Argumentiraj ovu tvrdnju, ali ne sa linkovima na narod.hr i slično
Printable View
Iskopala sam sama
Do 26 tjedna kako se cini samo na zahtjev ( uzmi to sa rezervom citam na brzinu)
Do 34 tjedna uz odobrenje u slucaju anomalija fetusa ili opasnosti po zdravlje
Stavljam link, ne znam koliko je pouzdan izvor
https://naralcolorado.org/laws-policy/in-our-state/
Jesus. Pa o tome smo Kaae i ja pisale i lijepile linkove nekoliko stranica iza.
Evo opet :
https://worldpopulationreview.com/st...-laws-by-state
Procitaj nekoliko stranica unazad, Kaae je potvrdila da nema ogranicenja iako ne postoji ni zakonska obaveza da lijecnik napravi abortus.
U sveukupno 7 USA drzava do ovog preokreta nije bilo ogranicenja. Ne znam kakva je sada situacija.
Da, svetost zivota je u fokusu, a ne otvorena mizoginija :roll:
Pa pogledajte samo koja je to ekipa u USA, ista ona koja ce do smrti braniti pravo da svatko smije nositi oruzje, a na spomen univerzalne zdravstvene skrbi ce vristati boljsevizam. Isuse koji spinovi, pa to ni pas s maslom ne bi pojeo.
I koliko se pobačaja obavi nakon 13. tjedna ?
I ono sto se redovito zapitam kad netko napise da fetus nema svijesti, da ne moze samostalno prezivjeti i da zato nije osoba.
Ima li novorodjence dovoljno razvijenu svijest ? Moze li ono samostalno prezivjeti bez ljudske skrbi ?
Osobe s mentalnom retardacijom ? Demencijom ? Tko odlucuje koja je razina svijesti i mogucnost samostalnog prezivljavanja, bez ovisnosti o drugim osobama dostatna da bismo zakljucili da je zivot te osobe jednako vrijedan ?
To što zakon nema ograničenja ne znači da se pobačaji rade u kasnoj trudnoći bez indikacija kakve postoje i u našem zakonu. Ograničenja nema u zakonu baš zato da nekakva "komisija" ne bi imala moć sprečavati ženu s indikacijom da pobaci, kao što je kod nas nedavno bio slučaj.
Govorim o sirem drustvenom kontekstu i zasto se dogadja sto se dogadja. I u kojem svijetu se dogadja. I koja ekipa to inicira. Sto je sve jako bitno kako bismo mogli procijeniti (a vec znamo) kamo je krenulo i sto slijedi.
Za tebe rehab uistinu mislim da su tvoji rezoni iskreni i autenticni, ali sori, meni ovdje trenutno irelevantni. Niti mislim o takvom meritumu stvari vise polemizirati ovdje, nemam vise snage.
Oprosti, zbilja nisam vidjela.
Ovo sve me previse uzrujava pa citam na preskokce.
Mislim da smo sad odavno prosli fazu kad bi diskurs bio takav kakav bi ti vodila - to su pitanja za neki bolji svijet i neka bolja vremena.
Sad smo u vremenima gdje ovako nesto znaci doslovno smrtnu presudu tisucama zena, i to uglavnom siromasnima.
I ne treba zanemariti od koga inicijativa dolazi - uvijek fakin ista ekipa. Kad su u pitanju javne politike koje ce dokazano smanjiti broj pobacaja, kao sto su spolni odgoj i dostupba kontracepcija, oni su prvi na braniku, uvijek fakin ista ekipa.
Jer im nije stalo do toga da se broj pobacaja smanji, vec da se svijet vrati u njihove sadisticke patrijarhalne okvire.
Tebe cijenim kao forumasicu i stvarno te ne smatram dijelom te ekipe, ali te molim da stvari sagledas izvan bjelokusne kule i razmislis kakve ce reperkusije ovo imati na stvarne zivote. Jer se ti stvarni zivoti nece pretvoriti u filozofsku-teolosku etidu samo zato jer bismo mi to htjeli.
Potpis.
Gledam neki dan na bazenu Mladost jednu obitelj.
Prvo ide on, njegovo visočanstvo muž i otac, on je cijeli istetoviran i nema ni jedan zub, ali ima debeli zlatni lanac oko vrata i čik u ruci.
Iza njega ide šestero djece od dvije do cca osam/maksimalno deset, godina starosti.
I na kraju povorke ide žena. S trbuhom do zuba. I tegli ogromnu torbu sa stvarima za sve njih i jedva hoda. Što od tereta, što zbog poodmakle trudnoće.
Mladi su to ljudi. Ispod 30. I iako je to zaista nebitno: Romi.
Dolaze na bazen u podne na radni dan. Baš kao i ja koja sam na godišnjem i nije mi se dalo do mora pa je kći predložila bazen.
Ne bih se kladila da oni rade. Gospođa je sigurno majka odgajateljica, dobijaju porodiljnu i dječji doplatak i njima dobro.
I sve pet. Neka djece i neka uzmu gradu/državi/poreznim obveznicima... što god mogu.
Ali, mene zanima koliko će te djece završiti srednju školu? Bilo koju. Faks neću ni spominjati.
Gdje će tada biti ti tako glasni prolajferi?
Jer, kladila ih se iako nisam kockar, da ista sudbina, kao i njihovu majku, čeka i djevojčice iz te i svih sličnih obitelji.
I to je žalosno.
Roditi pod svaku cijenu? Ok, a što poslije?
Živjeti na račun proračuna i nas koji ga punimo?
Ne kužim. Što je trebala, na pobačaje ići šest puta? Mislim ovo je sve na razini pretpostavki, ne zna se je li majka odgajateljica, ne zna se rade li, ne zna se hoće li djeca završavati škole ili neće. Apsolutno je nebitno tko što pretpostavlja o toj obitelji. Ja tu vidim obitelj koja je dovela djecu na bazen i to je to, tko zna kakvi su i čime se bave. Valjda smo se malo barem odmaknuli i od toga da tetovaže i zlatni lanac govore nešto o osobi...
I isto tako i oni mogu biti na godišnjem. Osim toga, ako se podrazumijeva da neke žene jednostavno ne žele roditi i zato je sasvim normalno da odu na pobačaj, pa gle, onda se podrazumijeva i da će postojati postotak žena koje jednostavno žele roditi u kakvoj god socijalnoj situaciji bile. S tim da opet kažem da uopće pojma nemamo u kakvoj su oni situaciji očigledno, sve su to neke pretpostavke.
Nema problema, očito se nismo razumjele, hvala na još jednom pokušaju. Jasnije mi je sad zašto si aplaudirala SAD-u. No, ja u toj odluci i dalje vidim samo dokazivanje da su neki stavovi bolji i ispravniji, a ne efektivnu strategiju za stvarno smanjenje broja pobačaja. Ukidanje prava na zdravstveno siguran pobačaj neće smanjiti broj pobačaja, a stvorit će velik broj kolateralnih žrtava – to će biti žene s životno ugrožavajućim patologijama trudnoće, žene čiji životi ovise o tretmanu koji je kontraindiciran u trudnoći, žene s medicinskim problemima koji su po život ugrožavajući u trudnoći, silovane žene, maloljetnice i na kraju najsiromašnije koje će obavljati ilegalne pobačaje u po život opasnim uvjetima. Irska je sve to iskusila do dekriminalizacije pobačaja 2018. godine, oni najbolje znaju što znači ova odluka. Ako te zanima njihovo iskustvo, možeš ovdje pogledati. Jedan od poznatijih slučajeva. Ili slučaj 14-godišnjakinje kojoj je sud zabranio napuštanje Irske na devet mjeseci dok ne iznese trudnoću koja je bila rezultat silovanja. Djevojčica je željela napraviti suicid zbog prisile da nosi plod svog silovatelja, sud je presudio da prijetnja njezinu životu nije toliko velika da bi opravdala davanje dopuštenja za pobačaj. Unatoč takvom zakonodavstvu, cca 170.000 Irkinja je napravilo pobačaj u UK u periodu od 1980. do 2016. Dodaj tome i pobačaje u drugim državama i ilegalne pobačaje u po život opasnim uvjetima. Bilanca je da "zaštita nerođenih" nije funkcionirala, a nepovratno su izgubljeni životi i zdravlja žena.
Kužiš, ali se praviš da ne kužiš.
Naravno da nije trebala raditi pobačaje, ali ni rađati svake godine po jedno.
Postoji kontracepcija i planiranje obitelji.
Ali postoji i doplatak, mjera “majka odgajateljica” od cca 6-7000 kn pa novci za treće i svako sljedeće dijete i postoje ljudi koji to iskorištavaju.
Ne poznajem niti jednu obitelj s više od troje djece, a da nisu Romi i da ne iskorištavaju maksimalno državu.
Tetovaže?
Osobno ih ne volim, kao ni lance, ali znam da su tetovaže skupe, kao i lanci, a dotični gospon je krezub.
Novca za zubara očito nema i nije ga briga što nema zube.
Misliš li da će ga biti briga za obrazovanje djece?
Pa ostavio je ženu u visokoj trudnoći da tegli torbu veću od nje.
Misliš li da ga je briga za nju?
Ili mu ona služi kao sredstvo da dođe do para za nove tetovaže?
Koliko je Romske djece po domovima i udomiteljskim obiteljima?
I sve iz mnogobrojnih obitelji.
I svi su rođeni i prepušteni sebi.
Gdje su tu prolajferi?
Moja poznanica je posvojila malu Romkinju, 4 godine staru.
Jedino što je dijete tada znalo nacrtati je bio muški spolni organ.
Meni je to strašno.
Dvije godine je hodala s malom po raznim terapijama i tek sad je dijete konačno postalo dijete i crta cvijeće, peseke, mace…gleda crtiće i ne psuje.
Što na ovo kažu prolajferi?
Sent from my iPhone using Tapatalk
I još nešto:
Ajmo zamisliti sebe u takvoj situaciji.
Evo ja prva: imam jedno dijete, vlastiti stan, samohrana majka sam i imam solidna primanja.
Kad platimo režije, hranu, gorivo, potrebe za kći i psa, nekaj kupimo jer se pokvari(suđerica neki dan) ili odemo zubaru…ne ostane bogznakaj.
Da imam dvoje djece ne bi ostalo ništa.
Da imam troje, već ne bi išlo i oni ne bi mogli studirati.
Za više od troje neću ni računati.
I? Što je s obrazovanjem?
Nebitno je?
Meni je jako bitno.
Sent from my iPhone using Tapatalk
poznajem dosta obitelji s više od troje djece, nisu Romi, ne iskorištavaju državu, visokoobrazovani.Citiraj:
Ne poznajem niti jednu obitelj s više od troje djece, a da nisu Romi i da ne iskorištavaju maksimalno državu.
Aj dobro. :lool:
Pravit ću se i za ovo dalje da ne kužim jer nisam danas u kaotičnom raspoloženju. :lool:
Tko ima pristup, preporučujem izvrstan članak Sanje Modrić na Telegramu:
Značajna većina u SAD-u protivi se zabrani pobačaja. Zato se ni mi u Hrvatskoj ne bismo smjeli zavaravati da je to kod nas nemoguće | Telegram.hr
Jadranka, iz ovog što je Tanči napisala ja ne iščitavam da bi bilo bolje da se ta djeca nisu ni rodila, nego da će silom prilika imati teži start u životu. To je (nažalost) voda na mlin trenutne vlasti, jer ako je nacija neškolovana i zapuštena, podložnija je indoktrinacijama vrsta raznih, ne nužno samo vjerskih, ali ni to nije zanemarivo. Iz ovoga što je Tanči napisala ja čitam "bolje bi bilo UNAPRIJED promisliti što možemo ponuditi svakom svojem idućem djetetu, prije nego se odlučimo donijeti ga na svijet". To bi bilo odgovorno roditeljstvo.
A Tanči može se, nije da se može nego se mora, sigurno da je teže. Stvar je samo u prioritetima.
dobro si to napisala Peterlin.Citiraj:
Iz ovoga što je Tanči napisala ja čitam "bolje bi bilo UNAPRIJED promisliti što možemo ponuditi svakom svojem idućem djetetu, prije nego se odlučimo donijeti ga na svijet". To bi bilo odgovorno roditeljstvo
jedino kaj je sigurno da na ovoj temi veliki broj nas iščita samo ono kaj želi ...
a kaj se tice mnogoclanih obitelji, moram reci da ne znam ni za jedan slucaj romske obitelji u kojoj su sva djeca zavrsila srednju skolu..
molim da me netko opovrgne, jer to bi mi bas razveselilo dan
svijet je prenapučen, ima nas skoro 8 milijardi pa ne smatram planiranje obitelji problematičnim, već razumnim ponašanjem
što se tiče teme, moje promišljanje je vrlo jednostavno - prekid trudnoće se ne smije zabraniti jer se nikada i ni u kakvim okolnostima neće iskorijeniti, to je posve sigurno
u svom životu se vodim principom - kad sam protiv nečega, to ne radim i gotovo
Pojava riri92 na temi me podsjetila na njezin opis doživljaja ploda kao osobe od samog začeća, o čemu je pisala prije par stranica. riri92, zahvalna sam ti što si to podijelila s nama na tako lijep i osoban način :heart: - definitivno si me obogatila za bolje razumijevanje perspektive koju sama ne dijelim. Moje doživljaj nije bio takav. Ja sam svoje embrije doživljavala kao vrlo, vrlo dragocjene nakupine stanica koje će – divnog li čuda! – postepeno postajati osobe, ljudska bića. Taj me proces opčinjavao i još uvijek me opčinjava više od bilo čega drugog što u životu mogu zamisliti :-).