koji bezobrazan post!!!
Printable View
Ajme ja ću malo trolat. Bode me u oči i već sam htjela kometirati. Sad ću.
Manuela. zaista pripazi malo na č i ć jer sve što pišeš čini se neozbiljnim kad nije napisano točno tj. pismeno.
Bez uvrede.
Shvaćam ja porod i te kako. I teoretski i praktično.
Baš zato pišem ovako kako pišem.
Meni je roditi dijete najbolja stvar u životu. (Ne porod, nego roditi dijete.)
Molim vas da ne uopćavate sve liječnike. U većini su stručni i pažljivi. Da mi je znati koja od vas što pljujete po njima neće do kraja života posjetiti liječnika. Ustvari, znam- nijedna. Dvije negacije, tko li će skužiti te rečenice?
Dogovoreno je da nećemo spominjati pravopisne greške, zar ne? Na temi: Kultura komunikacije na forumu.
Meni puno više utječe na ozbiljnost posta sadržaj nego pravopisne pogreške. Smatram da je diskreditirati ili omalovažiti nečije postove zbog pravopisnih pogrešaka prilično nisko. Kao psovanje. U nedostatku argumenata, hajd'mo nekoga ili opsovati ili mu reći "ne znaš pisati".
mujica je dečko...jesam li ja to dobro shvatila...
A ti hodočastiš po doktorskim ordinacijama pa znaš da su u većini slučajeva stručni i pažljivi.
Ja se zaista trudim tebe razumijeti i pažljivo čitam što pišeš, ali ne razumijem uopće što ti želiš reći.
A hvala Bogu doktora je puno pa oni što mi se ne sviđaju kod njih više ne idem, uvijek ima drugi (važi za sve liječnike), tako sam promijenila i ginićku, jer mi se ova prošla što mi je radila uzv svaka tri tjedna i što me pilala pustim pipkanjem i pretragama nije sviđala.
...aha, dobro sam onda skužila.
Onda ću ja što se tiče tebe ostati postrani, neću ti ništa komentirati, jer ono što ti znaš je teorija, ja teoriju poslušam, ali praksu cijenim, a kako ti nemaš prakse u rađanju, ne mogu ti zamjeriti.
Nemoj se ljutiti ili shvatiti moj post napadački ili nešto slično, ali ti ne znaš ni kako je pi.... s njom, a kamoli rađati, o sjeckanju neću ni govoriti...
majko mila Pepita, pročitaš li ti svoj post prije nego ga pošalješ?:-o:roll:
imaš opciju "idi na napredno" koristi je
:lol:
"Svi smo mi Jozo!" :-D
http://forum.roda.hr/threads/31887-g...og-ezgeta-jozo
Hvala što frustracije nabijene na ovom thredu iskaljavaš na mome komentaru. Fulao si u potpunosti.
Uopće nisam ulazila u sadržaj Manuelinog posta (koji su upitni ali ne komentira mi se to) iz nezainteresiranosti da ulazim u raspravu. Naime nije mi do uzrujavanja prevelikog jer imam rodit za 3 tjedna. Temu pratim i interesira me, ne komentiram i ne argumentiram. Moj je komntar išao na račun pravopisa jer općenito primjećujem nepismenost.
Uvijek i zauvijek ću kometirati č i ć na postovima. imam neku toleranciju al onda ju se probije pa skomentiram. Često se ljudi i okrenu oko sebe pa pokušavaju paziti na to. Shvate da je to bitno.
Ja također nisam prva koja to komentira, i nije bilo zlonamjerno. Ali sam prva koju se proziva.
Totalo oftopičarimo. I sad ćeš mi naravno ići odgovarati u opet napadačkom ili bahatom tonu ili ćeš iz ovoga pročitati zlonamjernost kao i iz prvog posta koji mi je upućen. Meni je glupo da se sad ovo tu nastavlja kad nije tema.
A moj je komentar načelan. Uopće se ne odnosi na voje argumente niti na tvoj odnos prema onome što ona piše.
Jednostavno smatram da je pozivanje na pravopisne greške nešto što je potpuno besmisleno u diskusiji ove vrste i iskoristio sam tvoj post da to napišem. Vidio sam da je i ranije netko prigovorio njezinim greškama u korištenju č i ć, a taj netko je to koristio kao argument za omalovažavanje njezinih postova.
Nismo i tako je normalno da se ne možemo razumijeti, ali se možemo poštivati, što nadam se do sada jesmo i više nego dovoljno i drago mi je, jer vjerujem da ćemo se jednom sresti na nekoj temi gdje ćemo se slagati pa bi bilo šteta da ponesemo ružne uspomene.
Ja se ne trudim biti pristojna, ja to jesam pa zaista do sada nisam osjetila potrebu da se pretjerano suzdržavam i tražim zvjezdice za to.
blackberry, može.
Ne, ne mislim da je super situacija u rodilištima.
Ali, mislim da se trude. Oni koji se i inače trude promijeniti nešto.
I primalje završavaju fakultet, i oni koji vole svoj posao se zbilja trude da rodiljama učine rođenje djeteta lijepim.
Ne znam kako druge žene percipiraju sve što im se događa od ulaska pa do izlaska iz rodilišta, ali meni je uglavnom bilo dobro. No, ja se znam izboriti za sebe kad treba, ali i pustiti uporabu sve tehnologije kada to treba. Jer znam zašto.
Treba mijenjati obje strane. Rodilje koje moraju ili više znati ili se prepustiti s povjerenjem onima koji više znaju.
Liječnici bi trebali više se obraćati osobi, a ne naređivati sestri kao da tu leži lutka.
Žena koja je došla roditi nije bolesna. Ona je došla jer smatra je tu sigurno za nju i novorođenče i svi liječnici bi trebali tako razmišljati. Ima ih puno koji su takvi. Ima i onih koji misle da su polubogovi.
Danas i ovdje što bi se moglo učiniti da što više žena ima lijepa sjećanja?
Povećati broj kućnih poroda mislim da nikako nije opcija. Ne još.
Znači treba učiniti da se rodilja osjeća zdravo iako je u bolnici, da nema osjećaj pacijenta, jer to nikako nije. Da ima puno pravo odluka o bebi od prvog trenutka. Da joj nitko ne smije odnijeti bebu. Da se svi ponašaju prema davateljici života kako zaslužuje, da su i rodilje i medicinsko osoblje i bebe svi kao jedna obitelj.
Gotovo nemoguće, zar ne? A možda i nije.
A kada? Koji bi to bio trenutak, koji bi uvijeti morali biti ispunjeni?
Ako ti se to što si navela čini gotovo nemoguće, dakle, svjesna si da je to dugotrajan i mukotrpan proces jer uključuje angažiranost sa više strana i na više nivoa (od, vjerojatno mijenjanja visokoobrazovnog kurikuluma pa nadalje), zar nije jednostavnije omogućiti PKK? (ali i dalje raditi na poboljšanju uvjeta u rodilištima za one žene koje se odluče roditi u bolnici)
Mujica,
Ako smatras da su sve epiziotomije koje se rade apsolutno opravdane i indicirane, kako to da se postoci epiziotomija u hrvatskim bolnicama tako drasticno razlikuju? Kako to da neke bolnice imaju postotke znacajno vece od 50% (i po vise od 70%) dok su u drugim rodilistima stope znacajno, znacajno nize? Kako to da u Hrvatskoj postoje rodilista koja su Rodi pismeno potvrdila da se kod njih epiziotomija radi rutinski? Kako to da postotak epiziotomije statisticki znacajno korelira s time da li u pojedinoj bolnici primalje prakticiraju metode ocuvanja medjice kao sto su kontrolirano tiskanje, promjena polozaja, masaze i sl?
Kada bi se svaka epiziotomija radila iskljucivo prema indikaciji, to ne bi moglo biti tako, zar ne? Ili mislis da zene u Dalmaciji imaju manje elasticnu medjicu od primjerice onih u sjevernim djelovima Hrvatske?
Vezano uz motivaciju za pkk, meni je jedan od glavnih razloga bila nemogucnost da u Zagrebu u bilo kojoj bolnici rodim u vertikalnom polozaju. Mogla sam jedino kod Podobnika a on me je na sam dan porodjaja nagovarao na carski rez pa mi se nije cinilo da cu u takvoj kontelaciji moci ostvariti iole prirodni i neometani porodjaj.
Nedavno sam zbog bolova u ledjima bila kod fizijatra i dr. me je, naravno, pitala kako sam rodila i da li sam imala problema s kraljeznicom tokom i nakon porodjaja. Objasnila sam da nisam, da je sve bilo ok, da sam oboje djece rodila u vertikalnom polozaju, klececi na podu, drugo dijete kod kuce itd. To joj je bilo malo cudno ali je ustanovila da je logicno zbog strukture kraljeznice i zdjelice radjati oslanjajuci se na noge i komentirala je kako joj to do sada nikada nije palo na pamet jer je polozaj kukca koji se prakticira u nasim rodilistima uzimala zdravo za gotovo.
Kada su mi napravili magnetsku i kada je vidjela kako mi izgleda donji dio kraljeznice, jedan od prvih komentara je bio: "wow, kako je dobro bilo da ste rodili vertikalno jer s ovakvom gradjom kraljeznice nikada ne biste mogli normalno roditi u lezecem polozaju". Eto, nisam ni znala da imam medicinsku indikaciju za vertikalni polozaj odnosno, protiv standardne prakse hrvatskih rodilista...
Nasmijala si me do suza...
Dokle god je stanje kakvo jest, vjerojatno će sve više i više žena željeti pkk.
Po meni uopće nije bitno da li to žena radi zato što jednostavno želi pkk ili zato što je imala loše iskustvo u rodilištu.
Po meni je to njeno pravo, da rodi svoje dijete gdje želi, a na državi je da joj to omogući.
Pa pogledajte st rodilište, novo, opremljeno, a još uvijek se rađa kako se rađalo i prije...ni kada im nije u funkciji, ni stolčić, ma ništa...
Sve im stoji zapakirano i ja se pitam do kada. Za HTV su se pismeno očitovali da oni vrše porođaj u kadi i ostalo, ali da to žene do sada nisu tražile.
Ja sam zvala prije dva mjeseca da se raspitam i pitala da li postoji bilo koji drugi način porođaja osim na leđima i što je sa porodom u vodi.
Dobro, žena koja se javila na telefon me ismijala, da mi je ljeto, da što će mi kada kad mogu čučnuti u more i sl. ali to je nebitno...njen odraz kulture...
bitno je da je rekla da se rađa isključivo na leđima.
Znači imaju sve, imaju uvjete za porođaj u vodi, imaju kadu...zašto sve stoji kako je i stajalo...
Stopa cr im je u porastu.
Monchou imala si sreću da se poklopilo jedno i drugo.
Ma koliko je samo tih situacija kad žena ne bi smjela roditi ležeći, a niti ne zna.
Bože, što više pišemo to mi se sve više čini da ima jako puno toga što mi prije i nije padalo na pamet...
Smatram da je diskreditirati ili omalovažiti nečije postove zbog pravopisnih pogrešaka prilično nisko.
Kao psovanje.
U nedostatku argumenata, hajd'mo nekoga ili opsovati ili mu reći "ne znaš pisati".
Ovima samo pokazujete kulturu svog ponašanja!
Prvo pometite pred svojim vratima pa tek onda odite kod drugog!
Manuela, u tvojim postovima je pravopis najmanji problem.
Baš sam naivna... mislila sam da će shvatiti.
:naklon:
Ali ne da si sam napravi rez, nego neka od nas, po mogucnosti koju prvi put vidi. A pozvat cemo i jos par forumasica da gledaju kako se to radi, da nesto nauce.
Na vecini tecajeva za trudnice napominje se kako je epiziotomija rutinski zahvat koji se radi svim prvorotkama (ja sam 2008. pitala da li je doista to nuzna praksa kod prvorotki... odgovor koji sam dobila je bio presmijesan - nije nuzno, ali u danasnje vrijeme prvorotke imaju nesposobne medjice i svima se mora pomoci... ma dajte molim vas!). Prvorotka mora biti jako dobro educirana i vrlo samouvjerena da zahtijeva da joj ne naprave epiziotomiju i ako naleti na suradljivog lijecnika, mozda je nece dobiti, a mozda ce je dobiti pod pod isprikom da je bila nuzna. Ako kojim slucajem pukne (a cesto je to zbog lezeceg polozaja i otezanog izlaska bebe), optuzit ce je da si je sama kriva jer je odbila rutinsku epiziotomiju.
Nije svugdje tako, nije sa svakim porodnicarom tako, ali uglavnom jest tako. Na zalost.
Mikka, ti nisi baš jako uglađena u ophođenju, jel'da?
I ne razlikuješ bezobrazluk koji je sam sebi svrha, kao u tvojem postu za koji sam napisao da je bezobrazan, od grubog izričaja u postu kojem je svrha iznijeti nekakvo mišljenje, kao što je slučaj u mom postu koji si proglasila bezobraznim.
A donekle si i egzhibicionist.
Ali stvarno mi ne trebaš slikovito objašnjavati kako piškiš, brišeš se i kako izgleda tvoje "sveto" mjesto.
Pratim temu sa zanimanjem i sve si mislim, bilo bi zgodno da se napravi neka anketa na temu koliko nas je u bolnici imalo prirodan neinvazivan porod.
Živo me zanimaju rezultati. Ako stoji, a mislim da se slažemo (čak i mujica), da je porod sasvim prirodan proces u koji se u večini slučajeva ne treba miješati i pustiti da "priroda odradi svoje". Koliko nas je to stvarno doživjelo u bolnici? Znači bez apsolutno ikakvih intervencija, uključujući pripreme kao što su brijanje, klistir, guranje prstiju da se provjeri koliko sam otvorena, dripa, nalijeganja na trbuh, epiziotomije, epiduralne, raznih tableta protiv bolova.
Ja sam prva imala skoro sve navedeno, uz dodatak uvođenja katetera da ispraznim mjehur da se beba lakše spusti:roll:. Mislim, koje pražnjenje mjehura? Imala sam valjda tri kapi mokraće u njemu, a sestra me tako zaderala kad mi ga je uvodila da sam mjesecima osjećala bol.
Epiziotomiju sam odbila, a ipak su me rezali, bez da su mi rekli što će napraviti. Ocijenili su da će trebati. A nije trebalo! I naravno, sve se tako lijepo inficiralo da sam tjedan dana nakon poroda završila u bolnici s gadnom upalom. Samo zato što se L. nije spuštala brzinom onom brzinom koju su doktori zamislili. Nakon poroda sam je dobila na 5 minuta, htjela sam je staviti na prsa, ali mi sestra nije dala, jer kao ionako nemam mlijeka i uzela je i odnijela na odjel. Nisam je vidjela 13 sati, nisam znala jel mi dijete živo ili ne, kad sam izašla pitati nekoga na hodnik, derali su se na mene da nisam normalna, da se vratim u sobu i legnem, jer ću se onesvijestiti.
Jel to odnos prema rodilji, i još k tome provorotki?? I prema njenom djetetu, koje jedino na svijetu treba svoju majku, a nije uz njega, u tom trenutku kad mu je najpotrebnija:-( O kakvim pravima govorimo???
Dakle, ajmo napravit anketu, da vidimo koliko nas je stvarno imalo prirodan porod.
Pogledajte u svakoj bolnici kako izgledaju kardiologija i i rodilište u istoj bolnici. Zaokruži deset razlika. I jedno i drugo je medicina, ali...
i ja sam za anketu!
mujice, ja se slazem da u odredjenim, rijetkim slucajevima, epiziotomija ima svoju svrhu - apsolutno.
who navodi da postotak epiziotomija ne bi trebao biti veci od 5%, najvise 10%.
koliko je to udaljeno od stvarnog broja epiziotomija po nasim rodilistima?
kad se osvrnemo na cinjenicu da u nekim nasim rodilistima 5% ili najvise 10% zena NE dobije epiziotomiju - o cemu mi uopce pricamo?
pa mislimo isto, osim o pkk.
samo što, očigledno, ja mislim da će se stvari promijeniti kritikom a ti lijepom riječju. tvoj pristup prakticiram u odgoju djece...ali u preodgoju jel...medicinara...teško mi ga je uklopiti.
pokušavam si zamisliti kako bi se to mogao promijeniti doktor koji kaže da prirodan porod ne postoji, i da u njegovoj smjeni nitko neće rađati na stolici.
kako bi se to promijenila primalja koja ženi odbija prirodan porod jer nju bole križa?
puno sam razmišljala o tome...i ne vidim načina....nekog blagog...zaista.
hahaha, mujice, lako je tebi s tudom pi*dom po skarama mlatiti :mrgreen:
i lol na "ugladenost u ophodenju" i moj brzinski psihoprofil :)
Koje su to indikacije za epiziotomiju, Felix? ja za takvo što nisam čula.