Riri, evo ima nesto i za tebe :D
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lipstick_feminism
Salim se :)
Hvala jelena :)
Printable View
Riri, evo ima nesto i za tebe :D
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lipstick_feminism
Salim se :)
Hvala jelena :)
Riri, ne bi vjerovala, i ja volim lijepo izgledati, plava sam :D, sminkam se i nosim stikle svaki dan.
Ali to ne znaci da ne razumijem koncept drustvene uvjetovanosti i male gaze-a.
a zar nije i onaj slavni Chimamandin govor We should all be feminists dobrim djelom govorio o tome kako se ona voli uređivati i šminkati?
Da, je.Citiraj:
a zar nije i onaj slavni Chimamandin govor We should all be feminists dobrim djelom govorio o tome kako se ona voli uređivati i šminkati?
Ali bome ovaj članak o Lipstick feminizmu kaže da predrasude o feministicama (muškobanjaste mrziteljice seksa i seksualnog, tako nekako) imaju popriličan temelj u realnosti drugog vala. Bome i veći nego što sam ja mislila.
edit: ma ne "i veći nego što sam mislila", nego neizmjerno veći. Mislila sam da je to gluparija.
Jedan moja kolegica (visoko je u znanosti, i to ne "ženskoj") kaže da na važne sastanke i slično obavezno ide u visokim petama, da joj to daje moć. Nisam osobno to nikad osjetila. I uopće, seksualnost volim da je slobodna i da nema veze s moći. Osim u smislu neke intimne igre, koja se ne tiče baš nikoga, nego uključenih.
Ja sam ih pogledala.
Moram reći da ih tumačim drugačije nego ti.
Recimo, iz ovog tvog citata "'Aktuelna feministička misao je problematizovala marginalizaciju žena sa tačke gledišta bele žene srednje klase, pa su iz tog razloga mnoge crne žene smatrale feminizam još jednom belačkom novotarijom bez izgleda da utiče na promenu stvarnog stanja stvari u društvu. Pod uticajem ova dva faktora nastaje otpor prema glavnim tokovima borbe za ravnopravnost u redovima crnog feminizma. Crne žene su bile svesne svoje višestruke marginalizacije za koju glavni pokreti feministkinja i borbe protiv rasne segregacije nisu ponudili rešenje.'" ja uočavam ovo: pa su iz tog razloga mnoge crne žene smatrale feminizam još jednom belačkom novotarijom bez izgleda da utiče na promenu stvarnog stanja stvari u društvu.
E, sad, ja ne znam je li se autor pogrešno izrazio ili ja vidim stvari drugačije, ali meni ovo znači da su se u startu crne žene distancirale od pokreta jer, kao što kaže, mislile su da bjelkinje izvode gluposti.
Onaj zadnji link koji si dala je nešto tako pasivno agresivno da bi tome trebala posvetiti puno više teksta nego što sam sad u mogućnosti. :mrgreen:
rekla bih da to nije samo super napisano jer i drugi pišu super (superpodhebljivo, supernametljivo ili samo super), nego je autorici posta tema očito bliska i dobro znana, a kroz način komunikacije ne soli pamet i ne omalovažava.
ja sam se relativno nedavno malo bacila u proučavanje povijesti feminizma i zato mi je jako zanimljivo čitati nekoga tko nešto može i objasniti.
I prvi koncepti demokracije se nisu odnosili ni na robove, ni na žene.
pa svejedno nam to nije prvo što asociramo sa demokracijom kao pojmom
Štikle mogu davati moć i u smislu dresscoda. Kao sto se muškarci osjećaju moćnije u nekom odlično skrojenom odjelu i cipelama po mjeri.
nemam osobna iskustva, nisam nikad nosila štikle, prvo zbog visine, a poslije mi je falila navika.
[QUOTE=betty blue;3114559]ali to je kritika iznutra a ne izvana[/QUOT
Meni se isto svidjaju kul rasprave - seni i sasa i betty, a ovo necu se vise igrat, pa tjesenje...a znam da nisam takva da bi mi.to bilo bitno, nekima je, boze moj. Ja sam na forumu zbog intelektualnog kruha - ne toliko zbog emotivnih podrski (takva sam i inace), pritom se nadam da ipak ljudima ne stajem na prst.
Vezano za prihvatljivo i njezno upakiran crni feminizam - izvrsna pocetnica su feminiaticki tekstovi chimamande ngozie adichie. Tj ona se isto ko i vecina noje svratala u formalno clanstvo, nego je feministkinja samim time sto zivi, promislja i percipora taj svijet u kojem zivu otvorenih ociju - kod nje je joa izrazenije nego kod nas (nigerija), a jos je i crnkinja pa percopira i pitanje rase. Ne mogunsvi rec ma sta cu se s tim zamarat, corava posla itd - jednostavno, ni tu nismo isti.
Slazem se sa sasom - meni misljenja niau isto neutralna - ja sam za feminizam.
Mislim da je na asocijativnoj razini svejedno da li se radi o pokretu, ili vrsti društvenog uređenja.
Ma kakvo božje tješenje i 'neću se igrati više'? Pa jel se igram od 21.6.?
Nemam više što reći ni na temu feminizma ni na temu crnog feminizma, samo ću se ponavljati bezveze. Za pokret i oblik vlasti mi nije isto jer sam u obliku vlasti koji je tu svakako, a u pokretu mogu i ne moram biti, tako da ni o asocijativnoj razini ne razmišljam na jednak način.
I pokret za građanska prava Afroamerikanaca u Americi je 60ih, 70 ih godina ima o militantno krilo crnih pantera, pa svejedno to nije prva asocijacija na antirasizam.
zapravo mi je vrlo zanimljivo koliko se zbog raznih razloga feminizam kao pojam još i odjek doživljava pejorativno.
.. i isto tako nije raspoznavao posebnost prava crnih žena unutar pokreta za građanska prava
što se rasizma tiče, u mom mindsetu, a vjerujem i mindsetu mnogih drugih, to je pojam koji se uglavnom veže za USA
a o rasizmu Europe se malokad govori
a itekako je prisutan
počevši od odnosa prema imigrantima
pa sve do inkluzivnosti
npr. kada moja struka ima godišnje sastanke na europskoj razini, prisutni su isključivo bijelci/bjelkinje
što nije čudno za jednu hrvatsku
al je bome čudno za jednu francusku ili veliku britaniju
jednom sam upitala osobu od autoriteta zašto je to tako
odgovor koji sam dobila je: ovo je fin posao
naletjela sam na ovo već ranije, i evo danas opet, pa da podjelim s vama, u korist svih budućih, nadam se dobrih, rasprava
https://i.redd.it/0h10ct8bkr931.jpg
ne bih baš tako pojednostavnila. netko neugodan ili antipatičan me može još više udaljiti od onoga što mi i inače nije blisko, ali me nikako ne bi mogao udaljiti od onog što volim pa baš i ne kužim usporedbu.
Ah n.grace, svakako me to sto mi je poneka trkacica antipaticna ne bi sprijecilo niti da pocnem trcati. Ta vrsta zrcaljenja mi je sasvim strana i opceniti mi se cini regresivna u najmanju ruku.
Sent from my iPhone using Tapatalk
a mene čak ni Lili ne bi nagovorila da počnem trčati, ide to u svim smjerovima :lool:
Bas ovaj tjedan sudjelujem, koliko mogu (a nazalost mogu premalo) u raznoraznim online raspravama/formumima u sklopu interne La Leche League konferencije na internacionalnoj razini i bas je centar rasprave ovo sto betty spominje. Toliko je razlike u percepciji rasizma, a i inkluzivnosti, izmedju raznih dijelova svijeta da je prakticki nemoguce voditi neki suvisli diskurs.
U lokalnim krugovima (USA; vrlo sirok pojam), glavni fokus je trenutno na boji koze (bijeli vs. svi ne-bijeli) i na non cisgender populaciji, u svim svojim nijansama. Kanada je fokusirana na non-cisgender i inkluzivnost, sto je prilicno razumljivo jer ima izuzetno jakog predstavnika, Trevora MacDonalda, prvog trans muskarca akreditiranog u redove mahom bijelih cisgender zena, uglavnom middle class. Europljani, uglavnom, nikako ne razumiju kakve to probleme imamo u sjevernoj Americi jer se to njima ne dogadja. Dalje od Europe, opet nis', rekli bi ovdje - just crickets (and unicorns and rainbows) jer nitko nema nikakvih konretnih problema, cini se. Mislim, uzorak mi je malen, na razini cijelog svijeta, ali opet s druge strane, oko 6,000 ljudi razbacanih po svim kontinentima je sasvim dobra grupa za razgovore. Konkretno iz Velike Britanije je bas bilo podosta glasova koji nikako ne razumiju sto se talasamo tu u SAD-u i cime smo to nezadovoljni.
Uzasno mi je zanimljivo biti dio organizacije od koje mi se poprilicno dize zeludac, a zbog toga sto postoji sansa da cemo je napokon transformirati u modernu, inkluzivnu organizaciju koja stvarno smije i moze imati status neprofitne org. Kako sad stvari stoje prilicno je sve skupa nakaradno i uzasno iznutra. Na "vlasti" sjede pogresni ljudi i ne dizu guzicu, doslovno.
Cool!