Bravo Pčelice Mara!
Printable View
Bravo Pčelice Mara!
pcelice, nadovezati cu se na tvoj post. da si recimo bila u londonu kod harrodsa, takoder bi vidjela jako puno ljudi koje bi po boji koze, odnosno izgledu, mogla okarakterizirati kao ljude imigrantskog arapskog porijekla.
njih se vjerojatno (ni ti, ni netko drugi) ne bi bojala. slicno bi bilo i da u galeries lafayette pijuckas kavu u jednom od onih kafica na galerijama, a oko tebe sjedi 5 afrikanaca koji piju svoj caj ili kavu.
sto nas dovodi do pitanja, sto je zapravo ono sto nam je u prvoj situaciji ulijevalo strah, a u drugoj nije.
odgovor nije kompliciran.
Pcelice, mislim da si me savršeno razumijela, jako me to veseli :) Samo bi još kratko ovo gore izdvojila i nadovezala se.
Da, upravo to i zapravo skoro pa samo to kada se posve ukloni financijski aspekt.
U razgovorima kojih je naravno sada mnogo na tu temu po državnoj televiziji nema nekih žestokih, nabijenih emocijama debata. Tema se obrađuje sa što je moguće više aspekata trezveno, što je moguće više objektivno, informativno od strane ljudi koji se uglavnom desetljećima njima bave iz prve ruke. Ulgavnom je sve već poprilično poznato, isksutva se također ima.
Razgovara se i o homofobiji, i o tome kako se podnose temeljni zakon Njemačke i Kuran, raste li doista utjecaj islama u Njemačkoj, i o pravima žena na obrazovanje, rad i slobodu izbora (prislinh brakova u Njemačkoj ima još uvijek dosta, i jedna mama prijatelja moje kćeri je uspijela pobijeći iz takvog braka u Berlinu , sad je udana za Nijemca) i zapravo se sve svodi na to, prihvatiti njemačke vrijednosti.
Kako je jedan profesor rekao, Njemačka je vrlo liberalna zemlja i nema tako mnogo pravila, svega par, ali naravno da onda očekujemo da se tih par pravila i pridržava. Njemačka ima dobru infrastrukturu, koja se naravno mora i želi još nadograđivati, ali očekuje se nešto i zauzvrat, a to nije mnogo. Nitko ne očekuje prelazak na kršćanstvo ili protestantizam, čak ni skidanje marame, feređe i nikaba, kao što je to slučaj u Francuskoj.
Naravno ja ovdje govorim iz perspektive Nijemca, ali mislim pritom i na Europu.
Moj muz ima ovu narukvicu o kojoj prica Pcelica. Nosi je vec 2g jer mu je to kao sreconosa ;-) Senegalci su mu je napravili kad smo bili u Milanu, dosli, napravili, dao mu je par eura nakon sto mu je Senegalac objasnio da ce mu to donijeti srecu i sve 5. Nikakav strah i prijetnje nismo osjetili.
Bili smo neki dan u Postojnskoj jami, bilo je dosta Arapa, obitelji, djeca normalna, zene nepokrivene, normalno komuniciraju sa svima... Da jih nisam cula kako procaju mislila bi da su talijani.
Evo, ja sam bila u Barceloni i kod nekog Shopping Malla sam vidjela ženu, umotanu skroz, na ustima je imala nešto što ne znam kako se zove (naravno da je meni izgledalo kao brnjica) i bilo me strah. Francuza koji je buddy-buddy frend od onog bogataša u Nedodirljivima me ne bi bio strah. Kad mi frendica kaže da je u Londonu u WC-u pročitala u WC-u natpis "Moguće je da se dogodi da ovaj prostor čisti muški zaposlenik" - onda me strah.
Sori, nije mi to ista kategorija. Ovo drugo je sve rubrika "odricanje od odgovornosti", normalna, da ih ne tužiš jer su napisali. Ovo o klifovima, pločicama i skliskom podu mi je rubrika "o rizicima i nuspojavama" - ovo drugo je namijenjeno(pretpostavljam) ljudima jednog drugog kulturnog kruga u kojima je opasno da ženu (odjevenu, ispred npr. zrcala) slučajno vidi muški djelatnik i da se zateknu sami, to je isto kao i da bi u busu pisalo "pozornost, ovo vozilo možda vozi žena" i takve stvari.
Dozivjela sam mnostvo zastrašujućih (a nisam bojažljivica uopće) situacija s "tom populacijom" u Francuskoj i Bruxellesu tako da mi uopće nije ugodno bit u nekim kvartovima ili kad sam živjela u Toulouseu (prekrasan grad) odmah su mi rekli da ne smijem ići u neke kvartove jer tamo ne smije ni policija ni vatrogasci. Ja ne mogu vjerovat da to ikome može biti normalno koliko god se pretvarali da smo tolerantni i ovo ono.
Eh da bome i u Njemačkoj...
Sva sam se naježila jer je bila jedna izrazito traumatična situacija al ne bih sad u detalje.
Razumijem razliku.
Ali i dalje ne razumijem strah.
Kao veliki Fools and horses fan, otišla sam u Pecham... i nemalo se iznenadila činjenicom smo MD i ja bili jedini svijetle puti u kad smo izašli iz busa. Ne i u busu, tamo je bilo još bljedunjavih osim nas, ali smo definitivno bili jedini turisti... ali kad smo izašli, malo smo prošetali po high streetu i brzo se vratili u bus. Nije bilo ugodno... nisam ni fotić izvadila. Ali, nisam osjećala strah, osjećala sam se da sam došla di mi nije mjesto.. Jedini tko je s nama komunicirao bila je jedna curica od 3-4 godine, na bus stanici. I kad ju je mama skužila da priča s nama, privukla ju je sebi... kao, da joj nešto ne napravimo... tako da... pitanje je tko je prvi sijao strah.
Moja mala susjeda se boji tinejđera. Mama i tata joj baš ne pričaju lijepo o njima.
Ajoj Seni, nemoj mi ti tako poopćavat i uvodit raspravu u onaj dio kad ćemo počet vadit svoje "kućne crnce" kao potvrdu vlastite tolerancije. Tebe baš cijenim kao sugovornika i žao mi je ako si krivo shvatila moj post, ili još gore, namjerno zanemaruješ očito.
Nisam niti rekla niti dala naslutiti da sam imala isključivo negativna iskustva s došljacima po velikim europskim gradovima. A i one s kojima jesam imala neugodna iskustva ne krivim kao jedine krivce za takav stil života - vjerujem da bi i oni bili sretniji da su ugledni i cijenjeni članovi društva, ali vjerojatno nisu u životu imali previše šanse za odmaknut se od tog svijeta u kojem su odrasli.
Ja izbjeglicama želim samo dobro, ne bi imala nikakvih (ama baš nikakvih) problema da žive u mom susjedstvu i školuju se s mojom djecom. Pa ni da primaju socijalnu pomoć za koju se izdvaja iz moje plaće dok se ne snađu u novom svijetu u koji su došli. Neprocjenjivo poštujem sve one ljude koji ih dočekuju i pomažu im na ovom teškom putu. Već imam spremnih dječjih dekica i vreća za spavanje ako zaista krene južna ruta.
Ali ne vidim budućnost Europe kao razvijene sredine u kojoj žive ljudi s dobrim standardom, divne i svijetle Europe, ali na tamne točke. Tamne mrlje u kojima su imigranti za koje nas je bilo briga onda kad su dolazili, a sad su već stara vijest. Nije mi drago da u gradovima postoje kvartovi u kojima se trebaš osjećat neugodno i nesigurno jer si drugačiji, nebitno crn ili bijel. Nije mi drago da postoje djeca koja ne znaju jezik države u kojoj su rođena i odrasla (evo ti si taj problem spomenula). Ljudi koji to svakodnevno gledaju su sasvim opravdano skeptični sad kad postoji realna mogućnost da naraste broj kvartova u njihovim gradovima u kojima se oni više ne osjećaju dobrodošli.
Zbog toga stalno spominjem tu integraciju i našu odgovornost, rekla bi i dužnost kao domaćina, da učinimo veliki zaokret i ljude koji sad dolaze primimo drugačije od mnogih koji su došli ranije i koje smo pustili da se sami snalaze i žive u svom paralelnom svijetu, i to po mogućnosti bez previše dodira s našim svijetom :-/
In Love, baš mi je drago da senegalska narukvica donosi sreću tvom mužu, meni i mome je donijela strah i jako ružnu uspomenu.
Pa takav sličan osjećaj imaš i kad sjediš u hotelu Hilton u jednom Dubaiu ili Kuwaitu okružen Arapima iz najviših klasa koji su svi redom završili prestižne univerzitete u USA i Europi, ali probaj sjesti sa njima za isti stol kao žena i ravnopravno razgovarati osim ukoliko nisi Angela Merkel ili predstavnica neke bilionske kompanije u kojima imaju svoj direktan interes, i još k tome spomenuti da je religija indoktrinacija, kako mi ovdje često čakulamo.
Relativizirati možemo naravno sve u svrhu pomicanja litice na vagi.
Naime, što želim reći, temeljni zakoni islamskih zemlja ne poznaju sekularizam niti ga prizaju, čak ni vrhovni ovih najbogatijih kao navedeni primjeri, koji su sekularizam upoznali i iz prve ruke kroz svoje školovanje na zapadu. I naravno da to nipošto nije razlog za strah, ali svakako razumno je ipak pristupati toj činjenici sa oprezom.
Ajme pčelica, ti si mene potpuno, ali potpuno krivo shvatila. :-o
Ma kakvi kućni crnci....
Ono sto htjedoh reci je to, da nije poanta ni u "boji kože", ni u etničkoj pripadnosti, pa čak ni u religiji (ako je ona privatna stvar), nego upravo u bezperspektivnosti, siromaštvu, neuklopljenosti i nepripadanju.
Pa da shodno tome s ljudima koji su također i druge boje kože, dolaze iz drugih dijelova svijeta, ali razmišljanjem i ponašanjem su nam slični, ne osjećamo strah.
Jesam očito, skroz krivo :škartoc:
Ali drago mi je da slično razmišljamo, tvoje mišljenje baš cijenim :-)
Ja samo želim reći da je lako primiti imigrante. Još je lakše primiti ih na najviše 48 sati i odvesti do slijedeće granice. Pa lako je i namaknuti novce za uzdržavat te ljude i pomoći im barem neko vrijeme. Ali što možemo učiniti da naučimo zajedno živjeti bez da se razdvajamo i bojimo jedni drugih?
Ne znam da li cemo mi ( u Hrvatskoj) morati previse razmisljati o pitanju koje postavljas ( barem u ovom valu).
Jer ljudi koji prolaze ovih dana ne zele tu ostati. Pretpostavljam da onda mislis globalno na podrucje Evrope gdje ce htjeti ostati. Ipak najteze od svega bi mi se cinilo da netko tko zapravo ne zeli mora zadrzati ljude koji zapravo ne zele tamo ostati. To bi tek bila prava muka i jednima i drugima.
Oni ovo što ti (mi) smatramo lošim, obespravljenost žena, ne smatraju lošim. Ne bježe svi oni u Europu jer im se sviđaju europska humanistička načela i sekularizam. Oni bježe jer postoje agresivnije frakcije koje im bacaju bombe za vrat. Ali svaki drugi će ti ipak reći da bi se rado vratio u Siriju da nema rata. Istu onu Siriju koja žene uzima za stoku.
Jasno, ja sam pesimist.
Čak mi je palo na pamet da bi ovim ljudima trebalo dijeliti letke na kojima bi pisalo "You are in Europe. Here, women are equal to men.", ali to bi bilo očito pokazivanje straha da nam našu ravnopravnost oni jesu sposobni ugroziti.
Ma da, mislim općenito.
A ovaj naš problem - pa da ovi koji prolaze kojim slučajem i zaglave tu, našli bi neki način da krenu dalje, kud god, ne možeš ti zadržati masu kad krene.
Ja se brinem i za onih 1000, koliko je naša kvota, kako ćemo ih zadržati u Hrvatskoj.
Zutaminuta, pa ne znam, trebalo bi poticati te žene na emancipaciju i više kontrolirati prava žena među azilantima i imigrantima.
I strogo paziti na to da se u okviru vjerske slobode ne događa da se žene lišavaju slobode.
Ne znam, nekako, mora postojati neki način...
Kažem, nisam ja tu da mislim i rješavam probleme, ja samo tipkam :mrgreen:
Ja sam te shvatila kao i Pčelica, ovako mi je sad jasnije kad si raspisala što si htjela reći, bez onoga "sami zaključite" :). Vezano za ostajanje "tih ljudi" - globalnim protokom ljudi, to lagano postaje i naš problem - barem onima od nas koji će kolati po Evropi (ako računamo da ćemo biti isključivo protočna zemlja).
S ovim si upravo dotakla samu srž. Praksa na žalost vrlo često opovrgne teoriju Ovo na žalost niti je lako, niti je izvedeivo u ovom obliku jer postoji i nešto što se zove temeljna ljudska prava.
Općenito pitanje islama i sekularizma je mega tona složeno pitanje, plus još uvijek postoji taj ljudski faktor, pogotovo kada se stvar svede na razinu mase. Pokazat ću možda najbolje na primjeru.
Islam i izazovi sekularizma - tekst sa Peščanika, tj.. izvadak iz knjige
Tekst mi je intereantno pročitati sada retrospektivno, s obzirom da datira iz 2007. godine. Opservacije i paralele su mi i danas vrlo interesantne. Samo što ih danas, otkako unazad 15 godina živim u Njemačkoj ne mogu povezati sa onim kako stvari stoje u Njemačkoj, a Njemačka je, iako je ovdje u fokusu prvenstveno Francuska, stavljena u isti koš.
Osim toga Njemačka se nikad nije nalazila u procesu zabrane nošenja feredže kako je opetovano stavljena u isti koš. Postoje ograničenja koja se tiču oblačenja u javnim službama i školama, ali ne u svim, u njih 8 od ukupno 16 saveznih država u kojima nema takvih ograničenja. Opća zabrana bi bila u Njemačkoj protuustavna što je i pokazala jedna procijena znastvenih službi Bundestaga objavljena 2012. godine.
Dakle opet taj nesretni ljudski faktor. Svi smo mi samo ljudi od krvi i mesa, svejedno o kojoj se razini, nivou, istanci radilo.
Ali, činjenica jest, prošle godine 2014 je Bavarska uvela zabranu prekrivanja lica u školama. Mlada žena se pozivala na to da je njeno temeljno pravo na slobodu izbora i vjere time ograničeno. Međutim sudac je odvratio da ukoliko ponašanje uvijetovano religioznim razlozima predstavlja ugrožavanje nekih drugih temeljnih prava, vjerska sloboda može biti ograničena. A u temeljnom zakonu Njemačke na vjerske slobode stoji nasuprot to što je u školstvu također zagarantirano ustavom da država ima pravo odlučivanja u školskom sustavu. U konkretnom slučaju prekriveno lice sprečava otvorenu komunikaciju koja se ne odnosi samo na govor, već i na mimiku, gestikulaciju i općenito koja se tiće govora tijela. Privatno, kako i viđam svakodnevno u susjedstvu, naravno ta zabrana ne postoji.
Kako znamo u Francuskoj jeste situacija drugačija od one u Njemačkoj. I Još nekim zemljama Europe, točnije u njih 5 postoji zabrana nikaba u javnosti.
Ali zapad ne proživljava nikakvu krizu identiteta, barem što se tiče Njemačke. Baš naprotiv. Poakazatelji koji tu teoriju opovrgavaju prilično su opipljivi, barem u Njemačkoj.
Dodatak: ovaj "nesretni ljudski faktor" se ne odnosi na neprovedivost opće zabrane, nego na gore spomenutog autora.
U sirini zene nisu bile tretirane kao stoka. Bome ni zena assada, koji je nesumnjivo bio diktator, nit je pokrivena, nit se razlikuje od bilo koje zapadne prve dame. Dapace. A i medju ovim izbjeglicama nisam vidjela niti jednu zenu u nikabu, pokrivenog lica. Maramu da, al skroz pokrivene ne. Jel tako?
A što je onda kad drugi ugovaraju brak za tebe i ne možeš postaviti svoje uvjete? Koliko znam tako se stoku prodaje, uvjete dogovaraju kupac i prodavač.
O tome tko je što vidio kod izbjeglica koje prolaze trenutno kroz određu rutu nije niti bilo govora. Islam naime nije jedino i isključivo tretiranje žena kao stoke i feredža ili burka. Da je tako, bilo bi jednostavno. Za obje strane.
A niti govorim o ugroženosti sekularizma. Baš naprotiv.
Humans of New York izvjestava ovih dana s grckih otoka i dalje, tragom migranata
http://www.telegram.hr/price/telegra...ivjeti-s-nama/
To je to:
Citiraj:
To su izbjeglice, uglavnom pogođene ratnim strahotama, od kojih će veliki dio ostati i kao migranti, odnosno budući građani zemalja Europske unije. Zato je nužno paralelno početi s procesom integracije, da se ne bi ponovile pogreške iz prošlosti i ti naši budući građani ostali vječni socijalni slučajevi. Treba ih što prije integrirati, jer će kao radnici i stručnjaci sve ono što je u njih uloženo jednog dana dvostruko vratiti”.
A što se tiče vjerskih sloboda, treba ih ograničiti na mjeru u kojoj ne zadiru u ljudska prava.
Pa nije vjerska sloboda ugovorit brak 9-godišnjoj kćeri ili hodati cijelu godinu kao maškara.
Imali smo već tu temu o zabrani nikaba u Francuskoj prije dosta vremena. Ja u tome ne vidim neki veliki problem, ne može u Europi i točka.
da, jako dirljive priče, a pogotovo mi je legla prva, tj to što je za sugovornika odabrao momka kakve na slici vidimo, pa mnogi komentiraju "gle momci u najboljoj snazi, zašto se nisu ostali borit?". Kad čitaš njegovu priču, kako su mu ubili brata i poslali im glavu doma, pretukli oca i svaki dan ga tražila policija, kako da se taj momak bori protiv svih tih ljudi? Naravno da će bježat kud ga noge nose.
vidila sam ih ja i na snimkama, cure obojane kose u plavo,bez marama itd...
mislim da takva situacija nije u Siriji, to je i razlog što te žene ne žele u, za njih nazadne, monarhije: Katar,Saudijsku itd.... priznajem da o razlikama u islamu nisam imala pojma ali bome u zadnjih par tjedana dosta čitam pokušavajući skužit što i kako...komplicirano do bola...
komentiraju iz svoje perspektive i s osvrtom/usporedbom na '91vu kod nas...da je drugačije,jest, ali vjerujem da su ostali oni koji su morali: ljudi koji rade u bolnicama i institucijama koje se brinu da oni koji su tamo zaglavili (iz siromaštva ili nekog drugog razloga) prežive i da nešto ipak funkcionira... onda kad pogledaš,nisu li liječnici oni koji su trebali ostat? a ne stalno prozivat samo momke u najboljoj snazi...:unsure:
di se moze procitat da sirijke ne zele u bogate zemlje zaljeva? ja sam citala da one njih ne zele primiti nego salju novcanu pomoc drugim zemljama za prihvat
Mnog imaju o mnog čemu krivu predodžbu, pa često u svojom predodžabam odu u jedan ili drugi ekstrem. Ali istina je obično negdje u sredini.
U lagerima po Njemačkoj stanje je trenutno takvo da dolazi već sada gotovo svakodnevno do sukoba na nacilonalnoj ili religijskoj osnovi, sijevaju i noževi. Najnovije u Kasselu prije dva dana, kraval njih 400tinjak, 14 ozlijeđenih. 1500 lljudi pod jednim "krovom", 20 različitih nacionalnosti. Pokazala se vrlo brza potreba i ove ljude u nevolji koji su došli ovdje između njih samih razdovjiti i po nacionalnoj i religijskoj osnovi. Krenule su grupe po gradovima naoružane sa noževima i sličnim pomagalima rješavati osobno sukobe. Sa druge strane Sirjski izbjeglice zahtejvaju bolje uvijete, jer, citiram jednu Sirijku na tv-u, nismo došli u Njemačku da živimo u lagerima.
Ali zasto je to, zapravo, strasno?
Razmisljam iz perspektive jedne od nasih zaposlenica tu u muzeju. Somalijka je, udana za Somalijca, nosi hijab i pokrivena je haljinom do gleznja, karakteristicnih boja i krojeva za njeno podneblje,ispod koje nosi hlace. Starija je od mene dvije godine. Njezine djevojcice (vrtic i rana osnovna skola) takodjer nose hijab, ali uz to posve svjetovnu odjecu. Kolegica skida maramu i svu ostalu opremu s glave (ne znam kako se sve to skupa zove) nakon koristenja WC-a, ili zato sto se zeli osvjeziti - zapravo ne znam, a nikako da ulovim vremena da je pitam da mi objasni jer me iskreno zanima. I sad, njoj bi svakako bilo bitno znati hoce li muskarac uci u taj WC. To je njena religija, tradicija, sto vec, i ne vidim nista lose u tome da pise da prostor koji je, inace, njoj siguran, moze postati nesiguran, ne u smislu fizickog ili psihickog zlostavljanja, naravno. Zena je inace sasvim dobro prihvatila zapadnjacku kulturu, sto god to znacilo (a bez dijela gdje skida hijab). Radi, skoluje se, vozi auo, djeca idu u redovnu, javnu skolu, svi govore engleski... jedu po restoranima i, kako kaze, iako joj je bitno da je meso halal i da koriste ciste daske za rezanje, nozeve i kuhace, itd., dovoljno joj je da ih samo zamoli da to naprave kad naruci jelo. Hoce li to napraviti ili ne, kaze, nije vise njezin problem jer jedino sto moze je vjerovati im da je bas tako.
U njenom primjeru, njezina vjera i tradicija mi se ne cine pretjeranim i nezapadnjackim, ma sto to znacilo. I skroz mi je jasno zasto bi njoj takav natpis u WC-u trebao. U jednoj robnoj kuci u gradu ista stvar pise u kabinama za presvlacenje - moze ih cistiti muskarac.
Kod tog je li nešto ovakvo ili onakvo uvijek se pitam postoje li primjeri u suprotnom smjeru. Postoje li muški wc-i s upozorenjem "ovaj wc može čistiti žena". Ne? Zašto ne?
Moraju li muškarci pokrivati kosu? Ne? Zašto ne?
Moraju li muškarci tražiti halal? Da. Zašto to da?
Znači, zašto neke stvari vrijede samo za žene, ali ne i za muškarce?
Koje su opet stvari koje vrijede za muškarce, ne i za žene? One autoritativne, zar ne?
Ali sad sam offtopic...
Problem je u tome što ovdje na ovoj temi nekolicina pokušava prikazati ovaj egzodus sačinjen od samih finih, visoko educiranih judi, , kulturnih, tolerantnih koji se po razmišljanjima, stavovoma i uvjerenjima ne razlikuju mnogo od nas, i samo čekaju da se integriraju. Međutim, istina je da su takvi u vrlo velikoj manjini, a ne većini kako bismo mi to željeli. Netko je to pustio kroz medije i mnogi su se u Hrvatskoj na to upecali kao ribice. Njemačka broji 83 mil. ljudi, 4 gospodarstvo u svijetu. Oko 27% u populaciji onih od 25 - 34 godine završe neku višu školu ili univerzitet.
Ali, naša riječ je ovdje ionako irelevantna, vrijeme će pokazati, kao i uvijek.
RIječi eksperta sa desetljećima iskustva procjenjuju da se je vrlo mali broj voljan doista i integrirati . ALi, to ionako nije nikakva novost, samo još jedan problem više s obzirom na veliku količinu najednom.
To je realnost. A ne ona šačica koji su iznimka u odnosu na tisuće ili milione. Da li Njemačka u tome vidi problem. Naravno, da vidi. Ali ne i nepremostiv. Za Njemačku ova situacija nije na nivou sedmog svjetskog čuda.
Bilance religijskih sukoba među izbjeglicama su do sada poražavajuće. Da, istrgunti listove kurana i baciti ih u smeće, čak i u zahod nije u redu, ali u našem društvu se radi toga ne tolerira ići u pohod sa namjerom da se uništi, demolira i ubije. Međutim Dr. Zekeriye Altug, voditelj vanjskog odsijeka Tursko-Islamske Unije (DITIB) u Njemačkoj smatra da takvo ponašanje moramo naučiti tolerirati. I to smije slobodno izjaviti u toku diskusije na javnoj televiziji bez da mu itko skoči za vrat. Diskusija je nastaljva u mirnom i uljudnom tonu dalje.
Hrvaska sa time nema iskustva. I to se osijeti u svim hrvatskim medijima. Izbjeglice iz Bosne nikad nisu bile strano tijelo koje se treba integrirati. Živjeli smo u istoj državi , mješali se, svađali se, mirlili, razbijali i ponovno sastavljali veoma veoma dugo prije 90tih i rata. A i danas nakon rata. To je jedna sasvim druga kategorija i posve je naivno i pogrešno sa svih, i socijalnih i političkih i pvijesnih aspekata te dvije okolnosti trpati u isti koš.
Čisto kao jedan od primjera Turske. Doseljenička mreža muslimana je vrlo razgranata u Njemačkoj i novi pridošlice mogu sasvim lijepo ovdje funkcionirati bez da znaju riječ njemačkog , drugim riječima getoiziraju se sami, o čemu sam već ranije pisala, ne getoizira ih Njemačka niti zapad, ponovno posve pogrešne pretpostavke nekih ovdje koji sa realnošću u ovom slučaju nemau niti najmanje iskustva niti praktičnog znanja, osim preko novina, uglavnom sa hrvatskog i engleskog govornog područja.
U Njemačkoj na primjer velika većina Imana (božjih poslanika) koji su nositelji svojih zajednica oko kojih se svi okupljaju, ne znaju riječi njemačkog. Poslani su od truske, plačeni su od turske, žive ovdje i predvodnici su i moralne vertikale svojeg iseljeničkog naroda ovdje u Njemačkoj. Da, i ovdje postoje paralelna društva u društvu, ali zasluga za to nipošto ne ide samo na račun Njemačke i Nijemaca.
I sve je to samo dijelić onoga što nazivamo našom dužnošću i voljom za integracijom.
Koliko i Hrvatska ima tolikog kapaciteta za toleranciju, pokazat će također vrijeme. A tolenacije i strpljenja treba veoma, voma mnogo.
Maeđutim, Nijemci ni ovaj puta nisu zaboravili da je 14 miliona Nijemaca prije 70 godina bilo u bijegu, bili su i oni, ne tako jako davno ratne izbjeglice. Samo osobne priče silovanja tih tada djevojčica, tjeraju čovjeka na rub razuma. A tek bebe, dojenčad...U svakom od njih mnogi su vidjeli samo nacistu kojeg treba ponizit, degradirat, uništit.
Bila je to najveća migracija od atičkog doba.
Sve ima svoje korijene i povijest, i svoje danas, kako i zašto, samo ih treba poznavati da bi se o moglo sagledavati neke situacije i događaje sa što je moguće više aspekata.
Ah, ja se opet toliko slažem sa Safran da već mogu staviti automatski like na svaki njezin post ;-).
Ne znam, ovo s wc-om možda zaista ima te neke vjerske konotacije pa ja padam s Marsa, ali uopće ne vidim zašto bi se samo iz takvog natpisa zaključio takvo što i da je to zbog pripadnika islama? wc-i su i u zapadnom svijetu podijeljeni na muške i ženske (što baš i nije nužnost), i ni ja nisam uopće navikla vidjet muškarca u ženskom wc-u.
Baš je ljetos na trajektu jedan član posade očito zadužen za čišćenje bio u wc-u kad sam izašla iz kabine, bome sam ga makinalno pogledala onako u stilu: šta će ovaj ovdje?
baš sam i ja to pomislila - ne bi mi palo na pamet da to pise radi muslimana, ja bi pomislila da pise radi mene :)