Zato jer nema smisla. Vidi npr. ovdje(ok, ovo je zafrkancija, ali nije daleko od istine)
Pojednostavljeno, učenik može biti vrhunski matematičar ili fizičar, ali zbog niže ocjene iz likovnog ili nedajbože tjelesnog nema prosjek 5,0 i za njega nema mjesta u jačim matematičkim gimnazijama (u općepopularni MIOC se zadnjih par godina nemoguće upisati s ijednom četvorkom u osnovnoj školi - meni to nije normalno).
I obrnuto, učenik s lošim ocjenama iz predmeta kao što su hrvatski ili matematika može "dići" prosjek ocjenama iz "odgoja" i na taj način si umjetno diže kvalitetu.
Nisam baš najbolje pratila, ali čini mi se da je u razmatranju prijedlog da se za upis u srednju gledaju samo ocjene iz pojedinačnih predmeta važnih baš za konkretnu školu. Hoće li to biti na snazi već ove godine, ne znam, sumnjam, vjerojatnije će biti slično kao i prošlih godina. Ali bilo bi mi drago da se to jednom konačno promijeni.
Nekad, u pred-šuvarovskoj gimnaziji, prosjek se uopće nije računao. Nego se smatralo, tko ima zaključenu ijednu trojku, ne može imati opći uspjeh odličan. Tko ima zaključenu dvojku, ne može biti vrlo dobar. I tako...