čestitke i od mene svim novopečenim srednjoškolcima i njihovim roditeljima!
Printable View
čestitke i od mene svim novopečenim srednjoškolcima i njihovim roditeljima!
meni se cini da vec drugi put aninino dijete proglasavaju dečkom
a radi se o curi (zar ne?)
anin totalno te razumijem
i nije mioc jedina
mozda nije ni najbolja
i tvoje će se dijete snaći i s nekom drugom, jednako dobrom skolom
ali i mene ljuti sto to nije vas izbor nego vas određuje četvorka iz tjelesnog
jedna jedina
hvala, hvala, svima na čestitkama :heart:
upisi obavljeni, sve gotovo, može dite na more :mrgreen:
javit ćemo dojmove 8-)
Bravo za sve. Forka, koji je smjer odabrala?
kaj nema anin tri decka?
Ja se MIOCa ne sjecam kao neke super kvalitetne skole. Isla sam druga dva u njega jer se tek u trecem opredjeljivalo. Prva dva si isao po teritorijalnoj pripadnosti pa sam ja mogla ici u neku skolu zapadno od trga.
Uglavnom jedino su matematike bile kvalitetne.Sve ostalo samo da sat prode. Fizika koma, profa je bio sretan kad nas je pola markiralo.
I moj se upisao u gimnaziju u koju je želio.
no nisam se došla (samo) hvaliti :mrgreen:
imam problem
naime, ovaj tjedan moramo isprintanu upisnicu odnijeti u školu,
koja mora biti potpisana i od strane roditelja i od strane učenika
a on je u školi stranih jezika vani... :-|
Nemaš nikakvih problema. Moj L. je u glazbenom kampu do kraja ovog tjedna pa isto nije sam išao na upis. Ja sam još prije zvala školu i pitala možemo li mi njega upisati iako on nije prisutan. Kaže stručna služba - nema problema, za maloljetno dijete roditelj uvijek može potpisati.
Tak je i bilo - na upisu su mm-u samo rekli da potpiše na obje strane.
Nikad nisam napisala, pa cak ni pomislila da druge gimnazije ne valjaju. Ali to valjda tako djeluje citajuci moje postove. Tamo negdje, puno postova unazad, odgovarala sam na pitanje koje su gimnazije dobre ili na dilemu ici/ne ici u MIOC. A pisala sam potaknuta razmisljanjima i rezultatima bivsih ucenika.
Da, ima hrpa odlicnih gimnazija, ali o njima ne znam nista, ne znam djecu koja su ucenici tih drugih gimnazija. A za MIOC sam uvjerena da je izvrstan.
Svaka gimnazija je odlicna za odgovornog i samostalnog gimnazijalca. Neke nude vise dodatnih sadrzaja i mogucnosti, neke manje i mislim da je to glavna razlika.
piplice, vjerujem da ti se rjesenje samo nudi :D
Jesi li pitala u skoli? Donesi im ugovor o toj ljetnoj skoli, pa mozda upali. Da li je dijete potpisalo onu prijavnicu, ispisnicu ili kak se to sad zove, u OS? Mozda im je to dovoljno.
Mi smo to nosili. Imali smo i papire o kampu (ziheraši) ali nisu tražili. Najbolje je pitati stručnu službu u dotičnoj školi. Ali i na helpdesku se dobije isti odgovor - roditelji dijete mogu upisati, ali dijete se bez suglasnosti (i prisustva) roditelja ne može upisati.
Nisam ni ja znala. U istoj smo situaciji. Obavili smo upis jučer. Za svaki slučaj, ja sam ih prošli tjedan nazvala (centralu, jer to je jedini broj na internetu), rekla što trebam pitati u vezi upisa. Spojili su me stručnoj službi. Ugodno sam se iznenadila jer bi u našoj osnovnoj školi vjerojatno više komplicirali. Ovi su bili super.
I mi jučer upisali XVI-dvojezičnu.:-)
U školi su čak tražili OIB-e i od drugo dvoje djece, jer još ne znaju kakva će biti situacija sa udžbenicima (da li će svi srednjoškolci imati besplatne ili samo oni sa troje i više djece)
Mi nismo zvali, ali mi je suprug rekao da je gospođa koja je vršila upis super.
Iako je imala puno posla i svatko je nešto pitao, ona je bila pristupačna, uslužna, vedra...od mog supruga i kćeri je dobila same pohvale, a njih je teško zadovoljit.
Dakle, još jednom bravo za Mioc.
Inace, prije nekoliko dana objavljeni su popisi radnih skupina za izradu novih kurikuluma. Zanimljivo je vidjeti iz kojih gimnazija dolazi najvise profesora - onako letimicno, cini mi se da su to V, XV. i I. gimnazija. I to je mozda neki pokazatelj kvalitete (ili bar zainteresiranosti) nastavnika. Jedino sto ce klinci prva 3 mjeseca skole odradjivati sa zamjenskim profesorima.
isla gledat sad tko je odabran. t-ova razrednica je na popisu. diiivno. znaci osmasi-prvo polugodiste bez razrednika.
a i uciteljica bivsa i jedna od drazih profesorica su isto u timovima za predmetne kurikulume :)
Enela a i drugi pitanje; moje imajusamo iz mat 4, nikako 5 dobit na kraju , cijelu g su izmedu, imaju instrukcije 2x tj. Drugo osim toga nerade matematiku. Ja uopce ne znam kako se uci matematika jer ju nikad nisam ucila i imala 3-4, a u srednjoj 2.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Matematika se uci rjesavanjem zadataka. Puno njih.
Ne razumijem pitanje - da li te zanima kako da djeca dobiju 5 iz matematike ili što treba raditi preko ljeta?
Vidim da već imaju instrukcije. Ne uzrujavaj se oko toga što ti eventualno ne znaš matematiku (ali morala bi znati barem toliko da procijeniš kvalitetu instrukcija).
Dijete NE MOŽE biti tako glupo da ne shvati osnovnoškolsku matematiku - nema šanse. Ali može si umisliti (pogotovo ako ima podršku okoline ili primjer nekoga iz obitelji) da je to jako teško, da njemu/njoj to ne ide, pa se onda ni ne trudi. E, to je loše. Treba ih uvjeriti da to mogu. (Offt. ja ne mislim da je 4 loša ocjena, ali takva su vremena da je svaki bod bitan za upis u srednju školu - konkurencija je nemila, ali to se može doma lijepo iskoristiti za dobru svrhu: potaknuti djecu da se trude i oko onoga što im je mrsko.
Ovako - imaš više mjesta na koja bi trebalo pritisnuti:
- prvo - profesor matematike u školi (ja već 3 godine mlađem sinu gotovo uopće ne idem na razredne informacije kod profesora tjelesnog, ali idem na predmetne informacije kkod profesorica matematike i hrvatskog - nemam ništa protiv razrednika, ali on silom prilika nema pojma što se događa na nastavi matematike i hrvatskog, a za mog sina to je bitno). Djeca moraju naučiti PAZITI NA SATU MATEMATIKE, jer bez toga nema ništa. Također moraju naučiti samostalno pisati zadaće. Ne učiti napamet, nego razumjeti.
- dalje - preko ljeta djeca ne trebaju instrukcije, ali trebaju vježbati. Nikakva mudrost - nek uzmu svoje knjige i riješe sve zadatke koje nisu rješavale u školi ili za domaću zadaću. Kraj priče. Ako je to previše, onda barem jedan zadatak (sa svim a,b,c,d,e,f dijelovima) od svake vrste. Ako su vratile udžbenike, nek uzmu bilježnice i rješavaju iz njih (ili im ti prepiši samo zadatke - u bilježnicama bi trebala imati rješenja).
- treće - u tjednu prije početka škg skini s interneta inicijalni ispit iz matematike za tu godinu. Nađi neki s rješenjima, da možeš kontrolirati, recimo ovaj (taj sam prvi našla, zna toga biti još): http://www.mim-sraga.com/Mat-8-nasa/...2---zadaci.pdf
- dalje: već imaju instrukcije, pa porazgovaraj s tom osobom koja im daje instrukcije (da ne bude gubitak vremena i novaca) i jasno reci da želiš da djeca imaju odličan zbog upisa u srednju školu i pitaj kako se to može postići. Znat ćeš točno tek kad usporediš izjave prof.matematike u školi i osobe koja daje instrukcije.
Ipak, ključno je da djeca preko ljeta ipak ponove gradivo. Kad uspiju napisati inicijalni test kako treba, to je velika motivacija da će ove škg matematika ići kako treba.
Sretno!
Peterlin ti je vise manje sve rekla. Instrukcije sluze za dodatno pojasnjenje onog sto nisu polovile na satu. Ali, instrukcije im nisu dovoljne. MORAJU raditi same.
Ispisi im zadatke s nastave i iz intsrukcija pa nek ih ponovo samostalno rijese. Kad su rijesile, pitati ih za svaki korak kako su dosle do njega i zasto bas tako (to ti je provjera da li su naucile zadatak na pamet ili su ga stvarno shvatile). Ovisi o tipu zadatka, mozes i promijeniti brojeve (ili nek ti takve zadatke pripremi instruktor). Cilj je da razviju matematicko misljenje i da ne tvrde: ja to ne mogu.
Vjezbati, vjezbati i vjezbati. Samostalno. Kljucno ti je da rjesavaju samostalno. Prvo treba izdrilati jednostavnije zadatke, pa ides prema tezima.
I da, treba vidjeti imaju.li mozda vece rupe iz nekih temeljnih znanja: redoslijed racunskih operacija, pismeno dijeljenje, zagrade, promjena predznaka, razlomci (ne znam tocno koji su razred, na mobu ne vidim potpis). Ako imaju, OBAVEZNO se trebaju vratiti na taj dio gradiva i to automatizirati.
Kod kompliciranijih zadaka je vazna sistematicnost i pisanje svakog koraka, nista ne preskakati, u stilu, to se podrazumijeva.
Da li je ta njihova cetvorka cvrsta cetvorka ili je tu sarenilo ocjena od 1 do 5?
6 zavrsile. Drugo ne rade nista osim ta dva puta. A kaj da rjesavaju svaki dan il kako ? Uopce ne znam kak da ih organiziram. Mislim da fali vjezbe. Ja nemam blage o matematici i nikako se ne mogu ukljucit al mogu jos 1 sat uzet instrukcija.
Ocjene su rekla bi cvrsta cetvorka na granici za 5. 5,4,3 , uglavnom 5,4 a onda padne 3 i ode petica ..
Sve drugo imaju 5 ice. Iz svih drugih predmeta. Uc kaze da sve znaju kad vjezbaju. Najvise kiksaju na zadacima rjecima.
Kad krene skola, svaki dan po malo. Ne znam nacin rada na instrukcijama, ali mozda bolje, umjesto dodatnog sata, da se probas dogovoriti da instrukcije platis malo vise pa da im pripremi tipski iste zadatke (hrpu zadataka) i ostavi da rjesavaju samostalno izmedu tih instrukcija i onda da na iducim instrukcijama provjeri sto su, kako i zasto rjesavale.
Da, zadatke rijecima obicno teze rjesavaju djeca kojima steka matematika. Ako nista drugo, neka si taj zadatak rijecima probaju, doslovno, nacrtati. Tesko je opcenito govoriti o rjesavanju tih zadataka, jer svaki tip je drugaciji.
Pogledaj na stranicama Antonije Horvatek, mozda ima zadataka.
Hvala :)
enela ti je rekla što treba činiti tijekom školske godine.
Ja ću samo opisati što MOJA djeca rade ljeti (ne kažem da trebaju i tvoja, ali vidi - možda nešto možeš iskoristiti).
Moj mlađi sin ima smetnje čitanja, pa mu teško idu zadaci riječima. Njemu se ne smije dozvoliti da ljenčari cijelo ljeto, jer se potpuno izgubi i sve zaboravi. Ja ne jašim puno po tome, ali dok nismo na moru ili negdje (tj. dok su djeca doma) ljeti obavezno vježbaju svaki radni dan. Nije to svaki dan matematika - nekad je pravopis, nekad njemački, ali svaki dan 10-20 minuta treba posvetiti učenju. U zadnjem tjednu prije početka nastave ponove cijelo gradivo matematike (iz udžbenika riješe sve štoperice ili neke od inicijalnih testova s interneta - to je obično dovoljno). Ako primijetim da nešto ne zna, iz toga dobije dodatne zadatke.
Ako ti djeca još uvijek imaju svoje udžbenike /radne bilježnice, nek rješavaju sve što nisu riješile tokom školske godine. Ako ne znaju kako ide - nek pogledaju u udžbenik ili bilježnicu. To je najjednostavnije jer ništa ne trebaš printati ni tražiti. Moji nemaju knjige jer zadnje dvije godine trebalo ih je vratiti u školu. :-x Samo zbog toga skidam zadatke s interneta. Dnevna norma za radni dan su dva-tri zadatka (jedan-dva obična i jedan s riječima). To je dovoljno, ne uzme previše vremena, a osigurava da se gradivo ne z aboravi.
Teško mi je savjetovati nešto za tvoju djecu, jer ja za svoje točno znam što trebaju - pratim ih cijelu godinu. Starijem ne treba ništa (ali ipak rješava, da vježba rukopis i da ne bulji u prazno dok ja maltretiram mlađega). Za mlađega znam u čemu griješi, pa odabirem zadatke tog tipa.
Ne trebaš se opterećivati time. Možeš se snaći ovako, da zadaci ne budu preteški: http://www.antonija-horvatek.from.hr...e-6-razred.pdf (to je listić za POPRAVNI, sve bitno je unutra, a zadaci nisu teški i dobro dođu za ponavljanje gradiva).
U zadnjem tjednu pred školu treba temeljitije ponoviti gradivo. Na istoj web stranici Antonije Horvatek imaš u kućici za 7. razred ponavljanje gradiva prethodnih školskih godina, pa recimo uzmeš ovo:
http://www.antonija-horvatek.from.hr...vljanje-DZ.pdf
Još jedan trik u kojem moja djeca neizmjerno uživaju jer se osjećaju nadmoćno, pogotovo mlađi: oni meni i mm-u smišljaju zadatke, mi rješavamo, a oni nas ocjenjuju.
Lako je meni dok je u pitanju matematika, ali kad je riječ o kemiji i hrvatskom, pa čak i fizici, debelo su nadmoćni. Zadnji put sam iz kemije dobila 3 i to jedva jedvice, he he he.... Moj sin se raspametio od sreće. Moj motiv je jednostavan: on je rukom napisao desetak zadataka koje sam ja trebala riješiti, njegov brat je napravio bodovnu skalu, a ja sam se češala iza uha...
Na instrukcija profesor moze objasniti gradivo koje se nije razumjelo na satu, vidjeti koje su rupe u znanju...
ali nakon toga treba samostalno rjesavati zadatke kako vi se stekla sigurnost pri rjesavanju zadatak, tocnot i brzina.
Dakle nije dovoljno samo ici na instrukcije, nakon instrukcije trebaju sami rjesavati zadatke.
Rjesiti zadatak, provjeriti rjesenje, ako nije tocan pronaci gresku i ispraviti.
Bas ovako kako ti je Peterlin rekla, par zadataka svaki dan prek ljeta. Ali ni Peterlin ni ja ne znamo tvoju djecu, mozda im treba lufta, neki roditelji vole da djeca prek ljeta zaborave na skolu, i to je ok. Ja mojoj povremeno dam par zadataka, cisto da mozak skroz ne atrofira :P
Ti najbolje znas svoju djecu pa odluci sto i kako ljeti. A na jesen, ozbiljno, redovno i sistematicno. S tim da im dolazi i fizika, a tu su sve zadaci s rijecima (nakon mjernih jedinica) pa i tu malo vise pripazi.
Krenut cemo tjedan dana ranije , a onda preko tjedna kad krene skola kako ste rekli , s vise vjezbi. Moram se raspitat pa mozda da nadem nekog i za fiziku .
Sent from my iPad using Tapatalk
Ja ne bih žurila s instrukcijama jer to je batina s dva kraja (djeca pomisle da je to nešto teško, pa onda tako i bude). Fizika u 7.razredu svodi se na pričice i mjerne jedinice. Bolje je da djeca nauče paziti na satu nego da se oslanjaju na instrukcije. Ti ihmožeš pitati da ti (svaki put kad uče novo gradivo) prepričaju o čemu se radi. Ako uspiju suvislo, super. Ali svejedno treba doma svaki put rješavati radnu bilježnicu, redovito. Prije toga obvezno pročitati gradivo iz udžbenika, s razumijevanjem.
Možda te djeca ugodno iznenade. Nije to tako teško. Vidjet ćeš...ali treba zabadati nos. Kod mojih to pali bez greške.
Peterlin :-o, 'ko će se s tobom i tvojom discipliniranom djecom mjerit! :sp:
Čitam ove tvoje postove i ne mogu vjerovati da im se sve to da raditi dok su na praznicima!
Svaka čast!
(Btw, javi mi na pp, pliz, u kojem je L. razredu ;) )
Narucila sam se kod uc iz matematike na informacije u ponedeljak da vidim sta ona predlaze.
Eh, čuj, moguće je da nitko od nas nema djecu u IB međunarodnom programu. Ako netko ima, možda nije vidio tvoje pitanje.
Osobno, ja ne bih svoju djecu dala u to. Moj stariji je rođeni matematičar i šteta je da prolazi smanjeni opseg gradiva u korist nastave na engleskom. Tamo upisuješ dijete samo ako ga misliš slati na studij izvan Hrvatske. Čula sam da su se ljudi iz tog progrqma loše peoveli na drž.maturi jer je opći dio znanja prelagan i preuzak, ali nije se radilo o Zagrebu. Ne znam... za moju djecu to nije. Za nekoga je vjerojatno to najbolja kombinacija. Možda je tvoje dijete jedno od tih kojima bi tamo bilo super.
L. je u D razredu, program A.
Nisam ti ja zaslužna za njegove rezultate. Znaš i sama kako je kad dijete tjera tebe, a ne ti njega/nju.
Moj mlađi je drugi par cipela, njega treba gurati za najbolje rezultate, ali još se može. Za njega je bitno da radi ljeti, jer inače sve zaboravi. Sad je glavna faca jer sve zna.