daleko od toga da sustav smatram idealnim. taj dio rasprave sad ne diram.
ali dijete nije tvoje, nego svoje, i živjet će u ovom društvu, takvom kakvo bude. ne u tvojoj utopiji.
Printable View
daleko od toga da sustav smatram idealnim. taj dio rasprave sad ne diram.
ali dijete nije tvoje, nego svoje, i živjet će u ovom društvu, takvom kakvo bude. ne u tvojoj utopiji.
odgovarala sam rozi.
Moje je dok ne postane svoje. Samo što vi ne kužite da sad trenutno naša djeca pripadaju više sustavu nego nama, a sustav ne da nije idealan nego je truo do srži - moje skromno mišljenje - hvalite ga i ljubite ako želite, ja ne želim biti dio njega i ne želim da MOJE dijete bude rob sustava sve do onda do kada sam ne odluči da to želi biti, ako odluči.
Ma meni je smješno kakve komentare ja dobijam na ovom forumu, para da ste svi s kruške pali. Ajte malo proputujte svijetom upoznajte malo drugačijih ljudi pa onda meni recite da ja želim utopiju. Ljudi vanka shvačaju ovakav način separatizma o kakvom ja pišem, kao neku privilegiju, i poznajem na desetine ljudi po cijelom svijetu koji ovo o čemu ja govorim žive već generacijama, a nisu ludi fanatici i ne jedu koprive i suhi kruh od jutra do sutra, već imaju životni standard koji bi večina nas ovdje poželila. Aj gledajte van okvira u koje ste zabubani, onda vam ta moja "radikalnost" (pucam od smijeha jer sam od svojih frendova ja najmanje radikalna) neće bit toliko luda i nenormalna.
meni su najveci problemi kod klasicnog skolovanja par stvari
to sto djeca uce tempom "jedan za sve" koji im cesto ne odgovara, samim time mogu biti izlozeni i ruganju od strane vrsnjaka (bez osnove, naravno);
to sto moraju nabubati napamet tonu gluposti koje ih ne zanimaju i u krajnjem slucaju su nepotrebne (mislite da netko donaldu trumpu zamjera sto ne pise uvijek po pravopisu, ahahaha)--mislim, ne smatram potrebnim da moje dijete buba na pamet neke godine crkvenog raskola i slicno, kaj ce im to?! a opet, ako ga zanima vrlo lako ce naci i tu informaciju;
to sto uce svaki dan od recimo 8-2, i to tako da sjede u klupama i maltene slusaju nekog tko propovijeda--pa kome to ne bi bilo dosadno, pogotovo u doba zivota kad imas najvise energije za raditi neke stvarne, korisne, zanimljive stvari? uostalom, ni meni se ne da raditi svaki dan u isto vrijeme.
provjere--to je fakat ponizavajuce za djecu. ko kad radas pa ti neko gleda u pipicu da vidi jel imas dobar tempo od 1 cm po satu :roll: ako nemas, mora da nesto nije u redu s tobom. mozda dijete ono sto ne zna danas na testu nauci za 2 dana, kad ce ga zanimati.
neravnopravno dostojanstvo--profesor je uvijek u pravu. hmmmm... prof. si moze dozvoliti svakakvo ponasanje, a ako dijete odgovori, tu nastaje problem.
meni nije problem sustav-ne sustav, to me ne zanima. ali ovo gore, to me vec bode. ono sto ja zelim za svoju djecu je da uce stvari koje ih zanimaju, tempom koji im odgovara, i da ih nitko zbog toga ne procjenjuje ni odgovara. kuzis, nekom nikad nece sjesti pravopis, nekom matematika, nekom mehanika. to je tako. inzistirati na tome da "svi znaju sve " je potpuno pogresno i nije fer prema djeci.
Da je mene netko pitao i u osnovnoj i u srednjoj potpuno bih izbacila prirodne znanosti i matematiku. Do 3. srednje sam bila uvjerena da ću studirati jezike.
Nisam. Ni blizu.
A da ne govorim da je matematika po meni jedna od najvažnijih načina na koji se razvija logično razmišljanje i rješavanje problema.
Roza, ma nije problem radikalnost, meni se i sviđa tvoja ideja o separaciji na farmi i proizvodnji svega što ti treba, ali ne ulijeva mi povjerenje da ti kao osoba (ili ja kao osoba) imaš/imam dovoljno znanja da sprovodim HS bez rigorozne kontrole.
Ma čak ne treba biti rigorozna kontrola, nego barem jasne smjernice što dijete treba znati/naučiti.
Ma čak mi se može i dopasti "tvoj" HS, ali samo pod uvjetom da će dijete usvojiti potrebna znanja da se u bilo kojem trenutku uključi u redovni sustav školovanja, ako to ON ŽELI.
ja mogu biti ljubazna pa reći da si ti jedna simpatična osoba i da je super što je dijete tvoje, a ne dio sustava.
Al ti si mogla biti i obična gadura, na primjer, zlostavljačica, žena koja želi da joj se dijete uda s 12 za gazdu iz susjedna sela, ili da sa 7 čisti ipod krava od 4:00 ujutro - i mogla si isto tako reći "to je dijete moje-a nije dijete sustava i sa mnom mu je lijepo"
Jel bi ja onda imala pravo komentirati?
Roza, ako želiš ostvariti komunikaciju, za početak prestani sebi tepati kako si slobodoumna i široka a mi SVI ostali zabubani u neke okvire.
Ako samo želiš i dalje sebe tetošiti, onda je to druga stvar.
Možeš li odgovoriti AdioMare na pitanja? Konkretno dijete, jedan petaš recimo, moj petaš - kako pripada sustavu više nego svojoj obitelji? Ajde, daj mi šansu da od tebe nešto naučim i da vidim nešto što dosad nisam primijetila.
mikka, sustav ima mana, pa većina nas roditelja školaraca je puno i piosala o problemima na koje nailazimo u sustavu školstva. Ali "kaj će im to" meni nije nikakav argument. Kaj će ti išta u životu? Moraš znati doći do hrane, i bio bi dobro da ne kakaš di jedeš. Ostalo ti ništa ne treba.
ako tvoje dijete nije donald trump ni ivan todorić, onda mu treba jednako i jezik i matematika-te su dvije znanosti apsolutno neodvojive.
Zato kasnije ide profiliranje, al temelji su nužni iz svega-da se jedno s drugim poveže.
Ne postoji prirodna, tehnička, biomedicinska znanost koja može bez matematike. Matematika uopće nije nadgradnja, nego osnova osnove, alat za mnoštvo drugih znanosti.
Vjerujem da će hrpa ljudi koji se bave arheologijom il klasičnim jezicima ili glazbom primjetiti i tu neku vezu s matematikom.
Jedino što u školi ne valja je činjenica da se ne treba biti najbolji u svemu da bi uspio-al sve treba UČITI.
I činjenica da profesori često nisu dovoljno informirani da prihvate metodologiju koja nije ona na koju su navikli.
Pa upravo su potrebna znanja i bit, ja želim da moje dijete ući POTREBNA znanja, a ne milijarde činjenica koje mu NIKAD neće koristiti kasnije. KAd se sjetim neprospavanih noći zbog bubanja nekih idiotarija koje sam kroz mjesec dana zaboravila dođe mi da lupam glavom o zid. I ovo sve štoje Mikka navela potpisujem od riječido riječi.
Sorry al ne smatram da dijetetu treba toliki teret stavljati na leđa, dok se s druge strane neke jako važne stvari drže kao izborne il manje važne - kao razvijanje kreativnosti, učenje alternativnih načina - mislim jel se našu djecu uopče u školi ući ikakvim alternativama il ono moraju bit straight to the bone?!
A sustav mi je vlasnik djeteta jer nemam pravo odlučitijel ga recimo želim cjepiti ili ne, jel želim da ima freaking OIB il ne, jel želim da ide u školu ili ne...ovo su samo najočitiji primjeri. Ja npr nisam cjepila djete i zbog toga strepim svaki put kad idemo u pedijatra. Hvala Bogu više ne treba ići svaki mjesec pa se lakše diše - al zar ne bi trebalo bit da ja imma pravo odlučiti dal ću u svoje dijete ubrizgat raznorazne otrove il ne??? Ah da, to je za njegovu dobrobit, moš mislit - ne znam ko to još puši.
Ja se prva slažem da u školstvu, a bome i u vrtićima ima milijon rupa i problema. I te probleme treba rješavati - hitno.
Ne slažem se da bi dijete trebalo znati i naučiti samo ono što ga zanima, jer nas puno toga ne zanima, a potrebno nam je.
Slažem se da treba pročešljati obujam gradiva i napraviti izmjene, to da.
I koje su alternative kojima se na uči djecu? Baš sam sad zainteresirana?
O kakvim to neprospavanim noćima u osnovnoj i srednjoj školi pričate???
Dobro, priznajem, bilo je neprospavanih u srednjoj, ali definitivno nisu imale veze s bubanjem gradiva. :mrgreen:
jao pa ja ću krepat od smija, stvarno!
koja izjava odrasle žene :lol:
po tome, ja ne bi sada znala koliko je 4x7 ili 85-12 jer fakat mrzim matematiku iz dna duše. da ti ne spominjem šta mislim o fizici i kemiji. ja sam jedan čisti društvenjak.
znači, da bi se poštovalo dijete ko što sam ja bila, treba otpepati sve prirodne znanosti i pustiti me da u dućanu vučem za rukav bakicu ispred mene jer ne znam koliko para da izvadim za čokoladu i kruh, jer ne znam zbrojiti te dvije cijene? i to je super i znak poštovanja??
jel kužiš ti o kakvim glupostima pričaš???
vertex, ja mislim da tim nacinom trosis resurse tamo di ne treba. radije sam strucnjak do jaja za jedno podrucje nego povrsna u 5. ali tako ja razmisljam. ne smatram da su djeca uskracena za ista ako ih se pusti da uce i istrazuju na svoj nacin. naravno tu ne ubrajam ugnjetavanje djece i prisiljavanje da rade za nekog drugog.
Vartex mene nazivate radikalnom utopisticom, pa valjda onda i ja ima pravo reć da vi gledate strogo u okviru mainstreama.
a ne znam, meni se to čini manje bitno. kolko se uči. bitnije mi je KAKO se uči. i tu bih ja napravila izmjene i digla struku učitelja/profesora na jedan viši nivo.
jer kad smo kod interesa djeteta, njima SVE može biti zanimljivo. i isto tako SVE doasadno. njih je toliko lako za sve zainteresirati - od povijesti preko kemije i fizike do matematike i književnosti. sve to može biti itekako izazovno, buditi želju za otkrivanjem, istraživanjem, i nemojmo zaboraviti - sve to može biti jako jako kreativno. nije kreativno samo crtanje i šivanje. :-/
eh, da, mikka, zaboravih pitat, znači dijete bi se sa 7g trebalo (osim što će biti polupismeno) i odlučiti što će raditi u životu?
npr. sa 7g odluči da će biti fizičar, vidi se ide mu to, pa laškaju mater i ćaća sa zemljopisom ili?
kaj mislis da oni nece sami skuziti da, ako ih zanima biomedicina, mogu nauciti i matematiku jer ce im biti lakse? mislis da ce im to trebat netko reci? ja ne mislim :)
pinky, drago mi je da se zabavljas. ako si ti tolko mutava da ne bi sama skuzila cijene u 30 godina, bas mi je zao zbog tebe
moj klinac vec sad zna brojeve i citanje, a nismo se bas pretrgli da ga naucimo. samo se igramo s njim.
Ne moraju znat svi sve, za pato su i ocjene, neko je bolji u ovome, neko u onome, a isključivanje čitavih predmeta odmah na početku mi je koma, a da djeca biraju što će učiti, totalno mi je krivo, kao i ovo da nema ocjenjivanja i odgovaranja, jer u velikom svijetu toga ima - baš što je rekao i Bill Gates - uvijek bilo, uvijek bit će. (Pre) ideal(istički) sustavi se ruše uz najviše muke i patnje, ovi manje idealni... a, ipak su dugovječniji, kad gledamo, baš zbog njihove pragmatičnosti.
A propos Donalda Trumpa, brige njega, naravski, što drugi misle, od frizure pa nadalje, pa friga se, vjerojatno, i ST gradonačelnika što ne zna ovo i ono, imaš tih primjera posvukud. Ruganje - rugat će se djeca i ljudi raznoraznima po tisuću osnova, nema to veze (samo) s obrazovanjem.
Bubanje previše činjenica - tu se slažem. I previše je toga jednosmjerno, premalo koncentracije na interakciju.
E pa sad si pogodila u žicu, aj "vi" tj jest sistem, pustite "luđake" poput mene koji ne žele prihvatiti te neke "sitnice" da se lijepo odjelimo od sistema kako bi vuk bio sit a koza cijela, može? Ne može, znaš zašto, jer sistem ne voli da se pojedinci odvajaju, ne paše im. Jer kakve koristi ima sistem od mene kojane koristim sve "dobrobiti" koje mi država nudi, ja ih recimo evo dajem rado i mjenjam za slobodu.
A potrebna znanja su valjda individualna stvar, ne leži svakom djetetu sve. Možda riječ "potrebna" i nije najsretniji izbor.
ma, daleko je ovo o čemu mikka i roza pričaju od hs. duboko bi žalila djecu koja bi se "obrazovala" na taj način.
bez plana i programa, sa onim što MAMA smatra da treba, bez kontrole i smjernica. (ko sektaši iz američkih filmova)
npr. da je mene moja mama hs na vaš način, ja bi drvila po matematici i fizici jer je žena prof. tih predmeta. a ja sam njena sušta suprotnost. čisto sumnjam da bi dijete osnovnoškolske dobi svojoj hs-ufuranoj mami uspilo objasnit da mu više leže pjesme i priče, nego brojke. vi bi zaključile (ko što ovdje zaključujete bez da se vaše dice išta pitalo) da je matematika i fizika super i poželjna, a ovo drugo da su nepotrebne stvari...
jednom riječju - vaše viđenje hs je katastrofa.
mikka, ja sam završila jezičnu gimnaziju , i apsolutno suprotan fakultet.
Da nije bilo barem nekakve (ne najbolje) matematike i fizike u mojoj SŠ, onda bi fino svoju promjenu želja sa 17-18god mogla bacit mačku o rep.
Dakle, vi očekujete od maloga djeteta da zna što želi i u tome se smjeru razvija i forsira.
Valjda su vaša djeca toliko genijalna-moje sa 6 jedan dan želi operirati ljude, drugi prevoditi, treći radit na bageru.
joj sori kaj ovak odgovaram ali tolko se skupi postova da nemrem drugacije.
kad ti sam skuzis da ti je pametnije da nadogradis znanje, onda ga nadogradis bez vecih problema. bar tako ja. mogu slobodno rec da sam u zadnjih 10 godina naucila puno vise i lakse nego u prvih 25, kad su me tjerali i ugnjetavali, sve pod motom "for your own good". jednostavno me nije zanimalo. valjda sam zakasnila s razvojem :mrgreen: