Jupiiiiii za Iberc :-D
Printable View
Iberc cestitam
Iberc cestitam i zelim ti dosadni i skolski nastavak trudnoce:-)
Bubekice sretno u srijedu
Kika kako si,jel mirujes? Ja pocela setati i neke lagane poslice raditi,brze ce mi vrijeme proci bar se nadam...jedva cekam
Mirujem, većinom :) pretpostavljam da je tebi sa djetetom to malo teže izvedivo:) sutra nam je 5dnt, pošto si imala blastice jel primjećuješ neke promjene? Ko zadnji put?? Sretno!!!:bye:
Nista kao zadnji put,ali onda mi je i punkcija bila jako bolna.sada hm bole me jako cice tj.danas vec manje i ponekad osjetim probadanje u lijevom jajniku i donjem dijelu trbuha ali mislim da je to od punkcije,a ti, osjecas kaj?
Ne,ipak sam imala transfer 2dn, pa mislim da je prerano. I meni je punkcija bila bolna, do jučer sam još imala krvavi iscjedak.. Ja ću bit presretna ako do nedjelje ne prokrvarim, onda ću se nadat nečemu:yes: Odmaraj i misli pozitivno:bye:
Iberc,predivno..uživaj!
Bubekica :fige: znaš li koliko je folikula?
Ribice ma kakvi :-/
hm da, doc je po tom pitanju, čini se, poslovično "razgovorljiv"
Iberc čestitam na srčeku :zaljubljen::heart::-D.
I moja D. je također dvodnevni embrij.. Ima ih ovdje puno :yes:
lberc čestitke :-D
bubekica da bude što bezbolnije moguće i puno zrelih js!
mona ~~~~~~~~~~ za mrvu, da se primi!
bubekice ~~~ za puno zrelih js
cure,
kako se osjećate kada ne dobivate potpune informacije o mpo postpku? npr. vidim, da je vrlo teško čak i dobiti informacije o nalazima hormona koje vas dr uputi raditi, a tijekom samog postupka situacija je još i gora jer vam na folikulometriji ne govore točan broj i veličinu folikula.
vidim, svjedočite ovdje da se pacijentice ne informira precizno o broju dobivenih jajnih stanica, o tome koliko ih je zrelih , koliko nezrelih...da sljedećie dane ne dobivate precizne informacije o broju oplođenih jajnih stanica,ni kasnijije o ukupnom broju embrija.
budi li u vama takva situacija strah, nesigurnost, sumlje možda?
sigurno jest jedno da vi kao pacijenti imate pravo dobiti sve informacije o tijeku liječenja, da nije pitanje dobre volje ili osobne naklonjenosti prema pacijentu hoće li vam liječnik i biolozi dati sve potrebne i precizne informacije. oni to naprosto moraju.
Ja isto ne razumijem zašto na VV dr.ne daju nikakve info.,još sam čula da kad ih se pita "koliko imam folikula ili koliki je endometrij" on odgovara "ništa vam neću reći",po meni to nije u redu ,ja sa svojim dr.B gledam i komentira mi moje nalaze hormona,kad sam na folikulomet.pokazuje mi na ekranu uzv kako izgleda folikul,koliki je ,koliko na jednoj i na drugoj strani,mada ja ne razumijem sve što gledam :-) ali bar imam osjećaj ugode kad radi sa mnom i povjerenje u to što radi.A to nam je svima potrebno,samo malo pažnje jer smo osjetljive po tom pitanju,i kad vidim da cure napišu da plačući odu doma,to je strašno.
Informacije o broju punktiranih stanica dobiju se odmah nakon punkcije. Čak doktorica izađe van iz sale u onu prostoriju za odmor i kaže kakva je situacija. Ostale info o stanicama i embrijima dobiju se na razgovoru s biologicom/embriologicom.
Jučer sam ja razgovarala sa onom nižom plavušom (ima i viša plavuša) i bila je jako ljubazna, draga i topla. Sve mi je objasnila i odgovorila na sva pitanja.
Dr. A. jest malo tajnovit, ajmo tako reć, ali sve informacije dođu do pacijenata.
Što je ugodna razlika od onog kako je bilo prije 8-)
ja se ne bi složila da na VV ne daju informacije. na svako moje pitanje dobila sam i konkretan odgovor (koliko folikula, debljina endometrija…odmah po punkciji koliko js i koliko od njih je sposobno tj. adekvatno za daljnji postupak), a ne bi rekla da imam bilo kakve protekcije gore :-) mislim da je stvar u postavljanju konkretnog pitanja. tijekom folikulometrije možete i same baciti oko na ekran i otprilike same ocijeniti koliko je folikulića (čak i ako niste po profesiji zdravstveni djelatnik kao primjerica ja)….
osim toga, po vađenju hormona i dobivanja rezultata dobivate kopiju povijest bolesti gdje točno pišu vrijednosti svakog pojedinog hormona. problem je što doktor/ica s obzirom na veliki broj pacijentica nema naprosto vremena svaki pojedini hormon protumačiti sa svakom od nas. ali mislim da smo sve toliko u dubini cijele priče da se i same uspijemo informirati i složiti svoju priču na temelju povijesti bolesti i nalaza.
ne zagovaram nikoga, to je samo moje mišljenje…i mene ponekad rasrdi kada ja „dobivam“ samo pet minuta razgovora sa doc. a druga pacijentica je unutra više od 20 minuta….
inače, od prvog pregleda prošlo je pet mjeseci do prvog ivf (uključujući moje neke problemčiće i godišnje odmore)…
slažem se da dr. A ima svoj stil razgovora :lol:
Nikad nisam dobila tijekom postupka nikakve nalaze hormona od vadjenja krvi, a od 6 postupaka samo sam u prva 2 uopće vidjela biologe... Ako sam sto pitala,dobila sam odgovor, ali ako nisam... :)
cure jel netko zna da li je doktorica gore danas? zovem...al....
jučer je bila, zašto danas ne bi? mislim da je
mozda je dezurna...nebi bilo prvi put...
Potpisujem i trudyC i mimudz da sve info vezano uz broj js, kvalitetu, oplodnju i sl. dobijemo gore ali nažalost što se tiče hormona potrebno je postaviti konkretno pitanje. Čak ni tada nisam dobila kopiju nalaza već sam brzo sve brojke zapisala kada sam izašla van (vezano uz AMH, LH i FSH). A u toku postupka možemo baciti oko na trenutno stanje hormona dok čekamo s papirima kod sestre. Činjenica je koliko pitate toliko znate! Mislim da nas ne žele opterećivati s detaljima ako to same ne želimo. Jer dolaze cure s različitim stupnjem informiranosti. Ako se ne varam nedavno se tu javila jedna cura koja nije ni znala u kakvom je postupku, jel AIH ili stimulirani :-o pa zamislite da je njoj takvoj zbunjenoj netko išao objašnjavat koliki je estradio?!? Ipak se i same moramo malo informirati da bi znale pitati i donekle razumjeti odgovor. Ne smatram da je OK da liječnici kriju podatke od pacijenata ali koliko daleko tj. duboko u detalje moraju ići? Svaka od nas ima neku drugu granicu znanja. No u današnje vrijeme interneta malo je žalosno biti potpuno neinformiran o onome što se tijekom postupka s našim tijelom događa. Istina je i da sa svakim propalim postupkom silom prilika saznajemo sve više i tražimo sve više informacija.
tnx Piki...budem probala i tako...
Upravo sam ju dobila...pa eto i mene uskoro gore....
Super Strašna! I ja čekam M za vikend pa sam isto gore drugi tjedan. Možda se sretnemo.
O mozda da...meni je danas zadnji dan Duphastona, pa sad kad se dotična udostoji doć:)
bubekice pun ti je pp
Ja isto nisam nezadovoljna protokom informacija na VV. Za neke stvari koje ne znam i sama sam kriva jer - nisam pitala. Kad je stigao nalaz hormona dr je njime bio izuzetno zadovoljan i rekao mi neke vrijednosti koje ja u tom trenutku nisam čula/zapamtila. Rekao je da je taj nalaz u tom obliku za njihovu internu uporabu, ali da mogu dobiti prijepis. Tada nisam tražila, ali prvom sljedećom prilikom hoću. Odmah nakon punkcije saznala sam broj js, a prije ET biologica mi je detaljno ispričala što se s kojim jajčekom dogodilo. Na fm dr je malo škrt na riječima, ali i to mogu donekle razumjeti jer broj folikula ne mora biti i broj js pa da se ne daje lažna nada (posebno onima manje upućenima).
mimadz, mozda ti ipak imas malcice drugaciji tretman jer cure nemaju na svojoj povijesti bolesti (koju dobijes sto? kao papir doma?) bas ispisane sve nalaze hormona, oni se drze u kompjuteru po nekima, druge ne znaju kakav im je estradiol koji vade usred postupka, trece uopce ne znaju svoje hormone silne koje su vadili na VV-u jer su u kompjuteru kod doca.. pa nije bas sve i svima tako kao sto si ti dozivjela.
Jedno tipicno pitanje "koliko ima folikula"? Alebic zna odgovarat s "dovoljno" sto je po meni jednostavno NOT ACCEPTABLE. Mislim cemu skrivanje takvih informacija? I mislim mimadz iskreno da nije na pacijentima da izvrdavaju glave kako bi vidjele uzv i na brzaka same izracunale broj folikula, pobogu, pa Alebic ih valjda broji - samo tu informaciju treba prenijeti. U drugim bolnicama se to lijepo vodi u papirima koje gle cuda, cak i pacijenti dobiju u ruke.
I prije je to skrivanje na Vuku bilo poznato, mozda se sad nesto malo promijenilo, ali nije svima.
Meni je apsolutno neprihvatljivo da ovdje dvije pacijentice koje su napunile 42. ili ih uskoro pune, ne znaju svoje vrijednosti hormona pa samim time i ne znaju kakva je situacija i kakvi su izgledi lijecenja. Pa nisu ti hormoni vlasnistvo Vuk Vrhovca ili Alebica?
Ali, ali.... mislim da smo zato i tu... .sto mi budemo vise pitale, gnjavile, trazile, toliko ce se oni i najzatvoreniji u komunikaciji s vremenom otvoriti. Ovakvo ponasanje sigurno nije best practice, bas me zanima sto bi im kolege iz Maribora ili Ljubljane ili iz Vinogradske rekli na to :-))
...nikakav drugačiji tretman ja nemam (kako drugačiji!?), nakon vađenja hormona dobila uredno kopiju povijest bolesti (da, list papira, primjetila sam da nisam jedina koja dobivam takav "papir za doma") na kom pišu svi nalazi hormona, kratki opis pregleda tog dana i daljnja uputa tj. kada se ponovno moram javiti! inače ne bi ni ja znala da uz sve muke ima i nizak amh... slobodno pitajte drugi put doktora da kako to da ja (pacijentica iz varaždina) dobivam takve podatke a druge cure ne :-)
da, u potpunosti se slažem da nije na nama pacijenticama da se "izvrdavamo" na stolu i same brojimo folikule, više sam to napisala da smo sve mi po tom pitanju iste, tj. znatiželjne, koliko f ima, pa ako već netko ne uspije ili ne usudi se pitati, tada ta cura može i sama baciti oko, ja to jesam i nije baš da sam sa stola morala pasti dok sam gledala na ekran.
istog sam mišljenja da su svi nalazi "naši" i da ih svaki liječnik (na upit) mora obznaniti i protumatičiti, tu nema dileme. okay, možda ja onda ima dobro, bolje iskustvo!nisam po prirodi baš pričljiva, ne postavljam puno pitanja, a ipak sam na sva pitanja dobila odgovor, i dobila informaciju, a da je nisam ni morala tražiti. kažem, govorim o svom iskustvu... znam da ima i jako puno gorčine u svemu tome, doživjela na vlastitoj koži. da, u najgorem slučaju treba gnjaviti, tražiti, nema razloga da bude dilema, tim više što smatram da su dr. na VV ipak pristupačni :-)
ponvaljam, to je moje mišljenje & iskustvo 8-)
Ja sam kod doktorice, a ona govori i previše. Možda zato što sam sad bila prvi puta u postupku!? Ne samo da mi je rekla koliko imam folikula, nego mi ih je i pokazala i mjerila veličinu. Toliko toga mi nabroji svaki put da moram zapisati. No, nije baš uvijek dobre volje pa moram paziti što pitam, ali ni ja nisam uvijek nasmiješena pa...
ja sam dobila onu povijest bolesti,ali mi gore ni za jedan nalaz hormona niš ne piše,pitala sam koliki mi je amh,to mi je dr odgovoril,pitala sam i za spermiogram i to mi je rekal,ali drugo ne,nisam ni znala kakvu budem imala stimulaciju do dana pikanja,a iskreno zaboravila sam pitat prije,al to je moja greška,ja sam bila sretna da idem opet u postupak i zaboravila na to...da bi nam više toga mogli reči,bi..
Po mom mišljenju dr. A radi puno bolje nego ostali dr. Dr. odgovori na sva pitanja koja postaviš ako postoji egzaktni odgovor. Broj folikula i veličinu endometrija ti u principu neće reć jer to ništa ne znači. Na kraju ćeš od embriologice čuti točne informacije o svim svojim js i spermiogramu, te stadiju embrija u detalje. Mislim da se većina opterećuje nekakvim brojkama, a to nije tako jednostavno, da je, postojale bi klinike sa 100% uspjehom. Mislim da je najbolji recept prepustit se dr., a ne opterećivat stvarima koje ne možeš promijenit, mislim da je to bolje za psihičko zdravlje, to jest za krajnji uspjeh.
Cure moje nije ni u Petrovoj drugačije,barem bilo meni.Na fm sam prošla nekoliko doktora i niti jedan mi nije rekao veličinu ili broj folikula,pitala ne pitala.Jedan dr mi je čak i održao govor kad sam ga pitala dali ima pomaka :roll: Stanje sam saznala ko i večina vas,dok bi čekala red za sestru.Na kraju mi sve lijepo piše u otpusnom pismu.Pa ne čudi da je i ovdje tako..doktori izgleda vole baratati s konkretnim info,kaj se tiče fm mislim da im ne znači puno vojska folikula a svaki drugih mjera.Bitan je rez. na aspiraciji,a tog odgovora mislim da niti jedna žena nije bila uskračena.
Kaj se hormona tiče,s-grama,njima je bitno da je "u redu","zadovoljavajuči" da bi mi mogli u daljnju obradu,postupak.I isto tako mislim da ako pitamo,budemo dobili odg.
Ja uskoro vadim hormone na VV,pa javim dali sam dobila nalaz,kopiju,usmenu predaju ili ništa.:-)
A nekoliko puta spomenute cure gore oko 42.god,ja sam shvatila da su vadile amh,samo trenutno nisu znale odg. Neka me isprave,pardon ak se varam,Sandra,marince?
Evo drago mi je da ima svakakvih iskustava, ja isto nemam zamjerke na dr. i sestre, ali nikad nisam dobila nikakav papir s hormonima u ruke i od 6 postupaka vidjela sam biologe prva 2 puta. Nemam od njih podataka sto je bilo s moje 4 JS u zadnja 2 postupka, jer ih nisam uopće ni vidjela
Sandra, žao mi je da je tako ispalo...:love:
Dali je na VV običaj da nakon aspiracije biolog porazgovara s tobom?Ili ideš kod dr A?
Nakon aspiracije deš kod doktora i dogovorate se koliko ćete embrija vratiti, a razgovor s embriologom je prije transfera,onda ti ona kaže se dogođalo proteklih dana.