Mojca prvotno napisa
Ne bih se složila.
Trauma rođenja je najveća trauma kroz koju ljudsko biće na razini života prolazi. Traumatičan porod (koji to često postaje zbog nestrpljanja lječnika) ostaje utisnut na našoj nesvjesnoj razini. Odvajanje nakon njega (ako do njega dođe, a često dođe u bolnicama) isto tako. Definira naše samopouzdanje, samopoštovanje i cijeli niz obrazaca koji su osnova našeg emotivnog bića. Naše nesvjesno pamti sve. Baš sve. Postoje terapijske tehnike kojima se je moguće vratiti u trenutak rođenja (pa i prije) i osvijestiti ga, ako to netko baš želi. Godinama organiziram seminare za jednu psihoterapeuticu iz jedne EU zemlje, promatrala sam njen rad, u mnogo, mnogo slučajeva, "razrješenje" problema bilo je u osvješćivanju, u spoznavanju traume rođenja, odnosno odvajanja nakon njega. Moderna znanost zvana medicina to jako dobro zna... nažalost, njezini "sektori" ne komuniciraju međusobno, pa su zato porodničari koji su svjesni važnosti trenutka rođenja tako rijetki... pomiču se stvari, da... ali jako sporo. Naravno, u ovoj našoj državi s ministrom koji donosi zakone u skladu s vjerskim uvjerenjima (koja pojednostavljena idu: bog kažnjava ako nisi poslušan!), još sporije.
Formira rodilju? Ne baš. Utječe na nju, da... ali ona je već formirano racionalno biće koje si može pomoći i rasčlaniti neugodna iskustva na porodu i probaviti ih. Ako želi. Malo biće ne može. Otisak mu zauvijek ostaje.
I zato sam ja za pkk ili prirodni porod u bolnici koja je njegujeće okruženje... ako je to ikako moguće.
Svi znamo da ne možemo natjerati biljku da nikne preko noći, čemu onda ubrzavati proces rođenja koji je priroda tako savršeno dizajnirala. Svim živim bićima. Pa tako i nama ljudima, samo mi volimo biti pametni i tamo gdje treba (komplikacije na porodu) i tamo gdje ne treba.