Ako to nije dijete s kojim si ti zivjela u kuci od kad se rodilo tesko da mozes izvuci bilo kakve zakljucke da li je dijete bilo ograniceno u zivotu ili ometeno u ucenju zbog zdravstvenog stanja.
Printable View
Potpis pod sirius.
Kako se to informira o izmisljanju boda?
Dijete ili ima ili nema neku dijagnizu do tad.
Mogu se samo informirati o tome kako da sa tom dijagnozom odu na medicinu rada i vide da li je dijagnoza I stanje djeteta dovoljno tesko da ga ogranicava i na osnkvu toga da se moze dobiti dodatni bod.
Skolska samo moze uputiti roditelja dalje na osnovu dijagnoza koje su vec u njegovom kartonu.
Cure, zaustavite se i ne izmišljajte.
Nemoguće je dodatni bod na zdravstveno stanje dobiti samo tako ili preko veze.
Nemoguće!
Djeca koja na kraju provjera, vještačenja i sličnih postupaka dobiju taj bod, itekako su ga "zaslužila" i to sa gadnom dijagnozom.
Vjerujte mi da si ne želite takve bodove.
Čitam vas danima i fakat mi je muka koliko izmišljotina čitam.
Alergije, astma i sl. ne donose dodatni bod, ali bome srčane greške/mane da. Takva djeca bi trebala imati izravni upis,a ne da ih se razvlači po vještačenjima zbog jednog boda.
Mioc nije problem ni upisati, ni završiti s 5,0 pa i s nekom dijagnozom, ali treba raditi i uspjeh neće izostati.
Moja kći je uspjela. Isto kao što je uspjela danas dati drugu godinu na Mefu. Sve u prvom roku.
I Mioc je najbolja škola u RH pa i u regiji.
@Naplavomžalu, čestitam od srca.
Čestitke i svoj ostaloj djeci koja su upisala svoje izbore, neovisno koji su.
Tanči, skini roze naočale
OK cure, a koliki je postotak tih lažnih dijagnoza u ukupnom broju djece s dodatnim bodom na zdravlje? I kaj fakat mislite da netko sa srčanom greškom tko ima 5.0 nema pravo na bod jer ispada da mu bolest nije narušila uspjeh a opet netko s istom dijagnozom a uspjeh mu je 4.9 ima?
Ili svima sa srčanom greškom treba ukinuti dodatni bod jer ovaj s 5.0 je dokaz da takva dijagnoza nema utjecaja?
Iskreno, to je stvarno tricky pitanje. Po definiciji bod za zdravstvene poteškoće se dobije ako one utječu na uspjeh u školi, a ako netko ima 80 bodova onda se stvarno ne može reći da su mu utjecale na uspjeh, zar ne? S druge strane, kao što kažeš, je li onda fer da onaj sa 79 bodova (ili 79,6) dobije bod? Nemam pojma. U svakom slučaju, to nije igralo ulogu dok škole nisu počele uvoditi prijemne.
Slažem se s Mimom
Ali onda ne bi trebalo dati bod ni djetetu kojemu je umro jedan roditelj, ako dijete ima 80 bodova. Kako znati koliko je truda dijete moralo uložiti da ostvari tih 80 bodova? Ja sam shvatila da se dodatni bod daje ne iz samilosti, nego kao nagrada zato što su svladala dodatne poteškoće s kojima se drug djeca nisu morala suočiti.
Ja mislim da se ne daje kao nagrada, nego da se nadoknadi ev. slabiji uspjeh u školi uzrokovan tim problemom. Tako piše za zdravstvene poteškoće, za socijalnu kategoriju ne znam što piše.
Ovo?
https://www.upisi.hr/docs/Publikacija_redoviti.pd
a) Kandidat sa zdravstvenim teškoćama
12
Kandidatu sa zdravstvenim teškoćama dodaje se jedan bod na broj bodova koji je utvrđen tijekom
postupka vrednovanja za programe obrazovanja za koje posjeduje stručno mišljenje Službe za
profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje koje je izdano u tekućoj kalendarskoj
godini. S tako utvrđenim brojem bodova kandidat se rangira na ukupnoj ljestvici poretka.
Ideja da se ne smije propitivati opravdanost dodatnog boda meni je presmiješna .Meni je opravdano propitivati sve i svašta. Osobito sustave, jer su često falični. To što netko propituje ne znači da konkretno dijete ne treba dobiti taj bod.
Vidljivo je. Vidi se rang lista svakog programa kojeg ti je dijete prijavilo.
Naravno, ne pisu dijagnoze nego razlog dodatnog boda ili izravnog upisa.
Djeca nisu vidljiva pod imenima nego pod šiframa.
Ne vidim problem u analizama.
Nijedan podatak kojeg po GDPR treba štititi nije otkriven.
Evo za socijalne:
b) Kandidat koji živi u otežanim uvjetima izazvanim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima
Kandidatu koji živi u otežanim uvjetima izazvanim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima,
koji su mogli utjecati na uspjeh u osnovnoj školi, dodaje se jedan bod na broj bodova koji je utvrđen
tijekom postupka vrednovanja.
"koji su mogli utjecati" - nije uvjet da su utjecali u smislu da se to vidi na uspjehu koji je lošiji, nego se smatra da općenito takvi, otežani uvjeti traže više truda za isti uspjeh. Tak bih ja to protumačila, ali ako je netko ovdje pravnik neka pojasni.
Nije samo to. Nego je u pitanu i ogranicen izbor za upis.
Cl.3
"Vrednovanje uspjeha kandidata sa zdravstvenim teškoćama
Članak 19.
(1) Kandidat sa zdravstvenim teškoćama je kandidat koji je osnovno obrazovanje završio po redovitome nastavnom planu i programu, a kojem su teže zdravstvene teškoće i/ili dugotrajno liječenje utjecali na postizanje rezultata tijekom prethodnoga obrazovanja i/ili mu značajno sužavaju mogući izbor srednjoškolskoga programa obrazovanja.
(2) Kandidatu sa zdravstvenim teškoćama dodaje se jedan bod na broj bodova koji je utvrđen tijekom postupka vrednovanja za programe obrazovanja za koje posjeduje stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. S tako utvrđenim brojem bodova kandidat se rangira na ukupnoj ljestvici poretka.
(3) Za ostvarivanje dodatnih bodova kandidat iz stavka 1. ovoga članka obvezno prilaže:
– stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje o sposobnostima i motivaciji učenika za, u pravilu pet, a najmanje tri primjerena programa obrazovanja (strukovnoga – s oznakom programa, umjetničkoga i/ili gimnazijskoga) izdanoga na temelju stručnog mišljenja nadležnoga školskog liječnika koji je pratio kandidata tijekom prethodnog obrazovanja, a na temelju prethodno dostavljene specijalističke medicinske dokumentacije o težim zdravstvenim teškoćama i/ili dugotrajnom liječenju koji su utjecali na postizanje rezultata tijekom prethodnog obrazovanja i/ili mu značajno sužavaju mogući izbor programa obrazovanja i zanimanja, prema stručno usuglašenoj metodologiji te obrade multidisciplinarnog tima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje."
A ove po 2 i 3 boda isto je trebalo ručno ući?
Da, naravno, i suženi izbor je u pitanju.
Međutim, ovdje govorimo o upisima u gimnazije.
Trebalo bi omogućiti da prijemni nose 20 bodova i riješen problem.
Onda taj bod ne bi puno značio.
To se slažem!
Pa mozes ti propitivati sto zelis. Smisao tog boda je da se djeca djelomicno izjednace sa ostalom zdravom djecom. Iako to jasno u vecini slucajeva nikako nije moguce i zdravstveno stanje utjece puni vise na uspjeh i izbor od tog jednog boda.
Kod vecine. Jer zapravo vrlo mali broj djece sa tim bodom( u ukupnoj populaciji svih srednjoskolaca) upisuje MIOC.
Ja sam shvatila da je gita ustanovila da je broj tavke djece u MIOCu veliki. Ne znamo kak je u drugim školama. Možda u MIOC taj dodatni bod dobiju na foru socijalne situacije i ova 3. mjesta za sport više nego na zdravlje?
Totalni nebitno.
Dijete moze birati skolu koju zeli ako ima preporuku za gimnazije.
Prema tome moze birati i MIOC.
Ili je MIOC takva elita pa se tamo ne bi trebala upisivati djeca sa bodom na zdravlje ili socijalni status?
Mozda da zakon izuzme najelitnije gimnazije?
Kužim, u pravu si, nisam to mislila
Nego ne znamo koji je to bod jer da je previše da se ulazi ručno. MOŽe biti dijagnoza djeteta, socijalni uvjeti i treće mjesto u sportu. Optužilo se da su ovi lažirani zbog prbog razloga a ja samo velim da ne mora biti to u pitanju. U pravu ste vi koji kažete da se dječje dijagnoze ne lažiraju tako lako.
Ne znam kakve to što pišeš ima veze i sa čim, osim opet s dizanjem nekakve tenzije o elitnoj školi. Nema smisla govoriti o ograničenjima ako se gimnazije nikome ne ograničavaju radi zdravstvenog stanja. Jedino ako kao dečki iz mog vremena dobiju potvrdu da mogu samo u MIOC jer.se ne snalaze dalje od kuće.
Di je ta gita da odradi analizu kak spada?
Možda radi na tome.
Analiza bi trebala uključiti sve škole.
Iako i ja mislim da su dodatni bodovi zanimljivi u školama s prijemnim
JOj cure kad ovo čitam, bude mi lakše kaj je moja odustala od projekta 5,0 još u 5. razredu :lol:
Gimnazije se ne ogranicavaju , jer nemas zanimanje u kojem te ogranicava zdravstveno stanje nakon zavrsetka.
Dakle, cilj je da djeca upisu gimnazije ( tj.imaju vece sanse za upis) ako su ogranicena (a jesu) u strukvnim skolama.
Pravilnik je pisan opcenito, ne sa ciljem iskljucivog upisa u ( elitne ) gimnazije.
Jasno da odredeni broj upise ( elitne ) gimnazije. To je nesto ste se ne moze ograniciti.
piše za svaki bod po kojoj kategoriji je dobiven kad se klikne 'Detaljno'
npr.
ekipno košarka 2. mjesto - 3 boda
zdravlje 1 bod
socijalni uvjeti 1 bod
natjecanje državno matematika 8. mjesto - 1 bod
prijemni ispit 1.25 boda
ocjene - bodovi predmeti, prosjek po razredima - sve detaljno
Niže su podaci za škole koje vidim. Netko je pitao za I i III PMG, ali njih ne vidim. Većina pita za onaj 1 bod i po kojem je kriteriju dobiven. 2 i 3 boda se lako uoče i njih je jedino moguće dobiti za sport. Moguće su i kombinacije natjecanje+ sport npr. Zanimljivo, ali nemoguće je dobiti bod za zdravstvene teškoće i uvjete života, istovremeno. Znam dijete koje na žalost ima tu kombinaciju, strašne životne okolnosti, ali je dijete moglo dobiti samo 1 bod, dok odbojkaši za 2 mjesto imaju 2 boda (te odbojkaše/odbojkašice i to 2 mjesto vidim i u miocu i V i X gimnaziji).
Ove koji imaju 1 bod ne znam po kojoj su osnovi jer bi trebalo ulaziti u svakog posebno (ne pada mi na pamet), ali sam po Miocu onako sporadično pikala te s jednim bodom i uistinu najviše iskaču kandidati sa zdravstvenim bodom.
Na sistematskom me šk medicina pitala hoćemo li tražiti bod na djetetovu dijagnozu i bila začuđena kad sam rekla ne. Nisam ja nikakva moralna vertikala, ali uz opis tog boda jasno stoji: Kandidat koji je prethodno obrazovanje završio po redovitome nastavnom planu i programu, a kojemu su teška zdravstvena oštećenja ili kronične bolesti i/ili dulje liječenje utjecale na postizanje rezultata tijekom prethodnog obrazovanja te značajno smanjuju mogućnost izbora srednjoškolskoga obrazovnog programa.
Ja svoje dijete nisam prepoznala u tom opisu, ima 80 bodova, bavi se sportom, stvarno ne vidim da je astma koja jest kronična bolest, utjecala na postizanje njegovih rezultata i beskrajno sam zahvalna na tome. Njegova dijagnoza je donijela meni nešto suza i neprospavanih noći, njemu jedino to da mu na neku stvar ide što mora misliti ima li ventolin kod sebe.
No, evo i nešto brojeva i ispričavam se dječici u čije živote na ovaj način ulazim.
V gimnazija
186 primljenih
2-izravna upisa- državna natjecanja
3 učenika po 2 boda- od toga 2 sportaša - bili bi primljeni i bez dodatnih bodova
29 učenika po 1 bod - zdravlje, soc uvjeti, sudjelovanje na državnim natjecanjima, 3 mjesto sport
8 ne bi upalo bez dodatnog boda
Lucijanka
78 primljenih
2 boda sportaši-bili bi primljeni i bez dodatnih bodova
11 po 1 dodatni bod
1 ne bi upao bez dodatnog boda
X gimnazija PM smjer- dvojezični
52 primljenih
1 izravni-drž natjecanje
1- sportaš 2 mjesto 2 boda
5 učenika- 1 dodatni boda (zdravlje i uvjeti života)
1 ne bi upao da nema dodatnih bodova
X gimnazija PM smjer
X me malo zbunjuje, primaju 78 učenika, ali je pod upisnu kvotu navedeno 69 i napomena: Odobrena kvota (78 mjesta) umanjena je zbog učenika s teškoćama u razvoju koji su ostvarili pravo izravnoga upisa (9 mjesta - maksimalan broj učenika u razrednom odjelu određen je člankom 4. Državnog pedagoškog standarda), a onda opet se kod ovih 69 spominje upis preko gradskog ureda.
Od tih 69:
6- izravni upis gradski ured
3- boda -1 sportaš
2 boda-nitko
1- bod- 16 učenika ( svi kriteriji)
9 ih ne bi upalo bez dodatnog boda.
Nisu sve škole, ali mislim da je iz ovog vidljivo da situacija nije ni približno ista kao u miocu (mada X gimnazija naginje tome). Dodatni bodovi bi valjda trebali biti izuzetak, trebali bi pomoći djeci s određenim poteškoćama, i zdravstvenim i teškim uvjetima života, da lakše upišu određenu školu. Dodatni bodovi trebaju biti i nagrada onima koji su svoje znanje i trud pokazali na natjecanjima.
Ali, ako svako 4. dijete ne bi upalo bez dodatnih boda, nešto tu ne valja.
Netko je napisao da djeca s dodatnim bodovima biraju Mioc. Čini se da im godi blizina maksimirske šume.
I nije problem u onima koji su se s dodatnim bodom upisali već u onima koji nisu imali taj bod i nisu se upisali.- ovo debelo potpisujem