zbog novih pravila za samoizolaciju, i za cijepljene je potrebna potvrda o preboljenju jer 120 dana od preboljenja ne trebaju ići u SI radi kontakta.
Ako si boosteriran za sada je vremenski neograniceno kaj se tice SI.
Je li Buster u toj priči dva cjepiva + preboljenje ili ne?
Članak o simptomu koji je izgleda prvi koji se pojavi kod omikrona- grlobolja. I to ne grebuckanje u grlu, već baš boli grlo. Kopiram:
"Kod omikrona zaraženi najčešće prijavljuju grlobolju i grebanje u grlu, glavobolju, začepljenost sinusa, noćno znojenje, curenje nosa i kihanje što su simptomi koji se uglavnom povezuju s prehladom ili gripom. Manja je vjerojatnost u odnosu na prijašnje varijante da će omikron uzrokovati gubitak okusa i mirisa.
Upravo grlobolja navodi se kao prvi simptom koji bi vas mogao navesti da posumnjate u moguću zarazu omikronom."
" Američki liječnik dr. Jorge Moreno i njegove kolege pratili su pacijente oboljele od COVID-a u ambulanti u Connecticutu i zaključili kako je većina njih koja se zarazila omikron varijantom prijavila iste simptome: suho, upaljeno grlo koje je uzrokovalo oštru bol prilikom gutanja i koje se pojavilo prije većine drugih simptoma bolesti COVID-19.
"To je vrlo istaknut simptom", napomenuo je Jorge Moreno, docent medicine na Yale School of Medicine, za Bussines Insider objašnjavajući kako to nije bilo tek malo škakljanje u grlu, nego nešto oštrija bol."
I liječnici iz Norveške, Južne Afrike i Velike Britanije također su identificirali upalu ili grebanje grla kao prvi prepoznatljiv simptom omikrona.
Isto tako i Ryan Noach, izvršni direktor Discovery Healtha, najvećeg privatnog zdravstvenog osiguravatelja u Južnoj Africi, izjavio je kako pacijenti oboljeli od omikron mutacije najprije prijavljuju grebanje u grlu, a zatim začepljenost nosa, suhi kašalj i bolove u tijelu."
Mogu potvrditi da je i kod nas doma i kod prijatelja upravo ovako bilo. Evo cijeli članak:
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti...pocelo-1157710
velim ja mužu kak bi najbolje bilo da se ukine testiranje i da ljudi jednostavno ostanu doma i samo oni kojima treba pomoc odu do dr
(podloga mog razmisljanja - ukinuti bespotrebni trosak testa i pritisak na sustav samo zbog testiranja jer mi ljudi i na to pazimo)
a veli on, mudro!:
pa svi budu onda rekli da su bolesni i ostali doma...(o ljudska prirodo!)
naravno da meni taj scenarij nije pal na pamet...
A obrnuto 2 cjepljenja +i preboljenje?
Ili 1 cjepivo+ preboljenje+?
Zaboravila sam nadodati u postu gore, pa stavljam sad. Po ovom iz članka, ispada da se omikron prije nađe u brisu grla.
"Preliminarna studija koju je prošli tjedan objavio tim američkih znanstvenika otkrila kako je virusno opterećenje izazvanom omikronom doseže vrhunac u slini jedan do dva dana prije nego što je doseglo vrhunac u brisevima nosa, što može objasniti zašto bi dodavanje brisa grla brzom testu, kod omikrona moglo povećati njegovu točnost.
Ima li kod nas uopće tih testova iz sline?
Mozes stapicem za nos obrisati grlo... ako znas.
Mi imamo testove iz sline na drzavnim besplatnim punktovima, PCR metoda. Kucni su svi za nos, koliko znam. Zdravstvene ustanove imaju uglavnom bris nosa.
Kod male djece cesto, i prije omikrona, rade bris grla jer se pokazalo da je nekad lakse pokupiti uzorak.
Ma meni pada napamet upravo obrnuto… da ne bi ni ostali doma nego hodali okolo jer imaju samo neke slabije simptome (curenje nosa, slično običnoj prehladi i slično). Kao što jednog ili dvojcu takvih osobno i znam, da su pozitivni išli okolo, jednog koji je poslao i dijete u školu.
Mislim da gomila ljudi ide na testiranje da dobiju potvrdu ako ju do sad nemaju.
Ja dok sam satima pokušavala dobiti termin za klince cijelo vrijeme sam razmišljala što će mi to uopće… pozitivni su na kućnom testu, nećemo ići ni van ni u školu, simptomi su im prošli za manje od 48 sati i skaču po lusteru… što će mi uopće taj PCR nego da nas netko netko ubroji u statistiku i da kao dobijem tu potvrdu za klince. Koja će možda za mjesec dana vrijediti 2 mjeseca…
Isto, ekipa koja ne ode na PCR ne dobije ni izolaciju, je l tako?
Može ostat doma dva dana, reći evo bolje mi je i opet šetat okolo.
I to i rade, nažalost...
Nego, ima li neko frišku informaciju gdje ima maski N95 i KN95, i po kojoj cijeni?
Hvala puno.
Da
Hvala na informaciji, pogledat ću sutra.
I naša utvrda je pala... nakon 2 godine prvi put zaraženi u našoj užoj obitelji.
I to MM na poslu pokupio i sad boluje. (PCR obavio u privatnom labosu, nakon pozitivnog kućnog; simptomi: malo grebalo grlo prva dva dana, glava boli, lagana temp do 37,8, sad malo trbuh, ne kašlje, cijepljen 2 puta prije ljeta).
Doma nas je 3 cijepljeno (ja 3x) - 2 nije.
Malo me frka za ove mlađe što nisu cijepljeni (MM nije bio za to pa ih nisam mogla sama odvesti preko njegove volje, iako mi je i to palo napamet...), ali i za starije koje i inače kašlje, astma, upale pluća itd.
Stalno smo mislili kako će djeca iz škole donijeti, ali na kraju MM nakon 10 dana godišnjeg, nakon Nove godine, ode 2 dana na posao i pokupi beštiju (znamo da je s posla jer je kolega zvao prije pojave simptoma).
Vrijeska, evo za utjehu i naša utvrda je pala nakon 2 god. Mi i još jedna obitelj iz našeg naselja smo jedini koji smo još bili opstali da korona nije bila u obitelji, niti smo bili u izolacijama zbog škole, posla.
Coronita je stigla mome mužu, a u toj drugoj obitelji moje frendice mužu i sinu.
Srećom kod muža samo temperatura 1.dan popodne (i to niska) a opce stanje skroz ok, da nisu djeca trebala ići na uplaćeno skijanje ne bi možda ni saznali ovako ekspresno. Ovako smo brzo reagirali jer kućni je naravno bio negativan :roll:, pa smo privatno jedva jedvice dobili termin za pcr i nalaz isti dan.
Djeci propala škola skijanja kojoj su se jako veselili (božićni poklon), al šta ćemo, ne možemo ih slati među drugu djecu na snijeg. Bolje da ne spominjem kakve savjete sam dobila od nekih, da se muž ne ide testirat sad nego za par dana i sl da djeca ipak odu na skijanje...strava...:škartoc: zato nam je i ovakva situacija, svatko samo na svoju gujicu misli.
Što se tiče simptoma, mužu apsolutno ništa posebno, rekao je samo da se čudno osjeća, tražio toplu juhu u 8h ujutro i predveče dobio 37.5. Ništa drugo (ni grlobolja, ni glavobolja, ni kašalj). Sutradan odmah testiran i isti dan dobili nalaz-pozitivan. Više nije imao ni temp, ni ništa, samo da tako ostane.
On je izoliran u svojoj sobi i ima svoj WC. Djeca i ja nemamo nikakve simptome (zasad).
Garant ovaj omikron koji je većini na brzom negativan,a pcr pozitivan. Taj brzi samo zavara ljude i toj frendici su na kućnom i muž i sin neg,a pcr poz, al kod njih su simptomi izražajniji.
Bit će pravo čudo ako se nismo zarazili, pogotovo jer sam i ja bila s tom osobom od koje je pokupio, ja sam čak više bila s njom nego on. A bome sam bila puno i s mužem u danima kad je najzarazniji prije simptoma.
Zakazala sam nam PCR-ove, ovo je strašno kolike su gužve, a privatno je baš skupo za više ukućana.
Može se ulovit neke termine ako se vreba na platformi, nekad se nešto otvori.
Vrijeska, bit će to sve dobro, malo se strpit i proći će :kiss:držim fige i vama i nama!
Lili, ma samo je pitanje vremena kad cemo svi popadati, nemoguce se zastitit, zarazno je koma, mjere se ni ne propisuju, ni postuju, pola starcadi necijepljeno. Samo da, kako se boje, ne skuhamo tu neki origi balkanski soj koji ce bit tezi, valjda ce bit laksi. Dobro je reko neki dr, auto ce zid zaustavit, samo se neke zemlje zabiju bez kocenja (nada balkanska regija, ukrajina i takvi), a neki ipak koce pa se zabiju manjom brzinom. Mi se vratili iz austrijr, ffp2 svugdje, i vani su obavezne tipa na bus stajalistima, nevjerojatna razlika od nas. Druge maske su zabranjene tj ko da nista nemas. Drzite se, kod vas zdravih i cijepljenih nitko ne bi ocekivao teze ishode, ja ocekujem da cete to lako odraditi i mislim da nema sanse da se svi ne pozitivirate Kako si ti zdvojna oko boostanja, mozda je to tako za tebe i bolje. Kuc kuc u drvo za ocekivani laki tijek!
I kod nas sad traze N95. Lili, Vrijeska i clanovi vasih porodica, neka prodje lagano :*
Nasa se deca sutra vracaju u skolu. Mi smo propustili prvu nedelju skole jer smo bili na skijanju. Bili smo samo napolju i u apartmanu s posebnim ulazom, tako da smo bili covid safe. Hranu sam ponela odavde, a tamo narucila pickup iz supermarketa, tako da zaista nismo nigde ulazili. Slucajeva ima i po naslim skolama, i ocekujemo da cemo i mi 'pasti.' Muz, dete od 16 i ja smo primili tri doze, a troje mladjih po dve doze. Dete od 13 sad moze da dobije i trecu, ovih cemo dana...
Lili, Vrijeska, neka vam sve prodje lagano :heart:
Lili, Vrijeska, držim fige da bude blago i brzo prođe.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Lili, nemoj izolirati muža, ako još nisi dobila simptome idi i poljubi ga da odradiš to :mrgreen:.
Ja sam mislila da me ovaj put neće, al evo jutros glavobolja, grlobolja, nos zaštopan… kalkuliram kad ću si napraviti kućni test.
Pa kaj nisi sve naručila na pcr bb?
Ne, samo muža i djecu jer ja nisam imala baš nikakav simptom.
A nije mi ni bilo DR u petak ni da mi pusti upitnicu. Danas ju zovem za išijas pa ću pitati.
Može se naručiti i bez puštene uputnice taman ti uputnica dođe prije termina
Sretno u svakom slučaju
Vrijeska i Lili, sretno!
Bubilo, dobro Jelena.O kaže, naruči se odmah, stigneš pet puta dobiti uputnicu dok dođeš na red.
Evo naručila se na PCR…
U međuvremenu…
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...m/2331277.aspx
Zašto ne bi postavili neke punktove da ljudi dođu sami sa kućnim testom koji košta 30 kn i gotov je u sekundi i onda tamo stoji kao neki javni bilježnik maskiran u Covid odjelo… i onda on bilježi jesi ili nisi pozitivan.
Mudro pričaš , samo kaj bi to onda trebalo pred njim izvesti, , nema svrhe ako ti to doma radiš osim ako hoćeš pipkati bil bi ili ne išla na test
Pa tako sam i zamislila - pred njim.
Da čak bi i sporije radili
Jedino da brzi u ustanovi daju ko da je Korona, i ta 5-6 dana ponovno vađenje brzog
pa cijena je dosta bitan faktor
vjerujem da je većina sprema dati 30ak kn iz svog džepa za isti test kojeg laboratoriji naplaćuju 100-150 kn
koliko je meni poznato, najveći problem priznavanja kućnih testova je validacija rezultata, tj identiteta osobe kojoj je uzet uzorak
U domovima zdravlja brzi je 50 kn, ali se treba naručiti