Stranica 235 od 298 PrviPrvi ... 135185225233234235236237245285 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 11,701 do 11,750 od 14856

Tema: Gimnazije i srednje škole

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ima nesto u karakteru, a ima nesto i u okolini.
    Zasto ne bi bili smireni ako ne upisu gimnaziju koja im je prvi izbor, nego neku drugu sa istim programom?
    Ili ne upisu prvu ekonomsku nego trecu? Ili ne upadnu u Ruder nego u taj program u Koncaru? U konacnici cak i da upisu nesto sasvim deseto od pocetne ideje mogu jos nebrojeno puta u zivotu mjenjati misljenje i zanimanje.
    Meni je to kao ideja kakvo ce dijete biti kad je zena trudna. Ima ideje o tome kako roditeljstvo izgleda , ali zivot ima neke druge planove i izazove.
    Nekad se ne dobije planirano ni savrseno pa svejedno zivot ide dalje , im smisla i ljepote u njemu.
    Ono sto je moje starije dijete jedino odlucivalo kad je upisivalo srednju jest vrsta programa koju zeli slusati 4 godine. Obzirom da nije imao dovoljno bodova za smjer koji je okvirno zelio savjetovala sam ga da bira da li vise zeli drustvene ili prirodne predmete. I to je bilo to.
    Jasno ima puno toga u karakteru djeteta i to je dio na koji se ne moze previse utjecati, ali se svakako moze biti podtzavajuc ,opusten i pokusati uvjeriti dijete da je to samo upis u srednju. Ne odreduje njihovu vrijednost niti u kamenu zapisuje zivotnu sudbinu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ekica prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je super ako je većina djece cool i easy goin' i da im je tako svejedno u koju školu će upasti i da nemaju neke svoje želje, planove, nafanja.. I da ako i imaju želju i ona propadne (ili se čini da će propasti) oni su smireni, razumni, shvaćaju da će i izbor b, c, f... biti jednako dobar.
    Super za sve s takvom djecom. Moja nije takva i zna imati emocionalne "ispade", a opet, garantiram da je posloženija i zrelija u glavi od većine, makar djece koju srećem i poznajem.

Ljudi budu tužni i razočarani kada gledaju sport pa se klub ili repka ne plasira kako su se nadali i željeli, a četrnaestogodišnjaci bi trebali smireno rezonirati i reagirati ako ne upišu školu koju su si (ma iz kojeg razloga) jako željeli? Kako da ne!
    Pa, većina djece nije cool oko upisa, to smo se već uvjerili. I normalno da će oni, pogotovo u svojoj dobi od 14 godina, izrazito emocionalno reagirati. Ali na roditelju je da ponudi sagledavanje situacije s druge strane i hladniji, razumski odmak, a ne da skupa očajavaju.

14-godišnjaci (kao ni odrasli, uostalom), ne znaju što gube ili dobivaju upisom u određenu školu. I zato nema smisla bazirati sve svoje planove i nadanja samo na jednu jedinu opciju kao da druge ne postoje. Za svojeg sina sam prilično sigurna da bi, da se nije upisao u školu u koju se upisao, išao u neku drugu gimnaziju sličnog programa, možda bi mu bilo jednako dobro kao u sadašnjoj školi, možda i bolje, možda ne bi, ali to ne možemo znati, to su neki paralelni scenariji.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Upravo to , čim upadneš u bilo koju školu , ne postoje druge škole

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nastavnički sindikati već odavno upozoravaju na enorman pritisak roditelja što se tiče ocjena. Uglavnom se to odnosilo na osnovne škole (zbog upisa u srednje), ali pritiska ima i u srednjim školama. Ovaj slučaj s prvom damom je samo vrh ledenog brijega, a izbio je u javnost zato što je riječ o zanimljivim akterima.
    Po meni, koliko je prva dama napravila gaf s tim mailom, toliko je zabrljala i škola koja je tek tako digla ocjenu.
    Istina. Nekad sam mislila da su roditelji koji dolaze i mole/zahtijevaju/pritišću za ocjene samo urbana legenda. Pa su mi već djeca natuknula da su to priče koje su se i u razredu spominjale. A prije dosta godina slušala sam jednog tatu koji je u društvu ispričao priču s vrlo sličnim točkama, kao u mailu akterice medijske afere: direktni razgovor s ravnateljem, s profesoricom se nije moglo, ni pokušalo komuicirati, razrednik je isto preskočen; tražio je samo bolje, pravednije, ponovljeno ispitivanje, isti tretman za sve. Pa je ocjena otišla s 4 na 5, a tata je bio nezadovoljan jer je dijete sad posramljeno...

Zanimljivo je u cijeloj priči to što nije bilo zamjene dok je profesorica matematike bila odsutna. I naravno da nije bilo zamjene, kad profesora matematike kronično nedostaje, a bit će sve gore. I tata medijski akter, i njegov nasljednik na premijerskoj funkciji, a i njihovi prethodnici pokazivali su riječima i djelima kako su im školstvo i profesori zadnja rupa na svirali.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ok ako samo Zagreb ima problem. To je samo koliko posto učenika u Hrvatskoj?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Više od 40 posto

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Opet nijesam u tijeku a očito je vezano uz školstvo.
    Pa dobro je l moguće? Stvarno me fasciniraš .
    Mislim nisam ni ja luda za portalima, ili medijima općenito… ali da mi tako sve prođe ispod radara, svaka čast da ti to uspjeva .

Opet pišete o onome što me boli, poslije ću dati svoj doprinos.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Pa dobro je l moguće? Stvarno me fasciniraš .
    Mislim nisam ni ja luda za portalima, ili medijima općenito… ali da mi tako sve prođe ispod radara, svaka čast da ti to uspjeva .

Opet pišete o onome što me boli, poslije ću dati svoj doprinos.
    Naravno da sam poslije zavirila da vidim o čemu pišete. Totalno mi je neetičko takvo ponašanje.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Svi redom smo stvorili pritisak na ocjene i održavamo ga. Imam poznanice koje rade u školi, zvanje roditelja pred kraj školske godine je “normalno”.

Prije par godina prolazim s djetetom pored MIOC-a i pita me koja je to škola, a ja ću: “Najbolja u Zagrebu u koju se možeš upisati samo ako do 8. razreda nemaš nikada niti jednu četvorku na kraju godine”. Mislim da je tada bio 2. razred, ali nikada nije zaboravio šta sam tada rekla. Tu sam maestralno u..ala prvi put .

Mene je moja mama kad je svake godine nosila moju svjedodžbu na posao.

Pa je tu onda hrpa mama koje stavljaju svjedodžbe / prosjeke / pet nula na fejs.
    (Mojoj sam zabranila da stavi moju djecu, inače ona bi).

Pa moja mama koja jutro nakon podjele gleda svjedodžbe moje djece i nećaka i sa šokom primjećuje da neki od njih nisu pet nula (razredna nastava) i uzrujano komentira četvorke, dok ju ja odvlačim u stranu i govorim joj da nećemo spominjati ni četvorke ni pet nule i neka pusti djecu da se igraju.

Pa ono kad učiteljica razredne nastave zaključi mojem djetetu 5, a ja znam da joj taj predmet ne ide i imala je i 1 i 3 iz nekih ispita, i meni to nije za pet. Jedinicu je doduše upisala u bilješke jer je pola razreda dobilo jedan, no svejedno… ja znam koliko zna i ne zna i nije za 5. I kažem to na informacijama. A učiteljica će da ona nagrađuje trud. Ja mislim da bi joj veću uslugu učinila da joj je zaključila 4 iz tog predmeta.

Pa ono kad u 5. razredu dođeš na roditeljski, a 80% roditeljskog zvuči ovako: "Prosjek razreda je toliko i toliko, u usporedbi s drugim petašima su takvi i takvi. Dvoje djece u razredu ima 4.92, ja mislim da oni to mogu i da nije problem da imaju 5 nula. Pet djece u razredu ima 4.46, ja mislim da oni trebaju, mogu... iz tog i tog predmeta je prosjek razreda toliki... ja mislim da oni trebaju i mogu...". Meni je došlo da pitam hoće dobiti bonus ako sva ta djeca budu imala prosjek za koji misli da "mogu i trebaju imati", ali svi su šutili pa i ja. Inače, planirala sam svašta reći na informacijama, ali zbog bolesti nisam uspjela prije kraja godine. Ali reći ću na jesen .

Pa ono kad je moje dijete jedno od tih koje ima 4.92, a taj jedan predmet baš ne voli i ide mu na živce, pa ima i trojku i puno četvorki iz ispita. Ali pred kraj godine dobije par petica i prosjek iz predmeta je 4.46. Ja ga pitam - je l vam rekla da će ispitivati zadnji sat, hoćeš učiti, hoće te pitati - neće učiti, ne da mu se. I ne pita ga, ali mu uzme radnu, da mu iz radne bilježnice 5 i zaključi mu 5 i prođe s pet nula. Ja sam tih dana podjednako željela i da ima pet i da nema, mislim da bi opći životni pritisak bio daleko manji da je on imao tu jednu četvorku i da smo svi zajedno mogli biti sretni i veseli s 4.92.

Svi smo nenormalni sa svih strana ja mislim... i roditelji, i nastavnici, pa su onda i jadna djeca to sve upila. I teško je reći što je kokoš, a što jaje.
    I dalje mislim da bi školstvo trebalo izgledati po onoj staroj: "Bog zna za 5, ja znam za 4, a vi đaci znate za 3". Iliti Gaus .
    Osim ako petica postane nova trojka pa uvedu 6 i 7 samo za najizvrsnije, onda može ostati da svi prolaze s 5 .

hešteg pet nula

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

I ne pita ga, ali mu uzme radnu, da mu iz radne bilježnice 5 i zaključi mu 5 i prođe s pet nula.
    Nije radna iz povijesti i geografije .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Prije par godina prolazim s djetetom pored MIOC-a i pita me koja je to škola, a ja ću: “Najbolja u Zagrebu u koju se možeš upisati samo ako do 8. razreda nemaš nikada niti jednu četvorku na kraju godine”. Mislim da je tada bio 2. razred, ali nikada nije zaboravio šta sam tada rekla. Tu sam maestralno u..ala prvi put .
    Pa bogme jesi ali stigneš još to popraviti, tek je 5. razred.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Evo trudim se .

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U prvom osnovne dođem na jedne od prvih informacija, učitelj me zabrinuto gleda i pokazuje mi test iz matematike i kaže tužnim glasom: dobila je 4

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pa ono kad je moje dijete jedno od tih koje ima 4.92, a taj jedan predmet baš ne voli i ide mu na živce, pa ima i trojku i puno četvorki iz ispita. Ali pred kraj godine dobije par petica i prosjek iz predmeta je 4.46. Ja ga pitam - je l vam rekla da će ispitivati zadnji sat, hoćeš učiti, hoće te pitati - neće učiti, ne da mu se. I ne pita ga, ali mu uzme radnu, da mu iz radne bilježnice 5 i zaključi mu 5 i prođe s pet nula. Ja sam tih dana podjednako željela i da ima pet i da nema, mislim da bi opći životni pritisak bio daleko manji da je on imao tu jednu četvorku i da smo svi zajedno mogli biti sretni i veseli s 4.92.
    Čekaj, jel to isti onaj perfekcionist s kojim si počela temu?
    Ako je, onda je to super prilika za reframeat "eto vidiš da je ispalo dobro iako se nisi satrao još jednom učit i odgovarat"
    uostalom, dijete je dobilo peticu za riješenu radnu bilježnicu, ne bih to nazvala nezasluženim, ne rješavaju svi petaši/šestaši radne bilježnice, ne pitaj kako znam
    da neki nastavnici nisu zadnji tjedan najavili pregledavanje radnih bilježnica, mogli su one moga sina komotno proslijedit sljedećoj generaciji, uštedili bi gradu 200-300kn

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    I u svemu tom stresu i uzbuđenju oko upisa ne treba izgubiti iz vida najvažnije: gdje god se dijete upisalo, škola X nikoga ne kandidira za direktora svemira, kao što ni škola Y nikoga ne osuđuje na beskućništvo i život ispod mosta.
    potpuno se slažem!

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Čekaj, jel to isti onaj perfekcionist s kojim si počela temu?
    Ako je, onda je to super prilika za reframeat "eto vidiš da je ispalo dobro iako se nisi satrao još jednom učit i odgovarat"
    uostalom, dijete je dobilo peticu za riješenu radnu bilježnicu, ne bih to nazvala nezasluženim, ne rješavaju svi petaši/šestaši radne bilježnice, ne pitaj kako znam
    da neki nastavnici nisu zadnji tjedan najavili pregledavanje radnih bilježnica, mogli su one moga sina komotno proslijedit sljedećoj generaciji, uštedili bi gradu 200-300kn
    Da to je on.
    Ne znam šta bi bilo da mu je najavila da će ga ispitivati, nismo imali prilike saznati. Znam da bi ja dobila živčani slom .

Ok, dobro, imao je radnu riješenu... ali svejedno, sve to skupa je nepotrebno... cijela ta glupa priča je li 4.9 ili 5.0.
    Ja tu scenu ne vidim kao "vidiš da je dobro ispalo", ja bih da ta priča nije ni postojala, da apsolutno nikoga nije bilo briga šta će ona njemu zaključiti.
    Je l uzela svima radnu i ocijenila? Ili samo onima kojima je falilo za prosjek? A onima kojima bi radna smanjila prosjek, nije ni dala ocjenu iz radne?
    Sve to skupa je bezveze / nepotrebno / stresno i malo po malo, kap po kap, gradi tu opću atmosferu.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja ću sad ko s kruške. Tek sam na ovom forumu saznala za 'elitne' škole u Zagrebu. Meni je Mioc bio škola u koju idu oni koji su dobri matematičari. Pojima nisam imala s kojim se bodovima upisuju i da je ići u Mioc nešto jako važno. To sam ovdje vidjela kad se masovno jako čestitalo na upisu u Mioc.
    Pojima nemam koja je koja gimnazija, koja je bolja ili lošija.
    Strašno mi je da se djeca s par četvorki ne mogu upisati gdje žele. Zapravo, strašno mi je da netko s par četvorki ili ne daj Bože više nije smatran odličnim učenikom. Strašno mi je da djeca u 5.r s 11-12 g zbog par četvorki misle da nisu dobri učenici i da se neće imati gdje upisati. Blage veze nemam gdje bi mom djetetu bilo dobro da ide. Nikada mi nije palo na pamet okačiti njenu svjedodžbu na fejs.
    Danas im je podjela svjedodžbi i moje dijete pita jel baš mora ići. Drago mi je da je tako, da svoj perfecionizam nije prenijela na opterećenost školom.
    Ono što vidim u svojoj okolini je da strahoviti pritisak dolazi od strane roditelja, htjeli to priznati ili ne. Ajmo realno, koliko bi dvanaestogodišnjaka znalo za Mioc, koja je gimnazija bolja i u koju bi 'trebali' ići da im to netko nije rekao. Bilo njihovi roditelji, bilo prijatelji kojima su opet rekli njihovi roditelji.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moja su mi djeca pričala kako su se potkraj 8.r. ocjene dijelile šakom i kapom. Frcale su radne bilježnice, plakati prezentacije...a da učenici ništa nisu pitali. S druge strane bilo je i onih nastavnika koji su u školu dolazili skoro s tjelohraniteljem i advokatom jer su im roditelji dolazili na obračun .

Kako kaže Bubilo, ima svega i svi su umočeni.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Pojima nemam koja je koja gimnazija, koja je bolja ili lošija.
    Nakon svih ovih godina na forumu ne znaš?
    Krajnji je čas da počneš bolje pratiti .

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    Zanimljivo je u cijeloj priči to što nije bilo zamjene dok je profesorica matematike bila odsutna. I naravno da nije bilo zamjene, kad profesora matematike kronično nedostaje, a bit će sve gore. I tata medijski akter, i njegov nasljednik na premijerskoj funkciji, a i njihovi prethodnici pokazivali su riječima i djelima kako su im školstvo i profesori zadnja rupa na svirali.
    Nadam se da je prof matematike naučila lekciju te da će i ona, kao i mnogi drugi, prekrižiti školu kao radno mjesto. To je ono što bih ja napravila da nemam 50 godina jer je pritisak (bilo od strane roditelja bilo od nekih kolega koji ne predaju matematiku/fiziku/kemiju) ogroman.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Nakon svih ovih godina na forumu ne znaš?
    Krajnji je čas da počneš bolje pratiti .
    A stvarno ne znam, nije da nisam pročitala, ali ja pojima nemam koja je to X., V., XV. itd. Nisam išla u gimnaziju pa možda i zato. I ne želim vjerovati ako se dijete upiše u gimnaziju a umjesto u b da mu budućnost nije svijetla.
    Na 20. godišnjici mature ispostavilo se da su najuspješniji bili dobri i vrlo dobri, a 5,0 učenici daleko manje. To je iz mog primjera.
    Neki dan sam se nasmijala s prijateljicom. Ona je bila 5,0, a njezin tadašnji dečko 2,0. Svi su se zgražali kako je a njim. Danaa ona radi pristojan posao, hrmbači, a on je vlasnik vrlo, vrlo uspješne IT tvrtke.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Moja su mi djeca pričala kako su se potkraj 8.r. ocjene dijelile šakom i kapom. Frcale su radne bilježnice, plakati prezentacije...a da učenici ništa nisu pitali. S druge strane bilo je i onih nastavnika koji su u školu dolazili skoro s tjelohraniteljem i advokatom jer su im roditelji dolazili na obračun .

Kako kaže Bubilo, ima svega i svi su umočeni.
    A kod nas ništa, odgovaranje za bolju ocjenu jedino ako je eventualno pet, ovi smrtnici koji imaju 3,38 mogu samo maštati o prilici za 4.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A stvarno ne znam, nije da nisam pročitala, ali ja pojima nemam koja je to X., V., XV. itd. Nisam išla u gimnaziju pa možda i zato. I ne želim vjerovati ako se dijete upiše u gimnaziju a umjesto u b da mu budućnost nije svijetla.
    Ako nisi išla u SŠ u Zagrebu, nije ni čudo da ne znaš, odakle bi to mogla znati?. Također, generacije koje su se školovale u "šuvarici" pamte srednje škole kao obrazovne centre, a ne brojeve gimnazija (koji su vraćeni školama 1991., a neke škole nisu uzele broj, nego su ostavile neki drugi naziv, npr. Gornjogradska).
    Svojedobno sam otvorila tu temu za lakše snalaženje.

Svaka od tih škola ima neku svoju povijest, neke su nekad bile poznate kao elitne pa im je taj status izblijedio, neke ga i dalje nastoje održati, nekima je zbog programa naglo porasla popularnost zadnjih godina. O gimnazijskim programima može se dosta pročitati na drugim mjestima. Naravno da djetetova budućnost ovisi o puno drugih faktora, a ne o tome upisuje li gimnaziju a ili gimnaziju b ili uopće ne upisuje gimnaziju.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je Mioc bio škola u koju idu oni koji su dobri matematičari. Pojima nisam imala s kojim se bodovima upisuju i da je ići u Mioc nešto jako važno. To sam ovdje vidjela kad se masovno jako čestitalo na upisu u Mioc.
    .
    Pa tako je i bilo unazad par godina, ili barem u vrijeme kad sam ja tamo išla u školu. Ne znam kada se dogodio taj "klik" prelaska u "elitnu" školu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nije baš da se dogodio "klik", škola godinama radi na imidžu koji plasira u javnost, na komunikaciji s medijima, naročito se ističu rezultati s natjecanja (i to međunarodnih), ali i drugi faktori su tu u igri. Sve to doprinijelo je statusu škole kao "elitne", iako se meni čini da većinom onamo idu normalna djeca, nikakvi vanzemaljci.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ako nisi išla u SŠ u Zagrebu, nije ni čudo da ne znaš, odakle bi to mogla znati?. Također, generacije koje su se školovale u "šuvarici" pamte srednje škole kao obrazovne centre, a ne brojeve gimnazija (koji su vraćeni školama 1991., a neke škole nisu uzele broj, nego su ostavile neki drugi naziv, npr. Gornjogradska).

Svaka od tih škola ima neku svoju povijest, neke su nekad bile poznate kao elitne pa im je taj status izblijedio, neke ga i dalje nastoje održati, nekima je zbog programa naglo porasla popularnost zadnjih godina. O gimnazijskim programima može se dosta pročitati na drugim mjestima. Naravno da djetetova budućnost ovisi o puno drugih faktora, a ne o tome upisuje li gimnaziju a ili gimnaziju b ili uopće ne upisuje gimnaziju.
    Rođena u Zagrebu i živim u njemu 43 g, završila tu i srednju i faks.
    Posljednje uređivanje od mitovski : 06.07.2022. at 11:38

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Objektivno mislim da sam jedino tu na forumu pročitala o tom "elitizmu". Nešto sam starija od mitovski i tretiram tu školu kao školu gdje idu djeca koja vole matematiku. I da, to su normalna djeca.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A nije baš samo na forumu. Prije dosta godina, možda moja kći još nije niti išla u školu, srela sam na moru na plaži jednog poznanika iz djetinjstva. I on pozove svog sina iz mora van, ono viče, maše, da me upozna s malim - i ne samo upozna nego se pohvali da se mali upisao u MIOC Ja ostala u čudu, mislim si, je li to stvarno nešto s čim se ljudi danas hvale, kad tamo stvarno je, vidim da su neki okrenuli i janjca.

edit: btw. i kad sam ja krenula u MIOC točno se sjećam da nam je razrednica na prvom satu rekla : sigurno ste svi čuli za famu o MIOC-u, što mi tada stvarno jest ostavilo upitnike iznad glave jer stvarno nisam bila čula za nikakvu famu o MIOC-u
    Posljednje uređivanje od Mima : 06.07.2022. at 12:22

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam. Nisam se s tak nečim srela. A u krugu frendova, djeca idu u razne škole.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa fama definitivno postoji - dovoljno mi je samo da se sjetim izraza odobravanja osoblja na hitnoj kirurgiji prošle godine kad smo doveli sina svog izubijanog nakon pada s bicikla, pa su ga usput pitali u koju ide školu
    Ipak, nije da je imao neki specijalni tretman zbog toga

Više je pitanje, kako će se roditelj postaviti prema toj fami.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma sad postoji definitivno, koncem prošlog veka kad sam ja išla u školu mislim da nije postojala, premda je MIOC (uz još neke škole) slovio za "najbolju" i premda se kad sam se ja upisivala isto moglo upisati samo s jednom četvorkom i to iz predmeta koji se nisu bodovali.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pa fama definitivno postoji - dovoljno mi je samo da se sjetim izraza odobravanja osoblja na hitnoj kirurgiji prošle godine kad smo doveli sina svog izubijanog nakon pada s bicikla, pa su ga usput pitali u koju ide školu

Ja sam se postavila tako da moja zna da tamo idu oni koji vole matematiku. Čak nisam rekla ni oni koji su jako dobri u matematici. Za tu školu zna jedino zato jer joj od prijateljice 2 starija brata idu u tu školu pa me pitala šta je to.
    Nije samo MIOC. Koliko vidim nije ni samo upisati gimnaziju, ako nisi upisao ovih par na glasu. O strukovnim školama da ne pričam, bolje se pokrit po glavi.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Svi redom smo stvorili pritisak na ocjene i održavamo ga. Imam poznanice koje rade u školi, zvanje roditelja pred kraj školske godine je “normalno”.

Mene je moja mama kad je svake godine nosila moju svjedodžbu na posao.

Pa je tu onda hrpa mama koje stavljaju svjedodžbe / prosjeke / pet nula na fejs.
    (Mojoj sam zabranila da stavi moju djecu, inače ona bi).

Pa moja mama koja jutro nakon podjele gleda svjedodžbe moje djece i nećaka i sa šokom primjećuje da neki od njih nisu pet nula (razredna nastava) i uzrujano komentira četvorke, dok ju ja odvlačim u stranu i govorim joj da nećemo spominjati ni četvorke ni pet nule i neka pusti djecu da se igraju.

Pa ono kad učiteljica razredne nastave zaključi mojem djetetu 5, a ja znam da joj taj predmet ne ide i imala je i 1 i 3 iz nekih ispita, i meni to nije za pet. Jedinicu je doduše upisala u bilješke jer je pola razreda dobilo jedan, no svejedno… ja znam koliko zna i ne zna i nije za 5. I kažem to na informacijama. A učiteljica će da ona nagrađuje trud. Ja mislim da bi joj veću uslugu učinila da joj je zaključila 4 iz tog predmeta.

Pa ono kad u 5. razredu dođeš na roditeljski, a 80% roditeljskog zvuči ovako: "Prosjek razreda je toliko i toliko, u usporedbi s drugim petašima su takvi i takvi. Dvoje djece u razredu ima 4.92, ja mislim da oni to mogu i da nije problem da imaju 5 nula. Pet djece u razredu ima 4.46, ja mislim da oni trebaju, mogu... iz tog i tog predmeta je prosjek razreda toliki... ja mislim da oni trebaju i mogu...". Meni je došlo da pitam hoće dobiti bonus ako sva ta djeca budu imala prosjek za koji misli da "mogu i trebaju imati", ali svi su šutili pa i ja. Inače, planirala sam svašta reći na informacijama, ali zbog bolesti nisam uspjela prije kraja godine. Ali reći ću na jesen .

Svi smo nenormalni sa svih strana ja mislim... i roditelji, i nastavnici, pa su onda i jadna djeca to sve upila. I teško je reći što je kokoš, a što jaje.
    I dalje mislim da bi školstvo trebalo izgledati po onoj staroj: "Bog zna za 5, ja znam za 4, a vi đaci znate za 3". Iliti Gaus .
    Osim ako petica postane nova trojka pa uvedu 6 i 7 samo za najizvrsnije, onda može ostati da svi prolaze s 5 .

hešteg pet nula
    Meni je ovo sto vi pisete totalno strano (bar dok smo u prva cetiri razreda :D). Ne znam nikoga iz sinovog razreda tko nabija takav pritisak djetetu da mora imati sve petice, ili ajde, 1-2 cetvorke - ja niti ne gledam e-dnevnik, a ni svjedodzbu jos nisam vidila jer mu je ostala u bake (znam koje ima ocjene). Al njegov ucitelj je poprilicno normalan (ili je sad to nenormalno) i djeci daje ocjene koje su zasluzili po znanju - niiti ne gleda nuzno prosjek ocjena. I bas nikad ne prica o ocjenama na roditeljskim sastancima, a ni na primanjima bas - prica o tome kakvo je dijete, sto mu ide, sto mu ne ide, na cemu bi trebao radit. Al ne da bi dijete imalo peticu... nego zbog sebe... i trudi se svakom djetetu razvijat ono sto su mu slabe strane, odnosno ono sto mu ne ide lako i prirodno.

A da se dodjem zalit zbog ocjene ne bi bas nikad. A ne vjerujem ni da cu se predomislit u visim razredima. Ja nekako svoje stavove temeljim na svom iskustvu i tome sto mi se najboljim suradnicima i opcenito najuspjesnijim ljudima (iako je uspjeh relativan - al recimo zadovoljnima poslom), a i najboljim stidentima na faksu, cine oni koji imaju volju da nesto rade i koji to rade jer ih zanima. Prevelik fokus na ocjene moze negativno utjecati na tu volju i zar, po meni bar.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 06.07.2022. at 13:08

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

A sad, mojim sinom se doktori i ini redovito oduseve jer ima malo duzu kosu i neobicno (za juzne krajeve) ime :D
    To je njima dio profesije kad rade s djecom - nadji nesto da se odusevis da djeci bude lakse - sve mi se cini. Iako je ovaj moj stvarno zgodan :D

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A tek mi je strano natezanje oko ocjena. Mislim da bih prije propala u zemlju nego molila za djetetovu višu ocjenu. J. se ove godine nakon jednog ispita javila da joj je profesorica priznala bod greškom i da je to 4,a ne 5. Malo je reć da su djeca ostala šokirana.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

A tek mi je strano natezanje oko ocjena. Mislim da bih prije propala u zemlju nego molila za djetetovu višu ocjenu. J. se ove godine nakon jednog ispita javila da joj je profesorica priznala bod greškom i da je to 4,a ne 5. Malo je reć da su djeca ostala šokirana.
    Sto je zapravo postupak puno vrijedniji od bilo koje ocjene. Bravo za nju )

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A stvarno ne znam, nije da nisam pročitala, ali ja pojima nemam koja je to X., V., XV. itd. Nisam išla u gimnaziju pa možda i zato.
    ja sam išla u matemat.gimnaziju ali ne u Zg i nikako ne uspijevam popamtit te brojeve gimnazija, ne mogu ih ni goegrafski smjestit po kvartovima. Mislim da ne može ni MM rođeni Zagrepčanin. Nije znao da je išao u XV. gimnaziju kad sam mu rekla broj pitao je koja je pak ta hahaha

Odlično tanja_b živjela 100 godina, idem zavirit na tu temu da si probam u glavi barem te neke koje spominjete malo posložit, onako iz opće kulture
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.07.2022. at 13:37

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanima analiza koliko će se radi prijemnog uspjeti upisati onih koji nisu imali 5.0 prosjek: prosjek, bodovi na prijemnom, molim u obliku tablice i grafa
    nemam tablicu ni graf, ali evo nabasala danas za najbolju školu na svijetu:
    Prema trenutnom poretku će se 30 učenika koji nisu imali 5.0 upisati. Trenutno na listi je i 55 učenika koji su imali 5.0 u OŠ, a nisu stekli pravo upisa, kaže nam Dmitrović.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nadam se da će se na taj način riješiti onog jednog po razredu koji je zalutao u MIOC (to citiram ravnatelja )

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nema veze današnji nazivi gimnazija s možda nekoć gimnazijama i / ili srednjim školama. Osim ako netko nije išo u srednju početkom 60-tih, tako da se ne zamarajte s time , a kamoli da pričate kak vas je sram da ne znate gdi je to. Eto moja srednja nije promijenila ime, a škola najbliža mojoj kući ( gdje sam živjela prije) je i više puta , u toku evolucije . Zato živite sadašnjost ili budućnost, a oni koji su išli ili bili u ZG u doba svoje srednje škole tako i tako pamte sve te škole po starim nazivima, tj. nazivima u njihovi vrijeme
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 06.07.2022. at 14:19

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Nadam se da će se na taj način riješiti onog jednog po razredu koji je zalutao u MIOC (to citiram ravnatelja )
    Ravnatelj je to izjavio, u kojem kontekstu? Strašno, kako god.

Apropost priče "50 koji nisu 5.0 upadaju prema trenutnoj listi"...
    Ulovit ću vremena pa točno prebrojati, ali od tih što nisu 5.0 tj. 80 bodova na ocjene je većina 78.93 ili tako nešto vrlo, vrlo blizu maksimumu. Dakle, to je jedna-dvije - tri nebitne četvorke, iz predmeta koji se ne boduju ili nije 5.0 uspjeh u 5 ili 6 razredu i po meni uopće nije neki pokazatelj takve brojati.
    Rekla sam da sam naletila na jednog sa 77. nešto bodova koji je u samom vrhu poretka jer mislim da je napisao prijemni za 9.50 bodova. E takve djece mislim da je na prste jedne ruke za prebrojati, koji su prijemnim nadoknadili ocjene iz škole.

Da takvih bude više ipak bi prijemni ispiti trebali donositi još više bodova.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I elitne škole očito imaju problema da nađu zamjenu iz matke Iako mi je prvi glas da je ta klasična gimnazija elitna...baš se razbacuju tim pojmom. Elita su danas vodoinstalateri i keramičari a ne netko tko je završio ekonomiju i radi kao neki referentić u nekom zagušljivom uredu za 6-7 ts. kn.

Inače, kako stoje liste danas, ima li puno pretumbacija? Zaključavaju se sutra u 12 ako sam dobro polovila.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    I elitne škole očito imaju problema da nađu zamjenu iz matke Iako mi je prvi glas da je ta klasična gimnazija elitna...
    Klasična je nekad bila elita, prije Šuvarove reforme, a i za vrijeme nje, dosta dugo je držala status top škole u koju idu najbolji. Ali tu školu dotukla je djelomice Ljilja Vokić kao ministrica, a dotuklo ju je i vrijeme - u današnjem ubrzanom svijetu postaje anakronizam 6 dodatnih sati tjedno učiti latinski i grčki. Bar imam osjećaj da mnogi tako rezoniraju. Zato je školi i pala popularnost.

A zamjene iz matematike, informatike, fizike... praktički je nemoguće naći. Razred mog sina prošle je godine preko mjesec dana bio bez nastave informatike jer škola nije mogla naći profesora na puno radno vrijeme. Elitna PM gimnazija. A ni s nastavnikom kojeg su naknadno zaposlili nisu se baš usrećili

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, kako stoje liste danas, ima li puno pretumbacija? Zaključavaju se sutra u 12 ako sam dobro polovila.
    Škole koje ja vidim, gotovo ništa se nije mijenjalo u odnosu na jučer/prekjučer.
    Dakle govorim o MIOC-u, Prelogu, 1.gimnaziji, oba smjera, 13.gimnaziji PM smjer. Također i Tituš, danas popodne nikakava razlika u odnosu na jučer.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ekica prvotno napisa Vidi poruku
    Škole koje ja vidim, gotovo ništa se nije mijenjalo u odnosu na jučer/prekjučer.
    Dakle govorim o MIOC-u, Prelogu, 1.gimnaziji, oba smjera, 13.gimnaziji PM smjer. Također i Tituš, danas popodne nikakava razlika u odnosu na jučer.
    13.gimnaziji PM smjer koliko bodova ima zadnji koji upada?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Klasična je nekad bila elita, prije Šuvarove reforme, a i za vrijeme nje, dosta dugo je držala status top škole u koju idu najbolji. Ali tu školu dotukla je djelomice Ljilja Vokić kao ministrica, a dotuklo ju je i vrijeme - u današnjem ubrzanom svijetu postaje anakronizam 6 dodatnih sati tjedno učiti latinski i grčki. Bar imam osjećaj da mnogi tako rezoniraju. Zato je školi i pala popularnost.

A zamjene iz matematike, informatike, fizike... praktički je nemoguće naći. Razred mog sina prošle je godine preko mjesec dana bio bez nastave informatike jer škola nije mogla naći profesora na puno radno vrijeme. Elitna PM gimnazija. A ni s nastavnikom kojeg su naknadno zaposlili nisu se baš usrećili
    Osim fizike, dijelimo i kadar informatike :D
    za sljedeću godinu navodno ide opet novi natječaj, jer je ova privremena prekapacitirana, pa razred mog djeteta ostaje opet bez profesora

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    13.gimnaziji PM smjer koliko bodova ima zadnji koji upada?
    76,57
    I to je lista koja je jako, jako šarena s prioritetima. Od njih 26, samo ih 9 ima taj smjer kao prvi prioritet.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ekice, koliko ih u Titušu upada, a koliko je prijavljenih? Koliko bodiva ima zadnji koji upada?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kolegina kćer u Špudu 50/150

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

.
    Posljednje uređivanje od marijanada : 06.07.2022. at 21:58

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu