zato što će bandić, a očito uskoro i država, radije dati "majkama odjateljicama" nego ulagat u tako nešto neprofitno za njegovu fotelju.
Printable View
Nije loše podsjetit se o vrtićima...
https://www.jutarnji.hr/vijesti/obra...icima/9170888/
Moram reći da moja kći nije išla u vrtić.
Ni sekunde.
Zašto?
Zato jer nisam to mogla platiti pa je bila doma s tatom koji tada nije radio.
Uglavnom,
Nije išla u vrtić i rasturila je maturu.
Biologiju je napisala osma u RH, a rekli su kako je biologija bila nemoguće teška.
Kemiju i fiziku, engleski... ma sve je razvalila. Ne sjećam se više koja je bila.
Ali nije nikada išla u vrtić.
Eto.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne razumijem koji je smisao tvoje price? Naravno da vrtic nije nuzan za svu djecu u svim obiteljima. Ali ovo je statistika gledana na velikom uzorku djece iz raznih obitelji i postoji vrlo jasna veza izmedu boravka djece iz ( najcesce) socijalno ugrozenih obitelji ciji roditelji nemaju srednjoskolsko ili vise obrazovanje sa daljnjim uspjehom u skolovanju.
Slažem se s Tanči, jer teško je to samo tako odrapiti generalno da vrtić ima veze s maturom.... Mislim da je to htjela reći.
A sad o linku - nije svejedno kakva je kvaliteta naših vrtića / osnovnih škola / srednjih škola - od kvalitete zgrade, poštivanja nacionalnog pedagoškog standarda, do kvalitete zaposlenika...
Moji su sinovi išli u vrtić, ali u samo dvije godine bila je velika razlika u kvaliteti rada, zbog puno razloga. Slično je bilo i u osnovnoj školi. Općenito, sustav je takav kakav je - dio društva koje je isto takvo kakvo je... Moj mlađi sin imao je dugo vremena traume od maltretiranja u vrtiću/školi, stariji je to izbjegao. Ne mogu to pripisati samo sustavu - jednostavno je stariji imao više sreće što se tiče okoline (druga djeca, djelatnici, sve...). Na nešto možemo utjecati, na nešto ne.
Još nešto sam htjela reći - heretično za ovaj forum, ali možda bi vrijedilo o tome razmisliti. Ne kažem da je sada tako, ali tako je počelo. Ideja dječjih vrtića nastala je u doba industrijske revolucije, da bi se osigurala radna snaga. Uskoro su otkrili da to ima i druge "korisne" mogućnosti - takvu djecu ustanove/društvo mogu lakše formirati nego kad su odgajani u obitelji (podložniji su usvajanju vrijednosti koje želi država, a ne obitelj). Eto, mogla bih tako do sudnjeg dana. S druge strane - budući da nisu sve obitelji jednako brižne, za mnoge je vrtić i organizirana skrb pravi spas, ali ne nužno za sve.
Što se tiče ove prepametne izjave da je loša predškolska skrb kriva za rezultate državne mature - ma nemojte me (cenzura)... U pola Hrvatske djeca nisu obuhvaćena organiziranom skrbi iz 1000 razloga. S oproštenjem - kaj god.
Ja sam bila 52. na prijemnom na medicini i 15. na PMF na biologiji, iz obične prigradske gimnazije (4.9, 4.9, 5.0, 5.0). Išla 2 zadnje godine u vrtić.
Ništa ne tražim, samo se hvalim :mrgreen:
A ja ne razumijem što ti ne razumiješ???
Ali, ok. Ne čudi me. Stalno naskakuješ na mene ili “ne razumiješ”, ali kad netko na forumu napiše da mu se bljuje od mene, onda ni ne vidiš?
Kakva veza socijalno ugroženih?
Jesi pročitala članak ili?
Jasno su se referirali na loš rezultat Državne mature i to povezuju s ne pohađanjem vrtića i jaslica, a ja pišem svoje iskustvo koje je skroz drukčije od njihovog zaključka.
Ili ne smijem?
Smeta nekome?
Tanči, poanta je da jedinka nije mjera za ništa, osim za sebe.
Edit: medicinu.
gdje se studira biokemija?
Nop, tamo se studira medicinska biokemija, sto je ipak razlicito od pojma biokemija.
Jer mislim da nema ni na PMF smijera biokemija, bar u prediplomskom i diplomskom studiju.
Da, farmacija.
Mislim da je to medicinska biokemija, ali nisam sigurna. Nije mi to bilo važno pamtiti.
To su joj bile rezervne opcije ako ne uspije na Mefu ni u Zg ni u Rijeci.
zato i pitam, jer n isam pratila toliko ovogodisnje upise, pa me zintrigiralo da ima negdje.
Kad se već hvalimo, ni ja nisam išla u vrtić :mrgreen:
Moj je izbor uvijek vrtić naspram svih teta čuvalica i baka i mama odgajateljica.
I iako nismo ni neobrazovani ni socijalno ugroženi smatram da su moji klinci debelo profitirali od svojih vrtičkih godina.
Naravno da nije točno da statistika ne znači ništa. Puno je istraživanja pokazalo da ranije uključivanje djece u neku vrstu obrazovnog sustava smanjuje društvene nejednakosti. Tu se uopće ne radi o djeci poput Tančine kćeri, s nadprosječnim sposobnostima i podržavajućim roditeljima. Radi se o djeci koja odrastaju u siromašnim okolnostima (ne samo doslovno financijski, nego i u smislu kognitivne stimulacije), koja dolaze u školu sa znatno slabijim grafomotoričkim sposobnostima, manjim vokabularom, nenaviknutosti uopće na taj način rada.. i 1. dan škole su već drugi u prednosti u odnosu na njih.
a tek koliko znam ljudi koji puše a nisu dobili rak pluća :)
Nisam ni ja baš išla u vrtić, možda sve skupa 6 mj. kroz 3 g., stalno sam bila bolesna. Ali sam imala doma stariju sestru i nonu učiteljicu.
Svejedno mislim da je vrtić dobra stvar.
Ja sam krenula u vrtić s 3g :) 70-ih. Bilo mi je super, dan danas se sjecam tolikih zabavnih trenutaka, igra, prijatelja, svega. Jedino su zganci s bijelom kavom bili grozni :mrgreen: Čak sam dobila istu tetu koju je imala moja mama :) koja je isto išla u vrtić....
Ali djeca iz kraljevskih obitelji idu u vrtiće. Pitam se zašto uz sve te guvernante i privatne učitelje na raspolaganju :sherlock:
Naravno sve to nema veze s temom da nekim ženama plaćamo 10000€ godišnje da sjede doma 15 godina jer su rodile treće dijete....
Evo nešto malo o tome kako su neobrazovane....
https://super1.telegram.hr/snaga/maj...ksJmSjAylUrY4A
Nisam išla u vrtić, bila odlikašica i završila relativno težak faks / u očima drugih /
Mali je išao u vrtić, čekam državnu maturu kroz 2 i pol godine da vidim jel mi uspio ili ću ga poslat u Legiju stranaca ili na naftnu bušotinu.
:lool: maria zbilja mi nedostajes na forumu
Pa ako ode van, znači da je uspio.
Ovdje su šanse za našu djecu nikakve.
Dokle god se glasovi kupuju s besplatnim pokazima za umirovljenike iako mnogi imaju mirovine veće od mnogih zaposlenih.
Dokle god se stanovi dijele manjinama, a naši znanstvenici bježe van jer ovdje ne mogu ni kredit dobiti, a kamoli stan na korištenje.
Dokle god se smatra da je vrijednija ona koja je rodila triput i više, od mene koja sam rodila “samo” jednom.
Dokle god se zapošljava po rođačkim vezama...
Dotle će RH izumirati.
I to ne polako.
Samo, tko će onda raditi i plaćati poreze da Bandić može financirati svoje “ projekte”?
dobro, pa što?
neka sve majke odagajateljice imaju doktorate, boli me uvo!
ja bih svejedno te novce dala onima kojima je ZAISTA potrebno.
recimo bolesnoj djeci, ima ih koliko hoćeš kojima bi ti novci spasili život.
ili recimo kad sam već u sred teme karcinoma dojke, zamolila bih gospodina bandića da dio gradskog novca pretoči u kupovinu inatraoperativnog linearnog akceleratora pa da se tisućama žena u hrvatskoj skrati liječenje karcinoma.
bit će i njihova djeca puuuuuno sretnija.
ma ajde više i ova tema, za nepovjerovat, majketi kao da smo svi iz svemira na glavu popadali pa ne znamo u glavi posložit prioritete.
lako je tuđim k***** gloginje mlatiti. ili lako je tuđim novcem glasove prikupljati.
Ja se više ne brinem. Penziju neću dočekati iz xy razloga, a ovih desetak godina dok mali nešto sa sobom ne odluči mogu jest tušt, lješnjake , sitzne glodavce i skvotirati.
a mare moja ja ne znam jel se brinem ili ne!?
svojoj djeci želim da spakuju kofere i odu negdje gdje će im biti bolje, kad pozavršavaju što imaju za pozavršavat,
a sebi želim mirniju glavu da me ovakve idiotarije ne sekiraju.
konstantno prodavanje muda pod bubrege i nekakva opravdavanja i ukrašavanja nekih stvari u celofan me još uvijek razjare, pogotovo u ovoj fazi života.
ali pokušavam lagano zenirat, možda ću za pola godine uspjet pročitat ovu temu i ugasit je bez bediranja.
Sve nam je jasno. Sve mi je jasno. Nadam se da ćemo časno izumrijeti. Tu mislim na našu sortu. I ne mislim da smo bolji ili lošiji od drugih, samo nam je vrijeme isteklo. A nije da se nismo borili da svima bude bolje, al jbg.
Tashunica,
Ne sekiraj se.
Maria je isto prošla svašta i živi.
Kao i ja.
Tako ćeš i ti.
Držim ti fige da izdržiš iako jako dobro znam kako ti je.
Ja sam Marijine postove shvatila kao sarkazam.
Nitko, osim naravno samih korisnica Bandićeve mjere, ne može tvrditi da je ta mjera ok.
I to nam je savršeno jasno.
Neka im. Neka žive od “mjere”, doplatka i sl.
Neka piju kavu ujutro i šeću non stop po dućanima poput žene iz linka.
Ja to niti mogu, niti hoću, niti želim i sigurno sam sretnija i zadovoljnija od njih jer koristim i društvu i sebi i svojem djetetu.
Joj cure, pa to je totalo izmišljenčlanak.
Sads am letimično pogledala - npr stavka benzina , odnosno auta - u to bi trebalo uračunati registraciju, osiguranje i servise - pa podijeljeno na 12
Živo me zanima gdje živi 8člana obitelj s režijama od 1000 kn? - U Zagrebu? - pa samo Holding je toliko, a da ne vilim da je voda minimalno 50 kn po članu. A šta je s grijanjem.
Ma rupa ko u priči. Uz to, temu je bolje zaobilazit
A ima nas koje bedira čitati kako su samo zaposlene majke korisne društvu, sebi i svom djetetu.
A doma smiju biti samo ako su bolesne. Ili polomljene.
Odvratan stav:
"One koje ne rade kod poslodavca, ne vrijede ni koliko je crno pod noktom!"
Moguće da je izmišljen.
Prestala sam ga čitati nakon ne znam koje kave, dućana i hrpe toplih sendvića, a tek prihodi od 22 000 kn i dječji doplatak. Kako?
Ovo za račune si u pravu.
Meni je samo grijanje 1000 kn, a gdje je ostalo...
Ma, bez veze.