larmama, vidi na fejsu, ima predobrog nakita, vrlo lijepog i modernog
puno ih je u zg, mozda se moze dogovoriti da preuzmes negdje u gradu, da se ne gubi vrijeme na slanje postom
Printable View
Nisam tanja, ali imam djecu te dobi. Kod nas dobro prolazi ovo:
Steven Hawking - Kratka povijest vremena; Teorija svega... (ima još Velebni plan, ali to nisam čitala)
James Gleick - Kaos
John Naughton - Od Gutenberga do Zuckerberga
* * *
Ovo sam im probala podvaliti, ali nije naročito dobro prošlo: Mirjana Krizmanić - Zašto guramo glavu u pijesak
Hvala vam na prijedlozima tanja i Peterlin, šaljem ih mami, nezadovoljna je jer će joj se sad biti teško odlučiti :lool:
Inače mislim da bi ga zanimali putopisi, ja sam joj predložila da kupi ono od D. Rostuhara
Rostuhar je zanimljiva osoba, ali loš pisac i predavač :roll: njegove knjige ne bih preporučivala, osim ako ih netko baš izrazito želi.
Od putopisa, toplo preporučujem knjige dvojca Forenbacher-Černicki, Starim cestama do mora i Starim cestama preko Velebita. Izvrsno napisano, vrlo zanimljivo, pregledno, detaljno, s puno karata i fotografija...
Te dvije knjige mali sigurno ima, odnosno imaju ih doma. Mora biti nešto novo, jer nema šanse da posotji neka putopisna knjiga o Hrvatskoj a da ju njegova mama nije kupila.
A Forenbacherov Velebitski dnevnik? Doduše, ta je meni bila lagano dosadna, ali to i nije literatura za brzinsko čitanje, nego malo pomalo.
I sad mi pada na pamet, ali nije publicistika - upravo je izašla nova knjiga Ede Popovića Čovjek i planina. Time ću se sama počastiti ove godine :mrgreen: Ne znam kakva je, nisam još čitala, ali iz listanja mi se čini da je ok, nekako u stilu prethodne njegove knjige, "U Velebitu".
E da, vidjela sam tu knjigu od Ede Popovića, to ću vjerojatno kupiti MM-u za NG. Neću sad više zbunjivati mamu sa novim naslovima :mrgreen:
emily sad si me utješila, pravit ću se da je MM mlad :-P
moji su ga upoznali prošlo ljeto , lijepo su pričali s njim
Nakit
Ima svega, no ove su mi baš upale u oko
https://nakit-eshop.com.hr/32070-dug...ntom-sape.html
Ajme blizi se Bozic, nemam nikakve ideje za poklone za djecu 9 (m) i 11god.(ž)
Ne zelim da to bude iskazivanje zelja za sto vecim materijalnim poklonom, pa ih ni ne pitam.Iako skromni su oni ne mogu rec.
Al sam sad zato u problemu, nemam ideje.
Sta ste vi svojima? Neki savjet, preporuka?
Odmah iskljucujem mobitele, igrice i sl.gadgete. Jedino to znam da necu.
moji i danas moraju pisati pismo djedici s 10 zelja. pa ja odaberem sto mi pase :aparatic:
pisma su sto su starija sve vise ironicna i cinicna :lol:, pa se i ja dobro zabavim citajuci ih.
Moji su veliki, tak da budu dobili hrpu korisnik sitnica. Jucer sam piknula dva paketa Happy socksa u Lidlu. Moja ih i inače nosi, a skupe su ko vrag. Uzela sam jos neku majicu pa malo kozmetike i tak, uglavnom nekoliko uporabljivih sitnica. Mislim da bu stariji dobil sam novce
Lili, nisi li kcerki nedavno kupila masinu za sivanje? Pa mozda da joj kupis neke materijale ili gadgete za sivanje tipa skare koje rezu cik cak uzorak, neke trakice ili slicno.
Knjige su uvijek dobar poklon.
Nano, happy socks su super, ali imam traume od carapa i gaca pod borom :)
Potpisujem ideju da kćeri nabaviš nešto kreativno - materijal na metre, krojačke škare, set konaca... Opljačkaj Namu ili Bonotex ili neki sličan dućan - uzmi restle tkanina, pa nek dijete vježba korištenje šivaće mašine. Sama mašina nije dovoljna, pa uvijek možeš nabaviti nešto za vježbanje kreativnosti: set zakrpa, razne trake i gumice, gumbe...
Još jedna ideja - imaš li digitalni mikroskop? Mislim da je naš ovakav nekakav https://www.njuskalo.hr/digitalne-ka...oglas-24142226 Vjerojatno ima i novih, ali gledala sam samo Chipoteku, tamo su predobri i preskupi za ovu svrhu. Nude se i teleskopi, ali nije dobro doba godine - dijete bi se moglo razočarati, ali svejedno pogledaj ponudu: https://www.links.hr/hr/skywatcher (Iz iskustva, mi imamo neki najjeftiniji. U Zagrebu nula bodova zbog svjetlosnog onečišćenja, ali zato u vikendici funkcionira sjajno...)
Možda neki modelarski set... Moji su obožavali Revell-ove setove, kojih je bilo u Turbo limaču i Chipoteci, ali ne znam gdje bi ih čovjek sad fizički vidio. Mogu se online naručiti Ovo sam na brzinu našla: https://www.megashop.hr/zbirateljski-modeli/cenagor Pogledaj ponudu, imaju i zmajeve (to su moji obožavali, puštali smo ih sa savskog nasipa),
Pretplata na neki časopis - ovisno o tome što djecu zanima. Moji su imali u ono vrijeme pretplatu na National Geographic Junior (nemam pojma postoji li to), a i dan danas nakon više od deset godina uzimaju Bug.
Glazbeni instrument? Karaoke za pc? Disko kugla (toga je za sitne pare znalo biti kod Kineza na Kvatriću)
Moji su veliki klipani. Kao i NanoiBeba, njima kupujem darove kad naletim, bez obzira na bor i datum. Baš sam prekjučer zavirila u Eurospin iz čiste znatiželje, jer sam se našla u blizini, a izašla sa dvije zimske pamučne jakne s kapuljačom, podstavljene laganim kratkim krznom (osim rukava). Kad sam ih nanjušila, poslala sam mlađem sinu sliku i pitala hoće li to pod bor. Rekao je "Može, kupi to..." On je dobio tamnoplavu, a stariji sin smb farbu. Ionako su stalno doma, a dobro im dođe za na majicu kratkih rukava umjesto veste. Izvorno su bile po 139,90 kn, a sad su ih snizili na 89,90. Sjajno... Bit će to i za van na proljeće.
Mami i svekrvi kupila sam one jako dlakave mekane čarape za u krevet i fine glicerinske sapune. Bratu ću nabaviti tenisice s gumenim elastičnim žnirancima, slomio je ruku pa mu je teško vezati klasične. Muž i ja si tradicionalno ne darujemo ništa ekstra, ali si znamo nabaviti neko fino vino za pod bor. Uz to ide i fini sir, ali taj ne ide pod bor nego u frižider.
Materijal je najjeftiniji u Pamigu u Vrapče,Nama je daleko skuplja
Moji su dobili što su zaželjeli: mlađi Lego, stariji veslački kombinezon. Nikad manje romantike, obojica su već vidjeli darove. Stariji je već nosio kombinezon. Moram ga oprati prije nego ga zapakiram za pod bor.
moja je malena pripremila pozamašan popis za Djeda Mraza, tako da ima iz čega birat
jučer je i stariji pisao pismo, i tu nema ništa ispod 1000kn :lool:
Ja još skupljam ideje, znam da žele električne četkice, stariji hoće monopoly neki specijalni +300kn to mi je puno previse...mladji neke puške pak koje ja nikad ne kupujem i sad mi to problem.
moji će dobiti igrice :)
stariji Forza horizon, a mlađa Just dance
meni je Tang otvorila oči s tim poklonima kada je rekla ti digitalni pokloni barem ne stvaraju smeće
i još za cijelu obitelj neki Rick and Morty board game
za novu godinu se častimo psićem, ako se nešto ne izjalovi, to će isto biti iznenađenje za klince
ako dotad ne zbroje 2 i 2 jer ih svaki dan ispitujem koje ime za psića bi im se svidjelo :lool:
Pa taj uzrast je najzahvalniji za kupovanje poklona - puno toga ih veseli, a puno toga se i nudi. Muller ima sve živo (bar je nekad imao).
Društvene igre, kreativni ili eksperimentalni setovi, dječje knjige ili enciklopedije...
Meni je sve teže birati poklon, kako dijete postaje sve starije, približava se kategoriji odraslih kojima ne znam što pokloniti :roll: osim toga, ovo online-školovanje je težište bacilo na neke sasvim druge stvari.
Za rođendan je, npr., dobio pojačivač signala za WiFi i to mu je najkorisniji predmet u sobi, bez toga ne bi mogao pratiti nastavu.
Kako u zadnje vrijeme reorganiziramo životni prostor da bude više mjesta za rad od kuće, sad će dobiti novu radnu stolicu za pisaći stol (da njegovu postojeću, koja se već malo rasklimala, možemo mi iskoristiti za dodatno radno mjesto :mrgreen:).
Dobit će vjerojatno i neke sitnice koje biciklistima život znače (držač za mobitel i komplet zakrpa za gume).
Knjige bih mu rado poklanjala, ali na žalost nema ih kad čitati, jedva i lektiru pročita. Ipak, mislim da bi mu ova knjiga mogla biti zanimljiva. Nedavno su je komentirali na satu etike, pa me doma ispitivao o njoj.
Ja sam svojoj hudicu na njenu omiljenu seriju + tws slušalice.
Nisam nikad bila, jer je to meni "bogu iza leđa", isto kao tebi Bonoteks na Čulinečkoj, u kojem ja uglavnom kupujem.
Da se vratim na topic - omiljeni zimski pokloni za sve generacije su fine mucaste dekice, a eventualno i jastuci. Sad kad su i djeca češće doma, nije to loša ideja. Ima u više formata - moji najviše vole ovakve https://pevex.hr/kucni-tekstil-deka-...cm-330091.html, ali ima i manjih formata, deklarirane su kao deke za gledanje televizije. Moja svekrva obožava ovakvu https://pevex.hr/kucni-tekstil-deka-...cm-316709.html
Ja sam nećakinjama u to doba napunila kesicu fora školskim priborom, gumice, olovke, tekice, i sl. Ubaci omiljeni slatkiš. To je korisno, a ako su neke neobične sitnice bude im drago. Kasnije je išla kozmetika kad je pubertet krenio.
Sjetila sam se još nečega, ali to kod nas ne ide u kategoriju poklona, nego potrošnih stvari - moj stariji će trebati nove slušalice, ali moram ga pitati da li mu bolje odgovaraju bežične ili s kabelom. Znam da mu ne pašu one sitne kakve dolaze uz mobitel, nego velike hrge, kao u stara vremena. Vjerojatno ću ga samo odvesti da si ih odabere.
Imam isti problem s većinom članova obitelji, ali to rješavamo tako da se poklanjaju potrošne stvari - ono što se pojede, popije ili na bilo koji način potroši. Zaključili smo da ćemo roditeljima poklanjati namjensku kozmetiku i dodatke prehrani koji im trebaju, a koje zaobilaze zbog cijene (udar na umirovljenički proračun):bepanthol losion, konopljin gel protiv bolova, ginko forte i slično...
Od stvari koje moraju negdje stajati kupujem isključivo ono što ljudima baš treba. Prošle godine dobro je prihvaćena ovakva lampa: https://pevex.hr/stolna-keramicka-sv...da-291525.html Moj sin ju praktično ne gasi - idealno dodatno svjetlo za uz monitor, a ne trešti u oči. Drži je na polici iznad stola. Vidjela sam da Pepco ima sličnih lampi za smiješnu lovu - mala lampa s cilindričnim sjenilom košta 35 kn, a žarulja minjonka još dodatnih 10 kn. Sjajno za doba godine dok je dan kratak. Prije par godina nabavili smo podne svjetiljke za uglove soba https://pevex.hr/podna-rasvjeta-e27-e14-310300.html i to je bila sjajna odluka.
Moj mlađi sin je lani dobio termosicu za kavu, koju sad nosi na Sljeme (studentske planinarske ture). Od tate je nedavno dobio elektroničko zvono za bicikl (to ima takav užasan zvuk da u potpunosti ispunjava svrhu).
Joooj puno vam hvala, uvijek imate neke super ideje. Svidja mi se digitalni mikroskop, slušalice i još svašta nešto, u svakom slučaju nešto što će im bit korisno i što ima svoju svrhu.
Samo dajte dalje, svima nam dobro dodju ideje. :klap:
Bila je u Bugu krasna recenzija slušalica, ali nemam taj primjerak kod sebe. Stavili su svakakve i ove kvalitetne su redovito u rangu preko 1000 kn. Ali tko je audiofil to se isplati. Ja sam sebi uzela najjeftiniji Sennheiser. Okayish su.
Slušalice su omiljeni predmet kod mojeg tinejdžera i vrlo često su mu na glavi :mrgreen: ipak, mislim da sam baš tu na forumu svojedobno čitala neku temu o problemima s ušima, gdje je zaključak bio da one male slušalice (koje se gurnu u uho) mogu potaknuti upalu ili izazvati druge probleme kod osjetljivijih ušesa. S obzirom da su uha kod mojeg slaba točka, nisam htjela isprobavati, nego je prije 2 godine dobio one velike naglavne slušalice. Zvuk je kvalitetniji, a uha su sigurna.
Takve slušalice su, doduše, nepraktične za prenošenje uokolo, ali tako sam bar sigurna da neće hodati ulicom ili nedajbože voziti bicikl sa slušalicama u ušima, jer bi to bilo i opasno.