i sad bi radi tog trebala kuhati kavu, nisam ziher
Printable View
i sad bi radi tog trebala kuhati kavu, nisam ziher
Ja ću probat....
I mi imamo najezdu puževa, to je nešto prestrašno ! Čitava fasada kuće je prekrivena, kamena ograda, pun travnjak, puna ih maslina... To još u životu nisam vidjela ! Hoće li sami otići ili ih moram poskidati i baciti ? Taj gel protiv puževa, jel treba premazati sve površine ili ?
Eh, suosjećam duboko, tako je nama bilo protekle tri godine, ko' da smo pod opsadom aliena u obliku puževa, svugdje su bili i sve su pojeli, uključujući češnjak. I onda je isključivo trudom i zalaganjem pater familiasa ove godine došlo do totalnog pada u broju jedinki, ono, tu i tamo koji...Metode u koje se kune stručnjak je branje puževa rano ujutro (za vrijeme rose) i kasno navečer (nakon pada rose) i zalijevanje ubranog kipućom vodom. Ili još "ljepša" metoda je u navedena vremena obilaženje vrta i svekolike okolice sa oštrim vrtnim škarama u ruci i kako vidiš kojeg - cap! Ni jedno ni drugo nije lijepo, ali ne želimo tretirati nikakvim kemijskim sredstvima te se ovo između 20-ak iskušanih metoda pokazalo učinkovitim. I da, pazimo jako gdje kupujemo sadnice i flance, dosta jaja puževa se tako unese u vrt. Ako vidimo da je supstrat "zaražen" ostavimo u nekoj posudi na suncu da jednostavno umru...puno sreće i dobar želudac želim!
ja imam najezdu ptičurinaaaaaaaaaaaaa :evil:
što da radim?
Ako podnosiš buku - klopotec je zakon! Mi smo to nekad sami izrađivali (dječje modele) ali nemam više shemu - znam kome sam poklonila. Evo kako izgleda - može se kupiti na sajmu: http://www.drvenarija-pospaic.hr/Web...%2CProductName
Ako ne podnosiš buku - onda rasperjaj šarene vrećice i zaveži na visoke štapove, iako je to puno manje efikasno.
ovo mi se sviđa ali nisam sigurna da bi mi buka pasala :mrgreen:
sad moram birati između dva zla manje - buka ili pojedeno sjeme
imama improvizirano strašilo ali ništa ne pomaže
nameračili su se na moj grašak i gotovo, a i mislim da sam ga malo preplitko posijala
jedino da posijem opet pa zatrpam bolje?
sad ak ne bu više kiše mislim da ti je kasno
Malo prigrni grašak, onak sa svake strane prigrni zemlju na njega.
Ja grašak i to slično što je pticama fino, dok ne nikne (a brže i niče onda) pokrijem onom agrofolijom, bijelom vatastom u što se mogu zimi zamotati biljke osjetljivice, a može i nekakvom mrežom, samo što mrežu moraš odmah micati čim isklija jer se biljčice hoće poplesti u mrežu.
ja sam odustala od graška
prošle godine kad sam ga imala
između dva štapa rastegla sam vrpcu od kazete, to se presijavalo i nisu dolazile
Kupovne potraju dok se ne popune, nisam do sad morala nikad nove stavljati. Taman ona 2-3 mjeseca koliko trešnje, breskve, marelice dozore i jabuke, kruške naprave malo veći plod. Deset ploča je oko 40 kuna, ploče su velike oko A4 format, a ja i nemam više od 10 stabala.
Iako, ove godine je sve naopako, trešnje su još zelene, ono malo što ih ima, ova bura pobacala gomilu malih jabučica sa grana, nektarine nikakve, jedino se vinogradarske breskve drže, ali ako ovo ružno vrijeme nastavi, ne znam koliko ćemo uživati u vlastitom voću. Srećom ima jagoda i ribizla, a valjda i malina.
Do sada nisam zapazila ovu temu!
Imamo vrt već godinama, a ove godine se odlučili za biovrt. Ima puno komentara iz susjedstva da su to gluposti i da "se zna kak se vrt radi", ali neka.
Ove godine imamo veeeelikih problema s puževima. Do sada sam mehanički rješavala škarama, nožem, vilicom i sl. pa smo uspjeli ograničiti štetu, iako je znatna, ali sada su krenuli mali! Kupila sam neke biogranule koje ću danas posipati pa ćemo vidjeti, navodno drže 2-3 tjedna i ne smeta im kiša ni zalijevanje.
Inače...ako nekome treba paradajza ima moja seka goooooomilu flanaca i nema kome dati, a žao joj da propadne pa kome treba neka se javi. Bilo bi idealno da se nađemo u gradu (ZG) jer ne znam kako bi podnijeli slanje poštom. Ima volovsko srce, pelate i neke nedefinirane (čitaj izrasli sami na kompostu gdje se bacalo više vrsta paradajza pa se ne zna koja je vrsta).
Veselim se daljnjem druženju s vama!
ja bi koje volovsko srce, nadam se da mu ne bu kasno
Cure, upomoć!
Posadili smo krastavce, divno napreduju, plodova ima napretek. Ja sve čekam da narastu veći od 6-8 cm ali nikako.
I onda danas na vrećici od sjemena pročitam da sam kupila krastavce za kiseljenje :roll:
Šta ću sad s njima?
Oni su dosta debeli (nisam nikad vidjela tako debele kisele krastavce :mrgreen:, je li kasno da ih sad ukiselim?
tresnji se lisce pocelo uvrtati. spricati necim ili ?
možeš napraviti nešto malo, ne znam jel govoriš o kovrčavosti lišća (gljivice) ili o onim gusjenicama moljaca koje saviju od vršnog lišća kukuljice, a poslije sve izjedu, pa su vrhovi grana pojedeni (ne znam ime). za kovrčavost možeš napraviti juhu od preslice i špricati barem 4 dana za redom, prije toga ukloniti bolesne listove i spaliti. za savijača možeš samo ukloniti zakukuljene vrhove prije nego se izlegnu i tako im smanjiti broj.
nisam 100% sigurna, ali uglavnom to namočeno bilje nakon 24 h počinje truliti i onda više ne djeluje kao pesticid već kao gnojivo (naprimjer kopriva). dakle mislim da ne može štetiti, vjerojatno je nešto malo učinkovitosti ostalo, ali koliko upitno je. no možeš zaliti s tim kao gnojivom pretpostavljam, ako ostaviš da se još malo "usafta" :-)
Mojih tresanja je ove godine jako, jako malo. :/
Pobrali smo sto je bilo i s uzdahom pojeli, jer su bile odlicne.
Cekam jos bijele tresnje da sazriju do kraja, nadam se berbi drugi vikend - njih ima mrvicu vise. Tko bi rekao - uz svu kisu koja je pala, a i obilno su cvale, da ce plodova biti tako malo. :smrc..
Visanja, pak, imam u obilju. E. je napravila vlastitim rukama (OK, 90% sama, osim bakcanja s pecnicom) kolac s visnjama i odnijela ga na razrednu festu. :mrgreen:. I ono sto mi je super, od ove godine ih jede "i ovako", dok su joj prije bile prekisele i voljela ih je samo u kompotu ili u soku.
Povratna informacija za Jelenu, koja mi je pomogla savjetom za oboljelu sljivu: morat cu ju rezati, nema joj spasa. I sad vidim i otkuda je dosao nametnik: preko puta vrta je hrastova sumica, dva stabla su skroz suha i sa istim "simptomima", a jedno napola. Valjda su presli sa tih na moj vrt. :/
Da zovem "Uslugu", da porezu i te hrastove? Postoji li od njih opasnost daljnjeg sirenja? (u blizini imam masline i malo dalje smokve...pa me strah za njih).
Molim pomozite u vezi češnjaka!
Sav češnjak mi je uništila lukova muha i dođe mi da plačem dok vidim kako trunu te ogromne glave češnjaka čije sam domaće sjeme teškom mukom nabavila.
Pomoći mu više nema ali me zanima mogu li onaj što je još ok izvaditi ( jer nema šanse da dočeka kolovoz) i nekako spremiti tj. konzervirati, pada mi napamet zalijevanje maslinovim uljem?
Ako imate kakva iskustva pomagajte.
Moj luk je isto sav očajan, sve mi je napala ta muha i na kraju ga opće neću imati....
plaće mi se dok ga vidim kak izgleda
luk zna usprkos napadu muhe na kraju ispasti sasvim solidan. svoj sam prošle godine imala namjeru počupati i saditi ponovo kakav je bio, srećom nisam stigla-luk je bio odličan.
za češnjak ne znam, kod nas još nije počela napadati češnjak, osim tu i tamo. možda ipak ne propadne sav?
Oprezno s češnjakom u ulju.
http://www.vegkitchen.com/tips/preserving-garlic/
Mogućnost botulizma! Stvarno treba biti oprezan kad sam išta konzerviraš.
Znam da luk (kapula) postane otrovan ako se dulje ostavi svjež oguljen i prerezan na zraku, ali da i češnjak može biti opasan ako stoji u ulju nisam znala. Ma valjda smije stajati u ulju na sobnoj temperaturi oko sat vremena dok pojedemo ribe i kuhani krompir. Nasjeckani svježi češnjak i peršin u ulju pa po friganoj ribi-prefino je.
Mislim da sam negdje naišla na podatak da se spore botulizma razvijaju na 36 ili 38 stupnjeva C. Ne sjećam se najbolje... Ali ja se ne bi bojala za par sati. :)
A isto tako sam gledala dokumentarac o tome da se neka ljekovita tvar iz češnjaka pojavi samo na samom mjestu gdje je češnjak prerezan i traje jako kratko... par sekundi, pa ju je jako teško uhvatiti i pohraniti. (Ovo je bilo laičko objašnjenje, ta ljekovita tvar naravno ima ime koje nisam zapamtila).
A kad već drobim u off topicu :mrgreen: jednomprilikom sam narezala viška luka...i to dosta, pa sam ga smrznula. Koristila ga nakon par tjedana i bio je odličan, čak se nešto brže raspao kod dinstanja nego friško narezani.
Da, i ja sam prilikom traženja recepata naišla na podatak o botulizmu ( ne smije navodno ni u frižideru stajati u ulju ako nije prije propisno termički obrađen) pa sam odustala od zalijevanja češnjaka masl. uljem, nešto malo sam smrzla, dio ću danas ukiseliti a većina je još u vrtu, problem je u tome što izvana po lišću ne mogu procijeniti koji je još ok a koji nije tako da sam počupala(i bacila) i onih što počinju trunuti i onih ok, pitanje je jel bi te glavice koje su zasad ok i ostale ok ili bi počele trunuti,tj. u dilemi sam jel da sve čupam ili čekam
moguće da će početi trunuti zbog kiše poslijednjih dana, ako su puni vode...
sad i je jasnije zašto moja mama ovako radi: očisti češnjak i lagano ga preprži na ulju pa sve to u staklenke i dodatno zalije uljem. možete probatii tako ako vas je strah botulizma...
Ovaj vrt me impresionirao http://imgur.com/a/JihrB
super izgleda, premda ja nekako ne bih krenula u sadnju povrća uz cestu s parkiralištem
ali ako ulica njie prometna, možda i bih :-/
zanimljiv detalj s humusom kojeg grad dijeli besplatno, pitam se da li je tretiran nečim ili je "bio" :)
i jako mi je simpatična ona kutija s natpisom "free veggies" 8-)
Ovaj vrt je super, i fora je jer je na jako malo prostora dobiveno puno toga, a li lijepo je postavljeno i posloženo, sve na dohvat ruke.