Da... znam sve to. U teoriji.
Da... evo upravo gledam kud da odem provjeriti štitnjaču...
Printable View
Da... znam sve to. U teoriji.
Da... evo upravo gledam kud da odem provjeriti štitnjaču...
NAJPRIJE provjeri štitnjaču
to ti govori neko ko nije normalno spavao godinama
ni sad mi nije neki san, zna se zaredati par noći..
kavu nikad ne pijem popodne
idem leći u otprilike isto vrijeme, oko 22
ne smije mi ui sobi biti prevruće
i još ako ova mala ne zove i jauče za mnom iz susjedne sobe uspijem se naspavati...
vježbanje može pomoći
i duga šetnja
isprobavaj sve i svašta
ja sam prošla sve faze
u vrijeme užasnih stresova mi ništa nije pomagalo
probdjela sam noći i noći budna
i ne znam kako sam ostala prisebna
grozno je nespavanje :love2:
Jučer sam oko 7 prošetala do apoteke, po Belmiran san... Jela sam manje, samo proteine i povrće... mrvu prekasno, oko 8... oko 9 sam uzela jednog i polako na spavanje... zanimljivo da me vrlo brzo umirio... puno jače od Persena, kojeg ponekad uzmem preko dana, baš sam se iznenadila.
Budila se jesam, više puta, ali sam svaki put uspjela zaspati ponovno... pa čak i u 5.30, što je vrijeme kad inače ustajem... a baš mi se nije dalo ustati. Košmarnih ili slojevitih snova nije bilo... već to je bio odmor... zapravo, prvi put nakon ne znam koliko vremena se ne sjećam što sam sanjala. Već to je odmor sam po sebi.
Flopice, kavu ne pijem uopće, ponekad crni čaj. U sobi nije vruće.. u sobi čak ni ne palimo grijanje, ostavimo otvorena vrata pa se ugrije iz ostatka stana. Kad idemo na spavanje zatvorimo vrata i mrvicu otvorimo prozor (ventilacija na Velux krovnim prozorima). Spavati idem uvijek oko 9 najkasnije 10... skupa sa Smjehuljicom, malo čitamo, pričamo... zagrlimo se i zaspimo. Ona se onda u snu odvoji u svoj krevetić koji je još uvijek vezan uz naš krevet.
Pokušati ću šetati prije spavanja, uvesti red u prehranu, što svakako moram.. nažalost kad je stres ja samo trpam u sebe. :( Osim u fazi krajnjeg stresa... tad prestajem jesti... to se desilo dva put u životu.
Štitnjaču ću provjeriti, svakako, za neko vrijeme... samo nek vratim spavanje u red.
Mojca sve to može smanjiti stres i pomoći tijelu da se opusti ALI
ako ti je štitnjača poremećenog rada upravo to može biti UZROK zbog kojeg ne spavaš
ili jednostavno problemi
kod mene je bila kombinacija
užasna stvar
uopće se ni ne sjećam kako se sve unormalilo...
Naravno, nek pokušam prvo ovako vratiti spavanje u normalu...
mojca prekontroliraj štitnjaču.
evo ja sam od teškog spavača u zadnjih pet godina bilo kada, bilo gdje,
svaki slobodan trenutak bih prespavala,
došla do teškog nespavača.
noćas sam legla oko 2,15 probudila se 20 do 6.
već sam objesila oprani veš, jednu suđericu izbacila, drugu ubacila,
pospremila sve što je bilo za pospremit, doručkovala i sad lapinjam i čekam da se moji probude.
dijagnoza - hipertireoza.
Hoću, svakako cu to učiniti.
Kome da idem?
Imam dodatno osiguranje, pa mogu i privatno... Imaš preporuku?
kolko cca dojdevađenje hormona, ima li kakvih prethodnih preporukanapr. na tašte, ne jest ovo ,jest ono
Hvala.
Da izvadim samo osnovne hormone ili i antitijela?
Osnovni su po 60 kn, antitijela 220... Koliko sam vidjela jučer na webu.
i kćer i ja smo radile prvo osnovne,
a sad obje moramo raditi antitijela i još nešto, ne znam sada točno što.
mislim da im je to nekakva procedura, ako nešto nije u redu, idu antitijela, uzv...
osobno ne bih davala lovu za antitijela, nego na uputnicu.
jelena ne moraš biti na tašte.
Ok, tako cu napraviti, izvaditi osnovne hormone, pa na ppregled.
Ok, tako cu napraviti, izvaditi osnovne hormone, pa na ppregled.
Iako,,razmišljam da ipak napravim i antitijela jer su mi bila povišena (malo, u granicama ref. vrijednosti) pred ulazak u mpo vode...
O spavanju i nespavanju mogu romane pisati, kako o mome tako i o djetetovom. Za razliku od mene kćerkino nespavanje je druge prorode tj. povezano sa njenim autizmom. U najgorenjem razdoblju njenoga nespavanja, kada bi noću zaspala u jedan a probudila se oko tri i više nespavala, a bila mala da bi je u tim noćima ostavljali samu (kao sad) mi smo na preporuku ljekara posegnuli za melatoninom.
Pa evo moje iskustvo sa melatoninom.
Kao prvo ona je bila hospitalizirana dok su odredili dozu koja njoj odgovara, i naši liječnici su mišljenja da melatonin nije tako bezazlen kako se tretira.
Melatonin je njoj pomagao da brže zaspi i da duže spava, ali ni u kojem slučaju da san normalno funkcioniše, ali smo mi bar ko ljudi izvjesno vrijeme funkcionisali, jer dva sata sna nisu ni njoj ni nama ni u kojem slučaju bili dovoljni. I ne, nepričam o dva sata sna nekoliko dana, sedmica i mjeseci. Kod nas se radilo o godinama nespavanja.
Nakon izvjesnog vremena se njen organizam navikao na melatonin i trebala joj je sve veća i veća doza. Na kraju je dobivala medikament koji se zove Circadin (medikament koji se pretežno koristi u gerijatriji) a to je melatonin retard tj. preko čitave noći njen organizam umjetno izlučuje melatonin da san ne bi bio prekinut. Nakon izvjesnog vremena se njen organizam i na Circadin naviknuo i ni on joj više nije pomagao, tako da smo i njega ukinuli.
Eto moje iskustvo sa melatoninom, i još dodajem: to je moje lično iskustvo, možda je neko imao bolje, to nesporim.
davina si sigurna da je to kod nje povezano s autizmom, a ne sa atopijom, kod mojih cijelo vrijem dok su imali/imaju atopijski dermatitis bilo je / je nespavanje.
klinac sad jadva zaspi , budi se većnakon 2-3sata, pa je 2-3 sata budan, pa onda nekak opet zaspi.
jel bi onda trebalo napraviti t3,t4 i HTS ili i ft3 i ft4
Davina, hvala na dijeljenju iskustava.
Preskačem melatonin.
Nisam još pomislila na njih.
Mislim da se ipak radi o akumulaciji stresa, odnosno više njih, koje ne uspijem 'odraditi', 'izbaciti'...
Moguće da je i štitnjača...
Pad imuniteta, već tri mjeseca sam non stop prehladjena, malo sinusi, malo, grlo, malo uho... I tako u krug.
A i zimsko doba mi ne pomaže... Ni spoznaja da je mpo put ljetos zauvijek završen... Previše svega, a mašina melje i ne da udahnuti...
Mojca i moje nesanice su pretežno akumulacija stresa. Mene ubija moje "kino u glavi" koje radi pretežno treću smjenu:roll:
I najviše mi je pomoglo kad sam se sa svojom nesanicom pomirila. Čovjeku je teško sebe promijeniti, pa tako i ja nemogu reči eh od večeras ne pravim više scenarija(koja su obično crne prirode) u svojoj glavi, več mirno spavam.
Ja viš ne ustajem u noći da perem peglam i sl. već mirno ležim i čekam da zaspim a u to vrijeme pokušavam koliko toliko da mislim na lijepe stvari. Nekad uspijeva manje nekad više, i da i ja sam prekontrolirala štitnu i nasreću ili nesreću nije do nje. A tebi želim da što prije mirno spavaš:spava:
Meni se pod broj jedan čini da ti ideš malo prerano spavati. Da idem spavati u devet, bilo bi mi normalno da se budim u tri, gotovo nikad i ne spavam duže od 6-6.5 sati.
Dobro jutro...
:-)
Prebacujem se na kauč, možda tu bude više sreće.
Jutros sam se prebacila na kauč iako sam bila totalno budna i uspjela zaspati. Bez peglanja, bez čitanja... istina... i tad sam imala nekoliko buđenja...
Pokušati ću neko vrijeme ne misliti na nesanicu... a o filmovima da ne govorim... ponekad ne znam da li su mi strašniji oni koje sama vrtim dok pokušavam zaspati ili one koje mi podsvijest zavrti dok spavam.
Ne znam, ja sam nekad jako umorna pa legnem u deset ili pola jedanaest, ali tada se obavezno probudim nakon par sati, jednostavno se naspavam, ne spavam tako duboko, tako da mi se to rano odlaženje na spavanje uopće ne isplati.
Od devet navečer do četiri ujutro je sedam sati, što je poprilično spavanja za odraslu osobu koja nije studentske dobi.
Ja bih na tvom mjestu išla malo kasnije spavati.
ma ona to iz solidarnosti prema detetu.
Ma ne iz solidarnosti već jednostavno padnem mrtva i zaspem.
Kao da ne bi ja koji put u miru čitala ili gledala tv... otkad se rodila pogledala sam ravno 4 filma po svom guštu... (ne broji Pipi Dugu Čarapu, Pčelice Maj i sl.. :) )
Ali, nije problem u tome kako ja rasporedim taj san, niti koliko traje ako se ne budim... problem je u tome što se budim na svaki šum... probudi me disanje MD-a i nakon toga više ne mogu zaspati. Najčešće. Pa se od tri ili četiri ujutro borim sama sa sobom, mislima, snom...
Inače, ako je sve ok, ustajem oko 5 - 5.30 i kuham, čistim... želim to napraviti dok Smjehuljica spava da kasnije imam vrijeme za nju. I prije njenog dolaska sam kuhala ujutro, ali sam ustajala u 6 jer je bilo manje čišćenja i pospremanja. Ali sam isto tako išla kasnije spavati...
ma znam jer i ja padnem prije, isto kombiniram svoje spavanje s poslovima da imam više vremena za ostale.
ja bi da mogu više spavati ali klinac neda da jer se budi i dost dugo mu treba da se ponovo uspava. Isto čujem sve oko sebe, što i nije loše bar sada dok se on stalno grebe.+
o filmovima i serijama po svom guštu ne pričam, takvo stanje kod mene traje više od 13 godina
Jedini način da se izboriš sa svojom nesanicom je preusmjeravanje misli. Pokušaj da misliš samo na lijepe stvari, pokušaj biti jača od sebe. Meni nekad uspjeva a nekad ne.
A što se tiče preselenja na kauč i to sam davno ukinula, jer me je i ono više iritiralo nego pomagalo. I ja se isto budim na sve zvukove i one najtiše. Najlakše mi je kad MM hrče, tad ga mogu prodrmati i reći hej ti hrčeš, ali i mene budi i njegovo disanje, samo što ga tad nemogu prodrmati i reči hej ti živiš :lol: , to bi baš bilo previše. Prije sam se preseljavala a sad ostanem i pozitivno preusmjerim misli i kažem sebi dobro je da diše živ je.
I tako se ponekad borim sama sa sobom do zore, a nekad se uspijem sama uspavati.
Evo se upravo probudila nakon druge smjene na kauču.
Malo sam polomljena, ali je bilo slatko. :-)
Ti svog možeš prodrmati, ja za to nemam srca, jer on ionako premalo spava, previše radi i često dodje spavati oko 2.30... I fakat nema smisla da ga još ja budim jer hrce... A o disanju da ne pričam... Budi me i to... To me i najviše izbezumljuje.
Već vidim da ćemo završiti u odvojenim sobama. :-)
mojca si složila kaj,,
http://www.kupime.hr/ponuda/testiran...stitnjace/9870
Hvala. Ovo je 50% povoljnije od uobičajene cijene.
Nisam ništa napravila jer sam završila na bolovanju zbog nečeg drugog... i mogu reći da sasvim solidno spavam, prvih dana sam se još budila... a zadnja dva dana, ma skoro pa super. :)
Posao mi škodi, posao! :mrgreen:
ko bi reko
Kod mene je insomnia uvijek povezana sa stresom. Kad nema stresa spavam ko beba.
Evo, napravila hormone štitnjače, hvala jelena na javljanju o ponudi.
Sve ok.
Ne znam da li sa idem raditi i antitijela...
moram priznat da si brza, ja sam na drugom dijelu grada,ali kad se moji iskobeljaju iz boleština bum napravila štitnjaču