Page 22 of 383 FirstFirst ... 1220212223243272122 ... LastLast
Results 1,051 to 1,100 of 19127

Thread: Korona virus, panika ili?

Lili75's Avatar

Meni pogodjeno 100%- Strijelac

Lili75's Avatar

Meni isto frendica javljda da je čudn aatmosfera da je Bxl utihnuo. Poslani su da rade od doma i da sve vodi ka izolaciji.:/

andream's Avatar

I meni za ribe pogođeno,ha ha
    Lili, je li ovaj put to naša zajednička prijateljica?
    Last edited by andream; 12.03.2020 at 23:41.

Jelena's Avatar

Quote Originally Posted by andream View Post
    Dobro je da je u startu odlučeno da se zatvaraju do tada. Čudim se da kod nas to ide ovako parcijalno po županijama.Tim više jer je preporuka neokupljanja preko 100 ljudi,a škole imaju daleko više učenika.
    Nisu zajedno u ucionici njih 100.

andream's Avatar

Ali mogu biti u školskom restoranu.Samo je kod drugih razreda (pet) njih i preko 100, a idu otprilike u isto vrijeme jesti.
    Da ne govorim o dvorani za tjelesni gdje je i nekoliko razreda odjednom.
    Ako su zbog toga sva kazališta do daljnjega odgođena,zašto nisu i škole?
    Last edited by andream; 12.03.2020 at 23:53.

Mima's Avatar

Nisu odgođeni niti poslovi, a škole će vjerojatno biti.

Jelena's Avatar

Quote Originally Posted by andream View Post
    Ali mogu biti u školskom restoranu.Samo je kod drugih razreda (pet) njih i preko 100, a idu otprilike u isto vrijeme jesti.
    Da ne govorim o dvorani za tjelesni gdje je i nekoliko razreda odjednom.
    Ako su zbog toga sva kazališta do daljnjega odgođena,zašto nisu i škole?
    Pretpostavljam da paze da ih ne bude preko 100, iako se slazem da je sasavo. Ne smije ih biti 100 na istom mjestu. Vjerojatno ce imati raspored vec sutra.

Bodulica's Avatar

[QUOTE=sirius;3149735]Bingo kazes?
    To je zbog toga sto je vecinom rizicna populacija ta koja igra.[/QUOTE a valjda. cak sam I ja bila na tom bingu I stvarno su skoro sve penzioneri tamo...kao I u kasinima

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Quote Originally Posted by sirius View Post
    Bingo kazes?
    To je zbog toga sto je vecinom rizicna populacija ta koja igra.

Ali, da, istina je.

Produzili su nam spring break za tjedan dana; lokalni faks (i ostali MN state colleges) nemaju nastave do kraja sljedeceg tjedna, a nakon toga pocinjemo s poslom online. Ne znamo u ovom trenutku hoce li vrtic imati dovoljno studenata za rad pa nas u ovom trenutku pitaju treba li nam drugi tjedan ili se mozemo/zelimo snaci.

Skolski distrikt je objavio da, do daljnjeg, skole ostaju u pogonu. Ubacili su dodatna ciscenja i dezinfekciju.

Minnesota ima 9 dijagnosticiranih, a ne testira trenutno gotovo nikoga. Ovo nam je novost: https://kttc.com/2020/03/12/mayo-cli...-19-infection/ Nadam se da ce FDA odobriti sto prije jer bi to moglo znaciti da ce poceti s brzim/cescim testiranjima. Svekar svaki dan putuje u Mayo Rochester pa se nadamo da nam nece nista donijeti.

I vodenjaka su pogodili .

Jesam ja jedina koju sve ove mjere živciraju? Ne na način “ma što bezveze paničarimo”, nego na način “ove parcijalne mjere su totalno besmislene”.
    Koji je smisao toga da zatvore škole, a vrtiće ne? Ako zatvore i vrtiće, tko čuva svu tu djecu? Ako jedan roditelj ide na posao, što sve drugi roditelj može donijeti sa svog posla?
    Koja je razlika između okupljanja od 7 ljudi, 20 ljudi i 100 ljudi?

Čitam jučer na fejsu preporuku sveučilišta koja za fakultete glasi otprilike ovako “ako ste bili u inozemstvu, ostanite 2 tjedna doma”.

I onda razmišljam o svim ljudima u državnoj upravi koji su zbog predsjedanja konstantno u zadnje vrijeme bili vani, ili tu dolazi netko izvana... ja nisam bila u inozemstvu, ali sam u zadnjih 10 dana bila u sobi za sastanke, liftu, menzi, tramvaju i taksiju s najmanje 10 ljudi koji su došli iz inozemstva. Koliko ljudi u jednom prosječnom danu prođe kroz razne poslovne nebodere, zgrade, okolne menze i restorane? I jedan nezanemariv postotak tih ljudi je “jučer” došao iz inozemstva.

Razumijem da odnekud treba krenuti, ali ne vidim smisao u parcijalnom zatvaranju. Neka nas onda zatvore sve.
    Toliko me to izbezumljuje da sam čak sebe proglasila “ništa boljom” od lika koji je sa sumnjom na koronu otišao u Klaicevu. Ono, ja sam sjedila u sobi sa strancima koji su došli sa tri različita aerodroma, a nisam u samoizolaciji i poslala sam djecu u vrtic i školu. Ili ona mama koja je došla iz Austrije, pa je ona bila u izolaciji, a dijete je išlo u školu.
    Mislim, dok ja idem svaki dan na posao u košnicu, ne doživljavam sebe ništa boljom ili manje riskantnom od bilo koga drugoga koje ovih dana okrivljujemo za neodgovorno ponašanje.

Mi se danas na poslu moramo izjasniti tko od ponedjeljka ima tehničke uvjete za raditi od doma, tko ima gdje sa djecom da može raditi od doma, tko će dolaziti u ured od ponedjeljka, tko će na godišnji ili na neplaćene dane. I jako sam pametna oko toga što ću za 2-3 sata odlučiti.

sillyme's Avatar

Ama zatvorit će i vrtiće ako zatvore škole. To ide u kompletu. I sportske objekte gdje djeca treniraju. I ja mislim da je prekasno za spriječiti drugi val (onaj sa stotinama dijagnosticiranih i desecima mrtvih dnevno) ali vidjet ćemo.
    Kod nas pripreme za rad od doma traju već danima, stres testiranja, svi nosimo laptope doma, itd.
    Inače, kod mene u školi usred noći obavijest da je jedan roditelj zaražen a dijete u samoizolaciji. Ali ni riječi koji razred, kad se roditelj vratio u Hrvatsku ni išta slično, pa sad nemamo pojma da li se vratio bolestan i odmah doktoru ili se vratio pred par dana, zarazio sve ukućane a njegovo dijete potencijalno i moju djecu.

Ionak sam od doma danas, a i da nisam ne bi išla na posao pod ovim uvjetima. Bakama i dedama nećemo ići ovih dana...

Ginger's Avatar

https://www.bloomberg.com/news/artic...ch-the-disease

englezi jos ne zatvaraju skole
    cilj im je usporiti epidemiju, jer kazu da se zaustaviti bas i ne moze - jer nemamo cjepiva ni imunitet krda
    zapravo cilj im je preko ljeta steci imunitet krda i u ovom prvom valu ne preopteretiti zdravstveni sustav
    sestra mi je trenutno u Londonu i kaze da sve izgleda redovno

ja se iskreno nadam skorom cjepivu za najosjetljivije, a onda krdo nek odradi svoje, da se tako izrazim
    samo, ne znam koliko je to realno ocekivati

Mima's Avatar

Rekli bismo da im je cilj da se zarazi 70% ljudi

Mima's Avatar

Možda će u UK organizirati corona parties

Jelena's Avatar

Evo bas sinoc gledam TV i zima mi je. Krenem razmisljati:
    Sto ako imam temperaturu? U kojem trenutku da nazovem svoju doktoricu? Koji su ono simptomi?
    Tu razglabam danima i opet ne znam sto i kako. Nisam imala temperaturu, cak malo nizu, ocito mi je bilo zima

Al zbilja s tim nejasnim simptomima je stvarno komplicirano.

Vrci's Avatar

Evo moja mala nocas zakurila. Muz kaze da ga boli grlo i da se preko noci preznojio. Radi u zgradi gdje i ona zena iz Fonda.
    Ja radim u firmu gdje je isto bila zena s kontaktom sa zarazenim
    Pa si sad misli...

betty blue's Avatar

kažu da grlobolja nije simptom korone, al tko će ga znati
    mene zanima kakav je protokol oko zatvaranja škola i vrtića
    u kojem trenutku se donosi ta odluka?
    mi na poslu imamo sve uvjete za rad od doma
    samo čekamo odluku

Jurana's Avatar

Negdje piše i bolno grlo.

Teta u vrticu mi je sad rekla da oni nemaju nikakvu službenu obavijest, da do daljnjeg rade.
    Tj. nema obavijesti da se sprema zatvaranje, nego je službena obavijest da rade do daljnjeg.
    Last edited by Bubilo Bubich; 13.03.2020 at 08:22.

AdioMare's Avatar

Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Negdje piše i bolno grlo.
    negdje piše glavobolja i vrtoglavica, mučnina. bolovi u mišićima. ja to imam zadnjih 10 dana.

Jurana's Avatar

Ja sam jučer na poslu imala sve simptome. Kad sam došla kući, nestali su.
    Sad opet imam većinu simptoma.

AdioMare's Avatar

Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Ja sam jučer na poslu imala sve simptome. Kad sam došla kući, nestali su.
    Sad opet imam većinu simptoma.
    meni nije nestalo pa sam prekjučer išla po test za trudnoću iako mi je ginekolog u rujnu rekao da treba povećalo da mi vidi jajnike
    nisam trudna, nisam ni dobila, mučnina postojana

šalu na stranu, ne moraš ni imati simptome da imaš koronu. a možeš ih imati sve, a da ti nije ništa :D

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by sillyme View Post
    Ama zatvorit će i vrtiće ako zatvore škole. To ide u kompletu. I sportske objekte gdje djeca treniraju. I ja mislim da je prekasno za spriječiti drugi val (onaj sa stotinama dijagnosticiranih i desecima mrtvih dnevno) ali vidjet ćemo.
    Kod nas pripreme za rad od doma traju već danima, stres testiranja, svi nosimo laptope doma, itd.
    Inače, kod mene u školi usred noći obavijest da je jedan roditelj zaražen a dijete u samoizolaciji. Ali ni riječi koji razred, kad se roditelj vratio u Hrvatsku ni išta slično, pa sad nemamo pojma da li se vratio bolestan i odmah doktoru ili se vratio pred par dana, zarazio sve ukućane a njegovo dijete potencijalno i moju djecu.

Ionak sam od doma danas, a i da nisam ne bi išla na posao pod ovim uvjetima. Bakama i dedama nećemo ići ovih dana...
    Kolega je rekao da je u njegovoj školi ista situacija - možda je to ista škola. Ali klinci znaju o kome je riječ... Nisam pitala o kojoj se školi radi, ali mogu ako te zanima.

Što se baka i deda tiče, lako je ako mogu sami, ali npr. moja svekrva ne može sama. Pala je prije 2 tjedna i još se oporavlja. Ima 91 godinu i doslovce ovisi o tome da joj mm dođe, donese iz dućana, napravi što treba po kući i slično... I susjeda joj dolazi, a ona u obitelji ima prosvjetare, pa si ti sad misli...

Tja, bit će kako bude.

S druge strane - stvarno ne razumijem kako ljudi ponekad izgube kompas - ovo: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...ciji/10086112/

Mima's Avatar

Temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima kao kod gripe, suhi kašalj, žućkasti ispljuvak (dobar tek!), mučnina, kratkoća daha ..

sasa's Avatar

Bubilo ne mozemo iskreirati kompletnh karantenu, no to ne znaci da trebamo dici ruke i utisnuti francuski poljubac svakom koga sretnemo. To je ono ravnanje krivulje o kojem se pricalo pred koju stranu. Potrebno je reducirati sve kontakte moguce kako bismo usporili sirenje. Ja recimo ne mogu reducirati posao. Raditi cu svaki dan u jako jako izlozenoj okolini. Moja je obitelj uzasno izlozena samim time. I dobro je da zatvore skole da moja mala ne prenese tvojoj maloj. Inace kad krene recesija nakon ovoga, i kad krene solidarno rezanje placa, toplo se nadam da nitko nece imat muda rezat place zdravstvenim djelatnicima. Na nasu specku pritisak raste vec sad, a rasti ce i dalje sukladno razmjerima panike i straha i posljedica, a o internistima, infektolozima i ostalima necu ni razmisljati.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mima's Avatar

Parcijalne mjere nisu besmislene, najbesmislenija je sve ili ništa filozofija. Svaki kontakt manje, svako izlaganje manje, svako smanjenje vjerojatnosti zaraze je korisno.

Ne može se odjednom sve niti zatvoriti, prekinuti, treba spriječiti kaos što je više moguće, a trebamo svi misliti i na one ljude koji će stalno morati raditi.

AdioMare's Avatar

Quote Originally Posted by Mima View Post
    Temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima kao kod gripe, suhi kašalj, žućkasti ispljuvak (dobar tek!), mučnina, kratkoća daha ..
    evo ovdje sam naišla na neke smjernice ako nekoga brine ili buni, kako razlikovati alergiju od ove virusne infekcije

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2164118.aspx

jer mi smo sad doma svi na alergijskim mukama. muža steže u prsima, ali steže ga svake godine u ovo vrijeme. prošle godine je zbog peluda u medu koji je konzumirao završio na hitnoj pa su nekako zajedno dokučili da je med krivac.

Last edited by spajalica; 13.03.2020 at 09:23. Reason: pretvorila u link

AdioMare's Avatar

neće link da se sredi, sram ga bilo.

ivana s's Avatar

Quote Originally Posted by Bubilo Bubich View Post
    Čitam jučer na fejsu preporuku sveučilišta koja za fakultete glasi otprilike ovako “ako ste bili u inozemstvu, ostanite 2 tjedna doma”.
    I onda jucer studenti koji su bili u inozemstvu zbunjeno kucaju od vrata do vrata i traze prodekana, bili su i kod mene
    Isto tako uputili su da kronicni bolesnici i trudnice rade od doma, narednih 14 dana. A interno smo dobili uputu da pripremamo online materijale za nastavu.

sasa's Avatar

Parcijalne mjere nisu besmislene, najbesmislenija je sve ili ništa filozofija. Svaki kontakt manje, svako izlaganje manje, svako smanjenje vjerojatnosti zaraze je korisno.

Ne može se odjednom sve niti zatvoriti, prekinuti, treba spriječiti kaos što je više moguće, a trebamo svi misliti i na one ljude koji će stalno morati raditi.
    Upravo tako.

Sent from my iPhone using Tapatalk

mitovski's Avatar

Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    evo ovdje sam naišla na neke smjernice ako nekoga brine ili buni, kako razlikovati alergiju od ove virusne infekcije

https://www.index.hr/vijesti/clanak/alergija-gripa-ili-koronavirus-lijecnik-objasnio-kako-razlikovati-simptome/2164118.aspx

jer mi smo sad doma svi na alergijskim mukama. muža steže u prsima, ali steže ga svake godine u ovo vrijeme. prošle godine je zbog peluda u medu koji je konzumirao završio na hitnoj pa su nekako zajedno dokučili da je med krivac.

Moji su isto doma u mukama alergijske astme kao i svake godine u ovo doba. MM-a isto steže u prsima i kašlje zbog astme.

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Meni pogodjeno 100%- Strijelac
    Skorpion -LOL, bull's eye!
    Last edited by ina33; 13.03.2020 at 09:16.

ina33's Avatar

LOL. Ispljuvci su mi i inace specijalost, akp je zeleni ide ventolin, dok je zuti, ajde de. U normalnim okolnostima pre-corona.

Ja se ne moram pripremati emocionalno za karantenu, već smo to prošli jer mi je jedno dijete bilo na transplantaciji .
    Baš zato se sjećam sve te strke oko toga tko nam prolazi, ne kroz stan, nego kroz haustor, kad smo doslovce razmišljali hoćemo li otvoriti poštaru ili ne. Točno se sjećam tog osjećaja kad svaku osobu pokraj sebe gledaš samo kroz prizmu maske na licu, je li bio u tramvaju, hoće li čim uđe u stan presvući odjeću sa sebe, bježiš od poznanika u dućanu i slično.

I zato sad paničarim oko te nejasne preporuke da je odgovornost na nama samima - da odlučimo hoćemo li raditi od doma ili ne (a ja doma uz djecu mogu raditi ravno 15 minuta)… a, ako idem na posao vraćam se svaki dan nakon susreta za 10 stranaca doma gdje troje starih ljudi čuva četvero djece. Ok, ta djeca neće ići u institucije... ali će te stare osobe otići u trgovinu, ili će otvoriti vrata poštaru... i samim tim u mojoj glavi vlada grozna panika, pa ja to vidim samo kao "sve ili ništa" .

A uostalom, mislim i da će od ponedjeljka sve što nije nužno za život stvarno i stati.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Moji su isto doma u mukama alergijske astme kao i svake godine u ovo doba. MM-a isto steže u prsima i kašlje zbog astme.
    Niste jedini... Kod nas ista situacija. Aerius koliko-toliko spašava stvar.

Lili75's Avatar

ina33 i moj mužiž Škorpion

Cure, treba mi za frenda može pliiz što prije ne znam kud bih više tražila, onaj broj epidemiologa. Zvao je neke brojeve (one od HZJZ za građane) i nitko se ne javlja, stalno zauzeto. isto tako kod opće prakse.
    Ne osjeća se dobro, a bio je u kontaktu s kolegom koji se vratio iz IT a nije mu prije bio rekao da je bio u IT prije 2 tjedna

Ljudi su nekad fakat koma.

Hvala vam puno unaprijed na brojčeku.

ina33's Avatar

Ja mislim da su Rudan i Berecki bili neproduktivni prošli tjedan jer su odmogli razumijevanju smanjenja krivulje s izjavama "i gripa hara, just sayin" (Berecki) i "ako se bojite više nego sjestu u auto, ne treba" (Rudan). To je direkto otežalo buy in za mjere i razumijevanje zašto je ipak bitno da zdravi i koji se ne boje virusa, nego samo karantene, minimiziraju frekvenciju svojih kretanja ("kake veze da se ne sastajemo preko 10 ljudi, ako idemo vamo i tamo itd., a sve je to ko da sjedneš u auto, konačno pametan čovjek da kaže"). Obojica su postupala iz dobrih namjera, obojicu prati dosta ljudi koji nisu svi dr.sc.-ovi po faksu ili kolege medicinari pa da razumiju brojku ovu/brojku onu, a zapravo je tu trebao profi komunikator ko ovi koji su napravili graf i hashtag flatten the curve, smanjimo krivulju.
    Last edited by ina33; 13.03.2020 at 09:35.

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    ina33 i moj mužiž Škorpion
    Baš se čudim LOL. Moj je ovan... il bik, ne znamo točno - neki kažu da bik počinje 20.4. on je rubni. On i mene zatuče kad previše uđem u armagedon mode.

Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Last edited by spajalica; 13.03.2020 at 09:38.

Lili75's Avatar

Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    meni nije nestalo pa sam prekjučer išla po test za trudnoću iako mi je ginekolog u rujnu rekao da treba povećalo da mi vidi jajnike
    nisam trudna, nisam ni dobila, mučnina postojana

šalu na stranu, ne moraš ni imati simptome da imaš koronu. a možeš ih imati sve, a da ti nije ništa :D
    Adio

please dajte mi taj brojček curke, thanx.

Beti3's Avatar

A što nije nužno za život kakvim smo naučili živjeti?

Beti3's Avatar

Odgovarala sam Bubilo, a sad vidim još postova.

Lili75's Avatar

spajka hvalaaa, sad vidim. poslala mu.

ina33's Avatar

A propos nekog rezanja plaća liječnicima - računajte na mene, po meni je to, kao i školstvo, zadnja linija obrane države - to su stvarni servisi koje nam država pruža!

Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    A što nije nužno za život kakvim smo naučili živjeti?
    Pa ne moramo sada živjeti životom koji smo naučili živjeti. Realno, mislim da neće propasti svijet, ako sve stane na 30 dana - osim hrane, vode i zdravlja. Niti djeca moraju ići na aktivnosti, niti se ljudi moraju okupljati radi druženja i zabave, a pogotovo kad govorim o mojem poslu (marketing - oglašavanje - istraživanja i konzultanti - hrpa društvenih i javnih projekata koji se odrađuju za javne institucije i koji traju duži vremenski rok) - sve to sigurno može malo stati pa će se s tim kasniti, i nema životno važne potrebe da stotine ljudi sastanče oko toga, pogotovo jer je pola tih ljudi došlo "iz Brisela".

Jurana's Avatar

I ovaj članak se dosta dijeli: https://medium.com/@tomaspueyo/coron...e-f4d3d9cd99ca

Upozorenje: ne čitajte ga ako ste skloni panici jer dok dođete do optimističnog dijela, već ćete se izstresirati.

Meni se najviše sviđa ovaj zaključak:
    The earlier you impose heavy measures, the less time you need to keep them

Osoblje foruma sirius's Avatar

Quote Originally Posted by Bubilo Bubich View Post
    Pa ne moramo sada živjeti životom koji smo naučili živjeti. Realno, mislim da neće propasti svijet, ako sve stane na 30 dana - osim hrane, vode i zdravlja. Niti djeca moraju ići na aktivnosti, niti se ljudi moraju okupljati radi druženja i zabave, a pogotovo kad govorim o mojem poslu (marketing - oglašavanje - istraživanja i konzultanti - hrpa društvenih i javnih projekata koji se odrađuju za javne institucije i koji traju duži vremenski rok) - sve to sigurno može malo stati pa će se s tim kasniti, i nema životno važne potrebe da stotine ljudi sastanče oko toga, pogotovo jer je pola tih ljudi došlo "iz Brisela".
    Lako tebi reci ( kao i meni). Ti si to prosla i navikla. Samo sto je ostatak planeta tada vodio normalan zivot.

Quote Originally Posted by sirius View Post
    Lako tebi reci ( kao i meni). Ti si to prosla i navikla. Samo sto je ostatak planeta tada vodio normalan zivot.
    Pa imali su dovoljno vremena da se psihički pripreme na malo izolacije . Koja danas uz internet, netflix i sva ostala čuda tehnologije nikome ne bi trebala tako teško pasti .

Ovo mi se jako sviđa, i to zagovaram: The earlier you impose heavy measures, the less time you need to keep them
    Mislim da bi stvarno bilo pametnije da sada odmah u svim zemljama sve što nije od životne važnosti stane na 2-3 tjedna, nego da čekamo da brojka od 27 postane brojka od 2700 i tek onda se zatvorimo kao Italija. Samo kažem.

mitovski's Avatar

Ne vidim nikakav problem u izolaciji. Po prirodi sam takva da bih se sama izolirala s vremena na vrijeme i bez korone

Znam da nam je prva briga zdravlje i ljudski životi i tako treba i biti, ali nadam se da će država pripremiti neke konkretne mjere za tvrtke koje su izravno ugrožene ovime. S obzirom da se bavim računovodstvom evo mi već vidimo utjecaj na nekoliko tvrtki koje vodimo. Dogovaraju se hitni sastanci i rade planovi. Neke tvrtke koje su izravno pogođene mogu preživjeti mjesec do dva, treći više ne, a radi se o tvrtkama s 50-70 zaposlenih.