Re: Da li djecu nagradjujete/kaznjavate slatkisima?
Potpisujem Ancicu u potpunosti!
Takoder, moram zamjetiti da svjesnost o stetnosti secera bas i ne postoji! Sve sto znam o seceru motivira me da prestanem... pa malo uspijem, malo ne (jer je secer doista jedna vrsta "droge" i izaziva ovisnost), ali nikako, nikako ne bi nudila djetetu slatko prije nego dodemo u situaciju da doista nemamo izbora. Ta situacija se sa Omi dogodila negdje sa njene 3 godine kada nismo uspjeli preduhitriti baku, te je Omi inzistirala da proba to sto joj je baka nudila. I probala je. I voli tu i tamo slatko, ali vise od svega voli cips. Dan, danas nije pretjerano zainteresirana za slatko. Naravno, ako je za vikend kod bake, onda slijedeci tjedan svaki dan zeli slatkise. Zasto? Zato sto secer izaziva ovisnost. Sto sa time dobijamo? STalne oscilacije secera u krvi koji s vremenom rezultira blazim oblikom dijabetesa (kojeg manje/vise svi imamo radi danasnje prehrane...), a to sve da bismo dobili hiperaktivno i razdrazljivo dijete koje je na potencijalnom putu do dijabeticara.
Moje pravilo sada, sa njenih 7 godina je slijedece. Uvjeti da pristanem da pojede slatko su:
1) Ne trazi ga radi gladi, sita je
2) Ne trazi ga zato sto joj ne ponudeno od poneke bake ili slicno, vec zato sto ga je jednostavno pozeljela prethodno ga ne vidjevsi...
Naravno, dok je bila mladja, prije nego bi dolazili baki, drzali smo predavanja (baki telefonski = teroristi reci ce netko.... :lol: ) jer tada ne mozes djetetu objasniti stvari na isti nacin kao sa njenih 7g.
Hranu nikad nisam koristila u oblicima nagrade/kazne (uostalom, taj obrazac niti nemamo u svom odgoju). I opcenito mislim da mnoge mame koriste hranu ne kao nagradu vec kao sredstvo za usutkavanje (poput dude kad su bebe). Kada bismo o seceru znali vise, mozda bi ovo pitanje bilo isto kao i da li dajete djetetu alkohol da vas pusti na miru jer zaspi lakse...
- Secer je otrov.
- Secer daje bozansko gotovo orgazimicko iskustvo unutar cokolade.... i to je veliki problem! I ok.. moramo se nositi sa tim problemom. Ali taj problem prenijeti na dijete? Ja kazem NE! (za moju djecu)
Samo radi izbjegnuca dvostrukih mjerila i moje ovisnosti o slatkisima - Omi ga posljednjih godina jede vise. Na tome radim naravno jer tom navikom stetim cijeloj obitelji. I kad prodje par dana krize skroz se oporavim. I onda me posjeti mama, donese piksu ogromne nutele od 750g, kolace, tortice, jaffa cakese, cokolade itd itd.... i evo ti sve iznova rjesavaj.... po stoti put.. :roll: I onda mi jos sipa onu slavnu recenicu: "Ma u svemu treba biti umjeren."... Kao, ajde da budemo umjereni u opceprihvacenom trovanju.... ma glupost.. glupost u kojoj i sama sudjelujem! :(
Re: Da li djecu nagradjujete/kaznjavate slatkisima?
Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
- Secer je otrov.
- Secer daje bozansko gotovo orgazimicko iskustvo unutar cokolade.... i to je veliki problem! I ok.. moramo se nositi sa tim problemom. Ali taj problem prenijeti na dijete? Ja kazem NE! (za moju djecu)
Ne slazem se ni s jednim ni s drugim.
Secer nije otrov - ako ga se uzima u normalnim umjerenim kolicinama tad je OK.
A ako se bilo sto uzima prekomjerno tad nije dobro - da li ste se kad prejeli voca? Ako jeste, tad znate na sto mislim. ;)
Cokolada je fina, mljac, ali bas da je to bozansko iskustvo hm ... ako bih morao usporedjivati iskustvo klopanja fine cokolade (a zaista ju volim) i finog friskog luka ubranog iz vrta zaista ne znam sto bi mi bilo finije (oboje bi bilo njamiiii).