Pišem iz iskustva svog djeteta. Sigurno je dobio bolje predznanje u našoj školi nego da je eventualno išao u IB. Studira vani.
Printable View
Pišem iz iskustva svog djeteta. Sigurno je dobio bolje predznanje u našoj školi nego da je eventualno išao u IB. Studira vani.
Ja isto ne shvacam (tj. shvacam, ali ne odobravam) ovo ne polaganje prijemmog za dio ucenika. Te profesore, pretpostavljam, placa mzo i predaju u skoli koja je u vlasnistvu grada - pogodovanje, u takvoj situaciji, bilo kojoj skupino djece, mi je potpuno neprihvatljivo.
Pri tom uopce nije bitno sto je lakse, sto teze, sto bolje, sto gore.
Vjerujem ti, po svim informacijama kojima raspolazem jer sam se i sama krenula raspitivat u tom smjeru IB vs.MIOC. No kad sam cula kako to izgleda u praksi na IB-u, to selektivno biranje predmeta koje ti zelis, meni osobno je to neprihvatljivo jer neke predmete i razine znanja smatram minimumom ispod kojeg se ne ide.
Sillyme, da kad kazem da je nesto zahtjevnije i teze pri tome mislim i da je kvalitetnije.
Jesi li razgovarala barem s 4-5 roditelja ili djece koja idu po tom programu? Imam osjecaj (mozda se varam)da pricas vise onako iz glave i prema nekoj svojoj pretpostavki nego sto si cula direktno od nekoga. I sama sam imala posve drugaciju predodzbu IB-a, no nakon par razgovora rasplinula su mi se ocekivanja.
Zao mi je sto sam pozaboravljala detalje u vezi ovog programa i kako se provodi kod nas, koje su mi oni pricali, mene su neke stvari stvarno sokirale
Ne kuzim zasto sad pisemo na ovoj temi o IB -u, ima zasebna tema.Kako smo dosli do toga...
A tako smo došli do toga jer su se komentirale promjene pravilnika o upisu u srednje škole, a među tim promjenama ima i onih koje se odnose na upis u međunarodni program. I da, to se odnosi na vrlo mali dio učeničko-roditeljske populacije, a većinu ovdje na temu upisa i srednjih škola ipak više zanimaju neke druge stvari.
E fakat da...hvala tanja_b na pojasnjenju.
Ima li netko čije je dijete nedavno bilo ili ide u XIII. opći smjer - iskustva bi mi trebala, kako je u školi, kakva je ekipa? Gledamo upisati neku gimnaziju gdje nije, u odnosu na karakter mog djeteta, njoj neizdrživi kompetitivni "Japan" stil.
To jako ovisi o generaciji... Sinovi moje vjenčane kume završili su tu školu i sad su obojica uspješni studenti, jedan na tehničkom fakultetu a drugi na ekonomiji. Kolega mog mlađeg sina ima isto iskustvo, baš iz općeg smjera. Eno ga sretnog i veselog na drugoj godini ekonomije. Sve pet... Kolegica trenutno ima kćer u drugom razredu te škole, isto je zadovoljna, ali rekla je da dijete ima rupe u znanju koje se vuku još iz osnovne škole, ali to s odabirom gimnazije nema veze. Svi smo to iskusili - misliš da ti je dijete super jer u OŠ ima petice, a kad se upiše u srednju, vidiš da znanje baš i nije za odličan.... S druge strane, mnoga djeca procvjetaju upravo zato što im u srednjoj više nije dosadno. Sretno u svakom slučaju!
E, to sve. Kompetitivnu atmosferu 5.0 djira. Moja nije taj tip, nit 5.0, nit uspijeva u natjecateljskoj atmosferi...ona je tipa odgovarat ce iako zna za 4, da spasi prijatelja koji zna za 2. Vec i natjecateljski sport je kod nje bio problem, cim je fokus na individualni rezultat, a ne na grupni good feel.
Odustala je od tog sporta bez obz na rezultate, ulozeno vrijeme itd. cim je od trenerice dobila jasno iskomunicirano da se ne ide na natjecanje zbog ekipe, nego zbog natjecanja. Ona bi isla jer se spava na strunjacama u dvorani, a natjecanje, ok ako nema prevelikog presinga. Znaci, neki laksi djir gdje se lijepo uci sve gradivo bez previse guranja individualne izvsnosti u smislu natjecanja, svi 5.0, plakanje zbog 4 i to.
Sve to ide jedno s drugim - mislim da nema skole / sporta gdje profesori rade pritisak na rezultat, a djeca kazu - a jok, ko vas sisa, mi cemo u reggae modu. Npr mioc ravnatelj (ne da je to uopce u ikakvoj konkurenciji, ne naginje tome) je na upisu prosle godine napravio bas potez jednog sirokog intelektualca pa nabacio salu o tome gdje zavrsavaju izvrsni miocani u smislu fakulteta pa proglasio jednoga koji je otisao na pravo kao neuspjehom mioc-a. Ako me laze roditelj djeteta koje tamo zavrsava 1., lazem i ja vas. Znaci, ne to.
Ekipa je ovisna od godine do godine, ima jedna cura iz klinkinig razreda koja je u 13. I veli da joj je ok
Ove godine unuk od moje srednjoškolske razrednice planira upisati 13. Pm sportaš je
A što se tiče plakanja zbog ocjene, više je to do djeteta, moji ne plaču bez obzira kakva je ocjena
Ja mislim da osim grčke tragedije po upisima i top liste gimnazija u Zagrebu po popularnosti, kad se jednom upiše neka konkretna gimnazija, bilo koja, sve su to nijanse. Program im je sličan, profesora ima ovakvih i onakvih, školskih kolega isto. Učiti treba, ako ti ocjena nije posebno bitna može biti sasvim ležerno.
A nece bit bas da je sve isto, neke jesu zahtjevnije, a neke nisu bas toliko 'nabrijane'. Jedino iz perspektive nekog petnulasa s x drzavnih natjecanja mozda je sve isto.
Moji su oboje u,/ bili u pm
Veliki se rado primio i knjige i natjecanja
Klinka sušta suprotnost
Do dece je
Ja nemam bliska iskustva s MIOC-om, neka djeca prijatelja tamo idu ili su išla ali nismo baš puno o toj školi pričali. U svom bliskom okruženju imam polaznike nekoliko gimnazija i niti u jednoj nema nekog luđačkog presinga ili su baš sva ta djeca jako opuštena u što ne vjerujem.
Pa zar 5.0! Mora biti isključivo s presingom
Razred od velikog je sve 4 godine gimnazije bio proglašen najboljim pm razredom, bilo je i 5.0 više njih ( nije moj ,ali je bio jaako blizu) , a i popravnog s Max brojem jedinica opet više njih koji je postojao
Kakvi su onda tek drugi razredi bili?
Da, da, do djece je :). Boze sacuvaj da je do ravnatelja/profesora. Evo, na ovo sam mislila i to.bih htjela za nasu obitelj izbjec jer bi to nama bio fail i koma. Kod psihiloga i lom-ova se neke srednje hajlajtaju kao one gdje neizvrsni piju tablete, al te sam vec zakljucila koje su plus enivej nema ocjene za to.
Taj roditelj se hvalio i sprdao s luzerom koji je pored zivog stema zavrsio na pravu, on je ful stem vjernik. Blago nam se kad nas dohaklaju nemisleci algoritmi bez imalo non-stem korekcije. Da je taj ravnatelj ima, ne bi izjavljivao takve 'sale'...jer mene bi npr. bilo sram to rec na njegovom mjestu. Tako da pls...nije sve isto....ono, barem se nadam i da ima mjesta i za 'normalne' (a da nije u privatnom segmentu). Ako frend to sam nije pojacao u svom odusevljenju.
Moje i drugo završava tu školu. Stariji nikad nije išao na natjecanja, mlađa je išla i to iz biologije i to samo zato kaj je mislila upisat neki takav faks. U medjuvremenu je odustala
Niti jedno od njih nije kompetitivno a nisam ni.primjetila da su su si radili ikakve pritiske.
Stariji se nije ni pretrgnuo učeći, mlađa je pak dosta učila al joj je dosadilo.
Još koji tjedan i nemam više srednjoškolca što me baš veseli.
Mislim...jos se nadam da mozda ima neke sanse da je jedan visokoobrazovani intelektualac to rekao na roditeljskom - bio je kao sprd da su organizirali kolegij jer im je jedan upisao pravo, hahaha. Ko americki film o alpha, beta itd. ruganjima, boze sacuvaj. Navodno.
Da pojasnim, da ne bi bilo zabune o vrstama pritiska: moj sin ide na natjecanja i jako im se veseli, rekla bih da mu je to glavna motivacija u školovanju (ne znam na koga je ispao takav :mrgreen:). Natjecanja mu uopće nisu pritisak.
Ima onu normalnu malu tremu prije samog natjecanja, ali to nije pritisak. Ide na natjecanja iz predmeta u kojima se osjeća sigurno, koje rado uči, i ima dosta uspjeha u tome.
Njemu pritisak stvaraju redoviti školski zahtjevi - referati, testovi, tjedne provjere, usmene prezentacije. I nabija si pritisak zbog ocjena, što je po meni bezveze. Ali natjecanja mu nisu u toj kategoriji.
Puno je do djeteta a ne do škole.
moj ne pokazuje da osjeca pritisak, sam se dobrovoljno javlja za sve moguce projekte, ali ne ide na natjecanja jer ne zeli, vise ga vesele ona sportska. ali je lani bio nesretan jer je njega i jos nekoliko prozvalo kao lose ucenike. s 4,7 prosjekom. i to pred cijelim razredom. meni je to sramotno ponasanje nastavnickog kadra
Stvarno?
Ili živim 6 godina u neznanju jer mi djeca nešto takvo nisu rekla ili toga ipak kod njih nije bilo.
Ne znam kod mojih u srednjoj takve đake hvale na sva usta
Dakle meni je ovo stvarno šokantno čuti, stvarno se nadam da je riječ samo o anomaliji i da nije i većina ostalih takva.
Baš sam pitala sina je li čuo za tako nešto pa je zinuo, kaže, da pola razreda prolazi sa 4,7 i ne može zamisliti razrednika da tako nastupi.
(doduše, rekao je i da može zamisliti neke druge profesore u takvoj ulozi, ali ipak tako nešto nije doživio)
naravno da nisu svi profesori, ali je njihova razrednica. i to je dovoljno i previse
Ti ljudi nisu normalni. Ako je i iznimka, ma da je i jedina, to je bolesno.