pa kad sam na brzinu samo tu sliku našla, tj. činila mi se najbolj za ilustraciju
Printable View
eee, ali si milijune mogla dovesti u zabludu!
:lol:
mea culpa8-)
Mjere su mi odokativne
izrežem 1-2 mrkve na kolutiće, korjen peršina isjeckam, nekad i celera, glavicu luka na kolutiće i sve pržim na ulju. Dodam oko 1/2- 1 kg mahuna, sol (ili vegetu) biber i bijeli luk. Dinstati 20 min. Prebaciti u tepsiju, po gore posložit isjeckanu rajčicu i peršinovo lišće (u sezoni kad je ima, sad je vadim iz zamrzivača, ali može i bez). Umuti cca 3 jaja i 1/2 litre mlijeka (nije puno). Prelit mahune u tepsiji i peć u pečnici dok tečnost ne ishlapi.
Nama je jako fino, k tomu neki komadić mesa i malo salate!
I meni su ćimulice dosad bile nepoznanica.
danas: krumpir-gulaš, salata
apri :klap:
hvala ti puno za info o slantku i blitvi ....davano sam pokupila tvoj recept sa cimulicama i slantukom ali kod nas cimilica ni na vidku jucer citav dan slinim nad vasom prepiskom o slanutku i cimulicama i ti mi jutros uljepsas dan ...znacai kuhamo :
danas kupovnu sirnicu :)
sutra blitvu sa slanutkom
petak podvarak sa domacom piletinom u expres loncu by Peterlin ( ima na topiku o kiselom zelju super objasnjen recept :)
Mahune varivo!
danas svinjska jetrica, pire krumpir, juha od brokula i kupus salata.
navečer mi dolaze gosti i moram smislit nešto, ne mogu pronaći onaj topic koji se i zvao nekako kada nam dolaze gosti ili nešto slično?!
Totalno sam bez ideje
Musaka od kelja i mljevenog mesa, salata, krem juha od poriluka
ili koliko toliko slanci - u njih možeš dodati što hoćeš a relativno brzo gotovi.
kod nas je danas(a i sutra ) grah
ja sam zadnjih par tura gostiju dočekala falšo brusketama
poslažem tost u tepsiju, namažem maslinovim uljem, pospem bosiljkom i gore samo narezane cherry rajčice.
uz to masline i sir.
i vino.
(jednom mi nije uspjelo jer sam uslijed gužve zaboravila regulirati temperaturu pećnice, pa nije ispalo hruskavo, nego mekano. onda smo gore naribali sira i opet zapekli, pa je ispalo kao male pice. i to se sve pojelo)
Ja sam jučer imala goste. Ispekla sam hrpu Amaltheinih klipića jer se to očekivalo (ljudi koji su ih jednom probali obično ih naruče, a ako dolaze s većom djecom moram napraviti i duplu smjesu). Uz to sam servirala hladni narezak (šunka+kulen+sir). Mogu se ti klipići i puniti, ali ja sam ih ostavila prazne, posipala sezamom, a meso, sir i masline servirala odvojeno.
Imala sam i dan prije napravljene špric kekse i dizano tijesto s rogačem, ali to se slabo prodalo jer ljudima je dosta slatkog nakon blagdana. Alternativa za klipiće bili su slanci sa friškim sirom, ali nisam imala sira doma, pa je ispalo ovako.
Slano se pojelo, sve. Do kocena. Slatkog je ostalo.
Druga varijanta koju ću vjerojatno raditi u subotu je slana gris štrudla, to je isto super. Može se puniti dinstanim mljevenim mesom, gljivama i sirom ili šunkom i sirom... Sve opcije otvorene.
Danas za ručak varivo od brokule i krumira + krvavica.
za početak ... od jučer ne mogu prestat mislit na ćimulice tako da sam danas pobrstila trešnjavački plac ... nabavila sam ćimice zelja, kelja i u revijalnom tonu uzela još i raštiku...
kad me MM vidi s punom vrećom travurine :roll:
namjera je dakle, ćimice sa slanutkom!
a gosti na večeri ... u posljednje vrijeme ih dočekujem tako da naribam sir i šunku, dodam jaje i vrhnje, sve promiješam i slažem na šnjitice francuza ili tosta i pečem kojih 15 min...dok nije onako zapečeno .. i svi kao nisu gladni, a znam ispeč i po četiri, pet onih velikih crnih plehova.
Najjednostavniji način - skuham krumpir na kocke skoro do kraja u što manje vode, posolim, dodam brokulu kasnije jer joj treba kratko (debelu stabljiku ogulim i narežem na kocke, ostalo razdijelim na cvjetiće da ne bude prekrupno). Obično dodam i na krupno sjeckan češnjak (jedan češanj) jer ne smrdi tak jako ako se skuha. Kad je povrće kuhano, zgusnem zobenim pahuljicama (cca 2 žlice - treba ostaviti par minuta da se napuhnu i paziti s količinom jer sam puno puta pretjerala). Kad je sve gotovo, dodam 2-3 žlice vrhnja za kuhanje i svježi papar.
Inače, ovo se može zgusnuti i klasičnom zaprškom (masnoća + brašno) ako ne volite zobene pahuljice. Može se u to dodati i ribana mrkva, na početku skupa s krumpirom.
Za Kosjenku link na topic o gostima: http://forum.roda.hr/threads/9440-he...ighlight=gosti
Hvala Peterlin
jučer: juha od povrća, pečena bundeva i krumpir, cvjetača
danas: juha od crvene leće, pečeni batat, grašak, cous cous
sutra: krem juha od brokule, oslić sa kuhanim krumpirom
goveđa koljenica s krumpirom
juha od leće s rižom
ubila se od ćimulica sa slanutkom!
super su!
dodala sam još i malo sezama na kraju!
ma za prste polizat!
možda nije na odmet za dodati za sve nespretnjakovićke u kuhinji kao što sam ja, da kad stavljaju slanutak na ulje ... šprica!!!!
Juhica od teletine,paštašuta i cikla na salatu
juha, povrće sa mesom na saftu sa tjesteninom i cikla na salatu
mesna štruca od piletine (i još svašta nešta unutra), riža sa graškom i zelena salata....
juha od celera i luka
pečena vratina
grašak iz ekspres lonca (jedno od jela koje mi je bolje iz ekspresa nego iz ceptera, kao kesten je) :mljac:
zelena salata
čaša vina za mene
salata od tunjevine
za desert slavonske kocke
(jucer smo navecer umirali za necim slatkim, pa sam danas dok se tijesto kuhalo, smuckala ovaj kolac, bio je gotov taman kad smo pojeli tunu, brzo, jeftino i finoooo)
ovo dugujem recept, pa evo ga:
Skuhati jecmenu kasu, ocijediti
Krumpir narezati na krupne ploske, nauljiti i posoliti
U protvan ili vatrostalnu posudu sloziti krumpir, posuti protisnutim cesnjakom ili granulama, gore posuti kasu, na to sloziti ostatak krumpira.
Zaliti do vrha juhom (u nedostatku iste, u vodi rastopim kocku pa to glumi juhu, moze i samo voda, ali je okus puno siromasniji na kraju)
Prekriti folijom (izbockati ju na par mjesta, da para moze izlaziti), u pecnicu na 200, cca 1 sat, odnosno dok tekucina ne ispari i krumpir na omeksa.
Na kraju preliti smjesom 2 jaja i 1 vrhnja, i pustiti da se zapece.
- juha od buće
- riža s graškom, mrkvom i kukuruzom (+ maslinovo ulje)
- pohana piletina
- zelena salata
jučer: lungić i povrće (paprike i šampinjoni) sa grilla
danas: kozice na buzaru
sutra: slavne ćimulice sa slanutkom
kisela repa i grah, pogačice sa sirom i sezamom
juha,tijestenina sa sirom
danas mesna štruca, pire krumpir šampinjoni za velike i kupus salata
za juhu se još premišljam, najvjerovatnije paradajz juhica
za velike kisela repa sa grahom i žgancima :mljac:
za male juha od povrća, krumpir sa porilukom i puretinom
juha, smeđa riža sa graškom i piletinom