da ne kazem da, ako nam netko vanjski udje u banju, ja odma promijenim sve rucnike
jer ko zna gdje se obrisao
bolesna
Printable View
da ne kazem da, ako nam netko vanjski udje u banju, ja odma promijenim sve rucnike
jer ko zna gdje se obrisao
bolesna
meni je uvijek neugodno uci u tudju kupaonu.
najcesce jer nije jasno kojim rucnikom mogu obrisati ruke. nije mi drago da rucnikom kojim se neko brise nakon tusiranja obrisem svoje ruke, iako sam ih tek oprala i u teoriji su ciste.
u WC u koji idu gosti imam hrpu malih rucnika koji stoje da se gosti sami posluze. jer rucnik kojim moja djeca brisu ruke je i meni fuuuj. ljepotica smoci ruke i ne ispere ih dobro vec ih samo obrise fuuuuj.
no radim na edukaciji.
u mojoj banji je to jasno jer imam 20tak malih rucnika za ruke uredno slozenih kraj umivaonika
uzmes prvi s vrha, obrises i bacis na kutiju za pranje, to je moje ocekivanje
a ne da ja ko forenzicarka trebam ici po banji i pipkati rucnike i bademantele jesu li mokri, jel se netko njih uhvatio
mislim, meni jasno
drugima nije
uvijek napipam sumnjive mokre fleke i sve ih se rijesim
postala sam ista ko moja pokojna baba, kako bi joj netko usao u wc, ona bi odma trcala iza njih cistit da mi djeca nesto ne pokupimo
da ne kazem da odma s vrata mojima doma kazem: netko je danas bio kod nas
necete mi vjerovati ali ja s vrata namirisem da je tudja, a ne nasa domaca mokraca, spricala po wc-u
Ajme, u životu mi nije palo na pamet da su mi se gosti brisali o neki peškir i da bi ga zato trebala promeniti.
A svaki put kad vidim ovu temu setim se da treba manje da se opterećujem čišćenjem i mislila sam da sam čistunica.
ne?
niti nije mjerodavna niti radi za persil. niti ja koristim persil :-P
samo je prošlo barem 10 godina od kada sa pričala sa njom..sjedile smo kod pedikera i potegla se ta tema. lijepo nam je sve objasnila i svaki put je se sjetim kad se obrišem ručnikom
rađe ću oprat 5 mašina mjesečno više, nego se ponovno brisat sa ručnikom kojim sam se brisala
p.s. i zaista ne mogu shvatiti da netko TJEDAN dana koristi isti ručnik..to mi je onak..bljaki
a kako dugo koristite truleks krpu i onu spuzvicu za pranje sudja?
ja mijenjam trulex svaki tjedan uglavnom.
spuzvicu koristim do mjesec dana.
edit: tu je temu vec imala nink, ali ne skodi da obnovimo gradivo ;-)
a-a, normalna.
Samo da dodam da koristim jedan ručnik za tijelo, drugi za kosu (duga je pa ju moram zamotati u turban), još sam ekološki gora nego sam mislila.
Najbolje da si kupim ono sušilo za tijelo
http://www.kingston-asfc.com/shop/pc...?idCategory=13
Da li bi to bilo ekološki?8-) Ali gušt bi bio, daleko veći nego ručnici...
Spužvicu - ne znam. Dok se ne raspadne. Jer suđe uvijek nakon korištenja isperem vrućom vodom tako da kad idem prat suđe, oni su u principu čisti, nema nikakvih ostataka na njima.
trulex ne koristim. Umjesto toga koristim "čarobnu krpu" koju mijenjam/perem najmanje jednom tjedno.
Ove velike imamo i mi, svaki svoj, za tuširanje. Potraju nekoliko tuširanja jer se za drugo ne koriste. Ove male za ruke, kosu i razne dijelove tijela imam cijelu hrpu malih na vešmašini, kao ivarica. Tko god dođe, grabi s hrpe pa nema problema - zna se koji nisu korišteni.
Ont. da se pitai moje ostale ukućane, ručnici bi visili puno dulje. Nisam probala koliko dugo bi izdržali bez promjene... baš bih mogla...:mrgreen:
Nikiva ti se na ovoj temi samo zgrazas!
Aj otvori okp ćet, mozda ti bolje legne :P
(šala šala :mrgreen: )
Rucnike perem cesto, ne brojim koliko puta se brisemo. Mozda 2x
Al samo zato jer imamo mini kupaonu pa dok se izdredamo sa rucnicima moram ih potrpat u prljavi ves inace nebi mogli proci.
<br><br>
Hm... ja mijenjam ručnike jednom tjedno. Svi skupa imamo zdravu kosu i kožu, nikad u životu nisam imala kožnih poteškoća, niti nekih globalnih zdravstvenih tegoba i nepojmljivo mi je da bih mijenjala ručnike svaki put; kontam si onda - onda valjda i posteljinu treba mijenjati svaki dan - više se valjamo u posteljini nego po ručnicima, znojimo se i tko zna što još i pidžame? Isto tako kad je vruće znojavi i golih ruku, nogu i vrata se taremo o stolce, siceve u autu, sjedeću garnituru? Da vodim auto na kemijsko čišćenje svaki dan? Ne kužim?<br><br>Ono što Beti kaže mi je jasno - ako je netko bolestan ili ima specifični problem; kad su mi djeca bolesna onda stalno mijenjam njihove ručnike i dam svakome njegov ručnik za ruke. Ali u mirnodopskom razdoblju ne tretiram ručnike kao biološko oružje.<br><br>Osobno sam fan čistih pidžama i nemilice ih bacam u pranje kad mi više nisu po guštu, a da mi se da mijenjala bih posteljinu svaki dan ili svaki drugi - sviđa mi se dok je šuštava i čista, ali ne iz straha od bolesti neko iz čistog hedonizma (koji ipak ne prakticiram)<br>
<br>Moram se nadovezati na tu urednost.<br>
<br>I možda biti zločesta; nikome to nisam nikad rekla, pa da ne svisnem. Naime, puno tih hiper-urednih žena koje stalno mašu krpom me uvijek iznova iznenade nekim postupcima koje ja držim higijenskim ruskim ruletom - npr. pranje svega života istom spužvicom. vidjela sam i da žena ispira spužvicu za pranje doma (ne baš kuhinje, nego vrata, kupaonice, ormarića) u wc-u, i to golim rukama! Ili one zvuclane kuhinjske krpice - za sirovim mesom, pa na pod, pa briši bebi stolicu, pa pobriši njome stolac za ručak. <br><br>Ja sam malo spora, pa se kod mene nađe da stol izgleda kao nakon rimskih orgija - ali ako nemam čist sudoper, tj. dok ga ne spremim i ne maknem sve kontaminirano jednom spužvicom, ne idem na brisanje stola. Njega prvo perem jarom, s posebnom spužvicom, pa ispiram uvijek čistom krpom, i na koncu posušim jer sam uvjerena da mi se na mokrom razmnožavaju neviđene baje. Očito sam i ja luđa nego što sam na prvi pogled o sebi mislila. <br><br>Ja držim da je bolje ostaviti hranu na stolu nego brisati sa istom onom koja je brisala tijekom rada sa sirovim mesom, cilit-bangom i uopće - koju život u kuhinji nije ničeg poštedio...<br><br>To su mi fetiši onako baš prvoklasni. <br><br>I voda kojom perem pod, i mopovi i pranje mopova u veš-mašini, i onih glatkih krpa od vilede. Imala sam napade da sam ih prala nakon svakog pranja poda, ali me to minulo, pa ih perem samo jednom tjedno. Jesam li dakle i ja kompletni freak?
Jok, ja mu stalno nalazim nova mjesta, kao - bolja i više motivirajuća.
Za sad je stajao: - u kašetama u spavaćoj sobi i špajzu (svih boja, nijedna me nije potaknula da peglam - ali ne iz lijenosti nego moji skaču kao majmuni i bojim se da će naskočit na peglu - nije da nisu, a navečer bih si prste opeglala, nisam noćni tip); u ormarićima u dnevnoj sobi. Na veš-mašini. Odvojila sam sobu za peglanje, složila brdo i odustala od te sobe, pa vratila veš na veš-mašinu. Ugurala ga u ormar... Ja još uvijek nemam fiksno mjesto za neopleglanu robu.
Mislim da u svima nama čuči jedan mali frik i jedan malli zmazanac. Samo su nam neke potpuno druge stvari važne. Ja ne patim na podove, ali pod obavezno ispirem suđe odmah nakon korištenja. A nema ga puno jer gledam da ga recikliram cijeli dan. MM pije cijeli dan kavu iz iste šalice. I istom žličicom ju miješa. Čaša za vodu (moja) mi stoji pored sudopera i operem ju svakih par dana. Ne perem ručnike svaki dan, ali svaka stvar ima točno svoje mjesto i uvijek ih tamo vraćamo nakon upotrebe pa je gotovo uvijek uredno. I tako...
:lol:
Ovo me podsjetilo na mučne diskusije s mojom mamom koja je inzistirala da se donje rublje pere na 90 i pegla, skupa sa posteljinom koja se, i na plus četrdeset, kao mora peglati iz higijenskih i siguronosnih razloga. Na istom štriku - fine gaće, prane na 40 i ne peglaju se, i krep posteljina. Pa kako majko, sunce mu poljubim, ove su hazard, a ove uopće nisu? Gdje je tu logika?! :lol: I nisam uspjela dokazati point niti pričom o nekadašnjim pranjima u pijesku, gdje je peglanje bilo važno (a i ljudi su bili zmazani od životinjskog dreka, a ne od uredske prašine). Krep dakle nije opasan, pamuk je. Fine gaće se valjda niti ne mažu kao obične, kad su fine :mrgreen:
meni samo nekako tuzno dodje za koga i sto vi neki drzite te ljude koji vam dolaze (a i kod kojih idete), kao da vam se gade
ja promijenim rucnik za ruke kad mi dolaze gosti, da njih doceka lijepo i svjeze
kod mene ne idu svi redom u wc, a i da idu, rucnik cu promijeniti poslije ako je bas mokar
inace ostaje taj dan
meni dolaze prijatelji, rodbina i o njihovim higijenskim navikama mislim dobro, a i bilo bi mi zao znati da se njima gadi sjesti na moju skoljku koja je uvijek za goste svjeze i ociscena
falit će tu kreveta8-)
A da mi tek vidite cvijeće! Nigdje jednog suhog listića, nigdje bolesno, prašuma po bojama, u svako doba godine nešto cvate ili daje plod. Kuća je neurednija definitivno. A nije da imam desetak vaza...nekoliko desetaka i još otoke grmlja, a suša tjednima, ali meni sve bujno, nije to samo tako.
Kako vi oko biljaka i životinja? I tu će biti razlikaaaa...a i bezeca na kauče:-)
Mislim da je netko pitao gdje nabaviti ručni čistač na paru. Ima trenutno u Lidlu http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-...ndex_27109.htm
x
Al vidim da ta gadljivost poprima sve veće razmjere... ili su ljudi na koje sam nabasala takvi oduvijek... ne znam... što se sve ljudima od drugih ljudi gadi, popis je beskonačan...
Mogu reći da mi se ne gadi da netko briše ruke o naše ručnike, uvijek stavim onaj za ruke novi i brišemo se svi o njega i ne bacam kao oposum ručnik čim se netko obriše.
Umirem od smijeha, a i beba je podivljala. Mozda od zmazanoce jer sam zakljucila da smo, zapravo, prasad. :neznam: :lool:
Sve u svemu, zivim u puno manjem neredu otkako sam u 300 kvadrata s muzem i mackom, nego sto mi je to bilo doma u Zg, s jos troje ljudi (s psom i bez), a u 100 kvadrata. To zato sto dio nereda valjda ne vidim, jer ne idem svaki dan u podrum i na kat. Ili ne zavirujem redovno u ormare i ostale skrivene pretince, cak ni u neke prostorije.
Trenutno nam je odlicno, preuredjuje se kat i sve je prasno cak i dolje u prizemlju gdje nema radnika. I mam mi je lakse sto tjedan dana nisam usisavala. Sudje sjedi u sudjerici dok se masina ne napuni; zao mi je trositi vodu i detergent, a jeftinije mi je bilo kupiti dupli servis u Ikei. Ves perem jednom tjedno, nekad jednom u dva tjedna, barem sad kad nema usranih pelena.
Tu svi sjedaju na skoljku, i u javnim WC-ima i po kucama. Pobrisem dasku kad odu gosti. Ponekad promijenim i rucnik za ruke, no to ovisi o gostima, stvarno. Obicno mi ne dolaze nepoznati ljudi. :neznam:
Eh, da... Čula sam od puno mladih ljudi koji su kupili i preuređivali stare stanove da ruše špajze i slično. Veliki propust! Špajza je najkorisnija prostorija u stanu (u kući ako imaš podrum čak i nije toliko bitno, ali u stanu je zakon) i unutra stoji sve što nigdje drugdje ne stane. Zatvoriš vrata i ne uzrujavaš se ako je unutra nered - tome je namijenjeno. Kod nas je kronično pretrpana, ali služi svrsi. Čak je trenutno i kanta za veš unutra dok joj ne nađem bolje mjesto (preuređujemo nešto, to je privremeno). Ne mogu si zamisliti kako bi funkcionirali bez špajze. Čak i da ne radim svoju zimnicu, ta prostorija je nezamjenjiva.
lažem se da bi mi super došlo da imam posebnu špajzu za hranu, a posebno vešeraj. To bi bilo sjajno.
nisam prije 10 godina imala 15,16, ali nisam ni puno više
meni je čistoća izuzetno važna
urednost mi nije presudna, ne smetaju mi razbacane igračke
ali mi smeta prljav WC i kuhinja :fuj
smeta mi što sam nesposobna složit kuhinjski ormar (jer, naravno, ko u stanu od 60kv ima špajzu) dovoljno dobro, da unutra nisu hrpe kutija i da se ne prosipa hrana po policama
lijena sam, pa sam u konfliktu sa samom sobom
dodajem da sam i škrta, pa neću platiti nekog da mi čisti (nebi čak ni rekla da sam tolko škrta, kolko imam velke životne troškove silom prilika)
mene izluđuje veš, imamo 3 kante i uvijek nešto viri van, uvijek pun štrik na balkonu i sušilo u sobi, često i sušilica, u dnevnoj sobi čeka na peglanje barem vešmašina do dvije i puna košara u ormaru
a svi se brišemo po nekoliko puta svojim ručnikom :mrgreen:
ja bih trebala jednu sobu za veš
...neko me pito za centrifugu....samo za sve vrte salata naravno....tko nije probo nezna kakva je razlika zaciniti i jesti potpuno suhu salatu ili onu na kojoj ima vode....(pa i minimalno)....
rucnike ja sad mijenjam mislim nakon 2-3 tusiranja,odmah ih iznesem vani na sunce gdje se lijepo prze do iduceg tusiranja...a svi znamo da sunce ima dezinfekcijski ucinak!
plivasept i octenisept kupila prije rodjena N,evo nakon 11mj jos ima vise od pola u bocicama,koristila sam ih intenzivno dok je ona bila novorodjence pa sam nakon svakog pranja ruku ih jos i dezinficirala...kad mi je koza na rukama posla u k***** smanjila sam upotrebu....:-)
sto se tice rucnika za ruke u gostima....pa smjesni ste,nije vam palo na pamet koristiti wc papir za osusiti ruke? to ja imam obicaj radit,ako mi je kupaonica imalo sumnjivog izgleda...
jer sam jednom obrisala ruke od smrdljivi rucnik nakon kojeg su mi ruke ostale smrdljive!!!:-o
Sad sam se vratila na prvi post i ponovno ga pročitala...
Zaključak - umjesto da se prepucavamo koliko često treba prati pod i kod koga se može popiti voda/ koristiti wc, mislim da bi Sirius Black (i svima drugima) bolje odgovarali prijedlozi kako organizirati postojeći prostor da se treba što manje čistiti, pospremati i slično.
Slažem se sa Peterlin oko špajze i vešeraja, to su dvije izuzetno korisne prostorije, koje nažalost u novijm stanovima nema, jer se štedilo na prostoru i povećavala kvadratura ostalih prostorija. I mi smo se tako zeznuli, pa nažalost nemamo špajzu (o vešeraju mogu samo sanjati). Također, velikom greškom smatram povezanu kuhinju i dnevni boravak, žao mi je što nisam kuhinju lijepo zatvorila u posebnu prostoriju. Ovako nemaš mira u dnevnom boravku, čuju se zvukovi iz kuhinje, mirisi se šire...Opet, kako iz dnevne imam pogled u kuhinju, onda se barem natjeram pospremati kuhinju jer ne podnosim pogled na prljavo suđe i prljavu kuhinju, ne mogu čiste savjesti pogledati TV ni onih možebitinih 30 min dnevno koje uspijem uhvatiti, pa ajde, barem mi je kuhinja najurednija prostorija u stanu.
imamo nekaj ko špajzu u podrumu onaj boks u kojem su vda velika ormara, dole je zimnica , kolica, knjige, neka rezervna klopa, cipele koje se sad ne nose,alati , tegle koje nekaj čekaju. Jedino mi je žal kaj u stanu nemam nekaj ko špajzu a wc mi je dugačak samo 1.5 metara ( po mojem najmanje 70 cm previše,) da sam znala za tu verziju tražila bi da mi to ili dodijele sobi ili špajzu naprave, svi su nekaj preuređivali, a nama u prvom mahu nisu dali, sad se nama ne da radi tog rušit i bušit ( živimo u mnovom stanu, u mladom naselju).