Kameleon Cito Split rade Mtese. Možeš i telefonski dogovoriti konzultacije. Imaš i na njihovoj stranici objašnjenje.
Printable View
Hvala vam drage moje suborke., svima zelimo sto prije ovoliku srecu da dozivite, bilo kojim putem da idete, bitno je doci do cilja. Mi uzivamo u ljubavi neopisivoj, nezamislivoj, savrsenoj. grlimo sve:ghug:
Draga Natasha1,
Slazem se da su doktori jako škrti sa informacijama i šturi pri objašnjenjima, posebno kada je azoospermija u pitanju, za koju se u suštini i ne zna uzrok. Moj muž je prošao, pa mogu reći sve, pa ću ti dati savjet iz našeg iskustva. Prvo trebate da ispitate da li je do azoospermija urođenja ili stečena. Zato odmah na početku uradite sve bitne pretrage:
1.Pregled testisa kod urologa (da se utvdri da li ima nekih nerpavilosti, da li je razlog varikokela, proširena vena koja dovodi krv iz testisa i sjemovoda)
2.Hormoni (FSH, Testosteron, Prolaktin, Inhibin B, LH)
3.Brisevi uretre (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma)
3.Genetske pretrage (Kariotip i delicije na Y hromozomu)
Na osnovu ovih nalaza imaćete jasniju sliku. Ako svi nalazi budu u redu, a spermatozoida nema, onda bi bilo najbolje da odmah uradite Micro Tese operaciju gdje ćete dobiti jasnu sliku da li spermatozoida ima ili nema.
Moj muž je Micro Tese radio u klinici New Life u Sarajevu kod dr Emrea koji je odličan, a čula sam da dosta uspješno rade i u klinici Embriolab u Solunu. Neko je spomenuo i Beč, tako da moguće je da i tamo to uspješno rade.
Uglavnom gledaj da uštedite na vremenu, prikupite sami ove nalaze ako vas doktori već nisu uputili šta da radite. Nas pokušali "vozati" tako što su pri prvom pregledu tražili jedan nalaz, pa onda daju terapiju klimofenom, pa za dva mjeseca novi pregled, pa onda traže drugi nalaz. Sve to trši vrijeme i novac. Ja sam se informisala na forumima i ubrzala taj proces. Kad smo sakupili sve nalaze i odnijeli na 2 mjesta nam je rečeno povišen FSH pokazuje da se ne odvija spermatogeneza kod mog muža i da se pravo stanje može vidjeti samo na osnovu operacije Micro Tese. Ista je pokazala da nema spermatozoida i rješenje je IVF sa doniranom spermom ili usvajanje.
Želim vam svu sreću! :heart:
Draga Gita 10,
Dugo nisam bila na forumu, pa ti tek sada odgovaram. Ne znam tačno detalje kod ovog slučaja koji sam pomenula, ponovo ću kontaktirati tu djevojku koja mi je to ispričala, pa ću ti prenijeti. Ali ono što sigurno znam je to da je on prvo imao spermatozoide, pa onda nije imao ništa (koliko se sjećam uzrok je bila hlamidija), pa kad je istu izliječio ponovo je došao do određenog broja.
Uglavnom, kad dobijem detaljnije informacije, odmah ću ti prenijeti.
Draga Bokika,
Kakav je FSH kod tvog muža? Koliko ja znam Inhibin B sa vrijednosti od 7,6 je veoma nizak jer njemu referentna vrijednost ide do 500 ako se ne varam. Kod mog muža je Inhini B bio 66, pa su doktori rekli da je to prilično nizak, iako je u granicama normale.
I mi smo bili kod dr Svetlane Vujović. MM je isto primao pregnil 2 puta sedmično 3 mjeseca i ništa. Moje mišljenje poslije svega što smo prošli je, da se preskoče sve terapije, već odmah da se uradi operacija Micro Tese. Ako nakon i ove operacije nema spermatozoida, jedino rješenje je donacija ili usvajanje. To nam je rekao dr Emre, koji je vrhunski urolog i hirurg, i još dva ljekara. Svi ostali, pa i sama Svetlana Vujović, su iskoristili svoj položaj i reputaciju da uzmu novac. Samtram da nikakvi klimifeni, pregnili, proksidi i sl. ne mogu pomoći u slučaju azoospermije, posebno sa lošim nalazima hormona. To dolazi u obzir kod oligo ili astenospermije, gdje uz pomoć hormonske terapije se može doći do većeg broja ili boljeg kvaliteta spermatozoida. Prihvatanje tih terapija je samo trovanje organzma hormonima. Ja do sad ne znam niti jedan slučaj, gdje je su uz hormonsku terapiju došli do spermatozoida, a da ih prije toga nikad nije bilo. Ako neko ima, neka se javi!
Napominjem, ovo je naravno samo moje mišljenje, jer na kraju krajeva svi ovdje i pišemo iz ličnog iskustva. Ali iskreno sam ogorčena na pojedine ljekare, koji pritom imaju reputaciju velikih stručnjaka, koji pokušavaju da nas zavlače. Kažu ti da nema spermatogeneze i onda jednim vidom vitamina kao što je Proxeed, koji pritom košta 50 eura, a trebaju 3 kutije minimalno, obećavaju da će doći do sprematozoida. Meni je to suludo iskreno! A da ne pričam o onima koji su na duplo povišen FSH odreagovali:" Nije to ništa strašno." Ali na sreću, mi smo se dosta informisali na forumu i sprečili mnoga "zavlačenja". Zato, hvala svim saborkama čija sam iskustva i ja čitala i iz istih učila!
Mi smo sada u fazi pripreme za IVF sa donacijom. Liječenje matičnim ćelijama nam je trenutno neprihvatljivo zbog cijene postupka. Srećno svima!!!:ghug:
Pozdrav svima! Dugo vas vec čitam i tražim savjet ili neko slično iskustvo, ali evo nažalost slične nalaze hormona našima nisam pronašla naime nakon dijagnosticirane azospermije i odrađenih hormona LH 69, FSH 10,5 i testosteron 0,6 nista nam nije jasno, a idući pregled kod endokrinologa nam je zakazan tek za 4 mjesec, zato vas molim za bilo kakv savjet ili slično iskustvo. koji bi mogao biti razlog ovoliko visokog Lh hormona, a FSH relativno urednog???
Bok cure,
Zna li netko koji bi mogao biti uzrok visoke razine leukocita na spermiu? Četiri puta su viši od uobičajenog. Dobili smo nalaze briseva uretre (klamidija, mikoplazma, ureaplazma) sve je čisto.. sad se bojim da nećemo ni antibiotike dobiti pa da ubijemo beštije gdje god da jesu.. Svi članci i priče koje sam pročitala o leukocitima uglavnom se vežu na nalaze briseva.. Prostata i testisi onako na prvu ok. Čekamo uzv i dopler.
Sandy 0606 javila sam se opet gore, otkantali su me, nemaju što samnom dok ne riješimo dragog :(
pozdrav svima i sretno :ghug:
Mm briseve ima sterilne, a u ejakulatu bakterije. Svakako napravite ejakulat bakterioloski.
Jesmo napravili smo i ejakulat i urinokulturu (nisam napisala) i sve pet. Na oba nalaza piše fiziološka flora 10 na treću CFU/ml s tim da je na nalazu ejakulata još navedeno da nisu nađene upalne stanice i da se ejakulat bakteriološki ne preporuča za mikrobiološku dijagnostiku i preporuča se test 'dvije čaše' (?) Znate li nešto o tome? Ne razumijem od kud toliko tih beštija :(
Ribica88, i MD uvijek ima povišene leukocite, i to 3 mil., svi ostali nalazi su mu dobri. A evo prošli mjesec smo bili na ivf-u i preventivno je pio antibiotik 3 dana prije moje punkcije. Mjesec dana nakon tog antibiotika je ponovio spermiogram, leukociti minimalni, morfologija poboljšana. Pretpostavlja se da je antibiotik utjecao pozitivno na spermiće.
I onda smo razmišljali od čega mu ti leukociti već godinama... Pa je njegova dermatologinja skužila da je vjerojatno zbog folikulitisa kojeg ima već godinama. Htjela sam ti reći da upala može biti bilo gdje u tijelu, ne mora biti u reproduktivnom dijelu. Tako su bar nama rekli.
MD ima dermatitis... OK da, ne mora biti to, ali nikad ne bih povezala leukocite iz spermia s nečim što nije vezano na reproduktivni sustav. Na krvnoj slici su leukociti ok. Dobro je znati, hvala ti. Nadam se da je postupak dobro prošao! :)
Ma da, ne mora biti to, ali čisto da gledate širu sliku, ako su ti leukociti problem. I MD je krvna slika savršena svake godine, a eto negdje ipak nešto ne štima kad mu je ovaj antibiotik popravio spermiogram. I tom dugogodišnjem folikulitisu se sad traži uzrok, pa se sumnja čak i na probavni sustav. Na kraju, sve je to povezano.
Prošli mjesec je beta ipak bila nula, ali već smo u prirodnom postupku ovaj mjesec. Nadam se uspješnom!
Sretno!! :fige:
Poz Azoivi
Trenutno smo opet u fazi čekanja, mm je dobio neke tablete ( zapravo vitamine ) koje mora trošiti, iako oni ne garantiraju ništa, Al eto kao mogu pomoći . Čim smo došli kod urologa nakon op i 0 spermija, rekao je sa ćemo pokušati sve sto možemo, ali da on preporučuje još jednom Tese. Čekamo da nam jave ponovni termin za op.
Kako vi napredujete ? Gdje ste vi zapeli?
Lopuzica
Hvala ti na informacijama, meni se sve nekako čini bezveze i imam osjećaj da nam sve izmiče iz ruku i kontrole, jer raditi ponovno op TESE , a u međuvremenu ništa posebno ne odraditi ( osim vitamina koje je mm dobio ) nekako mi ne daje veliku nadu.
kameleon, koji doktor na rebru vam je radio tese?
mi smo bili na pregledu kod dr. hauptmana i sad čekamo genetske nalaze (kariogram i mikrodeleciju y..) i savjetovanje.
Ide li na to savjetovanje samo MM ili idem i ja s njim u ordinaciju?
Prije pregleda smo napravili drugi spermiogram koji je i u natovnom i u centrifugatu potvrdio azoospermiju tako da je i tu nada izgubljena.
Mi smo za sada malo stali na loptu, ne vrijedi nam ništa forsirati dok se to ne napravi pa da vidimo ima li uopće ići smisla na ikakvu operaciju ili ne...
Čekanje je ono sto zapravo najviše razdire! Mi smo se sa dijagnozom suočili u 2 mj i onda su nas iz Kinderwunschzentrum uputili na genetsku obradu, kod endokrinologa na obradu hormona i sad čekamo ta dva nalaza i tek onda su nam rekli TESA ili MICROTESA jer sve prije nema smisla! I u Munster smo zakazali za obradu kod androloga i urologa, al tek u 6 mj! Kakva je hormonska slika kod tvoga muza Lh i FSH, testosteron?
Ja molim boga za snagu i strpljenje nista drugo nam ne preostaje!
Draga Natasha1,
Moje mišljenje je da kod azoospermije ne pomažu nikakvi vitamini i da je sve to gubljenje vremena i živaca. Drugo je da postoji određeni broj spermatozoida, pa onda nekim vitaminaima ili hormonima da probate da pospještite, ali ovako kad nema ništa, šta možete pospješiti. Na osnovu iskustva koje smo prošli moj muž i ja, ja bih bih ti savjetovala da odmah idete na Micro Tese operaciju, jer na osnovu nje dobijate ima li spermatozida ili ne. Tu se otvaraju i pregledaju komplet testisi, dok kod Tese se uzima uzorak samo jednog djelića testisa. Naravno da možda poslije drugog, trećeg ili ne znam kojem puta možda i dožete do spermatozoida, ali to je prilično mučno za tvog muža. Vjerujem da ni njemu nije prijatno da ga sjeckaju svako malo. U svakom slučaju srećno šta god da odlučite :ghug:
Draga lopužica, slažem se s tobom, ali nekako vjerujem da micro tesu i tesu nema smisla raditi dok se hormoni ne pokušaju dovesti u neku normalu, bar su nama tako objasnili ovi u centru jer oni žele otkriti uzrok poremećaja hormona! Možeš li mi reci kakvi su hormoni kod tvoga mm, kakav mu je FSH , Lh, testosteron i prolaktin?
Stvarno ne znam , morala bi potražiti nalaz, koji ionako nismo najbolje razumijeli. Ugl. Kad smo bili na prvoj op TESE i nakon negativnog rezultata, doktorica je rekla da nam ni ona ne može reci zbog čega je to tako, jer je mm kako je rekla “ jedan mlad, zdrav čovjek, koji je u najboljim godinama da postane tata “ To smo zatim čuli isto i od Urologa kod kojeg smo bili nakon op ( koji i vodi sve ovo) . Jedino je doktorica napomenula da bi moglo biti zbog genetskog nekog kromosoma. ( sto je kasnije Urolog potvrdio kao negativno, znaci nije ni genetski ) .
Iskreno želim vam svu sreću i punoooo strpljena . I ne bojte se ništa pitati, jer ovi kod nas i ne govore puno, pa se mora sve izvlačiti. ♥️
Draga Lopuzica
Ja se u potpunosti slažem s tobom, ali se valjda hvatamo za svaku najmanju nadu da će nešto pomoći.
Htjela sam reci da sam jako puno čitala o MICROTESA op i nadala se da će nam ona možda donijeti pozitivne rezultate, ali kad smo došli kod urologa ( nakon prve negativne TESE ) rekao je da to nije bolje od TESE , ostala sam u čudu i slušala do kraja . Ugl preporučio je opet TESE.
Ne znam bi sama šta i kako, ali se osjećam uzasno bespomoćno.
Da bi urolog znao da nije genetski problem trebali bi napraviti genetsko testiranje koje se u Njemačkoj radi u praxis für Humangenetik, čiji se nalazi čekaju 4 tjedna (mi još uvijek čekamo) bez nalaza genetskih nalaza i nalaza hormona oni nemaju šta pričati ! Uzmi stvar u svoje ruke i inzistirajte na uputnicama za daljnju obradu! Između ostalog i NMR hipofize! Sve je to povezano jedno s drugim i jako teško za dati konačnu dijagnozu!
Svu sreću ti želim!
Azoivi,
Slažem se sa tobom da treba prvo da se urade sve pretrage. Ja sam to i napisala sve Natashi 1 kad sam joj se prvi put obratila. Nisam bila redovno na forumu, pa nisam stigla sve detaljno da pročitam unazad, nisam shvatila da nije uradila nalaze. U svakom slučaju tek kada se urade svi nalazi može se znati kako se dalje treba nastaviti liječenje.
Mom suprugu su uredni svi genetski testovi, hormoni su svi ok osim FSH koji je duplo povisen u odnosu na gornju granicu.
Natsha1,
Mogu da zamislim kako se osjećaš i vjerujem da si zbunjena.
Ispričaču ti ukratko našu priču.Naš prvi susret sa jednim urologom je bio kada smo od nalaza imali samo spermogram. Na tom pregledu urolog je mom mužu prepisao hormonsku terapiju, a da pritom nije tražio da uradimo nalaze hormona. Nama je to bilo sululdo, jer neko želi da liječi nešto, a da pritom ne zna u kakvom je stanju oraganizam mog muža i šta je zapravo uzrok azoospermie. Odmah smo promjenili urologa.Otišli smo kod drugog urologa koja je tražila da uradimo nalaze hormona (što nam se na prvu svidjelo). Svi hormoni su bili u redu osim FSH koji je bio duplo veći od gornje granice. Dok smo čekali pregled, ja sam se u međuvremenu infomislala na forumima i čitala medicinske članke i došla do saznanja da povišen FSH pokazuje da ne postoji spermatogeneza u organizmu i da je to razlog što se ne proizvode spermatozoidi kod mm. Kad smo došli na kontrolu dr nam je da nalazi "nisu tako loši" i dala mm hormonsku terapju. Nismo pristali ni na tu terapiju. Poslije toga smo otišli kod još dva urologa, oba su rekli nema pomoći kod visikog FSH, da ne postoji terapija kojom se to može dovesti u red i savjetovali su nam Micro Tese ili odmah da idemo na donaciju. Tako smo i uradili.
Sve ovo pričam iz razloga da shvatiš da u medicini ima dosta prevaranata koji žele da uzmu novac. Nas su pokušali da prevare, ali nismo dozvolili, jer kad malo racionalno razmisliš, shvatiš da nema smisla da te neko liječi, a da pri tom ne zna uzrok. Ja sam dosta odgovora našla na forumima, tako da pitaj slobodno šta god te interesuje. Ne kažem da ovjde ljudi znaju sve,niti da ja znam sve, ali svako će ispričati djelić svog iskustva iz kojeg možda možeš da izvučeš pouku ili dobiješ ideju kako i šta dalje.
Nema mi apsolutno logike da vaš doktor kaže da je Tese bolja od Micro Tese, jer kako jedan djelić pod mikroskopom, može da bude mjerodavniji od cijele površine tkiva testisa pod mikroskopom.
Vi odlučite šta ćete i kako ćete dalje, ali smatram da to što sam ti rekla ja i još nekoliko cura da prvo uradite nalaze hormona i genetike u svakom slučaju ne može nikako da škodi. Tek na osnovu nalaza imaćete jasniju sliku cijele dijagnoze. Sretnoooooo!!!!!
Draga lopuzice, dal ste pokušali piti matičnu mliječ i macu? Za našu dijagnozu nema BAD puno pomoći pa ja nekako pokušavam sa tim prirodnim pripravcima učiniti nesto
Azoivi, ako niste napravili hormonsku sliku, pazite sto radite jer svi ti pripravci mogu jako nastetiti muzu ako ne znate kakvo je stanje. Kad je azoo u pitanju nema pripravaka, osim medikamenata i biopsije koje mogu eventualno pomoci, uz nadgledanje dr i odobrenje s njihove strane.
Drago mi je sa ste se javili, imam jedno pitanje! Hormonska slika je takva da je prije mjesec dana bio LH 69 (najveći ikad Ikom valjda
Drago mi je sta ste se javili, imam jedno pitanje! Hormonska slika je takva da je prije mjesec dana bio LH 69 (najveći ikad Ikom valjda ) testosteron 0,4 , FSH uredan nakon mjesec dana stručna obrada svega kod endokrinologa i sve u najboljem idealnom redu! Moje pitanje je da li i kako je to moguće ?? Najlogičnije meni da je jedan od laboratorija pogriješio ili se nama zaista desilo čudo !
P. S prije postano je samo polovično ne znam zašto je tako ispalo!
Hvala unaprid
Azoivi, moj muž je pio macinu travu i još mnoge druge trave, Proxeed suplement.., čak i neke hormonske terapije. Ništa od toga nije pomoglo. Iz ove perspektive, sada vidim da je to bilo bacanje novca i gubljenje vremena, ali baš kao i vi, pokušavali smo sve i svašta.
Slažem se sa Rominkom, da to nekad može biti i štetno po tvog muža, doduše prirodni preparati i ne baš, ali vještački vitamini, hormoni i sl. itekako mogu. Kada uradite nalaze hormona, biće vam mnogo jasnija slika, jer ako su horomoni ok, onda se možda i može nešto uraditi sa nekim dodacima. Mom mužu sa povišenim FSH, ne može ništa od toga pomoći, jer spermatogeneze nema.
Azoivi, nije mi se učitala stranica, tek sad vidim da si odgovorila.
Samo mi reci, pored svih tih nalaza, spermogram je i dalje nula?
Samo jednom dosad smo ga i vadili i dijagnoza je ta koja je, nismo još ponovili nakon ovih novih nalaza hormona tek 15.04 imamo termin! Šta ti misliš o ovolikoj razlici na nalazima?
Iskreno po svemu sudeći, najprije će biti da je greška. Nema mi logike da bilo kakva terapija odreaguje toliko dobro da nalazi budu perfektni, jer svaka provjera reakcije organizma se radi nakon 72 dana koliko traje spermatogeneza.
Ne bi bilo loše da ponovite i spermogram, ko zna, možda se i tu desila greška, što vam od srca želim :) Ili se prosto desilo čudo :)
Ni sama ne znam šta da mislim, al svakako ćemo ponoviti sve! Ovo je grozan osjećaj , nažalost svima nama dobro poznat!
Kaži mi da li su se kod vas našli plivači na micro tesi unatoč povišenom FSH hormonu?
Ne, kod nas nije pronađen niti jedan, čak ni mrtav, nepravilnog oblika.. ništa, iako su mom mužu oba testisa otvorili. :(
Draga lopuzice ne znam šta bi ti rekla,osim da ti od srca želim puno puno snage i tebi i tvom dragom!
Azoivi, hvala ti! Šta da se radi, pomirili smo se s tim. Za mjesec dana idemo na VTO sa doniranim spermićima i sve svoje misli usmjerili smo ka tome :)
Svu sreću vam želim, u mojim molitvama si
Hvala Azoivi!:ghug: I ja vama od sveg srca želim da dodjete do spermića!:heart:
Dobro večer cure... Čitam vas mjesec dana. Od kada su mom suprugu diagnosticirali azoo.
Bilo je svega, plakanja, suza, živčanluka, al nekako smo se digli na noge i idemo dalje.
Ono što je moj mm napravio do sada je:
2X spermiogram-nula
Hormoni-sve super, osim FSH = 26)
UVZ-odlično
Briseve na bakterije-odlično
Trenutno je uzorak dao za kariogram i mikrodelecije na Y kromosomu kako bi isključili genetiku(nadamo se).
Ići ćemo dalje. Skeptična sam prema prirodnim pripravcima i vitaminima koji će mi dati 100% nadu, a bojim se da se nakon 2 mjeseca razočaram u to sve.
Tese ili micro tese nam ne gine. Spremni smo. On ponekad padne, al ga ja svaki put podignem. Ljubav to je!