Marta, prosvjetarima glava radi i tijekom ona neradna 4 mj.godisnje.
Ovo su par godina stari podaci, mozda ima netko friskije.
.http://portal.connect.znanost.org/20...moze-rijesiti/
Marta, prosvjetarima glava radi i tijekom ona neradna 4 mj.godisnje.
Ovo su par godina stari podaci, mozda ima netko friskije.
.http://portal.connect.znanost.org/20...moze-rijesiti/
Ne Peterlin ne kužim.. u našoj zemlji je svašta nešto normalno pa tako i to da imamo osamdeset posto odlikaša u osnovnoj, i koliko god to kod nas jest tako, nikako nije normalno i nije nešto što ću kužit. Kužit ću to onda kad ocjene budu 1 i 5, eventualno 1, 3 i 5, ali dok su od 1 do 5 i dok je 5= izvrstan, nikako neću skužit da je to prosječno!
Sasvim druga tema i priča je da djeca trebaju bit poticana na što bolje rezultate, to svakako i naravno da trebaju.
Hahahaha, anin, evo ti je čokolada u postu iznad tvoga stavila statističku razdiobu ocjena u osnovnim školama. Sa STVARNIM podacima.
I jos nesto, u svakoj skoli postoji par iznimnih prof.koji vuku, motiviraju, rade ekstra itd. A ima i skroz prosjecnih, pa i ispodprosjecnih i to iz vaznih predmeta. Ova izjava nije znanstveno potvrđena, nego je rezultat razgovvaranja s gimnazijalcima koji su kod nas. Pa tako posroje i oni koji su razocarani nivoom znanja, a kolicinom trazenog
streberluka kod pojedinih nastavnika.
Nije nista crno-bijelo.
trebalo bi pogledati podatke od prije 20ak godina da bi se takvo nešto moglo tvrditi!
samo anegdotalno: kad sam ja išla u više razrede OŠ, nismo imali niti jednog 5.0-aša u razredu (niti, srećom, ideju da je to neophodan uvjet za upis u neku željenu SŠ, koja god ona bila). u razredu mog sina (7. OŠ) ove je godine bilo 6 učenika s 5.0, kod kćerke (5. OŠ) još i koji više.
Ovo je istina.
Ali često na motivaciju jako utječe i sastav razreda - ako je prosječno loš, onda se bistro dijete ni mrvicu ne mora truditi da odskoči (pa mu to dođe kasnije na naplatu ako ne bude imao dobre radne navike). Ako je razred pun ometača, mnoga djeca s ne baš stabilnom pažnjom bit će ugrožena. Drugi će pak naučiti paziti i u otežanim uvjetima, što im može dobro doći. Svaka batina ima dva kraja.
Profesori su različiti, škole su različite, učenici su različiti....
Moj stariji je u 4 godine predmetne nastave u osnovnoj školi promijenio 4 ili 5 profesora matematike. Njega to nije ni najmanje omelo jer on to kuži, ali dvojica njegovih prijatelja nisu tako sretno prošla i sigurno je loša kadrovska politika škole štetno utjecala na njihov prosjek. Vjerojatno nisu jedini.
S druge strane, ako školu smatramo simulacijom stvarnog života u odrasloj dobi - to je tako i gotovo.
* * *
Danas sam se ugodno iznenadila - pri upisu, stručna služba mioc-a zaista mi se učinila u skladu s glasom elitne škole koji prati tu ustanovu. Svaka čast! Organizacija odlična, kompetencije na visini, usluga hitra i kako treba. U desetak minuta uspjeli su me impresionirati. To je veeeeliki pomak na bolje od prosječne škole iz koje dolazi moje dijete, a za koju mislim da nije bila loša. Što će dalje biti - pojma nemam. Mi smo zadovoljni.
Još jednom - čestitke svim klincima koji su se upisali kamo su zamislili.
koliko sam shvatila ja sam starija generacija tog faksa. ali sam biotehnolog. kod nas su svi vise manje ok s poslom. ali jedno je sigurno decki u samoj industriji su lakse nalazili posao od nas cura.
i hvala ti sto si me sjetila numerickog kolokvija, u mojoj generaciji se to polagalo u 7 ujutro u velikoj dvorani. bit je bila da se vidi ko se zna koristiti kalkulatorom. meni je bio sok da ljudi nisu znali osnove matematike i kako izvaditi treci korjen na kalkulatoru.
Dosta rada za šta, to je pitanje. Za imati većinom petice, sigurno. Za proći kroz gimnaziju bez problema - a znaš i sama.
A imaš priliku imati profesore koji te kuže, i razredne kolege koji te kuže.
Ili kako je A. rekao: Svi me profesori vole, ne razumin zašto
![]()
Kad sam ja išla u osnovnu školu (a to je bilo netom prije tebe) bilo nas je nekoliko s 5.0. Nismo svi išli u MIOC, neki su išli u kulturu. Niti su oni koji su išli u MIOC svi imali 5.0, bilo ih je sigurno i s 4.5. Ipak najlošiji koji je iz mog OŠ upao u MIOC, propao je totalno, tako da se stresem kad se sretnemo. Nije se nikamo kasnije upisao, nema nikakvo zanimanje, ni posao, a iz radničke je obitelji.
Moja škola je locirana tako da je većina roditelja bila visokoobrazovana, a k tome, moja učiteljica je bila odlična pa tko je mogao, ubacio je k njoj svoje dijete, što ti odmah utječe na loš uzorak. A još se znalo da će se tu i engleski učiti pa još veća navala na taj razred. Mi smo recimo imali engleski i dodatno izborni engleski i izbornu matematiku.
evo, ja sam išla u MIOC, a niti jedan razred u osnovnoj školi nisam prošla s 5.
Tada se upisivalo po mjestu sstanovanja, a u 3. razred sam se upisala bez problema jer sam ionako doživjela preporod upisom u srednju školu, pa su mi time i ocjene bile neusporedivo bolje. Bolje da ništa ne napišem o svojoj osnovnoj - imam traume još i danas - iako je ta škola sada na dobrom glasu.
Eto vidiš, a ja sam bila prva generacija koja se nije upisivala po mjestu stanovanja, a nismo imali niti prijemni, i ODMAH je došlo do toga da se u MIOC moglo upisati samo sa 5,0 i 4,9 ako si imao 4 iz nebitnog predmeta - dakle odmah je došlo do navale gotovo onakve kao sada, a je li u pitanju bila hiperinflacija odlikaša ili su naprosto svi odlični navalili na MIOC, pojma nemam. U oba slučaja bi prijemni bio dobar, jer je bilo i djece koja su se upisala i ostala šokirana, kao i djece koja se radi dve četvorke (recimo iz likovnog i zemljopisa) nisu uspjela upisati a bili su materijal za MIOC (što znam jer su došli k nama u 3. srednje)
Dobro prije + 30g.i nije bilo takve navale na fakultete pa su vec i zbog te cinjenice strukovne skole bile prihvatljivije. Danas se smatra da si bez fakulteta - nitko, a , ruku na srce, studiranje odgađa nezaposlenost, da ne govorim da viših škola i fakulteta ima ko zelene trave.
A i tu bi trebalo napraviti neki članak kao o hiperinflaciji odlikaša.
Razvoj tehnologija zapravo te prisiljava na dulju izobrazbu i sve je manje radnih mjesta za SSS.
Imam podatak star jedno 6, 7 godina da je u RH 8 % VSS, a da je u razvijenim zapadnim zemljama to cca 15 %. Ja imam suradnike s SSS, kako po staroj klasifikaciji odgovara, međutim oni nisu u stanju rukovati novijim uređajima i onda ih netko drugi mora pokrivati, a oni su podopterećeni. Edukacija s 45 godina im može malo pomoći, al ne postoji ni prikladna edukacija. Zato i jesu tako super javne i državne firme jer bi u privatnim već došlo do "restrukturiranja". Ovako iako je socijalno, nije dobro ni za ove koji su fleksibilniji pa pokrivaju i tehničare i tajnice, jer nemaju vremena za svoje zadatke. A nije dobro ni za naše korisnike jer ne dobivaju vrhunsku uslugu od ovih koji se bave "skeniranjem" umjesto znanošću. Samim time nije dobro ni za državu.
Npr. u njemačkoj postoji inženjer fizike i fizičar. Inženjer fizike zna rukovati s većinom uređaja, al nije znanstvenik. Fizičar je znanstvenik. Inženjer fizike ide na visoku školu, a fizičar na sveučilište.
Pa ne razlikuje se to puno od rezultata natjecanja. S tim da su ono rezultati matematike i fizike, a na drzavnoj maturi imas hrvatski, engleski i matematiku pa se niti ne ocekuje potpuno preklapanje. Ali sve ti je to tu negdje
Ali i dalje tvrdim da svako prosjecno inteligentno dijete moze imati 5 iz matematike u OS. Ako mu steka matematika, malo ce vise raditi i opet zaraditi peticu.
I da, veliki je problem da smo svi mi nastavnici razliciti. Nije ironija, stvarno tak mislim.
Ali... vecinom nastavnici koji malo daju, obicno i malo traze za peticu.
Definitivno ocjena nije mjerilo znanja.
Negdje sam citala ( Toni Milun?) da svako dijete normalnog raspona inteligencije moze razumjeti matematiku i postici dobre rezultate na testu, ako mu se da dovoljno vremena za vježbu tj.ako se ne trči kroz gradivo. Kontekst rasprave bio je zašto je matematika bauk.
Da, ali stvar je i prezentacije.
M. je bio na njegovom javnom predavanju o toj temi kad je imao 12 godina.
predavanje je trajalo 1,5 sat, a on me je nakon predavanja pitao da li je trajalo 15 minuta jer mu je vrijeme proletjelo.
na satu matematike u skoli jedva izdrzi 20 minuta.![]()
Čestitike svima na upisu u željenu srednju školu (manje ili više kako kome)
Meni ostaje da se tješim da nije do škole već do djeteta i da motivirano dijete može uspjeti i izvan Mioca..i lagano to mantram i sebi i djetetu napominjući da mu je tata imao 4 četvorke u osmom razredu i završio srednju strukovnu, a opet, nakon toga PMF u roku i s izvrsnim... te da sam i sama spletom životnih okolnosti upisala studije tek u kasnim dvadesetim i uspješno završila...te da se sve može kad se hoće..
A vama ostalima želim da budete zadovoljni svojim izborom te da Vam djeca ostanu motivirana i izvrsni đaci!
čestitke i od mene svim novopečenim srednjoškolcima i njihovim roditeljima!
meni se cini da vec drugi put aninino dijete proglasavaju dečkom
a radi se o curi (zar ne?)
anin totalno te razumijem
i nije mioc jedina
mozda nije ni najbolja
i tvoje će se dijete snaći i s nekom drugom, jednako dobrom skolom
ali i mene ljuti sto to nije vas izbor nego vas određuje četvorka iz tjelesnog
jedna jedina
hvala, hvala, svima na čestitkama
upisi obavljeni, sve gotovo, može dite na more
javit ćemo dojmove![]()
Bravo za sve. Forka, koji je smjer odabrala?
Ja se MIOCa ne sjecam kao neke super kvalitetne skole. Isla sam druga dva u njega jer se tek u trecem opredjeljivalo. Prva dva si isao po teritorijalnoj pripadnosti pa sam ja mogla ici u neku skolu zapadno od trga.
Uglavnom jedino su matematike bile kvalitetne.Sve ostalo samo da sat prode. Fizika koma, profa je bio sretan kad nas je pola markiralo.
I moj se upisao u gimnaziju u koju je želio.
no nisam se došla (samo) hvaliti
imam problem
naime, ovaj tjedan moramo isprintanu upisnicu odnijeti u školu,
koja mora biti potpisana i od strane roditelja i od strane učenika
a on je u školi stranih jezika vani...![]()
Nemaš nikakvih problema. Moj L. je u glazbenom kampu do kraja ovog tjedna pa isto nije sam išao na upis. Ja sam još prije zvala školu i pitala možemo li mi njega upisati iako on nije prisutan. Kaže stručna služba - nema problema, za maloljetno dijete roditelj uvijek može potpisati.
Tak je i bilo - na upisu su mm-u samo rekli da potpiše na obje strane.
Nikad nisam napisala, pa cak ni pomislila da druge gimnazije ne valjaju. Ali to valjda tako djeluje citajuci moje postove. Tamo negdje, puno postova unazad, odgovarala sam na pitanje koje su gimnazije dobre ili na dilemu ici/ne ici u MIOC. A pisala sam potaknuta razmisljanjima i rezultatima bivsih ucenika.
Da, ima hrpa odlicnih gimnazija, ali o njima ne znam nista, ne znam djecu koja su ucenici tih drugih gimnazija. A za MIOC sam uvjerena da je izvrstan.
Svaka gimnazija je odlicna za odgovornog i samostalnog gimnazijalca. Neke nude vise dodatnih sadrzaja i mogucnosti, neke manje i mislim da je to glavna razlika.
piplice, vjerujem da ti se rjesenje samo nudi :D
Jesi li pitala u skoli? Donesi im ugovor o toj ljetnoj skoli, pa mozda upali. Da li je dijete potpisalo onu prijavnicu, ispisnicu ili kak se to sad zove, u OS? Mozda im je to dovoljno.
Nisam ni ja znala. U istoj smo situaciji. Obavili smo upis jučer. Za svaki slučaj, ja sam ih prošli tjedan nazvala (centralu, jer to je jedini broj na internetu), rekla što trebam pitati u vezi upisa. Spojili su me stručnoj službi. Ugodno sam se iznenadila jer bi u našoj osnovnoj školi vjerojatno više komplicirali. Ovi su bili super.
I mi jučer upisali XVI-dvojezičnu.
U školi su čak tražili OIB-e i od drugo dvoje djece, jer još ne znaju kakva će biti situacija sa udžbenicima (da li će svi srednjoškolci imati besplatne ili samo oni sa troje i više djece)
Mi nismo zvali, ali mi je suprug rekao da je gospođa koja je vršila upis super.
Iako je imala puno posla i svatko je nešto pitao, ona je bila pristupačna, uslužna, vedra...od mog supruga i kćeri je dobila same pohvale, a njih je teško zadovoljit.
Dakle, još jednom bravo za Mioc.
Inace, prije nekoliko dana objavljeni su popisi radnih skupina za izradu novih kurikuluma. Zanimljivo je vidjeti iz kojih gimnazija dolazi najvise profesora - onako letimicno, cini mi se da su to V, XV. i I. gimnazija. I to je mozda neki pokazatelj kvalitete (ili bar zainteresiranosti) nastavnika. Jedino sto ce klinci prva 3 mjeseca skole odradjivati sa zamjenskim profesorima.
isla gledat sad tko je odabran. t-ova razrednica je na popisu. diiivno. znaci osmasi-prvo polugodiste bez razrednika.
a i uciteljica bivsa i jedna od drazih profesorica su isto u timovima za predmetne kurikulume![]()
Enela a i drugi pitanje; moje imajusamo iz mat 4, nikako 5 dobit na kraju , cijelu g su izmedu, imaju instrukcije 2x tj. Drugo osim toga nerade matematiku. Ja uopce ne znam kako se uci matematika jer ju nikad nisam ucila i imala 3-4, a u srednjoj 2.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Matematika se uci rjesavanjem zadataka. Puno njih.
Ne razumijem pitanje - da li te zanima kako da djeca dobiju 5 iz matematike ili što treba raditi preko ljeta?
Vidim da već imaju instrukcije. Ne uzrujavaj se oko toga što ti eventualno ne znaš matematiku (ali morala bi znati barem toliko da procijeniš kvalitetu instrukcija).
Dijete NE MOŽE biti tako glupo da ne shvati osnovnoškolsku matematiku - nema šanse. Ali može si umisliti (pogotovo ako ima podršku okoline ili primjer nekoga iz obitelji) da je to jako teško, da njemu/njoj to ne ide, pa se onda ni ne trudi. E, to je loše. Treba ih uvjeriti da to mogu. (Offt. ja ne mislim da je 4 loša ocjena, ali takva su vremena da je svaki bod bitan za upis u srednju školu - konkurencija je nemila, ali to se može doma lijepo iskoristiti za dobru svrhu: potaknuti djecu da se trude i oko onoga što im je mrsko.
Ovako - imaš više mjesta na koja bi trebalo pritisnuti:
- prvo - profesor matematike u školi (ja već 3 godine mlađem sinu gotovo uopće ne idem na razredne informacije kod profesora tjelesnog, ali idem na predmetne informacije kkod profesorica matematike i hrvatskog - nemam ništa protiv razrednika, ali on silom prilika nema pojma što se događa na nastavi matematike i hrvatskog, a za mog sina to je bitno). Djeca moraju naučiti PAZITI NA SATU MATEMATIKE, jer bez toga nema ništa. Također moraju naučiti samostalno pisati zadaće. Ne učiti napamet, nego razumjeti.
- dalje - preko ljeta djeca ne trebaju instrukcije, ali trebaju vježbati. Nikakva mudrost - nek uzmu svoje knjige i riješe sve zadatke koje nisu rješavale u školi ili za domaću zadaću. Kraj priče. Ako je to previše, onda barem jedan zadatak (sa svim a,b,c,d,e,f dijelovima) od svake vrste. Ako su vratile udžbenike, nek uzmu bilježnice i rješavaju iz njih (ili im ti prepiši samo zadatke - u bilježnicama bi trebala imati rješenja).
- treće - u tjednu prije početka škg skini s interneta inicijalni ispit iz matematike za tu godinu. Nađi neki s rješenjima, da možeš kontrolirati, recimo ovaj (taj sam prvi našla, zna toga biti još): http://www.mim-sraga.com/Mat-8-nasa/...2---zadaci.pdf
- dalje: već imaju instrukcije, pa porazgovaraj s tom osobom koja im daje instrukcije (da ne bude gubitak vremena i novaca) i jasno reci da želiš da djeca imaju odličan zbog upisa u srednju školu i pitaj kako se to može postići. Znat ćeš točno tek kad usporediš izjave prof.matematike u školi i osobe koja daje instrukcije.
Ipak, ključno je da djeca preko ljeta ipak ponove gradivo. Kad uspiju napisati inicijalni test kako treba, to je velika motivacija da će ove škg matematika ići kako treba.
Sretno!