Meni se sviđaju sadašnji brojevi, a i to kako živimo trenutno. Moja obitelj skoro skroz normalno.
Printable View
Da je komercijalno cijepljenje iole dobra ideja, provodilo bi se i u drugim državama...
U situaciji u kojoj države ne mogu nabaviti dovoljno cjepiva da cijepe i svoje najugroženije građane, stvaranje komercijalne konkurencije u vidu nekih ljekarni (koje su btw. u BiH također tražile da država plati dio troškova) je potpuno neprihvatljivo. Al dobro, i tako neće biti ništa od toga.
U državi koja uopće nije organizirala cijepljenje komercijalno cijepljenje je itekako dobra ideja. A bilo dobra ili loša, u svakom slučaju nije nemoralno kako se ovdje insinuira.
(nažalost, očito nije ostvariva)
U Zagrebu još uvijek nisu cijepili sve zdravstvene radnike
Npr. nisu cijepili u ordinaciji mog stomatologa, a oni su stalno izloženi pacijentima
Ali tu se uopće ne radi o zemlji nego o privatnoj inicijativi, kao kad veledrogerije kupuju cjepivo protiv gripe, a istovremeno država uvozi cjepivo protiv gripe.
Jesenas je vladala nedstašica cjepiva protiv gripe, a istovremeno se moglo kupiti u ljekarni, pa je li to onda nemoralno?!
A inače na državnim razinama, vidimo da se cjepivo nipošto ne raspodjeljuje po nekakvom načelu poštenja, nego itekako ide onima koji mogu platiti više, ili su snalažljiviji, ili snažniji pa mogu izvršiti politički pritisak, ili ih ne koči brdo administracije i propisa. PA mi živimo u svijetu u kojem je ljudski rod dovoljno sposoban da je u roku nekoliko mjeseci proizveo uspješno i sigurno cjepivo protiv novog virusa, a istovremeno nije sposoban (iz raznih razloga) cijepiti tim cjepivom.
Što se tiče cjepiva protiv gripe, situacija je (donekle) usporediva, ako je vladala nestašica cjepiva protiv gripe za ugrožene skupine? Ili je njima omogućeno da se cijepe?
(A u Bosni su veledrogerije htjele da im vlada plati dio troškova za uvoz tog cjepiva... ali i da nisu).
Na potpuno osobnoj razini, ne mogu zamisliti situaciju u kojoj bih si platila cjepivo protiv covid-a u Bosni, a da mi na nastavu dođe neki student iz Bosne, kojem je netko umro od Covida, jer se nije uspio cijepit na vrijeme.
Pa da, htjele su, i na tome je očito i propalo :mrgreen:
Što se gripe tiče, da, vladala je nestašica za ugrožene skupine, liječnici nisu dobili količine cjepiva koje inače dobiju i ljudi koji se inače cijepe bez problema i čekanja se nisu mogli cijepiti. Mislim da se to sve na kraju pozitivno rasplelo, ali se čekalo i vladala je nervoza. (i protiv korone ćemo se jednog lijepog dana svi moći cijepiti)
Vidim da ste duboko u temi, pa možda imate konkretnijih informacija o cijepljenju djece starije do 12 godina.
Prije dva dana, u nekim vijestima, sa pola uha sam čula izlaganje liječnice/epidemiologa (nisam sigurna, ali netko od struke) gdje govori da su djeca starija od 12 godina mogući prijenosnici virusa, pa da ima smisla i moguće je cijepiti ih.
Istina ili ne?
Hoćete cijepiti djecu kada dođu na red?
Za sada ti baš niti jedno cjepivo nije registrirano za djecu mlađu od 16 godina.
Na portalu plivazdravlje kažu da je Pfizer napravio studiju na djeci starosti od 12 -15 godina, te da se kod njih cijepljenje pokazalo sigurnim.
Baš ću googlati da nađem izjavu koju sam čula, mislim da je gospođa bila gost u RTL direktu, pa da poslušam sa pažnjom.
Možda se rade studije, neki dan sam čula da i AZ radi, ali nisam sigurna da je još registrirano.
Čitala sam jučer komentare po fejsu pod sličnom objavom, i kažu roditelji da se puno klinaca 12-15 godina i samo želi cijepiti, bez obzira na sve.
BTW mama mi rekla da bi radije Astru nego rusko
Astra - pamet je s Oxforda, ali cjepivo proizvode u Indiji. To ne mora ništa značiti, ni dobro ni loše.
Rusko cjepivo vjerojatno se proizvodi po istim kriterijima kako je nekada radio naš imunološki zavod. Ista stvar...
Ja sam zaključila da ću prihvatiti bilo koje cjepivo koje mi ponudi obiteljski liječnik, ali oni to također ne biraju, nego HZJZ
Da, meni je glupo reći da odbiju astru jer su oni 65+. A čitam da ne ide tako da po ordinacijama ide x astre, y moderne, z pfizera. Nego pošalju što imaju. I tko zna jel bude naša mala ordinacija u selu dobila bilo što drugo
Ma mama kaže da ju više muči to što kažu da rusi malo skrivaju sastav cjepiva, nuspojave...valjda ih ne šmeka :lol:
Mislim ono... Vjerojatno necu iz razloga nesposobnosti drzava/e i moje nemogucnosti snalazenja, al da mogu, aps. bih...i u BIH :). Az pocinje testirat na djeci. Djeca ga aps. prenose, da ne prenose je uljuljkujuca racionalizacija...ista spika ala nismo mi zarista, ni mi, zasto bas teretane rok mogu crkve itd. Svi su zarista, svi prenose. Jednog bajkovitog dana ako ga dozivimo, nadam se da ce bit dostupno.
Cek, cek, nije mi mozda to pametan odgovor, you bleso iskreni, you - ne, ipak necu, mene toga strah (sala).
Prestala sam razmišljati o cijepljenju.
Kad bude, ako bude, bit će.
Evo naša dr opće prakse je danas cijeli dan imala samo za cijepljenje. Tata bio, htio je da mu pošalje uputnicu u lab za redovnu kardiološku kontrolu, ali su rekle danas ne ide - samo se pikanjem bave
A koji li je to tek apsurd, da LOM potrosi cijeli dan na cijepljenje. Nije valjda da medicinska sestra ne zna dati injekciju?
Kod nas su na poslu u sat vremena valjda popikali 30 ljudi. Jedna osoba radi administraciju, jedna je navukla doze i nadgleda, jedna daje doze , doktor je tamo za svaki slucaj ako nekome bude slabo. Nakon primljene doze ljudi sjede jos 10 minuta ispred prostorije i to je to.
I svi smo vise manje u tom hodniku ispred prostorije sa maskama.
Kakav razmak d 15 minuta za svaku osobu. Mi radimo u bolnici. Nema tu razmaka od 15 minuta. Samo se imas masku i fizicki se maknes 30 cm od kolege.
Cure, prijavite se za cijepljenje u Kaštelima, oni su na maškarama jučer spalili Billa Gatesa i cjepivo, tako da vjerojatno nije neki veliki interes, pa brže dođete na red
sirius, mi smo mali dom zdravlja gdje su 2 ordinacije + jedna za zubara. Zajednički hodnik koji je i čekaona. Nije da imaš mjesta za puno ljudi, plus što je to populacija 80+ pa ono, bolje biti siguran. Draže mi da je bilo tako nego da su ih 10-20 natrpali odjednom
Nas su pozivali po petnaestak u veliku prostoriju (kao pola gimnasticke dvorane, mozda vise), razmak od nekoliko metara izmedju stolaca, dvije grupe. Jedna medicinska sestra priprema doze, a druga daje cjepivo i ispisuje kartoncic, nakon toga pere ruke/mijenja rukavice, odradjuje drugu osobu. I tako i u drugoj grupi. Ostajali smo 15 minuta nakon cijepljenja. Nas punkt je u zgradi okruga, na lokaciji nema lijecnika. Ocekuje se da medicinska sestra zna pruziti prvu pomoc (ja sam ponijela epipen od sina, s obzirom da je presao na dozu za odrasle :lool:).
Tako je organizirano i cijepljenje protiv gripe svake godine. Ide se na efikasnost. Mozes se cijepiti kod lijecnika, ako vec imas ugovoren pregled za nesto, a ako nemas, u sezoni cijepljenja ides u "kliniku za cijepljenje", sto je obicno tjedan dana u jednom dijelu obicne klinike, a zaposlene su medicinske sestre. Prijava online i pojavis se tamo, ubodu te kao na traci i put pod noge.
U Belgiji cemo se cijepiti u centrima za cijepljenje. Recimo, centar kojem cemo mi pripadati je u mjestu do naseg (mislim da tom centru za cijepljenje gravitira oko 50 tis ljudi). Cjepivo se ne moze birati. Na adresu cemo tijekom 3. mjeseca dobiti pismo s datumom kada bismo trebali doci u centar, navodno bi termin trebao biti u 6. ili 7. mj. Ovi termini mi se cine vrlo optimisticni. Realnije mi se cini kraj godine.
Ne znam sto su na kraju odlucili hoce li cijepiti dojilje ili ne. Nizozemci cijepe, Belgijanci su rekli da za sada nece.
Inace, ljudi koji imaju bilo kakve simptome prehlade ne mogu doci obiteljskom lijecniku. Javljaju se telefonski i dobivaju upute za testiranje na covid.
Munkice, ja se planiram cijepit, i (zasad) ne planiram zbog toga prestat dojit. No, moguce da cu ionako prestat dojit prije nego dodjem na red :)
U Kaliforniji su poceli vakcinisati nastavno osoblje. Mreza vakcinacije se prosirila i na privatne pharmacies, pa mislim da ce sad sve brze i brze, i da ce nekad stici i do nas, skoro poslednjih.
Deca ce moci u skolu pocetkom marta, 2 sata 2 dana nedeljno i to samo osnovna skola (zakljucujuci s 5. razredom). Mi svoje devojcice necemo slati nazad u skolu za toliko malo, jer nam se cini da je to previse stresa, a one ovako dobro funkcionisu. Radije bih da decki idu (7. i 10. razred), ali toga jos nema u najavi.
Jadranka, isto se namjeravam cijepiti i sigurno cu dojiti u to vrijeme. Nadam se da ce smjernice biti jasnije do trena kad dodjem na red.
Evo kako je razlozno i transp. u norveskoj iskomunicirano (btw, ne cijepe sve medicinare, po ovome). Ko odbijee cjepivo, ide na dno liste pa se ti premisljaj i dobijaj beskonacne prilike da te educiraju, pa jos jednom da te educiraju i kampanju rade:
https://www.fhi.no/en/id/vaccines/co...vaccine-first/
Kampanja za cijepljenje:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...rence-15051494
A sad je i Lagard pocela jel uopce moralno da nam Rusi nude cjepivo kad nisu svoje cijepili, po tome, moralno je da mi nemamo nista...ko nema svoje cjepivo proizvedeno kod sebe, moze se slikat (nitko nije cijepio svoju populaciju), al ce dobit medalju casti. Pa onda da Rusi nece sputnika jer da se mora apstinirat od pica, luda kuca. Ja mislim da je moralno da.se medjusobno mjesecima nagovaraju i vrse kampanje, al ako ce ang.konzultante, onda iskljucivo ruske.
Al iskreno, i meni je čudno da Rusi više izvoze van cijepiti nego što cijepe kod sebe. Ne znam eto... Pa valjda bi kod njih to već moglo ići brže
Moji nona i dida su se trebali cijepiot slijedeci cetvrtak, zvala ih LOM danas da su joj ostale 2 doze, ako mogu doc odma da ce ih cijepit. Tako da su obavili.