Buba@,nalaz AMH ti je u skladu s mikrocističnim jajnicima,gdje si u postupku?
Buba@,nalaz AMH ti je u skladu s mikrocističnim jajnicima,gdje si u postupku?
Potpis na ljube. Mikroc. i polic. jajnici na AMH-testu daju rezultate preko gornje granice. Pretpostavljam da te muče dulji i relativno često anovulatorni ciklusi, FSH je već malo povećan, što nije nužno nikakva presuda. "Izazov" stimulacije takvih jajnika je da ne reagiraju previše, dok bez stimulacije ne ovuliraju (onako, ovo ti je tumačenje black-white). Previše stanica nije uvijek dobra vijest, mogu biti ciste. Moraju te stimulirati oprezno, da ne bude hiperstimulacije (ne mora se uopće nužno dogoditi). Opet, ako si visoka dob (što bi se po visokom FSH-u zaključilo) ona ipak moraju krenuti s puno ampula. Itd. Najbolje prepusti se MPO-ovcu, nadam se da si na nekom ok mjestu. Tj., prije nego što kreneš u stimulaciju, za sebe ipak prouči koji su simptomi hiperstimulacije (tad se treba javiti dr-u ako se jako nadebljaš, ne možeš piškiti itd.). Inače, čula sam i mišljenja da AMH baš u onoj dobi kad je ekstra zanimljiv (ekipa 39+) i nije toliko reprezentativan. S jedne strane nalaz je u skladu s tvojim jajnicima, s druge - to je samo jedna brojka koja ne govori nužno ništa puno. Sretno!
Nadopuna - ako dobro onako laički ja to slažem, nalaz AMH treba čitati u kontekstu anamneze i dobi. Konkretno, premda je meni još ono ludilo, brale, taj nalaz - na granici normalne plodnosti i u četrdesetima (21 ove druge jedinice, ali FSH sličan tvome - oko 12, dob 42), ja ga čitam kao odraz nekadašnje mikrocistične strukture tih jajnika (vjerojatno bi, da sam AMH vadila u svom prime timeu, izašao izvan skale tj. bio preko gornjih vrijednosti, što ne znači ono super jer imaju i PCOS i mikroc. jajnici svojih izazova). Ta brojka samo govori o strukturi mojih jajnika i u skladu je s time da ja u dobi od 40+ dobivam na stimulaciji 21 stanicu, a u prirodnjaku nijednu. Ali, to ne govori ono - super, ja još imam jaja. Točnije, govori, ali jaja ne moraju bit nikakva "radno-upotrebljiva jaja" u smislu kvalitete.
Dakle - odi s nalazom kod svog MPO da ti on to malo kontekstualizira. U tom smislu niti neki skroz nizak nije jao kuku, a niti neki skroz visoki ne znači ono super "I'm on the safe side", neću nikad u menopauzu.
Kod mene promjene počinju i vidljive su po svim parametrima (TSH, izgled endoa, spottingiranje, pojačan PMS itd.), a, AMH ono - ko nekome puno mlađemu. Ne treba to čitati da sam "biološki mlada" ili tako nešto. To je samo odraz, tj. foto-slika kakav AMH takvi jajnici produciraju u "zreloj" dobi.
E, i lesson learned za tebe - ubuduće odmah pitaj doktora prijevod svakog termina. Konkretno - "jajnici su xy sturkture" - možete li mi pojasniti što to znači, je li to normalno, što to znači za stimualciju itd. Naravno, ako si kod nekoga ko je takvog tipa da ti neće odmah presjeć' pitanje stila "da vi shvatite odgovor, morali biste prvo studirat medicinu, pa upisat staž, pa ovo pa ono, a na kraju, odgovor može znati samo Bog". Means da si kod nekog... normalnog, user-friendly. Ako si kod ovog(ih) drugih - zaboravi spiku, onda si oslonjena na forumsko laičarenje, što je bed. Tad ti je jedina strategija il' mijenjaj doktora il' bolje odšuti i ne pitaj ništa (što će ti odgovor da ti nisi studirala med., to je value add nula).
Opet, ako ti se dr čini OK, onda prihvatiš tu "cijenu". Up to you. Puno je u komunikaciji, ali nije sve.
Bila kod drugog endokrinca, nije štitnjača, ali me uputio na zilijon novih pretraga endokrinološke naravi..
Ma da se iscijediti i od ovih sto ne vole objasnjavati (na primjer ovdje). Tu su se svi moji redom navikli da ja trazim papire, brojeve, nalaze, objasnjenja... itd. Nikako ne idem doma uz recenice tipa: sve je ok, malo nije ok, evo lijek, evo nista.
Evo žene da vam se i ja pridružim... I ja imam nizak amh(6.3) a fsh mi je 6.6)..pcos... Do sad sam imala 2 ivf-a sa samo 1 oplođenom js koja se naravno nije primila... Taj drugi ivf je bio ovaj mjesec, a biologica mi je rekla da mogu odmah u prirodnjak, još dok su mi jajnici pod prošlomjesečnom stimulacijom. Moje pitanje glasi: jel uopće realno očekivati išta iz tog prirodnjaka, jesu li te stanice nešto bolje kvalitete? Ili lošije? Moje js najviše su se razvile do četverostaničnih i transfer je bio 3 dan ... Hvala vam...
Hvala vam na opsešnom pojašnjenju, imam 31 godinu, vidjećemo šta će reći dr kad odem sa nalazima, inače sam iz BiH, a postupak planiram raditi u Beogradu. Kod MPO dr smo otišli zbog drugog problema, muškog steriliteta, za koji sam vise bila pripremljena pitanjima, tako da sam ja totalno nespremna otišla na konsultacije i pregled i eventualno neki moj problem, obzirom da mi ovo lokalni doktori nisu nikad pomenuli ništa drugo osim endometrijum odgovara fazi ciklusa i eventualno u lijevom ili desnom ovarijumu folikul u razvoju isl. Dr je ok za komunikaciju, sve sto smo ga pitali odgovorio je realno u skladu sa dotadašnjim nalazima i mogućnostima koje oni pružaju.
I da, kad sam već ovdje, da li je neka od vas radila OGTT test sa insulinemijama po mom nalazu ne čini mi se ni to uredu, nisam vidjela na forumu ima li ta tema ako ima nek me neko uputi da ne ometam ovde. Još jednom hvala
kika, ako ti je AMH 6.3 u ng/ml, onda ti je visok, sto je povezano s PCOS-om. Ako ti je uz PCOS nizak, onda je to relativno rijetka kombinacija.
Ma ina zivi u Ministarstvu zdravstva.
:sherlock:
Jevremova? A ne znam... ako ne uspije, ja bih štedila novce za MB. Vezano za nepripremljenost i muški problem fokus - to je uvijek na početku tako - muškoga je najlakše skrinirat, a vrlo često iskrsne i kod žene nešto (samo malo dulje traje). Sretno, mladi ste (ti), to je vrlo bitan moment!
Buba - biće tebi u ovim ng/pl mjernim jedinicama i visok, ne nizak?
Zna li netko što znači FSH od 6,3 IJ/L u sredini ciklusa (14. dan cca 30-dnevnog ciklusa)?
Referentni interval je 5,8 - 21
Ostali hormoni u isto vrijeme:
LH 15,5 IJ/L (ref. 17-77)
estradiol 0,30 nmol/L (ref. 0,12-1,47)
testosteron 0,78 nmol/L (ref. 0,12-2,81)
Hvala
ina tako nešto i imam u planu, pokušati ovdje ovaj prvi postupak, pa šta bude, ako ništa svakako ići dalje
Argente,
malo iskustva imamo sa vrijednostima godnadotropnih hormona u kasnoj folikularnoj i ovulacijskoj fazi. Uglavnom, sve FSH i LH vadimo 3. dan ciklusa (2.-4. dan) u ranoj folikularnoj fazi kada je razina ova dva hormona niska. Javit će se možda cure koje će moći dati i drugačiji odgovor, ali sve zaprvo možemo nagađati.
Poznavajući dinamiku lučenja ova dva hormaona ja bih rekla da je moguće da se radi o vrijednostima neposredno prije ovulacije:
nakon što krene porast LH koji 36 sati od početka porasta uzrokuje pucanje folikula, razina FSH se malo smanjuje, da bi u vrijeme ovulacije razina FSH opet nešto porasla.
Imaš li bazalne rezultate tj. rezultate FSH i LH (3.-5.) dana?
Hvala ti draga,
ma ovo su mi stari nalazi, od prije 5 godina. FSH mi sada na 4dc lagano stremi uzbrdo (10), pa sam htjela usporediti s tadašnjim vrijednostima da vidim dinamiku porasta. Jasno mi je da ne mora linearno rasti ali eto, zanima me da li mi je i tada već bio povišen u odnosu na prosječnu vrijednost za dob.
Nažalost, iz tog doba nemam nalaz od 2-4 dc, ovo je jedino što sam pronašla (i progesteron na 21dc koji dokazuje da je ovulacije bilo). No, ako FSH raste u vrijeme ovulacije (a vidim sad i na nekom grafu da raste), onda znači da mi je na 3dc mogao biti samo niži...ako sam u zabludi neka me netko obavijesti, tnx.
Argente, a zašto si vadila te hormone u vrijeme kad se načelno ne vade? Ti hormoni se vade od 2-5 dc isključivo, ne kužim, zašto bi te iko slao to vaditi usred ciklusa? Samo se progesteron vadi 7 dana nako ovulacije, FSH-LH-PRL se vade od 2-5 dc, za AMH je svjedno koji dc. Dinamika porasta FSH - ne može se to tako pratiti, FSH fluktuira, može ti jedan ciklus bit 10, drugi 5, nije se "popravio", računa se vršni rezultat. Za "dinamiku pada ovarijske rezerve" to ti je reprezentativniji AMH, on kao "predviđa" skok FSH-a (ako je premali) untar 2 godine (ovo je teorijski, smjernica samo, nije to aha, sto posto tako). Nekmo FSH skače polako, nekom brzo, neko nema nikakvih problema i uđe u menopauzu na način da mu jedan dan ne dođe menga i to je to (pretjerujem malo), a neko se tipa 5 godina prije muči sa spotinzima, PMS-ovima, skraćenjem ciklusa itd. Također, najbolje će ti MPO kužer (MPO ginić), na sliku jajnika na UZV-u (volumen, antralci) tako nešto reći, a nalazi će mu biti dodatna pomoć.
Kikka, ima svakakvih iskustava s AMH, ovo tvoje nije tipično, ali ima cura s jajnicima koji ukazuju po strukturi PCOS, AMH visok, a nikako dobit stanicu i bori se s malim brojem dobivenih stanica u relativno jakim stimulacijama, nije sve u tijelu medicini 0-1, i za ovo ti neko pametniji (MPO stručnjak) možda može dat odgovor.
ina33, nemam pojma zašto 14dc, to je bilo prije 5-6 godina, dok mi MPO još nije bio ni u primisli.
Mislim da je to bio moment kad sam se skinula s kontre pa me ex-ginić poslao da vadim hormone, kao da vidi je li sve OK s obzirom na to da se spremam na trudnoću...naravno da sada znam kada se ti hormoni trebaju vaditi. Fascinantno je kako on to nije znao/smatrao bitnim. Ili to, ili on zna nešto što mi ne znamo :mrgreen:
Sve je moguće. Ja ti ne znam protumačiti hormone veđene14 dc, ja sam budalasto-laički baždarena isključivo na 2-5 dc, čak znam trikove ako vadiš FSH 2 dc, ljepše izgleda nego 3. ili 5 dc (čisto kao psiho support stila moj FSH ipak nije 9/10 - ubaci broj koji te plaši itd. - meni bilo ljepše vidit 9, nego 10, iako znam da nema tu "popravka" i da je jedini AMH relevantan, a FSH pleše, pa bio on u 40-toj 6 ili 10 - isto ili skoro isto ispada). Naime, na neku foru /zaboravila obrazloženje/ FSH je manji početkom tog intervala od 2-5 dc, nego krajem. Kakav je 14 dc - betas me. Ja nikad nisam razumjela to na "matematičko-logički način", moje "znanje" je oduvijek stila -admin-pacijentska logistika-praktična žena-for dummies. Vjerojatno bi znao tvoj MPO....
Argente, u stvari je najvjerojatnije on zaboravio spomenuti ili ti prečula da vadiš hormone 2-5 dc (FSH, PRL, E2, LH), a da progesteron vadiš 7 dana nakon očekivane ovulacije. Ja ti uopće nemam pojma jesu li ti ti homroni relevantni, vjerujem da ih neki ginić/MPO-ovac može kontekstualizirat i nešto iz njih izvuć, ja ne mogu. Kad ti je bila ovulacija, kako onda to računaš - jesi FSH vadila onda u folikularnoj fazi ili u lutealnoj itd.? Mislim da ti sama s tim nalazom (niti uz pomoć foruma) ne možeš ništa posebno zaključit, bojim se da ti je, na liniji-forum-ti on ništkoristi.
A moguće da je bilo tako. Teško je da on tako nešto bazno nije znao, a još teže da je kao opći gin znao nešto o čemu nitko od nas nije ništa čuo :)
Na papiru osim folikularne i lutealne faze piše i "sredina ciklusa", i to je taj ref. int. što sam navela (5,8-21) jer kontam po progesteronu 7 dana poslije i tadašnjim cca 30-dnevnim ciklusima da to jest bila sredina ciklusa.
Vjerujem da bi svaki MPO gin to znao kontekstualizirati, ali ono...kad bi svom došla da mi objasni neke nalaze napravljene na krivi dan prije n godina...teško.
Hvala svejedno.
Nadam se da s ovim "svom" misliš na svog socijalnog ili privatnog ginića, ne na MPO. MPO bi ti, ako ništa, trebao moć nešto umirujuće i suvislo reći, ako ništa - to vam nije relevantno. Ako ne može, a nije nekomunikativni tip od "za bilo kakva pitanja, morate završit medicinu", nije dobro.
INA33 sad si me prepala sa ovim:
.." a neko se tipa 5 godina prije muči sa spotinzima, PMS-ovima, skraćenjem ciklusa itd" jer meni se već dugo potežu ti spotinzi a imam i PMS oduvijek i sad su mi se nešto i ciklusi skratili jel to znači da sam korak do menopauze?
Ajme, meni, pls probaj to ne shvaćat tako doslovno... Nije menopauza ono, eto, pada giljotina na na naglo, frc, ode glava i game over. Barem kad gledam iskustva svojih prijateljica dobi 43+. Jedna najnormalniji ciklusi, sve super, samo jedan nije došao, FSH tipa 40-50. Itd. I druga isto. Nikad nikakav spoting. Ja spoting i PMS godinu dana, pa onda opet ne, FSH 10, AMH 21 (ali to je samo slika ostarjelih mikrocističnih jajnika), nisam biološki mlada. Najbitnije je to da govorim o ženama koje su u 40-tima, ne o ženama koje su u 30-tima. Godine rijetko ko prevari, iako primjera ima, nije medicina 1+1=2 i to je to (glacova, shanti, lidali), ali buljuk ipak ne.
Onako, kao smjernica, uvod u promjene jest spotting pred mengu (ako žena nije spottingašica cijeli život), jest skraćenje folikularne faze, ali u smislu "nešto se možda iza brda valja", a ne "evo, pada sječivo, Džizs, a ni ne primijetih...CAK, glava je u košu".
Waiver: ako sam krivo shvatila, sori - ipak sam ja laik.
Argente - pusti sad analizu prošlosti :).
ja se iskreno nadam da imam još malo reproduktivnih god pred sobom, iako ja svaku takvu promjenu kod sebe istražujem i propitkujem kako i zašto se to događa, ipak sam ja tip paničara ali me zato vrlo rijetko može nešto iznenaditi. Ne znam jel to baš dobro ili loše ali eto tako funkcioniram
imam 34 god, AMH sam vadila prije 2,3 god i bio je 19 e sad ne znam koliko je trenutno, i dali je on dovoljan pokazatelj, po antralcima isto prije nekoliko godina rekla bih neko osrednje stanje
Malo sam ispreskakala, samo da ne zaboravim sto sam htjela reci. :paglu:
I meni su prije desetak godina vadili sve spolne hormone na nasumican dio ciklusa, kao dio kompletne endokrinoloske obrade, skroz nevezano uz MPO, nije mi bio tad ni na kraj pameti, kao ni Argenti. Kad nije u svrhu MPO-a, svejedno im je, s obzirom da postoje referentne vrijednosti za sve dijelove ciklusa. I kod mene je tad bilo sve u najboljem redu.
Sad idem natrag citati... redom.
Mali Mimi, nije AMH bas tako jednoznacan. A 19 je... ono, hrpetina, barem s moje tocke gledista od odlicnih 0.26ng/l ili 1.86 pmol/l, izvadjenih prije 34. rodjendana. Jos se siroce nekako i popravilo za 66% (disclaimer: na moje jadne brojeve, i dalje sam u podrumu, nisam se ni makla iz nemjerljivog razreda, u principu) unutar dva mjeseca. No doktor je zanemario promjenu nabolje, osim sto smo se dobro nasmijali na cijelu pricu i proracunali da bih, uz ratu porasta od 66% kroz XY godina postala i super-plodna, a ne siroti low responder.
Sve u svemu, usprkos tom AMH-u, volumen i izgled jajnika, antralci i sve ostalo izgledalo je normalno i sukladno kronoloskoj dobi. Osim FSH-a, koji je 9.2 i u Hr bi se na njega ipak drzali za glavu. Ovdje su rekli da to spada u granice normale, jer je cutoff na nasoj klinici nekih valjda 15 za poviseno pa sam (valjda) ja s mojih 9.2 djecja igra.
Sad na kraju, jezi ga (tj. ne, naravno mi je drago da nisam morala, barem za sad, probati nista od MPO-a), nisam prosla punu stimulaciju i propisanu inseminaciju pa ni ja, a ni doktor, ne znamo kako bih na kraju reagirala. On je ocekivao, nakon sto smo povadili sve hormone itakoto, da bi trebalo biti nesto od mene s dozom od 50-ak IU Follistima (Puregona). Ali Sunko nas je iznenadio sam, pa sad... ono, do druge prilike.
da ako se držimo samo AMH-a onda je to još OK ali tko zna koliko je i on pouzdan... ovo drugo mi stvarno nije za se hvaliti,FSH varirajući od 7 do 15 i natrag (svaki put neka druga brojka), a što se tiče reakcija isto nisu baš nešto s obzirom na dob... jedna moja poznanica sa još nižim AMH-om od tvog odreagirala na stimulaciju skoro ko i ja (razlika je bila samo u 1 j.s.), isto 30-tak god.
ja sa u stimuliranom postupku,u grupi sa ženama koje su imali veći AMH od mene-imala više js od njih....moji su svi hormoni ok,osim tog amha-a....sada čekam da dobijem danas 48 dc....još je nema(razlog 2 ciste) ostalo na uvz-u sve uredno....danas zadnja tableta duphastona.....ttrebala sam ponovo vaditi hormone,ali me ove ciste sada spriječavaju....zanima me da li da ih vadim odmah kada dobijem jer sam pila duphastone ili da pričekam jedan čisti ciklus pa da onda vadim?!
i kada sada mogu očekivati m poslije duphastona????
nikada mi nije kasnilo....ove ciste su me baš iznenadile...dr je rekla da mi je sve ostalo ok,samo te ciste dosadne....
Kaae, hvala na objašnjenju, moguće onda da je bilo tako.
Mali Mimi, nakon početne brije na preuranjenu menopauzu ja sam sprovela malu anketu među frendicama, od kojih neke jesu a neke nisu u MPO, sve u rasponu srednje tridesete - rane četrdesete; sve su mi rekle da su im se skratili ciklusi i pojačali PMS-ovi, spotting kako kojoj...iz čega sam zaključila da to ipak ima više veze s dobi u kojoj jesmo, nego da nam je sad svima menopauza tu pred vratima. Samo što one koje nisu u MPO ne pridaju pažnje simptomima niti vade hormone pa eto...mene je to malo smirilo.
sanda1977, meni se čini da duphastone ne bi trebao utjecati na tvoje 3dc hormone, jer je to progesteron, zar ne, a njega se ionako vadi tek 21dc? Molim vas neka me netko ispravi ako to nije točno.
Ne daje AMH sam po sebi dovoljno informacija, barem su meni tako objasnili, a i moj primjer nekako bas pokazuje u tom smjeru. Prema AMH-u, samom po sebi, valjda nemam nista preostalih stanica. Prema drugim vrijednostima, ipak se nesto moze sa mnom tj. namjeravali smo poceti s inseminacijom, a onda ici i na IVF (a u krajnjem slucaju, uz muski faktor, nekako sam ostala i prirodno trudna).
Sto se tice duphastona i hormona, ja bih pitala nekog doktora, za svaki slucaj. Meni su AMH prvi put vadili dok sam jos bila na Yasminu, ali hormone 2DC su obavili tek nakon cijelog jednog ciklusa bez tableta.