Ova je fakat dobra.
Ako je i postojala akcija " rode protiv infuzije" nisam sudjelovala.:mrgreen:
Mozda je i Roda kriva zato sto su nam plasirali kredite u svicarcima ?:rock:
Printable View
Hah...meni je bio zanimljiv komentar sestre u rodilistu kada je mama skroz iscrpljena, sise pune mlijeka, pokusava se izdojiti jer je bebica prepospana i moli sestru da ju uzme na 20-tak min cisto da se zena sredi a sestra joj odgovara: beba mora biti s vama, sta ces to su ti te Rode krive :) Pa i ja bih mrzila te "Rode"...
Ali salu na stranu, ja osobno nisam niti dozivjela niti procitala da su savjetnice ili clanice svisoka se obracale majkama koje su trazile savjet pa pretpostavljam da je krivac ne poznavanje razlike izmedu udruge i foruma. Udruga ne moze odgovarati za svaku forumasicu i njeno napisano slovo. Za clanove moze.
U nasoj udruzi se djele opomene za svako ponasanje/javne istupe koje nije u skladu sa statutom udruge, nakon toga ide izbacivanje.
Gljupost gljupost!
Kao prvo nekulturna je.
Kao drugo, vjerojatno piše na temelju svog iskustva i još par svojih isfrustriranih frendica. Vrlo vjerojatno nije baš inteligentna da razluči što i kako funkcionira na forumu, da forum nije udruga, da se prijavi i baba Vanga i tipka šta `oće.
Pročitala sam to jučer, cijeli tekst, baš mi ga je bilo i ružno i žalosno u isto vrijeme za čitati.
Njoj očito postoji samo crno i bijelo, nema šarenila, nema tonova, nije njoj takvoj lako....
Kad sam se izdajala prvih 1-2 mj. nakon poroda jer mala nije htjela uopće sisati, pedijatričina je sestra konstatirala da se bezveze mučim za tih 20-30 ml i da su mi sigurno Rode rekle da nastavim :lol:.
Trebalo bi sastaviti popis "Rodinih" prekršaja :mrgreen:.
https://www.youtube.com/watch?v=Me9yrREXOj4
jedan zanimljivi video....:)
Članak je bezveze, ali se slažem s dijelom oko adpatiranog mlijeka. Bezveze mi je da je razgovor o adaptiranom zabranjen na forumu. I ne mislim da bi to ugrozilo prodojeći stav udruge. I moram priznati da su mi čudni komentari "nismo educirane za to", ili "imaš uputstva pa pročitaj".
ahahaha,otkidam na drug free pool & dolphin assisted birth.....:lol:
Na Rodinom forumu se raspravlja o temama roditeljstva za koje se Rode zalažu. Nekome je to super,nekome ne, to je čisto stvar izbora. Uostalom, i piše u upozorenjima da je sve informativno a ne edukativno (osim informacija na službenoj stranici Rode ili onih koje daju administratorice pojedinog foruma) jer gdje bi pobogu došli da svaki post istražuju do u detalje.
Što se tiče adaptiranog-ja sam zvala rodin telefon i apsolutno sam dobila OK savjet po pitanju korištenja forume i mm, i kako se skinuti. Dakle, nije istina da je ne smije pričati o ad-u,ali je besmisleno pitanje koje je ad najbolje ako se članice zalažu za dojenje. Da se ode u tu raspravu,s vremenom bi netko mogao protumačiti da Rode kompromitiraju svoj stav, a to bi onda opet povuklo drugačije rasprave.
Na žalost ili na sreću, Rodin forum je jedino i ponavljam jedino mjesto gdje sam mogla dobiti korisne savjete u vezi raznih aspekata roditeljstva, gdje sam riješila razne nedoumice i opet se nisam držala svega kao pijan plota. I ne smatram se Majkom, nego ženom koja pod raznim okolnostima daje najbolje što može za svoje dijete.
znatiželjke :)
mislim da smo pričali o godinu ranijem ili kasnijem izvještaju, ali whatever
http://zaklada.civilnodrustvo.hr/upl..._ivo_pilar.pdf
stranica 17
Ja dajem važnost tom tekstu jer mi je stalo i zato jer mi je Roda prirasla srcu. Iako nisam Roda, nego samo forumašica, i iako su mnogi moji stavovi dijametralno suprotni Rodinim stavovima, nikada se na forumu nisam osjetila nepoželjnom, manje vrijednom ili neprihvaćenom zato jer je moje roditeljstvo drugačije. Dapače, ovdje sam uvijek dobila samo pomoć i koristan savjet, a da ne napominjem koliki mi je gušt pisati i raspravljati (nekad se i posvađati he he) sa ostalim forumašicama, bez obzira na to slažemo li se ili ne slažemo. Zato mi je stalo. I ne bi mi bilo toliko žao, da taj tekst nije našao svoj put do šire javnosti (Index), čime se stvara totalno iskrivljena slika o Rodi.
Ok draga ženo, ne slažeš se sa Rodinim stavovima, onda odi na drugi portal ili argumentirano iznesi svoje izlaganje. Pisati o dokonim čudakinjama, ženama bez duha, ženama kojima je jedina svrha postojanja njihovo dijete... Mah.
boli nju briga za osobe koje se na ovom forumu dobro osijećaju, boli je briga za rodine stavove...
ma dajte molim vas! da je htjela mogla je pročitati. ili je pročitala a učinilo joj se zgodno iskoristiti rodu.
sve što je napisala, napisala je samo zbog svoje osobne promidžbe!
ako sam protiv nečega ili nekoga imat ću puuuno sljedbenika. međutim to ne znači da ja i moj sljedbenik imamo išta zajeničko ili da znamo za što jesmo.
epp.
"mogle bi katkad nešto i pročitati" :lol:
dovoljno
momentalno visim na receptima.
i to mi je momentalno najbolji dio foruma.
istina je da je sam malo frustrirana s nekim forumašicama koje su bolje domaćice od mene, ali pokušavam proširiti svoje granice ;)
je. strašno nešto. :kbell::lol:
znala sam :lool:
da se uozbiljim, eto teta ima svojih 15 sekundi slave, bacila hejt i ima posjećenost na blogu.
Nisma čitala članak jer bih se vjerojatno uzrujala.
Samo ću reći da nije bilo naših curki na MPO i naših kavica ja bih puno teže podnijela našu borbu s neplodnošću.
i još jedno ima liječniak koj iitekako simpatiziraju Rodu: evo dr. Radončić, sa smiješkom simpatiziranja je komentirao moje stavove, rekla sam mu da sve to što znam, znam s foruma. :-)
Mene je Roda spasila u danima trudnoće, sve savjete tražim na forumu jer znam da ću dobiti iskren odgovor ali osobno me zasmetalo i zabolilo isto nemogućnost rasprave o AD-u. Znam, znam, Udruga promiče dojenje, ali meni je bilo dosta mog jada što ne mogu dojiti i onda mi to još netko podcrta na forumu onako da zapamtim da je dojenje najbolje za dijete...eto, zabolilo me, da ne pričam o sloganu "Nedojenje ubija". To je bilo ružno za mene osobno.
Meni se baš sviđa taj post na bzazz blogu o Majkama s velikim M :)
meni se cini da tu ima elemenata govora mrznje. Sto je zakonski u drzavi ovoj kaznjivo. Znate kome se trebate obratiti.
Ja mislim da većina forumske populacije ne podupire Rodin službeni stav o mnogočemu, i to mi se čini zdravim. Nezdravim na forumu mi se čini da se o nekim stvarima ne može pisati. Naime, postoje teme gdje se naširoko raspravlja o problematičnoj djeci u 1. razredu osnovne, iako nismo svi psiholozi ni defektolozi po struci, a ne smije se otvoriti tema o adaptiranom mlijeku. Roda podupire dojenje, a ne hranjenje formulom, ali kako se od tog podupiranja došlo do zabrane tema o formulama, meni nije jasno. Osobno sam dojila svo troje djece, i nikad nisam dodavala formulu, tako da ne govorim iz neke vlastite pozicije. Uistinu vjerujem da ako Roda na svom forumu progovara o nasilnom ponašanju prvoškolca, to nikako ne znači da podržava nasilje među djecom. Jednako tako, kad bi se razgovaralo o ad, ne bi se moglo zaključiti da se takva prehrana preporuča. Svejedno, vjerujem da je Roda odlična udruga, i da je doprinijela na mnogo mjesta. I da kritiku, čak i kad nije argumentirana u potpunosti, ni dobronamjerna u potpunosti, treba čuti i o njoj promisliti.
Casa, ti se salis da ne znas zbog cega se na ovom forumu ne govori o markama adaptiranog mlijeka ?
cini mi se nevjerojatno da netko tko ima toliko postova nije procitao pravila istog, pa onda razlog zasto se ne gorovi o markama formule se cini kao neki presuceni tabu. : zbunj:
Nisam mislila na marke mlijeka, kao što se u temama u našoj školi u 1b jedan smeđi mali tuče ostalu djecu ne govori u kojoj je to školi ni kako se taj smeđi zove. Ali, ako netko tko ima toliko postova ( a ima vjerujem mnogo ljudi koji imaju mnogo više postova od mene a koji slično razmišljaju) ne razumije zašto se majka koja se liječi od neke teške bolesti i ne smije dojiti misli li se liječiti, ili pak, neka koja, iako sve žene imaju mlijeka, ipak mlijeka nema i loše se osjeća zbog toga, ne može na forumu požaliti se, zatražiti savjet i dobiti riječ ohrabrenja u nedojenju, savjet u odabiru proizvoda kojim će hraniti vlastito čedo kad ne može drugačije... Kako se na temi dohrane dijele razni svajeti i recepti, pa i marke se spominju... Mislim, ja ozbiljno ne vjerujem u maksimu: Cilj opravdava sredstvo.
A i da smo se Deadi i ja složile, pa to govori da nije tako luda argumentacija strane koja misli da bi se o tome moglo govoriti na forumu.
http://www.roda.hr/article/category/i-monitoring
ja vjerujem da se informacija o adaptiranom može dobiti i drugdje osim na rodinom forumu
Roda je clanica medjunarodne organizacije IBFAN, clanstvo nosi brojne uvjete kojih se pridrzavaju izmejdu ostalih i sve udruge IBCLC savjetnica i drugih dojilackih udruga, i mi moramo paziti da ni na jednoj nasoj akciji, aktivnosti, drustvenoj mrezi, ne kompromitiramo nase clanstvo.
Pa upravo tako.
O odabiru proizvoda sa kojim se hraniti sigurno se ne moze pricati, jer to znaci spominjanje marke.
Ako postoji neki problem u hranjenju djeteta koje koristi formulu , moze pitati na " zdravlju djece", barem sto se mene tice . Nemam problem s tim, dapace, imam i iskustva pa mozda mogu i pomoci.
Ali da ce postojati posebne teme sa usporedbom vrste formule, to nece moci, iz svih ovdje navedenih razloga.
Ja sam davala adaptirano i moram reć da ne znam šta se o tome ima toliko pričat.
Meni se čini da se savjet o tipu proizvodaa kojim hraniti dijete može dati i bez spominjanja marke.Jednako kao što se o pelenama može govoriti i bez spominjanja marke ili o zobenim pahuljicama, ili o kozmetici. Moja su djeca bila dojena, poluplatnenopelenaši, polu bezpelenaši, bez krema, prani samom vodom do godine dana. Ali eto, ima ljudi koji su na forumu ispunili stranica i stranica na temu čime mazati guzu, a ja ne vidim o čemu se tu ima toliko pričati. Pa, oni su imali što, i ne mislim da su time radili neki marketing, niti da su bili plaćeni od strane nekih kompanija, niti da su povećali prodaju pojedinih krema. Jednako kao što mislim da otkako sam napisala da ja nisam mazala nisam ni ja smanjila kupovinu kremica za guzu. Ljudi su razmjenjivali iskustva. I osobno, razumijem razliku u marketingu kreme i formule, ali ostajem pri tome da sam protiv politike: Borimo se za dojenje, i u to ime, čak ni ona majka s karcinomom ne može pitati koje mlijeko je po iskustvu drugih mama najbolje. Vjerujem da svaka od nas osjeća da je to nepravedno, samo što dio smatra da je ta mala nepravednost ništa u usporedbi s onim što se dobiva politikom negovorenja o formuli. Formula nije nužno zlo u mojim očima, to je velik blagoslov za svu onu djecu čije majke ne mogu dojiti. Voljela bih kad bi se udruga Roda i ostale sličen udruge diljem svijeta borile za dojenje, a ne protiv formule. Proizvođači formula nisu neprijatelji dojenja, oni su spas onoj djeci kojoj, nažalost, nije omogućeno da budu dojena. Takav stav želim da zauzme svatko tko se smatra zaštitnikom djece. Pod svatko mislim na prodojeće organizacije kao i na proizvođače mlijeka. Kkao su mi prvi svjetonazorski bliži, tako me i njihov stav više brine.
casa, jesi li pročitala link koji sam stavila i ono što je ivarica napisala?
tu ti je odgovor na sva tvoja pitanja