Čekam priču
Meni slijedi odlazak (s čoporom) pa me zanima što mogu očekivati
Tvoji su veliki Vrijeska, mada ni veliki od bb nije beba
Tko bi riskirao odvesti dijete privatno na PCR deseti dan od simptoma?
Simptome je imamo jedva možda dva dana.
Antigenski u privatnom labu jučer negativan. Kućni jučer negativan.
Ostali ukućani pozitivni i na kućnom i na PCR-u.
Ali ovo dijete nije moglo dobiti PCR uputnicu i unatoč tome što je imalo simptome treba u izolaciju 20 dana.
Biste li riskirali 550 kn privatni PCR 10. dan u zamjenu za još skoro 2 tjedna doma?
Ne, on je na PCR išao 8. dan
Evo sad ću napisati cijelu priču.
U prošlu srijedu navečer djeca zakure, nos curi, glavobolja i slično.
U četvrtak samo sinu napravim kućni test - pozitivan je.
U četvrtak je neradni dan.
U petak zovem njihovu doktoricu (još su svi troje kod pedijatra) - kaže mi ne mogu te naručiti na test brzo, nudi mi za puno dana, probaj sama preko aplikacije. Jeste vi poslali uputnice? Jesam.
Zovem i zovem satima, i stalno gledam u aplikaciju, i šaljem mail na račun informacije "školska djeca imaju prednost"... sve što uspijem dobiti je srijeda - dakle 8. dan od simptoma.
Jučer idemo tamo bojeći se kako ćemo ih držati, dođemo na red, kažu nam: "Naručeni ste, ali samo jedno dijete ima uputnicu. Uzet ćemo njemu bris. Parkirajte sa strane i zovite doktoricu da vam pošalje uputnicu i za drugo dvoje".
Parkiramo i zovemo, zovemo, zovemo... dobijemo: "Da, samo sam ti za sina mogla poslali PCR, za cure antigenski jer su nam ograničili za djecu PCR testove, a on ima povijest svega od prije pa sam njemu stavila". Milion upitnika iznad glave... Ali dobro, ja sam razumna i puna duha. Kaže mi: "Vrati se u red i pitaj da im uzmu antigenski". Vratimo se, "Ne ne radimo ovdje antigenski, na drugim lokacijama".
Otvorim net, tražim aplikaciju za antigenske, prvi termin za pet dana za antigenski. Zovem privatni lab, ima termin za 2 sata. Parkiramo kraj udaljenog šumarka, djeca zaspala u autu, čekamo 2 sata uz povremeno otvaranje prozora i disanje šumskog zraka. Nadam se da nikoga nismo zarazili virusima iz našeg auta, ali nisam vidjela niti ikoga da prolazi tuda.
2 sata kasnije... odemo u privatni lab, obje negativne na antigenskom. Malo poslije sin dobije pozitivan PCR. Pošaljem sve doktorici. Njemu veli izolacija do tada, za njih ništa ne možemo... nema veze što su imale simptome, moraju u izolaciju od mojih i muževih 10 + 10 dana.
Razmišljam hoću li dobiti živčani slom... zovem tri frendice. Dvije bez problema ovaj i prošli tjedan dobile PCR za djecu i sve riješile. Treća popi... na sto pozivanja i termine za 8 dana, platila 4 privatna PCR-a. Kaže mi, idi privatno, možda je još pozitivna.
Zovem 4 laba preko sat vremena, svi stalno zauzeti, kad ih dobijem... termini za PCR tek u ponedjeljak. Odbijem. Jedni mi ponudili sutra ujutro. Zapisala sam se. Samo ovu školsku curu, ovu vrtićku neću.
I sad vas, moje najdraže krdo pitam, da odem ili otkažem? Simptome je imala sigurno, iste kao i brat kojem je PCR jučer bio pozitivan.
Jedino njemu jesam napravila kućni, a njoj nisam. A što i da jesam - ne bi mi ništa vrijedio kad nije imala pozitivan antigenski, a PCR nije ni dobila.
Pozitivan test bi joj donio 6 dana u školi umjesto doma + jedan vikend izvan kuće umjesto doma + potvrdu za idućih 120 dana spasa od izolacije.
Negativan test bi meni odnio 550 kuna za džabe.
Ako uopće ne odem dobivam priliku za osmisliti nove aktivnosti za bondanje s djecom u milijarditoj izolaciji, izmjeriti koliko još imam živaca za homeschooling i isplanirati našu selidbu u Kinu koja mi je jedina država na svijetu koja mi se trenutno sviđa :mrgreen:.
Cure, hvala vam na brizi i podrsci :heart:
Sorry nisam se stigla ranije javiti jer je doma kombinacija posao-on line skola-kuhanje.:mrgreen:
Dakle, kod nas je situacija jako dobra. Prosli smo lišo, što bi se reklo.
Muz pozitivan samo 1.dan niska temp. (slucajno zamijetili jer smo extra pazili zbog odlaska djece na placeni aranzman), sve ostale dane ama bas nista ni grlobolja, bi glavobolja, ni smrcanje, nista.
Isto tako ni ja, ni djeca, nijednog simptoma. Pcr negativan i meni i djeci.
Čudom smo uspjeli izbjeci zarazu.
U nasem slucaju ovo je ispala smijurija i najzahtjevniji dio bio je poslozit od kuce nase poslove i djecju on line skolu.
Svasta nesto bih jos pisala o tim kucnim testovima i njihovoj beskorisnosti u ovoj fazi pandemije, ali sad fakat ne stignem nadugacko, idem se dalje gombat s poslom.
Ukratko muz je testirao kucne testove iz radoznalosti u svim fazama prije pcr-a, tijekom zaraze i nakon toga par dana nula bodova, nula. Stalno negativan i njemu i svim nasim
frendovima koji imaju ovaj blagi oblik covida maltene bez simptoma (vjerujemo da se radi o omikronu). Svi do jednog su bili neg na kucnom, a poz na pcr-u.
Ja ti imam bolju priču Lili. Frendica čiji ukućani pozitivni na PCR-u napravila kućni i pozitivan je.
Ne da joj se čekati PCR za hrpu dana, ode samo par sati kasnije privatno na antigenski (jer ih sada kao priznaju) - tamo u labu negativna.
BB ja bi otisla privatno, pogotovo kad ste vec imali tako puno izolacija do sada.
Bez komentara sam na vasu doktoricu.
Lijecnici sada u nacelu daju puno lakse uputnice za pcr, ako je 1 clan kucanstva pozitivan jer je velika sansa da je jos netko u obitelji pozitivan.
A Lili jeste vi dobili tih 10 dana izolacije od MM-ovih 10 dana od zaraze?
Ok, tenks. Iako sam se nadala da ćeš reći da niste dobili pa da nazovem svoju i kažem da mi je krivo rekla :lool:.
Ne pitam više ništa doktore :lool:.
BB - odi na pcr. Mozes samo 500kn izgubit. A opet ak je brat jos jucer bio pozitivan sansa je i da će ona bit sutra. Ne znaš ako ne probaš ;)
Niste čudom, nego cjepivom ;)
Jer iako cijepljeni mogu i dobiti i širiti zarazu, ipak to čine u manjem opsegu nego necijepljeni. Još ako je TM od pojave simptoma bio izoliran od ostalih ukućana, a ionako je imao blage simptome, onda i nije bio problem izbjeći zarazu.
Ok, omikron se očito širi i pogledom, ali ostajem pri stavu da i cjepivo protiv ranijih sojeva doprinosi slabljenju virusa :mrgreen:
Lili, super! Kako je kod vas pfizer vrhubski odradio stvar! I kod moje ex sefice, 60 plus, 3 pfizera, a ona asimptomatska frajerica zadad. I kod nas u obitelji pretila i rizicna osoba, pfizera3, super prosla.Da, ti kucni su navodno na omirkona manje osjetljivi, a neg nije garancija nebolesti. Plus jest bolesti.
Bb, nemam pametan savjet, samo saljem zagrljaj!
Svi ce se zarazimo, eno i fauci reko. Ja samo ne bih na vrhuncu vala uz raspad zdrav. sustava. Moj booster istice 1.2. - onih 10 tj sto je rekla kaae. Nadam se da necu omikrona sad oplest nego nekad na proljece kad bude zrak laksi.
Moj je istekao na Novu godinu :predaja:
Bubilo, mijenjaj pedijatricu. Kratko i jasno.
A za odluku potrošiti ili ne 500 kn za PCR ... moje omiljeno pitanje kod odluka je: Hoće li mi kasnije biti više drago što nešto jesam napravila ili što nisam? Ili više žao, svejedno.
U tvom konkretnom slučaju, uz sve opisano (od simptoma do problema koje vam dodatna izolacija i nepostojanje potvrde donosi) ja bih napravila PCR, i ne bih žalila novaca čak ni da bude negativan (što je moguće, svakako).
Također bih angažirala tvog tatu da vam sljedeća dva tjedna kupuje špeceraj i on bi ti akcijama i "šparanjem" nadoknadio tih 500 kn. Win- win.
On mi kupuje špeceraj već 10 dana, sigurno je već i uštedio toliko :lool:.
Ovo ću potpisati.
I dodati da, iako je i moj suprug prošao ok sada s omikronom i mi ostali se nismo zarazili (a isto tako je bilo i ranije s najmlađim djetetom i deltom), nikada mi ne bi palo na pamet reći za bilo koju bolest da je smijurija. Ako ništa drugo, zbog ljudi koji nisu prošli tako lako.
Još ću dodati da sam upravo srela poznanika. Prije par mjeseci se izrugivao s koronom koju je dobio (iako je dosta kašljao), govorio da se "ne bi nikad cijepio tim govnom" (isprike na izrazu, citiram). Sada teže hoda i ide na terapije jer "ipak ta korona izaziva posljedice ". Sapienti sat. Ja ću je radije nemati nego imati.
On je odavno ozdravio? Odnosno vas negativni PCR je negdje tamo dan 7. nakon sto je on ozdravio? Eventualno 5. dan.
Pod ozdravio, 10. dan nakon pojave simptoma ili nakon pozitivnog testa, ako je asimptomatican. Znaci dan 15-17 ili kasnije od tog dana, za vas negativni rezultat.
Za deltu i slicne, kucna izolacija, sve pet. Omikron... bojim se da nema sansi zatvoriti se u posebnu sobu, samo. Ako je u stanu, u stanu je. Tako barem izgleda trenutno u nasim krajevima.
Ja radim od doma, za sad negativna. Treci pozitivan na poslu danas, niti jedno od troje nisu nista radili zajedno, izgleda su svi donijeli sa svoje strane. Djeca su jos u skoli, ali najavili su nam da se pripremimo s tehnologijom za privemeno seljenje online.
Svekar ima odobrenu cetvrtu dozu, kao sto sam napisala, ali jos nije cijepljen - zbog administracije. :lool: Smije se cijepiti samo onaj kome lijecnik odobri (njemu je), ali lijecnik je u sistemu koji nema Modernu, lol. Igra malog tigra.
Mislim da je ovdje najeftiniji pcr..392kn
https://poliklinika-analiza.hr/metod...-19-infekcije/
Prijavljujem prvi slučaj korone u kućanstvu.Jedan pozitivan, 9 negativnih za sada. Simptomi jače prehlade, blaže gripe, plus gubitak okusa i mirisa koji je trajalo 4 dana. Od zaraze prošlo 20 dana. Jedan cijepljen, 9 ne.
ina33, tanja_b a ne znam šta reći. Voljela bi vjerovat da je tako. Djeca nisu cjepljena, ne znam kako je njih cjepivo moglo zaštitit.Mužu je bilo maltene skoro ništa, moguće da mu je pomoglo.
Ja sam cjepljena kao i MM, zadnji put u lipnju 2021. (on još i malo ranije od mene).
Ne, Kaae krivo računaš, isti mu je dan simptoma i PCR-a, testirani smo sve kako treba po p.s.u na pcr, još sitno brojimo za ić vanka iz izolacije. Srećom, pa smo išli privatno mužu na pcr i sve brzo doznali, inače bi zapeli u cirkusu našeg zdravstv.sustava.
S druge strane imam nekoliko prijatelja i prijateljica koji su boosterirani relativno svježe, eno ih svi zaraženi.
Kažem u NAŠEM slučaju je ovo ispalo bezazlenije nego neka obična prehlada (skoro nam je mogla proći nezamjećeno jer kućni test jel..), a s druge strane ima ljudi koji vrlo teško završe.
Ne umišljam si da nećemo negdje pokupit omikrona jer je baš svugdje, ali ipak se čini manje opasan od starih sojeva i dalje sam na tragu toga da se nadzire kraj pandemije upravo imunizacijom krda putem omikrona.
Netko je bio linkao članak na eng, mislim Kaae, nadam se iskreno da će tako biti.
Pa cjepivo je zaštitilo djecu tako što je zaštitilo muža, vjerojatno je količina virusa zahvaljujući cjepivu kod njega bila znatno manja, pa je i manja vjerojatnost da će nekog zaraziti.
Ok, uvijek ostaje i mogućnost da ste imali puno sreće, što je isto dobro. Ali cjepivo je sasvim sigurno pomoglo.
Da vjerojatno neki mix cjepiva, dobrog imuniteta i sreće.
Što ne znači da djeca neće donijeti u budućnosti iz škole asimptomatski, kako to većina djece i donese.
Nije ni da smo mi na poslu nešto zaštićeni, buja broj zaraženih na poslu. Od bilo kuda može doći. Dobro je sve dok ljudi prolaze s blažim simptomima.
U VASEM slucaju je ispalo tako bcs statistika jer ste cijepljeni, plus ste zakacili blazi soj, win-win. A statistika kaze da...ups...cijepljeni su manje zarazni i krace boluju. Statistika od WHO kaze tako, ne moja tvoja, od kaae, od susjede. Ne treba vjera uopce, samo gledaj brojke. Plus sreca i...imunitet, nacelno ste mladi i zdravi ljudi koji nemate komorbidiitete niti ste imunokompromitirani, a vasi jaki imuniteti su lijepo odreagirali na cjepiva o stvorili solidnu obranu :).
Ok, a ovo naše…?
Svi preboljeli (ja grozno) u studenom 2020.
MM 2. doza 22. lipnja 2021. (nije otišao na booster)
Ja druga doza 19. rujna 2021. (to nije ni službenih 4 mjeseca prošlo koliko ti daju fore na cjepivo).
I opet svih 5 sad odradili simptome.
Ja bih zaključila: definitivno i cjepivo i imunitet, a možda i grah :lool:.