. Nije tako. Evo vidi to i to i to i to. Tad bih se s tolikom radoscu poklopila usima i rekla ispricavam se. Jako sam pogrijesila.
Sto se tice popravka ostecenih objekata. Ako su povijesne vaznosti ostaviti samo kulisu. Ostalo srusiti i ojacati.
Za novogradnju koja je stradala, lijepo oduzeti licence. Svima.
moram samo odgovorit na ovo,jer mi je blizu to selo :) nisu oni pali u drugi plan, dobili su pomoć od države za obnovu (nešto tipa 2-3 milijuna kuna, zaboravih), a Splitsko-dalmatinska županija im je izdvojila sredstva za popravljanje sustava za navodnjavanje za uzgoj jagoda
s tim da imaj na umu da je u toj poplavi, koja je izgledala prilično dramatično, oštećeno maksimalno 10 kuća
Volim kad netko direktno s terena javi potpunu i tocnu informaciju, hvala tang.
Nije sve crno kao sto mislimo, nekada nesto ne vidimo ili ne znamo.
Ja bih voljela da moja djeca idu u novu školu koja je protupotresno građena po Eurocod-u.
Radije nego da idu u 'saniranu' nakon potresa - čitaj: zakrpali i prefarbali pukotine, a na mjestu zidova koji su se srušili - stavili smo knauf - tako je sanirana naša škola u ZG. Ojačano nije ništa, niti nije u planu. Škola nije protupotresno građena jer je građena prije 1964.
Što se mene tiće, ja bih tu školu srušila i sagradila novu koja osim što bi bila sigurna (potres i požar), bila bi energetski učinkovita i prilagođena modernim zahtjevima školovanja.
Da nadopuim daleko od toga da mi gradjani nemamo razloga bit nezadovolji nasom drzavom, oo imamo itekako, ali nije uvijek onako kako pretpostavljamo. Cesto drzava pruzi pomoc kao ovaj vrgoracki primjer, ali to ne rastrube po medijima, pa ne znamo i odmah pretpostavljamo da nitko nije prstom mrdnuo.
A to isto nikako nije dobro.
Ok lili, nabroji pomoć koju je Zagreb dobio nakon proljetnog potresa. Osobno ne zanm nikoga da ju he dobio a isto se tako piše i u grupi Potres u Zagrebu. Jedino što sam našla su novci za bojlere.
Lijepo sto drzava pomaze.
Samo ja ti ne vidim.
A iskreno nekako mi do sad bas nisu djelovali samozatajno, pa me ta skromnost ipak iznenadjuje.
Ne mislim samo na pomoć stanovnicima, nije se bapravilo gitovo ništa da bi grad počeo normalno funkcionirat. Bolnice, škole, fakulteti, muzeji, nastavi niz
pa konkretno ovo za Kokoriće je objavljeno u medijima, ali to nisu tako bombastične vijesti kao vijest o poplavi, i jednostavno nemaju takav reach
nalaze se negdje sa strane
ne umanjujem nikako slabu učinkovitost po pitanju zagrebačkog potresa ni brojnih drugih stvari
ovo je možda upravo zato tako brzo i riješeno što je ustvari vrlo malo i jednostavno, nekoliko kuća, nema zaštićenih objekata ni kompliciranih papira..
Tang mislila sam na trenutnu situaciju na podrucju Banije.