To govori nešto i o neusklađenosti programa i kriterija, a i o tome da bi reforme obrazovanja trebale krenuti jednom odozgora (a ne od predškole...)
Printable View
MIOC je specifična škola koja je idealna za djecu koja imaju neku 'žicu' za matematiku.
U osnovnoj školi nije preveliki problem imati pet iz matematike, i bez pretjerane žice.
A nije problem niti imati žicu za matematiku a biti vrlo dobar u 2-3 druga predmeta.
Jednostavno je šteta da dijete koje je posebno talentirano ostane izvan te škole, a onome drugome ta škola može biti preteška.
Zato bi bilo dobro da postoji prijemni, i naravno da nije samo on taj koji određuje sudbinu, nego bi trebao nositi neku količinu bodova koja bi se dodavala ocjenama.
Ali taj prijemni bi trebao biti jednostavan, a poznavajući naše prilike, da se uvedu prijemni u srednje škole od toga bi se napravilo čudo neviđeno.
Orange, ako si daleko od srednje, mislim da ti se uopće nam smisla zamarati s uvjetima i bodovima, to će se bar jednom promijeniti dok ti dijete dođe do upisa. Moja P. se upisivala po jednom pravilniku, D. će se upisivati po drugom, A. i M. će po nekom desetom.
Ja sam gimnaziju, odnosno CUO, upisivala 1986. i pisala sam prijemni, omjer bodova ocjene/prijemni je bio otprilike pola-pola, nije me stres ubio, i mislim da je to bio najpošteniji način selekcije.
Ja 1989. i sjećam se da mi je taj prijemni bio smiješno lagan, a opet sam bila u vrhu liste.
je ali za taj prijemni se znalo mjesecima, čak i godinama ranije, bar ja koja sam upisivala 1985, i pisala 2 sasvim suprotna testa ( tak da sam pokrila sve važne predmete)
Kad već o vlastitim iskustvima... ja sam se upisivala 1990., nisam pisala prijemni i zamalo sam izvisila iz željene škole zbog četvorki iz likovnog, tehničkog i tjelesnog u sedmom razredu :-x
Stres od mogućeg prijemnog za mene bi tada bio zanemariv u usporedbi s desetodnevnim stresom iz tog perioda dok sam čekala da se crta spusti.
Na sreću, sin mi nije trapav na mamu pa iz tjelesnog ima pet bez problema, a s nevoljenim mu likovnim će se valjda nekako snaći do kraja osnovne :mrgreen:
Ma znam, ali možeš biti taj dan bolestan, indisponiran, u žalosti zbog smrtnog slučaja u obitelji npr i još 100 stvari....A ocjene ipak govore o tebi kroz 8 godina. Slažem se, naravno, da bi načine, postupke i kriterije ocjenjivanja trebalo temeljito revidirati.
Mim, što se tiče upisa u MIOC svakako bi trebalo nešto mijenjati , nisam sigurna da je uvođenje prijemnog idealno rješenje. MIOC i V. se upisuju radi prestiža i dokazivanja često, ne zato jer je netko posebno zainteresiran i talentiran za matematiku i prirodne znanosti i želi se šire obrazovati u tom području
O neusklađenim kriterijima 8. razreda OŠ i 1. SŠ mislila sam načelno, odnosi se na sve gimnazije više manje.
Radim radionice profesionalne orijentacije sa sedmašima i osmašima i čini mi se da ih svi: i roditelji i škola držimo predugo pod staklenim zvonom. Po pitanju izbora srednje škole i budućeg zanimanja generalno djeca nam ostaju predugo u fazi maštanja.
gdi imaš radionice i na koji način se može do toga doć?
Ja ti radim u OŠ sa svojim učenicima :-)
Možeš pitati u vašoj školi, možda također rade....
baš sam neki dan pitala razrednicu zašto ne bi pedagoginja u školi za vrijeme srz malo popričala s djecom o upisima u ss. ona veli da oni mogu individualno porazgovarati s mojim djetetom ako ja inzistiram, ali da uglavnom šalju na prof. orijentaciju "problematične učenike". zahvalila sam se i otišla.
Prijemni ispiti - već je netko spomenuo da u pravilniku o upisima piše da nisu "eliminacijski". znači li to da će učenik bez obzira na ishod prijemnog ako ima 5,0 biti primljen ili....ne razumijem na što se točno ta riječ odnosi
Inače sam ZA prijemni, uz ocjene, kao što smo imali i prije. Mislim da nema ništa loše u tome jer se ipak ne može za par dana naučiti propušteno u nekoliko godina.
ja sam pitala za testiranje, ali mi je raska rekla da isto po difoltu idu oni s papirima ( ima ih kod njega u razredu nekih 4-5 klinaca), ali da će pitat, valjda je to i zaboravila bum pitala ponovo
Kod nas su oni s papirima upućeni u hzz, a oni bez papira (koji žele i za koje stručna služba misli da treba - to nije obvezno) idu u CISOK. Ima dva centra u Zagrebu, nama je bliži ovaj: http://www.cisok.hr/zagreb-i
jelena, ovaj sam link htjela staviti za profesionalnu orijentaciju - to je besplatno: http://www.cisok.hr/aktivnosti-u-centrima
ajd dok to ne proučim kak se najbezbolnije može sve to složiti??
Ne kužim - na kaj misliš - profesionalnu orijentaciju? Mi nismo to sami dogovarali, ali možda se i to može - imaš na linku broj telefona. Prije toga pitaj u vašoj školi, ako je isto kao kod nas, ne moraš sama ugovarati termin.
Prošle godine je kod nas u školi stručna služba je to dogovarala - za hzz su dobili pozivnice oni koji tam trebaju ići, a za cisok oni koji tam trebaju ići.
Ove godine je isto - moj mlađi ide uskoro na testiranje u hzz, (on ima papire zbog smetnji čitanja) a za cisok ne znam, pitat ću kad mi se ukaže prilika.
pa i sada neke škole imaju prijemni, npr. srednja grafička. Na prijemnom ostvariš određeni broj bodova i on se zbraja s bodovima od ocjena pa opet rang.
Ovo mi zvuči čisto ok. Ako ti fali koji bod na ocjenama, možeš ga nadoknaditi na tom prijemnom, gdje se vjerojatno testiraju sposobnosti koje trebaju baš za tu školu.
Btw. Kad si već spomenula srednju grafičku, imaš li kakvih iskustava? Uopće mi do sad to nije padalo na pamet, a možda vrijedi malo pobliže proučiti.
ajde ako može pomoć, peterlin mi je zakeljila na jednu drugu temu
i sad kolko ja to čitam, proučavam ispada da za sve 4-godišnje škole treba neki papir od školskog odnosno liječnika medicine rada, jel to točno?
mada u predtestu tablice se spominju neke tehničke , ekonomske i slične gimnazije, jel one spadaju u navedenu tablicu?
prethodno pitanje se odnosilo u svezi http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13222 zadnji pdf
za gimnazije, mislim, ne treba ništa, za većinu srednjih strukovnih treba potvrda školskog liječnika, a za neke posebne škole, kao npr. kuhari, srednja medicinska...treba baš pregled medicine rada.
ok hvala
kolko taj papir smije bit star? predaje li se samo ako se upadne u određenu školu, kaj ne?
ajde pitanje za Peterlin
jel tvoj veliki trebo polagati engleski za upis u srednju školu, ili je bilo dovoljno ocjena na svjedodžbi?
Ja se pitam kad ce kod nas ukinuti ocjene iz lik,glaz,tjel. kao ravnopravne ocjene ostalima.
koliko znam u nekim zemljama eu sve se te stvari smatraju talentima i drugacije se vrednuju.
Neznam kakvo je vase iskustvo sa ocjenjivanjem iz tih predmeta ali ja evo iz prve ruke znam da dijete od rodaka nije moglo upisati Mioc zbog jedne jedine 4-ke iz likovnog,a da npr. u nasoj skoli iz tjelesnog 5-ice dobivaju samo djeca koja nesto uspjesno treniraju (imaju neka postignuca na natjecanjima)
Da je imao koji dodatni bod, upisao bi Mioc bez obzira na tu četvorku.
Moram napomenuti da unatoč nekim predrasudama u Mioc se upisuju mahom djeca koja osim 5,0 imaju i dodatne bodove s natjecanja.
U razredu moje kćeri svako dijete je postiglo nešto na nekom državnom natjecanju iz znanja.
Za glazbene i sportske uspjehe ne znam.
Debeli potpis pod ovo. Uz dodatak da motivacija djece u toj dobi jaaako ovisi o motivaciji profesora, to dvoje je u direktnoj vezi. Upravo gledam to na primjeru vlastitog djeteta.
A kad su već spomenuti glazbeni uspjesi, komentirat ću i to da se oni ne boduju nigdje, ni za jednu srednju školu, osim za glazbenu (gdje toj djeci najmanje treba dodatni bod, jer nakon glazbenih natjecanja program prijemnog ispita ionako mogu odsvirati žmirećki).
Moj veliki nije trebao polagati engleski, jer ga je učio kao drugi strani jezik izborno od četvrtog razreda osnovne. On je u A smjeru u miocu, što znači da i dalje ima oba strana jezika, samo mu je sada engleski prvi, a njemački drugi, odnosno izborni.
Da nije učio izborno engleski u osnovnoj školi, mislim da bi ga morao polagati.
Ja bome znam i za glazbene uspjehe jer iz razreda mog sina desetoro je završilo osnovnu glazbenu školu, ali što im to vrijedi kad su ti bodovi ukinuti. Netko još od njih ima i dodatni sporski bod, ali nema nikakvih četvorki u svjedodžbi, nego samo ima više od 80 bodova.
Ali isto vidim da se sad u drugom polugodištu formira prava zvonolika krivulja uspjeha. Moj sin recimo nije dobio ni jednu peticu iz testova iz matematike, ali reda četvorke. To je realno, tako i zna. Zna skoro sve, ali ne pazi pa griješi. Nema više nezasluženih petica.
moja necakinja je u V. pojacani njemacki. ona je jako zadovoljna. i mama i sestra su mi tamo isle. na tjelesnom ko nece vjezbat moze igrat sah. ko ide na skolski zbor ima 5 po defaultu iz glazbenog, ne mora pisat testove ni odgovarat. ona je primljena na zbor :D
pred kraj prvog razreda, raska je rekla da ne zeli jedinice na kraju godine i da si ovi sta imaju jedinice izvole nac nekog iz razreda ko kuzi i da zajedno uce. jedna cura je izabrala moju necakinju i radile su svaki vikend matematiku, fiziku i latinski i cura je ispravila. ja sam se rasplakala kad sam to cula.
Peterlin a kak se snašo u engleskom?
kod nas se taj engleski ko drugi slabije uči, inače pitala ravnateljicu lucijanke rekla je da je prijeznalo bit njemačkih razreda ko1. Ali da prošle godine nije bilo dost zainteresiranih, malac će morat moždamalo pojačat engleski
ovo mi je baš nepravedno
i jedno i drugo
trebali bi biti ujednačeni kriteriji i za odgoje, kao što su (barem se nastoji) i za druge predmete
ako neće rješavati jednadžbe iz matke može rješavati sudoku?
ne želi čitati krležu, neka čita vampirske dnevnike
meni je ok igrati šah, i to je sport, ali ne dok u se miocu (tako mi rekli oni koji idu) moraju penjati na šipku
ne konopac (mada je i to grozno) već na šipku
a i to sa zborom
ok je da stimulira one koji idu na zbor, ali sama nadarenost za pjevanje da ti po difoltu osigura 5?
pa to nije ni u osnovnjaku, kod nas profa daje 5 iz zalaganja tko ide na zbor, ali svi jednako odgovaraju i pišu test