I ja baš to sad gledam. A pogledaj ovaj grafikon koji prikazuje područja. Poljoprivreda ide u biotehničke znanosti, jel? Koliko je muškaraca naspram žena. A to je generacija 2014., dakle oni na tržište rada izlaze sada.
Printable View
Riri, zezaš se? Živiš u Beogradu, a ne čitaš ćirilicu? Ili ssm sasvim krivo shvatila :)
Inače, na tvojoj sam strani na ovoj temi (iako se ne volim svrstavati, hihihi)
Nemojmo se zavaravati, postoji nemali broj natječaja, osobito kod privatnika, na kojima muškarci bolje prolaze jer će žene ostati trudne, djeca će ih tjerati na bolovanje, neće moći izdržati presing itd.
Moja je sestra svojedobno nakon niza godina slučajno doznala da je s potpuno istim kvalifikacijama (dipl.ing) za isti posao plaćena lošije od svog kolege (vrlo napredna EU država).
Naravno da ima svega, ne mislim ja da je sve idealno i da nigdje nema diskriminacije. Samo mislim da ovakve statistike koje prikazuju plaće po sektorima, čine stvari puno gorima nego što realno jesu i ne grebu ispod površine. A da ima svakakvih šupaka od poslodavaca, nego šta.
Sad tek vidim post, Riri ova ideja da na listama za Sabor ne treba paziti na broj žena, nego neka se biraju sposobniji (!) stvarno ti je promašena. Jesi li uopće svjesna tko i kako sastavlja stranačke liste za izbore?
Za početak zato što su u poziciji krojiti zakone na štetu određenog spola.
Postoje transliteratori, što online što oni koji se mogu ubaciti u Word i slične programe, pa prebacuju tekst ćirilica/latinica po potrebi, npr.:
https://www.lexilogos.com/keyboard/s...conversion.htm
Malo copy/paste teksta sa mog linka i u tren oka je potpuno čitljiv svima koji žele.
Smetnula sam sa uma da mlade generacije ne znaju ćirilicu, ali evo, recimo da ću prihvatiti zdravo za gotovo a ne kao za*ebanciju tvrdnju da ne znaju ni za transliteratore.
Ti si se stvarno naljutila na moj komentar? :-o
Zašto bih znala ćirilicu ako dolazim iz države u kojoj se ona ne koristi? Kao mladoj generaciji mi je to ista stvar kao da se netko iznenadi što ne znam japanska slova. To što je ne znam, a živim trenutno u Beogradu, je moja sramota. Ali kao što rekoh, naučit ću. Nije baš ni da živim tu 20 godina pa da i dalje ne znam.
I nisam znala ni za taj program, pa eto hvala ti na linku.
Ne znam jel trebam još napomenuti i da te ne zaje*avam, pa evo - napominjem.
Ne na taj o ćirilici, to je sigurno, ja svakako ne obraćam pažnju koje pismo čitam, a pišem i kucam isključivo latinicom od detinjstva, osim kad pišem na ruskom ili ako moram u zvaničnim dokumentima.
Ali ako mi daš hint da udahnem-izdahnem i ne bacam se toliko u raspravu sa tobom, jbg, ne možeš se čuditi ako te poslušam i zadržim se samo na golim činjenicama.
Transliterator je inače neočekivano nepoznata stvar među mlađima, a ja uvek polazim od toga da su mlađi obično bolje u toku sa programima nego mi malo stariji.
Pa dobro, svaka čast, eto ja ne znam.
Hint da udahneš i izdahneš nije bio u cilju da te isprovociram, nego zbog toga što si napisala da me uvjeravaš da za vožnju traktora nije potrebna velika fizička snaga i da ti znaš žene koje bolje voze traktore nego muški, nešto u tom smislu. I zato sam ti napisala da udahneš i izdahneš, jer ja apsolutno nigdje nisam rekla nešto suprotno od toga, niti mi je bilo na kraj pameti.
Oprosti ako te to uvrijedilo, nije bila namjera.
Eto ga.
Riri, zašto bi ti bilo besmisleno da ih bude isti broj? Žena je u HR nešto više od 51%.
Statistika (sad sam nabrzaka guglala) kaže da imamo 8% načelnica općina, 10% gradonačelnica, 0 % županica i 20% saborskih zastupnica.
Što misliš otkud dolazi ona diskriminacija žena (koje si, kako si rekla, svjesna) pri zapošljavanju, povratku s porodiljnog, u plaćama itd.?
Osim toga, poznato je da su ekonomski najnaprednije i demokratski najrazvijenije uglavnom one EU države u kojima je najmanja razlika u omjeru spolova na svim upravljačkim razinama, a u istim je zemljama i omjer zaposlenih žena i muškaraca najizjednačeniji.
Ja nemam ništa protiv toga da omjer bude podjednak. Ali nemam ništa protiv toga ni da prevagnu muškarci ili da prevagnu žene. Čini mi se da je zahtjev za identičnim brojem muškaraca i žena promašen jer mi je krivo popunjavati mjesta na temelju spola samo da se popuni i da se može reći eto da je omjer 50:50.
Možda nisam u pravu, ne znam. Kažem samo kakav mi je dojam oko toga.
Sve ok, Riri. Moguće da ostavljam ratoborniji utisak nego što mislim. I nema potrebe za onim "svaka čast", u naše vreme školovanja se podrazumevalo znanje oba pisma, pa većina starijih članica foruma čita ćirlicu :).
Ugl. ne moraš više da čekaš muža za prevod :), transliteratori su nezamenljivi kad treba brzo prebaciti neki dokument sa jednog pisma na drugo, jedino što latinica bez kvačica izgleda urnebesno prebačena na ćirilicu...
Može se.... Moj mlađi sin naučio je ćirilicu sam samcat. Mm ima rodbinu u Srbiji i davno je od mamine sestre dobio azbuku, kao slovaricu. Kasnije je E. sam malo pomalo uz Google sve savladao. Mislim, nije to da čita kao ja latinicu, ali nije nepismen. E, ako je on mogao usprkos svojoj disleksiji, svakako ćeš i ti uspjeti. Nedavno je isprintao formule za matematiku na ćirilici i to odvukao u školu... njemu je to fora, a ja podržavam.
U antikvarijatima još ima dostupne literature po kojoj su starije generacije učile ćirilicu, pa to probaj potražiti: https://www.superknjizara.hr/?page=k...jiga=100063593
Sorry na offt. Ja mislim da je znanje bilo kojeg pisma i jezika poželjno i korisno... Moja generacija živjela je u drugačije vrijeme, pa smo učili i ćirilicu i osnove slovenščine i makedonskog. Bome mi je puno puta dobro došlo...Uostalom, nije tak bilo samo u Jugoslaviji. K&K monarhija je isto bila država puno naroda i jezika, pa je znanje bilo kojeg bilo korisno... Ja sam iz željezničarske obitelji još iz tih vremena, čula sam puno priča o tome.
Riri, ako imaš neku omiljenu knjigu kojoj znaš sadržaj, nabavi je na ćirilici.
Moja klinka je sama naucila i pisanu cirilicu kad je zavrsila 5 ra
zred eto sto radi dosada.napisala je i par pisama na cirilici
Veliki stwlno obecqva da ce se primiti ruske cirilice jer ima bivseg cimera iz rusije.ali nikak da pocne
Peterlin ma cijeli ovaj topik je jedan ogromni offt.
I hvala na ideji, sviđa mi se ovo s knjigom. Probat ću.
Slažem se da je to svakako korisno, a mislim i ja ću morati kad tad naučiti ako planiram ostati ovdje s mužem. :lool:
Neke riječi pretpostavim, ali to je po vizualnom izgledu riječi. Ne znam jel to što sam sad napisala ima smisla. Kaže mi muž da ja učim na nenormalan način, jer učim po nečemu na što mi slovo liči haha. Recimo, Ž mi je britanska zastava, D mi je stolica, Š vile za Aquamana i tako.. Možda i jeste u tome problem. :lool:
Inače, imala sam i ja želju naučiti kao dijete jer sam htjela moći gledati serije na srpskim programima, ali mama mi nije dala. Sad kad moram, meni se ne da haha.
Sad samo dodaj sebi da su G vešala, P kapija ili vrata, Z broj tri, I obrnuto N, i već si na pola puta :mrgreen:
Najzbunj su zapravo slova koja se pišu isto na oba pisma ali označavaju različite glasove: Y=U, X=H, H=N, P=R, C=S, B=V :mrgreen:
(to me čeka po drugi put najesen sa sinom: odavno zna štampanu latinicu, ali pisana slova će biti tri nervna sloma, kad skonta da je malo pisano ćirilično slovo d zapravo g latinicom, a pisano ćirilično "i" u latinici "u", itd, itd.)
Sreca po mene disleksicnu ( i po jos disleksicnije dijete) da su ukinuli ucenje cirilice. ( ucila sam , ali ko da nisam. I jedno mi je pismo nekad previse. Zato i kvacice ne koristim.:mrgreen:)
Slicnosti u rijecima latinicom i cirilicom nemoj traziti osim ako su samo samoglasnici i m u kombinaciji
Riri tvoja prednost je i pocerka predlozi muzu da mala pocbe citati pa onda s njom ili nek se vjezba dok tebi cita:mrgreen:
Zakon ne propisuje broj žena u saboru, nego na izbornim listama, i ne propisuje da treba biti 50:50, nego da ih na listi treba biti barem 40%
Iako taj zakon postoji već deset godina, rijetko ga tko poštuje, a i kad je, žene su češće na donjem dijelu liste
Postotak žena u saboru je trenutno 19% i ustvari kod nas s vremenom i opada, što nas stavlja daleko od zemalja s kojima se volimo uspoređivat, dijelimo poziciju sa Saudijskom Arabijom.
A onda kad tome dodamo kako se o tim ženama u saboru u medijima redovito izvještava, što je koja obukla.. mislim da se žena u hrvatskoj politici mora puno više truditi da ju se shvati ozbiljno
Može ti pomoći ako znaš grčki alfabet iz matematike i fizike. Ima dosta sličnosti.
S druge strane, imaš dosta tih aplikacija za malu djecu koja trebaju naučiti slova. U moje vrijeme, imala sam slikovnice Život životinja na ćirilici, a isto smo se opismenili čitajući Politikin zabavnik i druga izdanja za djecu (ne, pardon, za decu) na ćirilici. To je bogatstvo.... Neki dan sam se osvjedočila da i naša generacija (šezdesete godine) ima rupa u balkanskoj kulturi. Kolegica izvuče iz torbe gablec, a kolega joj kaže "dobar tek, ima li bujruma?" Čovječe, ja sam joj morala reći da je pita može li se pridružiti, tj. ima li i za njega malo... Moji sinovi znaju neke stvari (ugodno sam se iznenadila kad je stariji znao što je to "skalamerija", ali oni su tehničari, pa me to ne čudi) jer imaju prijatelje iz Bosne i Srbije, rodbinu iz Slovenije i Srbije i eto - malo pomalo naučili su neke stvari.
A u naše vrijeme kad je trebalo čitati lektiru, a nema na latinici, čitaš na ćirilici i kraj priče... Sjećam se da sam na ćirilici čitala Lelejsku goru. A na slovenščini Sartreovu Mučninu (odličan je prijevod, knjiga se zove Gnus, hehehe) i zatvorsku prozu Vitomila Zupana.
Stalno me grize savjest zbog offtopičarenja, pa u to ime - savladaj ćirilicu čim čim prije, da te ne bi smatrali nep'smenom plavušom. Možeš ti to, dokaži sebi i svima oko sebe. Sretno!
Jesam li dobro razumjela, da li tvrdiš da se u medijima u približno jednakoj mjeri izvještava o tome što su obukle saborske zastupnice i što su obukli saborski zastupnici? Ili predsjednica i bivši predsjednici? Tj da ne postoji nekakva rodna pristranost da se kod žena veliku pažnju tome poklanja?
Ma ne, krivo sam napisala.
Ironično sam rekla da joj nitko ne brani da bude ženama da budu ravnopravne ali kako ih se doživljava...
A i sa Toletovim cipelama sam se sprdala...
ahahah oprosti, više ne znam ko se sprda jer svašta se tvrdi :lool:
Istina je da se za odjeću češće prigovara saborskim zastupnicAma nego zastupnicIma, ali nisu ni oni pošteđeni: https://100posto.hr/news/tko-je-modn...okim-odijelima
Evo još malo statistike: PayGap
Kopiram iz uvoda:
Prvi dio ima brojne razloge, i držim da je dikriminacija jedan od njih, a nikako jedini. Za dugu tvrdnju, pretpopstavljam da je dikriminacija jedini razlog tj ne mogu se drugog domislit, ali 2% za ubit se.Citiraj:
IN 2019, WOMEN EARN 79 CENTS FOR EVERY DOLLAR EARNED BY MEN.
This figure is representative of the uncontrolled — or “raw” gender pay gap, which looks at the median salary for all men and women regardless of job type or worker seniority.
In other words, the median salary for men is roughly 21 percent higher than the median salary for women. This figure represents a one percent improvement from 2018 and a 5 percent improvement from 2015, when the median salary for men was roughly 26 percent higher than the median salary for women.
What is the gender pay gap once all compensable factors such as experience, industry and job level are accounted for? It’s still not zero.
In fact, when men and women with the same employment characteristics do similar jobs, women earn $0.98 for every dollar earned by an equivalent man. In other words, a woman who is doing the same job as a man, with the exact same qualifications as a man is still paid two percent less. Unfortunately, this controlled wage gap has only shrunk by a miniscule amount of $0.008 since 2015.
edit: mislim da je ovo samo za SAD
opet edit: "nije za ubit se"
Pa nije tako samo tamo: https://www.civilnodrustvo.hr/zena-u...dalje-manjina/
Ma u stvari se na stavljam na razgovor iz, kako se to kaže, RL s nekim forumašicama :D
A tema je bila razlika u plaći, koliko ima veze sa strukturom poslova, a koliko ima toga da su žene za isti posao manje plaćene. Velike su razlike između te dvije kategorije.