Bubilo Bubich prvotno napisa
Svi redom smo stvorili pritisak na ocjene i održavamo ga. Imam poznanice koje rade u školi, zvanje roditelja pred kraj školske godine je “normalno”.
Prije par godina prolazim s djetetom pored MIOC-a i pita me koja je to škola, a ja ću: “Najbolja u Zagrebu u koju se možeš upisati samo ako do 8. razreda nemaš nikada niti jednu četvorku na kraju godine”. Mislim da je tada bio 2. razred, ali nikada nije zaboravio šta sam tada rekla. Tu sam maestralno u..ala prvi put :mrgreen:.
Mene je moja mama kad je svake godine nosila moju svjedodžbu na posao.
Pa je tu onda hrpa mama koje stavljaju svjedodžbe / prosjeke / pet nula na fejs.
(Mojoj sam zabranila da stavi moju djecu, inače ona bi).
Pa moja mama koja jutro nakon podjele gleda svjedodžbe moje djece i nećaka i sa šokom primjećuje da neki od njih nisu pet nula (razredna nastava) i uzrujano komentira četvorke, dok ju ja odvlačim u stranu i govorim joj da nećemo spominjati ni četvorke ni pet nule i neka pusti djecu da se igraju.
Pa ono kad učiteljica razredne nastave zaključi mojem djetetu 5, a ja znam da joj taj predmet ne ide i imala je i 1 i 3 iz nekih ispita, i meni to nije za pet. Jedinicu je doduše upisala u bilješke jer je pola razreda dobilo jedan, no svejedno… ja znam koliko zna i ne zna i nije za 5. I kažem to na informacijama. A učiteljica će da ona nagrađuje trud. Ja mislim da bi joj veću uslugu učinila da joj je zaključila 4 iz tog predmeta.
Pa ono kad u 5. razredu dođeš na roditeljski, a 80% roditeljskog zvuči ovako: "Prosjek razreda je toliko i toliko, u usporedbi s drugim petašima su takvi i takvi. Dvoje djece u razredu ima 4.92, ja mislim da oni to mogu i da nije problem da imaju 5 nula. Pet djece u razredu ima 4.46, ja mislim da oni trebaju, mogu... iz tog i tog predmeta je prosjek razreda toliki... ja mislim da oni trebaju i mogu...". Meni je došlo da pitam hoće dobiti bonus ako sva ta djeca budu imala prosjek za koji misli da "mogu i trebaju imati", ali svi su šutili pa i ja. Inače, planirala sam svašta reći na informacijama, ali zbog bolesti nisam uspjela prije kraja godine. Ali reći ću na jesen :mrgreen:.
Pa ono kad je moje dijete jedno od tih koje ima 4.92, a taj jedan predmet baš ne voli i ide mu na živce, pa ima i trojku i puno četvorki iz ispita. Ali pred kraj godine dobije par petica i prosjek iz predmeta je 4.46. Ja ga pitam - je l vam rekla da će ispitivati zadnji sat, hoćeš učiti, hoće te pitati - neće učiti, ne da mu se. I ne pita ga, ali mu uzme radnu, da mu iz radne bilježnice 5 i zaključi mu 5 i prođe s pet nula. Ja sam tih dana podjednako željela i da ima pet i da nema, mislim da bi opći životni pritisak bio daleko manji da je on imao tu jednu četvorku i da smo svi zajedno mogli biti sretni i veseli s 4.92.
Svi smo nenormalni sa svih strana ja mislim... i roditelji, i nastavnici, pa su onda i jadna djeca to sve upila. I teško je reći što je kokoš, a što jaje.
I dalje mislim da bi školstvo trebalo izgledati po onoj staroj: "Bog zna za 5, ja znam za 4, a vi đaci znate za 3". Iliti Gaus :mrgreen:.
Osim ako petica postane nova trojka pa uvedu 6 i 7 samo za najizvrsnije, onda može ostati da svi prolaze s 5 :mrgreen:.
hešteg pet nula