https://www.theguardian.com/world/20...box=1584036257
:škartoc:
Printable View
Ja se ne moram pripremati emocionalno za karantenu, već smo to prošli jer mi je jedno dijete bilo na transplantaciji ;).
Baš zato se sjećam sve te strke oko toga tko nam prolazi, ne kroz stan, nego kroz haustor, kad smo doslovce razmišljali hoćemo li otvoriti poštaru ili ne. Točno se sjećam tog osjećaja kad svaku osobu pokraj sebe gledaš samo kroz prizmu maske na licu, je li bio u tramvaju, hoće li čim uđe u stan presvući odjeću sa sebe, bježiš od poznanika u dućanu i slično.
I zato sad paničarim oko te nejasne preporuke da je odgovornost na nama samima - da odlučimo hoćemo li raditi od doma ili ne (a ja doma uz djecu mogu raditi ravno 15 minuta)… a, ako idem na posao vraćam se svaki dan nakon susreta za 10 stranaca doma gdje troje starih ljudi čuva četvero djece. Ok, ta djeca neće ići u institucije... ali će te stare osobe otići u trgovinu, ili će otvoriti vrata poštaru... i samim tim u mojoj glavi vlada grozna panika, pa ja to vidim samo kao "sve ili ništa" :mrgreen:.
A uostalom, mislim i da će od ponedjeljka sve što nije nužno za život stvarno i stati.
ina33 i moj mužiž Škorpion :-)
Cure, treba mi za frenda može pliiz što prije ne znam kud bih više tražila, onaj broj epidemiologa. Zvao je neke brojeve (one od HZJZ za građane) i nitko se ne javlja, stalno zauzeto. isto tako kod opće prakse.
Ne osjeća se dobro, a bio je u kontaktu s kolegom koji se vratio iz IT a nije mu prije bio rekao da je bio u IT prije 2 tjedna :roll:
Ljudi su nekad fakat koma.
Hvala vam puno unaprijed na brojčeku. :kiss:
Ja mislim da su Rudan i Berecki bili neproduktivni prošli tjedan jer su odmogli razumijevanju smanjenja krivulje s izjavama "i gripa hara, just sayin" (Berecki) i "ako se bojite više nego sjestu u auto, ne treba" (Rudan). To je direkto otežalo buy in za mjere i razumijevanje zašto je ipak bitno da zdravi i koji se ne boje virusa, nego samo karantene, minimiziraju frekvenciju svojih kretanja ("kake veze da se ne sastajemo preko 10 ljudi, ako idemo vamo i tamo itd., a sve je to ko da sjedneš u auto, konačno pametan čovjek da kaže"). Obojica su postupala iz dobrih namjera, obojicu prati dosta ljudi koji nisu svi dr.sc.-ovi po faksu ili kolege medicinari pa da razumiju brojku ovu/brojku onu, a zapravo je tu trebao profi komunikator ko ovi koji su napravili graf i hashtag flatten the curve, smanjimo krivulju.
A što nije nužno za život kakvim smo naučili živjeti?
Odgovarala sam Bubilo, a sad vidim još postova.
spajka hvalaaa, sad vidim. poslala mu.
A propos nekog rezanja plaća liječnicima - računajte na mene, po meni je to, kao i školstvo, zadnja linija obrane države - to su stvarni servisi koje nam država pruža!
Pa ne moramo sada živjeti životom koji smo naučili živjeti. Realno, mislim da neće propasti svijet, ako sve stane na 30 dana - osim hrane, vode i zdravlja. Niti djeca moraju ići na aktivnosti, niti se ljudi moraju okupljati radi druženja i zabave, a pogotovo kad govorim o mojem poslu (marketing - oglašavanje - istraživanja i konzultanti - hrpa društvenih i javnih projekata koji se odrađuju za javne institucije i koji traju duži vremenski rok) - sve to sigurno može malo stati pa će se s tim kasniti, i nema životno važne potrebe da stotine ljudi sastanče oko toga, pogotovo jer je pola tih ljudi došlo "iz Brisela".
I ovaj članak se dosta dijeli: https://medium.com/@tomaspueyo/coron...e-f4d3d9cd99ca
Upozorenje: ne čitajte ga ako ste skloni panici jer dok dođete do optimističnog dijela, već ćete se izstresirati.
Meni se najviše sviđa ovaj zaključak:Citiraj:
The earlier you impose heavy measures, the less time you need to keep them
Pa imali su dovoljno vremena da se psihički pripreme na malo izolacije :mrgreen:. Koja danas uz internet, netflix i sva ostala čuda tehnologije nikome ne bi trebala tako teško pasti :mrgreen:.
Ovo mi se jako sviđa, i to zagovaram: The earlier you impose heavy measures, the less time you need to keep them
Mislim da bi stvarno bilo pametnije da sada odmah u svim zemljama sve što nije od životne važnosti stane na 2-3 tjedna, nego da čekamo da brojka od 27 postane brojka od 2700 i tek onda se zatvorimo kao Italija. Samo kažem.
Ne vidim nikakav problem u izolaciji. Po prirodi sam takva da bih se sama izolirala s vremena na vrijeme i bez korone :mrgreen:
Znam da nam je prva briga zdravlje i ljudski životi i tako treba i biti, ali nadam se da će država pripremiti neke konkretne mjere za tvrtke koje su izravno ugrožene ovime. S obzirom da se bavim računovodstvom evo mi već vidimo utjecaj na nekoliko tvrtki koje vodimo. Dogovaraju se hitni sastanci i rade planovi. Neke tvrtke koje su izravno pogođene mogu preživjeti mjesec do dva, treći više ne, a radi se o tvrtkama s 50-70 zaposlenih.
Slažem se, ali napisala sam na drugom topicu - nije problem ako budu ljudi sjedili doma. Problem je logistika (opskrba - ne hranom nego energentima). Kako bi nam bilo sjediti doma da na samo 2 tjedna nema struje, vode, plina, goriva???? A i službe koje se brinu o opskrbi toga mogle bi reći "imamo pravo na samoizolaciju".
evo ja sam vrtirepka i ne podnosim bit dugo u zatvorenom prostoru i volim akciju, al brate mili ako bi ja mogla u samoizolaciji (a što se mora, mora se) onda može svatko.
Ja sam stava kao BB.
andream, nije zajednička frendica nego moja ekipa s posla koja sad živi tamo. :-)
Upravo je Plenkovic objavio da od pon nema nastave na 2 tjedna.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...zike/10087108/
Evo posljedica sivih zona i mic pp mic mjera - sad sutkinja ispada kriva jer je u kazaliste isla, koje nije zabranjeno. Drago mi je da je uvedena konkretna kazna za neizolaciju. Kazu mi da ima dosta mladje ekipe sad po sljemenu u r vremenu.valda ne trce naokolo samoizolirani.
A sto s vrticima?
Da, i za visoko obrazovanje.. za vrtice se ceka odluka lokalne samouprave.
Nastavnici ce biti u skolama i djecu koju nema tko cuvati roditelji mogu dovesti.
Ali najbolja mi je izjava da oni koji nemaju kud s djecom mogu slati djecu u školu.
A zašto ti je najbolja?
Pa to je sasvim razumno.
Uz mali broj djece u vrtiću i školi, taj rizik je mali.
Mislim da ne možemo baš previše očekivati od države u ovim trenutcima.
Pa meni se ne čini da je to neki ekstra rizik. Mali broj djece u školi, škola koja se dezinficira vjerojatno bolje nego stan...To su sve neke mjere za kolektiv, a ne za pojedinca. Nije da se djecu šalje u središte zaraze.
Odredeni dio roditelja moze raditi od kuce. Ako se situacija pogorsa tada ce vecina i tako biti kod kuce.
Zna se da zdrava djeca nisu rizicna skupina nego potencijalni siritelji virusa. Znaci da nisu ugrozeni odlaskom na cuvanje u skolu. Ovo je nova situacija i vjerujem da ce se stvari sredivati putem.
Stvrano ne znam koliki je. Vidim da se škole svuda zatvaraju. Istina je da je među registriranim oboljelima mali broj djece, ali eto priča se da su prenosioci virusa, da asimptomatski prolaze bolest. Ne znam ima li dokaza za to.
Škole su u svakom slučaju uvijek žarište zaraze.