Minimalni bodovi za upis su 67, znači to prvo mora biti zadovoljeno
http://www.gimnazija-osamnaesta-zg.s...u_18_gimnaziju
Printable View
Minimalni bodovi za upis su 67, znači to prvo mora biti zadovoljeno
http://www.gimnazija-osamnaesta-zg.s...u_18_gimnaziju
Hvala, to smo našli. To bi trebao imati, ali s koliko min su se djeca upisivala? Vidjela sam da je prošle godine bilo oko 68-69 bodova
Ak sam dobro skužila, ne postoji neka lista bodova do jeseni?
Ja sam shvatila pitanja kao "koliko je bodova imao zadnji upisani", ali, da, moguće da je pitanje bilo koji je minimalan prag za prijavu (ali mislim da takva tablica ne postoji, nego jednostavno odeš na web škole koja te zanima pa pogledaš prag)
Hvala vam puno i čestitke svima♥️
Već smo odavno rekli ( bar ja ) da nije bitno koliko je sad imao zadnji bodova, već kakva će biti iduća generacija, svakako je važno pogledati koliko minimalni je potrebno bodova za neku školu ako je propisano, što mi je rekla susjeda da su na popisu za neke njezinog sina bilo da ne zadovoljavaju ni taj propisani prag!! Za tu jezičnu je potrebno proči prijemni. Prijatelj od velikog je upao u tu školu i bio je zadovoljan s njom , jedini mu je bilo malki problem s predmetom koji se sluša na njemačkom, jer je iz tog ( kemija 1 razred ) bio slab i dok je bila na hrvatskom
Naravno, svake godine dogodi se boom neke škole, naprosto bude popularna među tom generacijom osmaša pa odskoči s bodovima u odnosu na neki prosjek zadnjih par godina.
Ali mislim da itekako vrijedi pogledati bodove ove, prošle, pretprošle godine... i okvirno vidjeti kako se kreću.
Npr. netko je stavio ove godine bodove za Rušer gdje se vidjelo kako se ove godine još povećao broj bodova zadnjeg upisanog kandidata, a takav trend je već nekoliko godina pa je nekako za očekivati da će i iduća generacija vrtiti se tu negdje 74/75+ bodova i da su realno male šanse da, ne znam, padnu ispod 70 bodova. Nije nemoguće, naravno, ali ne bih rekla da je realno
za te dvojezične je slab interes i ovaj bodovni prag je često dovoljan
ruđer je svake godine 2 boda više, sad su već na 77, navodno se razmatra i prijemni sljedeće godine
Jao, nisam bila na forumu sto godina. Mi smo upali na Ruđer, bodovni prag je skočio u nebo i bilo je sklizavo ali uspjeli smo, tj.on je uspio.
Meni je promaknula info o udžbenicima, kakva je situacija ove godine? Nabavljamo sami ili, pitam za Zagreb?
Ja sam, čini mi se, čula da grad financira udžbenike, da su stavili u proračun tu stavku.
Nama su rekli na upisu da imaju udžbenike od prošle godine i da ćemo ih dobiti.
Sad gledam na TV da su tri maturanta u HR maturu položili 100% točno te dobili novčanu nagradu, 5000usd odnosno eura.
Dvoje su iz varaždinske gimnazije, a jedan iz 2.zagrebačke gimnazije.
Bravoo :klap: svaka čast!!!
Lijepo.
Moja nije imala 100% al nije ni daleko. Prije rezultata je izjavila da je bilo jako lagano.
Većina njenih frendova ima slične rezultate.
Svi su upali na željene fakultete.
Je, baš zanimljiva priča o dvojcu iz Vž koji su ne samo iz iste škole nego i razreda! A ovaj iz Zagreba je dobio nagradu za odlične rezultate iz HJ i povijesti i izjavio da je zadovoljan da se nagrađuje uspjeh i mimo stem predmeta!
Nano, bravo za kćer i ekipu!
Nano bravo za kćer i ekipu :klap:
Tanja_b, bravo za best frenda :klap:
jer je i jedno i drugo totalno suficitarno
ja bih svoje u slučaju da žele tako nešto upisati barem probala nagovoriti da upišu jedan od dva suficitarna i jedan deficitarni predmet na filozofskom npr. (neki traženiji jezik uvijek dobro dođe) ili makar povijest i geografiju iako ni to nije baš dobitna kombinacija
Geografija je na PMF-u, osim ako nema i na Filozofskom.
A najboljeg frenda tanjinog sina i ja znam iz jedne druge priče (svijet je mali :))
Zagreb je mali.
i sama sam se iznenadila kad sam čula da sad ima na filozofskom https://theta.ffzg.hr/ECTS/Studij/Index/1104
prije znam da su studenti slušali povijest na filozofskom a geografiju na PMF-u
u svakom slučaju, nek je frendu sa srećom ako je krenuo tim stopama, nikad se ne zna, kad netko nešto voli i dobar je u tome, uspjet će i s turkologijom i indologijom (znam da često tu kombinaciju spominju kao gubljenje vremena)
nisam za ubijanje ljubavi koju netko ima za neki predmet koji baš i nije "profitabilan", ali sam opet i za neki kompromis da se ipak proba naći neka praktična kombinacija s kojom će se moći i zaposliti
na temi smo srednje škole, pa eto, pitanje je i koliko odabir srednje škole utječe na kasniji odabir posla / studiranja i hoće li netko biti predodređen za daljnji put ako upiše MIOC ili pak ekonomsku ;)
Pa u većini slučajeva ipak gimnazija utječe na daljnji izbor. A malo i ekipa u razredu a i neki dobar profesor.
Moja je do 3. razreda govorila da će studirati nešto drugo nego kaj je sad odabrala. Mislila sam da ju je na promjenu povukla škvadra iz razreda al ona veli da ne, nego da je većina djece izabrala faks a tako i ona, zbog odlične profesorice koju su imali.
Istna, i raniji izbor je bio vezan uz odličnu profesoricu, al nekog drugog predmeta..
Neka djeca su rano znala kaj žele i ostali su pri tom. Al ima i puno neodlučnih.
Ja ne mislim da izbor srednje škole utječe na životno zanimanje. Posebno kad se uzme u obzir ono što se često spominje u medijima, da će se neki (ne sjećam se koji, ali dosta visoki) postotak današnje djece baviti zanimanjima koja još ne postoje.
A ujedno znam npr. svakakve Miočane- koji su studirali FER, medicinu ali i pravo npr., pa postali odvjetnici. Ili vrlo uspješne managere koji nisu studirali ekonomiju itd, itd.
Ovo s profesoricom sam i ja iskusila. Prvi razred jezične gimnazije i fenomenalna prof iz kemije, prvi put sam je razumjela i zavoljela i bila najbolja u razredu i odgocorno tvrdila da ću studirati medicinsku biokemiju.
Nazalost, ta je prof otišla nakon prvog razreda, dobili smo zamjenu i moja je zainteresiranost ishlapila totalno, a i ocjena pala na 3.
Eh, a o ovome još uvijek nemam definiran stav. "Predodređen" je malo prejaka riječ, ali izbor srednje škole sigurno donekle utječe na izbor struke, a sigurno u tome igraju ulogu i sastav razreda i profesori koji predaju, a dijelom i interesi djeteta koji se mogu profilirati neovisno o srednjoj školi (ili upravo zbog nje).
To vrijedi kod djece koja nemaju već sa 14 godina jasno definiranu odluku o budućem zanimanju. A čini mi se da je većina takvih. Štoviše, kad gledam sina i njegove vršnjake, mnogi ni sa 16 nisu sigurni što bi. Moj će sad u završni razred u gimnaziji, do prije tri mjeseca je bio prilično opredijeljen za jedan faks (uz neodlučno pogledavanje prema drugom), a onda se u nevjerojatnom slijedu događanja otrijeznio i sad je počeo razmišljati više u smjeru mainstream fakulteta :mrgreen: ne znači da će pri tome ostati, ima još cijelu školsku godinu da se odluči za nešto četvrto, ali prilično sam sigurna da je u njegovom predomišljanju upravo srednja škola u koju ide imala dosta veliku ulogu.
i mi smo upisali srednju, jbg. ne spadamo u nadarene pa nismo prošli 5,0 i još xyz dodatnih bodova i svega.
Prolazila je sa 5 ali ne 5,0. Upisala je ekonomsku, može neke malo smjernice za ekonomsku na što više obratiti pažnju
kojim predmetima možda odmah krenuti sa dodatnim učenjem?
I gdje je najbolje otići po knjige(nismo iz Zagreba pa ne dobivamo udžbenike i radne)?
Ekonomska je odlična škola, koja daje djeci dovoljno praktičnih znanja da se mogu snaći kasnije. Naša kumica je završila srednju ekonomsku, bez problema upisala ekonomski fakultet i diplomirala u roku. Iako je imala uvjete za opću gimnaziju, nije to htjela upisati, jer je planirala to što je ostvarila. Još jedna prednost ekonomske škole u odnosu na razvikane gimnazije - s tom spremom srednjoškolac je spreman za tržište rada, što nije slučaj s gimnazijalcima. Ako se nešto zakomplicira i ne može ili ne želi nastaviti studij, može odmah početi raditi. S druge strane, izbor fakulteta je sasvim ok. Osim ekonomskog može upisati i hrpu drugih. Gimnazije su precijenjene. To govorim iz iskustva (jedan sin gimnazijalac, a drugi iz strukovne škole - taj iz strukovne je bolje napisao državnu maturu od gimnazijalca). Sretno!
Naše gimanazije su dobar izbor za djecu koja imaju širok spektar interesa i žele si sve opcije za nastavak fakultetskog obrazovanja držati otvorenima. Moji sinovi su upisali matematičke gimnazije jer se to činilo kao najbolji izbor za njih, ali program im je bio preširok sa svoji 14-15 različitih predmeta, a s druge strane, sadržaji zbog kojih su se odlučili na taj izbor SŠ su se obrađivali na preniskoj razini pa su te potrebe zadovoljavali na druge načine (izvan redovnog programa ili potpuno izvan škole). U Britaniji npr., kći od prijateljice je pohađala jezičnu gimnazju i sve godine je imala 2 opća predmeta i 4 jezična, znači više nego duplo manje predmeta nego u našim gimnazijama (trenutno uspješno studira ruski i francuski). Kći od druge prijateljice završila je srednju ekonomsku i odlično se snašla na ekonomskom fakultetu. Hoću reći - gimnazija ne mora biti najbolji izbor za svakoga.
zato sam ju i savjetovala da ne ide u gimnaziju, iako je jako zanima povijest i geografija ali opet nije za sve ostale predmete zainteresirana.
Imala je šanse za opću gimnaziju isprobala je upala je u 3 od 4 koje su dolazile u obzir, a i sam aje rekla da želi i živjet i družiti se za te 4 godine a ne provesti nad knjigom
ekonomska nam je dobar izbor jer ju biznis zanima ali nije 100% sigurna šta bi zapravo htjela .
Za sad još uvijek mašta o fakultetu vrlo vjerovatno nešto na filozovskom , ali ..... vidjet će mo za 4 godine.
Ako sam sve dobro pohvatala, a mislim da jesam, neka od prvog sata, ali prvog, krene uciti Računovodstvo, pogotovo ako ce joj predavati profesorica K. ;-)
Puuuno traži, ali bome kod nje i nauče.
I slazem se s Peterlin, gimnazije su precijenjene.
Knjige smo preko e-kupi rjesavali. Popis udzbenika je na stranici skole.
Mislim, da ne bude zabune, i sama sam zavrsila gimnaziju, II.i kasnije upisala i zavrsila zeljeni studij, no s ovom pamecu bih upisala kvalitetnu cetverogodisnju strukovnu skolu, imala bih dvije struke.